macone Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Własnie sprobowalem podkrecic kompa i mam pewna uwage co do funkcji TP zawartej w najnowszym biosie w/w mobo.Majac konfiguracje jak ponizej i wlaczony TP 3DMark2001SE wywala mi na samym poczatku .Nie wiem jaki trzeba miec sprzet zeby TP chodzila!!!???Procka mam na FSB 143 srednia temp.55C (to dalo 2200+) i wiecej FSB nie daje sie podniesc :cry: .Jesli ktos ma podobny config prosze o rade co mozna i w jaki sposob wydusic cos z maszynerii.(moze probowac z Kingstonkiem :?: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperGonzo Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Top performance delkiatnie podciaga ci FSB w goore wiec najprawdopodobniej jak masz pamiec na wysrubowanych timingach to ona nie wytrzymuje tych ustawien .. .podobnie jest jak masz 2 roozne kostki pamieci ;) proponuje na poczatek podniesc napiecie dla pamieci , albo obnizyc timingi , ale szcze rze to daj se na looz z top performance tylko recznie sam ustaw wszystkie parametry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Opcja TP nie tylko podnosi FSB ale także ustawia ostre timingi pamięci i pewnie dlatego wywala Cię z 3DMark'a. Spróbuj: - obniżyć FSB do 133 MHz i wtedy włączyć TP. - procka podkręć do 2200+ za pomocą mnożnika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macone Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Opcja TP nie tylko podnosi FSB ale także ustawia ostre timingi pamięci i pewnie dlatego wywala Cię z 3DMark'a. Spróbuj: - obniżyć FSB do 133 MHz i wtedy włączyć TP. - procka podkręć do 2200+ za pomocą mnożnika. Niestety GA-7VA nie obsluguje zmiany mnoznika takze mam standard 12.5.Wylaczylem TP,podnioslem napiecie na RAM o 0.1V a FSB podnioslem do 143 (2200+) i na razie chodzi 3DMark w petli.Po podniesieniu FSB jeszcze wyzej musze podniesc napiecie Vcore o 5% ale wtedy temp. procka w stress prawie 60 C :( Ciekawe dlaczego po podniesieniu FSB jeszcze wyzej nie rozpoznaje mi 2300+ tylko sama czestotliwosc :?: .Bios mam najnowszy 08.2003... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macone Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Top performance delkiatnie podciaga ci FSB w goore wiec najprawdopodobniej jak masz pamiec na wysrubowanych timingach to ona nie wytrzymuje tych ustawien .. .podobnie jest jak masz 2 roozne kostki pamieci ;) proponuje na poczatek podniesc napiecie dla pamieci , albo obnizyc timingi , ale szcze rze to daj se na looz z top performance tylko recznie sam ustaw wszystkie parametry Timingi mam nie ruszane,tylko opcja Optimized defaults (bodajze F7). Kosc (jak w opisie mojego conf tylko jedna!).Podnioslem FSB 143 i napiecie na kingu o 0.1 i na razie chodzi jako 2200+.Nie wiem czy probowac cos jeszcze wycisnac??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 OK to teraz spróbuj ręcznie zmienić niektóre timingi. Np. CAS Latency na 2.0 itd. Możesz spróbować zmienić opcje z 2T Command na 1T Command. Po każdej zmianie sprawdzaj 3DMarkiem - czy jest stabilny. Dodatkowo możesz użyć programu Memtest (czy jakoś tak). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 jakto ten gigabyte nie ma zmiany mnoznika jak MA ? tylko ze nie z poziomu biosu.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macone Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 jakto ten gigabyte nie ma zmiany mnoznika jak MA ? tylko ze nie z poziomu biosu.... To jak :?: Zadnych zworek nie znalazlem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 jakto ten gigabyte nie ma zmiany mnoznika jak MA ? tylko ze nie z poziomu biosu.... moze poczytaj sobie jeszcze ^^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 GA 7VA nie ma mozliwosci zmiany mnoznika (wiem bo kumpel ma ta plytke) Mozesz jednak podniesc fsb do 166 to da cos kolo 2500+ btw masz strasznie wysoka temp na tym procu ja mam 1700@2600+ i mam 41*C chyba ze to jest palomino, a wtedy to normalka i nie patrz na to co pisalem o fsb :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macone Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 GA 7VA nie ma mozliwosci zmiany mnoznika (wiem bo kumpel ma ta plytke) Mozesz jednak podniesc fsb do 166 to da cos kolo 2500+ btw masz strasznie wysoka temp na tym procu ja mam 1700@2600+ i mam 41*C chyba ze to jest palomino, a wtedy to normalka i nie patrz na to co pisalem o fsb :? Na 166 komp wogole nie wstaje.Procek to TB 0.13 ale wentyl to tylko CoolerMaster Silent DP5-7JDIB :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 jak tb(chyba ze A0 wtedy 2200+ to jego kres) to musi wstac trzeba mu tylko dolozyc napiecia :wink: cooler tez mam dp5 i temp 41*C plytki sa te same, to temperaturke tez powinno pokazywac ta sama... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaYReL Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Sprzedajcie te GA7VA poki są jeszcze coś warte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...