Skocz do zawartości
NiemacieK

Ktory THORTON 2000+???

Rekomendowane odpowiedzi

drogo! ja juz widzialem na allegro po 285...

To sklep u mnie w ieście, a nie allegro :D. Zresztą 285+12zł przesyłka to => 297zł ~300zł :D. I gwary nie mam na miejscu tylko gdzieś nie wiadomo gdzie :D. Więc wole dać te 30zł więcej i mieć ze swojego miasta :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam identyczne oznaczenia na swoim Thortonie :D. Więc tak narazie max 2250MHz (<span style="color:red;">[ciach!]</span>ozasiłka) napięcie dałem 1,75V, ale zejde tak do 1,7V spoko musi się wygrzać :D. Seria średnia, hmm ale mądrze to zabrzmiało :D, oprócz tego 2400MHz resetuje się vcore 1,85V wina pamięci (FSb192) musze się pobawić bardziej, hmm 2500MHz też się resetuje (FSB200) musze pokombinować z ustawieniami i będzie git :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i już go odblokowałem :D, za 1-szym razem :D, istny banał w porównaniu do Palomino i odblokowanie mnożnika.

A konkretniej :wink: :?: Wystarczyl sam olowek 3 "meczyles sie" czyms innym :?: Tez na dniach przymierzam sie do odblokowania i KAZDA wskazowka bedzie przydatna :idea:

Proc stabilny po modzie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stabilny jak skała :D. Ja nie bawiłem się ołówkiem akurat miałem lakier pod ręką, więc lakierem połączyłem mostki, a wcześniej ten "rowek" wypełniłem silikonem (tak jaki dają do coolerów) i ot całą filozofia.

Łączysz tylko 1 mostek L2 ten który jest przecięty (ten z rowkiem) bez trudu go poznasz. To tyle, jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslicie o tym Bartku

AXDA 2500DKV4D 41FC793260021

AQXEA 0327MPM

Stabilnie chodzi na 14x166 2324 Mhz na defaut

jak mu daje w Biosie 15x 166 to sie wraca do standardowych ustawien tj Barton 2500

Bios najnowszy!

Co jest napiecie ?

Plyta jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslicie o tym Bartku 

AXDA 2500DKV4D 41FC793260021

AQXEA 0327MPM

Stabilnie chodzi na 14x166 2324 Mhz  na defaut

jak mu daje w Biosie 15x 166 to sie wraca do standardowych ustawien tj Barton 2500

Bios najnowszy!

Co jest napiecie ?

Plyta jak w podpisie.

Jesli na default tak ci chodzi to niezly jest... na pewno ma spore rezerwy :idea:

Moj zbartonowany Thorton smiga na 220x10,5=2315 przy Vcore=1,725V ustawione w biosie, wiec ten twoj calkiem niezle ze z tak niskim napieciem smiga.

Ale dobrze radze - zmien zasilke, bo dlugo sie nie pobawisz a szkoda takiego proca tracic :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"mavers" mówisz że 28 jest dużo lepsze od 25 ale przecież wyżej "Racuch" napisał że ma 25 i wyciągnął z niego 2500 przy 1,75v czy to jest zły wynik???? Coś mi się tu nie zgadza.

Wiekszosc z tych "przepowiedni" to marne bzdury... Niestety przeszlosc pokazala, ze batch nie ma nic do OC, pozniej, ze kolor laminatu i rdzenia tez roznie wplywa na OC, ocena "downgraded from" upadla, pozniej zaczeto rozszyfrowywac literki - wszystko padlo...

Okazuje sie, ze trzeba miec szczescie, bo jednemu proc z tej samej serii bedzie smigal na 2,5GHz przy 1,8V a drugiemu ledwo 2,2 przy tym samym napieciu :? Trzeba miec wiecej szczescia, albo dostepu do nowych prockow na kilogramy :wink:

Bo wpływ na to ma też głównie odpowiedni kolor rdzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"mavers" mówisz że 28 jest dużo lepsze od 25 ale przecież wyżej "Racuch" napisał że ma 25 i wyciągnął z niego 2500 przy 1,75v czy to jest zły wynik???? Coś mi się tu nie zgadza.

