Skocz do zawartości
Jejowaty®

GA-7NNXP i Barton 2500+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam w/w sprzęt dodam tylko że CPU posiada następujące oznaczenie: AXDA2500KV4D 4166098260561 AQXEA 0330MPM kolor zielony (ponoć ten sam wafel co XP 3200+) do tego pamięci Kingston KHX3500K2/1G, procesor na ustawieniu 11x217 vcore 1.650 bez problemu działa temperatura podczas testów (CPU Stability Test; CPU Burn In) 49-52C przy went. Areo 7+ ~2200, przy ustawieniach 11x220 vcore 1.750 też nie ma żadnych problemów, tem. podczas testów 55-57C przy went. ~2500. Podczas normalnej pracy tem. w przypadku 1 wynosi do 49C a w przypadku 2 do 53C oczywiście te same obroty wentylatora. Dodatkowo zabudowane są 2 wentylatory, jeden na górze - orginalny z obudową dany, i drugi z tyłu, obydwa mają wymiary 80-80mm, i obydwa wyciągają. Temperatura płyty od 26 do 30C. Wszystko to zasilane Chieftec 420-302 DF.

I teraz tak, nigdy nie byłem pewien co do odpowiedniej standartowej temp. procesorów AMD, jak dla mnie wynosi ona około 55C jednak nic nie stoi na przeszkodzie by wzrastala ona nawet do 60C. Ciekawi mnie wasza opinia na ten temat.

Druga rzecz, w/w płyta posiada w okolicach procesora DPS - Digital Power System, stabilizator napięcia wpinany w gniazdo w przybliżeniu wielkości paczki papierosów, znajduje się on dosyć blizko samego radiatora CPU, jakieś 2cm, ma oczywiście zamontowany mały wenty. do chłodzenia, i prawdopodobnie to powoduje takie a nie inne wyniki pomiaru temp. I tu mam pytanie, czy zastosowanie copper shim spowoduje spadek tem. CPU, i czy warto "ryzykowa" stosowanie tego rozwiązania - spotkałem się z różnymi opiniami na ten temat, większość odpowiedzi to: ...jeśli było by to potrzebne AMD stosowało by to do swoich CPU.., ...a jeśli wymiary nie będą odpowiednie to wiadomo czym to grozi...,sam jednak nie mam na ten temat wyrobionego zdania.

Kolejna rzecz to, czy wiadomo komuś o ile można bezpiecznie zwiększyć napięcie na pamięciach w/w modelu tak by je nie uszkodzić? i czy da to wymierny korzyści?

Dodam że nie mam zbyt dużego doświadczenia jeśli chodzi o o/c i jestem ciekawy innych wyników związanych z tym procesorów. Odwiedziłem już wiele stron między innym CPU Data Base, brakuje mi tam jednak szczegółowych opisów podzespołów jakimi dysponowali dani użytkownicy.

Aktualnie częstotliwość CPU to 11x220 co daje 2427.30 (Aida32).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Skorzystaj z opcji szukaj to nie boli, większość zagadnień które poruszyłeś była już omawiana na forum.

2. Generalnie im niższta temperatura dla cpu tym lepiej.

3. NIe stoswanie copper shim'a jest ryzykowne a nie odwrotnie. Zabezpiecza jądro przed ukruszeniem poza tym mimimalnie poprawi odpowadzanie ciepła ale nie licz na jakąś diametralną zmiane.

3. U mnie KHX 333 chodzą cały czas na 2,9V już od dwóch miechów i jest oki, komp pracuje 24/7

Korzyście ci to da jeśli podkręcasz także pamięci bo dzięki zwiększeniu napięcia otrzymasz stabilniejszą pracę po wyżyłowaniu ramów ponad ustawienia standardowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...