Skocz do zawartości
macone

Top Performance na Gigabyte GA-7VA

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie sprobowalem podkrecic kompa i mam pewna uwage co do funkcji TP zawartej w najnowszym biosie w/w mobo.Majac konfiguracje jak ponizej i wlaczony TP 3DMark2001SE wywala mi na samym poczatku .Nie wiem jaki trzeba miec sprzet zeby TP chodzila!!!???Procka mam na FSB 143 srednia temp.55C (to dalo 2200+) i wiecej FSB nie daje sie podniesc :cry: .Jesli ktos ma podobny config prosze o rade co mozna i w jaki sposob wydusic cos z maszynerii.(moze probowac z Kingstonkiem :?: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Top performance delkiatnie podciaga ci FSB w goore wiec najprawdopodobniej jak masz pamiec na wysrubowanych timingach to ona nie wytrzymuje tych ustawien .. .podobnie jest jak masz 2 roozne kostki pamieci ;) proponuje na poczatek podniesc napiecie dla pamieci , albo obnizyc timingi , ale szcze rze to daj se na looz z top performance tylko recznie sam ustaw wszystkie parametry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcja TP nie tylko podnosi FSB ale także ustawia ostre timingi pamięci i pewnie dlatego wywala Cię z 3DMark'a. Spróbuj:

- obniżyć FSB do 133 MHz i wtedy włączyć TP.

- procka podkręć do 2200+ za pomocą mnożnika.

Niestety GA-7VA nie obsluguje zmiany mnoznika takze mam standard 12.5.Wylaczylem TP,podnioslem napiecie na RAM o 0.1V a FSB podnioslem do 143 (2200+) i na razie chodzi 3DMark w petli.Po podniesieniu FSB jeszcze wyzej musze podniesc napiecie Vcore o 5% ale wtedy temp. procka w stress prawie 60 C :( Ciekawe dlaczego po podniesieniu FSB jeszcze wyzej nie rozpoznaje mi 2300+ tylko sama czestotliwosc :?: .Bios mam najnowszy 08.2003...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Top performance delkiatnie podciaga ci FSB w goore wiec najprawdopodobniej jak masz pamiec na wysrubowanych timingach  to ona nie wytrzymuje tych ustawien .. .podobnie jest jak masz 2 roozne kostki pamieci ;) proponuje na poczatek podniesc napiecie dla pamieci , albo obnizyc timingi  , ale szcze rze to daj se na looz z top performance tylko recznie sam ustaw wszystkie parametry

Timingi mam nie ruszane,tylko opcja Optimized defaults (bodajze F7).

Kosc (jak w opisie mojego conf tylko jedna!).Podnioslem FSB 143 i napiecie na kingu o 0.1 i na razie chodzi jako 2200+.Nie wiem czy probowac cos jeszcze wycisnac???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK to teraz spróbuj ręcznie zmienić niektóre timingi. Np. CAS Latency na 2.0 itd. Możesz spróbować zmienić opcje z 2T Command na 1T Command. Po każdej zmianie sprawdzaj 3DMarkiem - czy jest stabilny. Dodatkowo możesz użyć programu Memtest (czy jakoś tak).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GA 7VA nie ma mozliwosci zmiany mnoznika (wiem bo kumpel ma ta plytke)

Mozesz jednak podniesc fsb do 166 to da cos kolo 2500+

btw

masz strasznie wysoka temp na tym procu ja mam 1700@2600+ i mam 41*C

chyba ze to jest palomino, a wtedy to normalka i nie patrz na to co pisalem o fsb :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GA 7VA nie ma mozliwosci zmiany mnoznika (wiem bo kumpel ma ta plytke)

Mozesz jednak podniesc fsb do 166 to da cos kolo 2500+

btw

masz strasznie wysoka temp na tym procu ja mam 1700@2600+ i mam 41*C 

chyba ze to jest palomino, a wtedy to normalka i nie patrz na to co pisalem o fsb  :?

Na 166 komp wogole nie wstaje.Procek to TB 0.13 ale wentyl to tylko CoolerMaster Silent DP5-7JDIB :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...