Wiekszosc z tych "przepowiedni" to marne bzdury... Niestety przeszlosc pokazala, ze batch nie ma nic do OC, pozniej, ze kolor laminatu i rdzenia tez roznie wplywa na OC, ocena "downgraded from" upadla, pozniej zaczeto rozszyfrowywac literki - wszystko padlo...

Okazuje sie, ze trzeba miec szczescie, bo jednemu proc z tej samej serii bedzie smigal na 2,5GHz przy 1,8V a drugiemu ledwo 2,2 przy tym samym napieciu :? Trzeba miec wiecej szczescia, albo dostepu do nowych prockow na kilogramy :wink:

Mialem do przetestowania 2 "tacki" Thortonow 2000+ - roznily sie tylko koncowka batch... Na tym przykladzie spokojnie moge stwierdzic, ze te kolory to bzdury, bo wszystkie mialy taki sam kolor, a niemal kazdy krecil sie inaczej :evil:

Testowalem na szybko :arrow: proc w plyte, pasta, cooler, start, go2bios :arrow: Vcore1,7V, FSB=220x10 i odpalam...

Niektore spoko wchodzily do windy, reszta stawala na POSTcie, na ilustam udalo sie prime przez (tylko) 10 minut utrzymac bez bledu...

Wiec te dla mnie bajki o kolorze rdzenia mozna sobie wsadzic w epud :wink:

Sam wybralem sobie z tych wszystkich tego , co mam w podpisie i jeste mzadowolony :idea: Mam go na 1,725V ustawione w biosie i wszystko smiga. Gdyby dac powiedzmy 1,9V to pewnie poszedlby na 2400~2500, ale nie chce mi sie juz testowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post.

Wiem, że trzeba mieć szczęście do procka i trafić na tego właściwego. Ja swego czasu trafiłem na Athlona 1000, który cały czas chodzi u mnie na 9 x 166 na Epox'ie 8KHA+.

Teraz nadszedł na niego czas i chcę kupic Thortona 2400+.

Mam pytanie, który wybrać bo niestety nie mogę spróbować:

AXDC2400DKV3C / 1007192200193 / AQXFA0340VPMW

AXDC2400DKV3C / 1007192200197 / AQXFA0340VPMW

AXDC2400DKV3C / 1014785240364 / AQXFA0339WPMW

AXDC2400DKV3C / 1014785240367 / AQXFA0339WPMW

AXDC2400DKV3C / 1007083261155 / AQXFA0339MPMW

jeżeli każdy z nich ma lipną serię to wolę poczekać.

Z góry dzięki za rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post.

Wiem, że trzeba mieć szczęście do procka i trafić na tego właściwego. Ja swego czasu trafiłem na Athlona 1000, który cały czas chodzi u mnie na 9 x 166 na Epox'ie 8KHA+.

Teraz nadszedł na niego czas i chcę kupic Thortona 2400+.

Mam pytanie, który wybrać bo niestety nie mogę spróbować:

AXDC2400DKV3C / 1007192200193 / AQXFA0340VPMW

AXDC2400DKV3C / 1007192200197 / AQXFA0340VPMW

AXDC2400DKV3C / 1014785240364 / AQXFA0339WPMW

AXDC2400DKV3C / 1014785240367 / AQXFA0339WPMW

AXDC2400DKV3C / 1007083261155 / AQXFA0339MPMW

jeżeli każdy z nich ma lipną serię to wolę poczekać.

Z góry dzięki za rady :)

ten ostatni wyglada przyzwoicie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem do przetestowania 2 "tacki" Thortonow 2000+ - roznily sie tylko koncowka batch... Na tym przykladzie spokojnie moge stwierdzic, ze te kolory to bzdury, bo wszystkie mialy taki sam kolor, a niemal kazdy krecil sie inaczej :evil:

Testowalem na szybko :arrow: proc w plyte, pasta, cooler, start, go2bios :arrow: Vcore1,7V, FSB=220x10 i odpalam...

