Skocz do zawartości
Gość

TRISTAN POBIJA REKORD!!!

Rekomendowane odpowiedzi

przed wczoraj zrobilem sobie juz sowj wlasny WB obudowalem sobie ladnie wiatraki na chlodnice zdjęcia zamieszcze. I wziolem sie za podkrecanie mojego Athlona XP 1600+ AGOIA 0220!. Doszedłem do 1880mhz! czyli prawie Athlon XP 2400+!!! Fsb 178mhz Vdimm na pamieciach to 3.0V Vcore 2.0V. Ponizej zamieszczam screen z WCPUID Athlon XP1600+@1880mhz! I niech mi nikt nie mowi ze Epox 8kha+ nie ma niestandartowych dzielników ;). Na fsb 179mhz juz windows sie nie ladowal :( moze 3.2V na pamieciach cos da i wyciagne te 1890mhz :). Poprobuje pozniej ponizej zamieszczam screen. Dołączona grafika i niech nikt mi nie mowi ze podrabiany! Jakosc screena slaba bo jest w JPG jak chcecie to zapisze w gifie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tristan czemu nie odblokowałeś mnożnika??

bo nie chce straic gwarancji jakby mi sie zjaral! A juz dwa durony spalile i obu nie uznali :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz po ostatnich twoich"wyczynach" jestem trochę sceptycznie nastawiony do twoich wyników.

A teraz piszesz że system na 179 nei chciał się ładować a pokazujesz screeny z 178,98(co ja dla mnie =179).

Chyba że to płyta nieznacznie zawyża magistralę.

A ciekaw jestem jak ci komp pracował przy napięciu zamiast 5V 4,46 i to nieobciążonym...

Sorki ale już taki dociekliwy jestem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo nie chce straic gwarancji jakby mi sie zjaral! A juz dwa durony spalile i obu nie uznali :(

A nie próbowałeś tego numeru z taśmą klejącą z dziurkami??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem strasznie niezdolny manualnie. Nie mam rak do tego :). a pozatym to trudne :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest, ze pokazujesz screen z wincpuid i mowisz, ze ten program blednie liczy, a pozniej jako dowod pokazujesz sisoft sandre z takim samym wynikiem?

chodzi o to ze 10.5x178.89=1879,29 a WCPUID policzyl 1879,25!

o to mic chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz po ostatnich twoich"wyczynach" jestem trochę sceptycznie nastawiony do twoich wyników.

A teraz piszesz że system na 179 nei chciał się ładować a pokazujesz screeny z 178,98(co ja dla mnie =179).

Chyba że to płyta nieznacznie zawyża magistralę.

A ciekaw jestem jak ci komp pracował przy napięciu zamiast 5V 4,46 i to nieobciążonym...

Sorki ale już taki dociekliwy jestem :)

nie wiem jakos pracowal moze dlatego ze juz ten zasilacz palilem juz 4razy! i 4 razy byl reanimowany :) ostatnio czesciami z takiego duzego zasilacza od jakiegos servera. Jakos chodzi nie wiem czemu ale moj zasilacz (Codegen) to total sux dziwne ze on jeszcze dziala :P. A co do FSB to plyta zawyza! np w 166mhz jest 166,67mhz a tu akurat na 178mhz zawyzyl bardzo mocno!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem strasznie niezdolny manualnie. Nie mam rak do tego :). a pozatym to trudne :(.

eee tam trudne, przyznaj się że leniwy jesteś :wink: :D

łatwiej tą magistralkę kręcić, nie :?: :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tristan jezeli nie ladujesz w konia wszystkich to szczere gratulacje, to nie jest przecietny wynik, bravo.

Jaka masz jeszcze temp na procku ?

jak moge robic w konia jak zarzucilem wszytskie screeny???. Temp masz na screenie z CPUcool 47C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tristan jezeli nie ladujesz w konia wszystkich to szczere gratulacje, to nie jest przecietny wynik, bravo.

Jaka masz jeszcze temp na procku ?

jak moge robic w konia jak zarzucilem wszytskie screeny???. Temp masz na screenie z CPUcool 47C.
Na chipsecie tez masz WC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do FSB to plyta zawyza! np w 166mhz jest 166,67mhz a tu akurat na 178mhz zawyzyl bardzo mocno!

Twoja płyta nie zawyża fsb.

FSB:

66MHz - 66,(6)MHz

100MHz - 100MHz

133MHz - 133,(3)MHz

166MHz - 166,(6)MHz

itd.

Wszystko pochodzi od mnożenia 100MHz przez 2/3, 3/3, 4/3, 5/3, itd...

przykład:

celek 300MHz 66*4,5=297MHz a prawidłowo 66,(6)*4,5=300MHz

P.S.: dla cienkich z matmy (6) oznacza 6 w okresie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do FSB to plyta zawyza! np w 166mhz jest 166,67mhz a tu akurat na 178mhz zawyzyl bardzo mocno!

Twoja płyta nie zawyża fsb.

FSB:

66MHz - 66,(6)MHz

100MHz - 100MHz

133MHz - 133,(3)MHz

166MHz - 166,(6)MHz

itd.

Wszystko pochodzi od mnożenia 100MHz przez 2/3, 3/3, 4/3, 5/3, itd...

przykład:

celek 300MHz 66*4,5=297MHz a prawidłowo 66,(6)*4,5=300MHz

P.S.: dla cienkich z matmy (6) oznacza 6 w okresie :wink:

no moze na czestotliwosciach x33 nie zaniza ani nie zawyza !. Ale reszta to zawyza jak kce i zaniza jak kce ;). CO MI BEDZIESZ GADAL GLUPOT JAK PRZECIEZ WIDZE :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wogóle Tristan to nie kusi Cię co mógłbyś wykręcić z odblokowanym mnożnikiem?? Przy takiej magistrali to chyba bym się nie opanował żebby nie sprawdzić...  :)

kusi ale jak sobie pomysle ile czeba dlubac! i ze strace gwarancje to juz mnie przestaje kusic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no moze na czestotliwosciach x33 nie zaniza ani nie zawyza !. Ale reszta to zawyza jak kce i zaniza jak kce ;). CO MI BEDZIESZ GADAL GLUPOT JAK PRZECIEZ WIDZE  :lol:

Jeszcze raz trochę matematyki :lol:

ze wzoru wzóru na proporcję:

(178*166,67)/166=178,71 (wcpuid pokazuje 178,98 ale jak sam wspomniałeś on nie umie liczyć)

a więc jak ci zawyża to bardzo malutko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wogóle Tristan to nie kusi Cię co mógłbyś wykręcić z odblokowanym mnożnikiem?? Przy takiej magistrali to chyba bym się nie opanował żebby nie sprawdzić...  :)

kusi ale jak sobie pomysle ile czeba dlubac! i ze strace gwarancje to juz mnie przestaje kusic :)
Na Twoim miejscu nic bym wiecej nie kombinowal.

Nie wiem czy poszedlby na magistrali tak wysokiej aby odblokowanie mnoznika bylo tego warte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to ze 10.5x178.89=1879,29 a WCPUID policzyl 1879,25!

o to mic chodzi

gwoli ścisłości 10,5 x 178,89 = 1878,345 więc raczej 10,5 x 178,98 :)

a skąd 1879,25 ... a stąd, że liczy się 357,9523809..... (z taką prędkością pracuje magistrala) x 5,25 Poza tym oba wyniki są następstwem zaokrąglenia do dwóch miejsc po przecinku.

:twisted: Ja do się dopiero czepiam ...

Pomijając te setne części MHz, to podziwiam wynik rewelacyjny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...