Niektore spoko wchodzily do windy, reszta stawala na POSTcie, na ilustam udalo sie prime przez (tylko) 10 minut utrzymac bez bledu...

Wiec te dla mnie bajki o kolorze rdzenia mozna sobie wsadzic w epud :wink:

Sam wybralem sobie z tych wszystkich tego , co mam w podpisie i jeste mzadowolony :idea: Mam go na 1,725V ustawione w biosie i wszystko smiga. Gdyby dac powiedzmy 1,9V to pewnie poszedlby na 2400~2500, ale nie chce mi sie juz testowac

Moge sie założyć wobec tego co piszesz na 100% ze rdzenie były różowawe ala rzodkiewka (ang. reddish), mozliwa niejednorodna struktura koloru na dodatek

cytat z www z analogii do thoroughbredów :

Part V : Die Color The color of the die/core also plays an important part in determining how well the CPU overclocks.I can summarise this with 4 main categories:

i) Reddish/Purple from all angle of viewsThey are average in overclocking, mostly can run @ 2GHz 2400+ with 1.6v default voltage, but still can perform well if U add higher voltage.

ii) Mixed with variety of colors:-The overclockability varies a lot. Can be very good or very bad. Can be as poor as 2GHz 2400+ with 1.85v at least, or 2200MHz with only 1.65v.

iii) Reddish/ blue core with reflective white under lightThey are awesome overclockers. Can run at 2100MHz - 2250MHz using default voltage. Grab it on sight!!! It's common that the color of die cut from center part of wafer is very consistent, very smooth and not mixed with other colors under light. So can be said it is not necessary to have a big red die, a green or white die color can be good also if the color is solely in single color. The thickness, purity of material used also affects the color of die a lot.

Wniosek struktura rdzenia ma duży wpływ na OC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Moge sie założyć wobec tego co piszesz na 100% ze  rdzenie były różowawe ala rzodkiewka (ang. reddish), mozliwa niejednorodna struktura koloru na dodatek

cytat z www z analogii do thoroughbredów :

Part V : Die Color The color of the die/core also plays an important part in determining how well the CPU overclocks.I can summarise this with 4 main categories:

i) Reddish/Purple from all angle of viewsThey are average in overclocking, mostly can run @ 2GHz 2400+ with 1.6v default voltage, but still can perform well if U add higher voltage.  

ii) Mixed with variety of colors:-The overclockability varies a lot. Can be very good or very bad. Can be as poor as 2GHz 2400+ with 1.85v at least, or 2200MHz with only 1.65v.  

iii) Reddish/ blue core with reflective white under lightThey are awesome overclockers. Can run at 2100MHz - 2250MHz using default voltage. Grab it on sight!!! It's common that the color of die cut from center part of wafer is very consistent, very smooth and not mixed with other colors under light. So can be said it is not necessary to have a big red die, a green or white die color can be good also if the color is solely in single color. The thickness, purity of material used also affects the color of die a lot.

Wniosek struktura rdzenia ma duży wpływ na OC  :D

Fakt - rdzenie byly nieco rozowawe, nieco niebieskawe - zalezy pod jakim katem na nie patrzec i z jakim oswiatleniem... Chyba najbardziej pasowalyby do grupy III

Gdzies zamieszczalem na forum zdjecie tego co sobie zostawilem - jesli ci sie chce to poszukaj - wszystkie mialy ten sam kolor

Co do textu ang to przestudiowalem go wiele razy przed kupnem pierwszego i kolejnych Thoroughbredow i co nieco na sile mozna z tego wykorzystac, ale ja obstaje przy swoim, bo na wlasne oczy widzialem jak proce rozniace sie o kilka numerow w batch'u krecily sie zupelnie roznie - tak jak pisalem powyzej... a wszystkie mialy niby ten "najlepszy kolor" :wink:

Wiec dla mnie bardziej liczy sie szczescie niz te wszystkie batche, kolory rdzenia i laminatu, (nie)widoczne sciezki i inne "czary" :wink: Najlepiej jesli masz mozliwosc - bierzesz tak jak ja cala tacke/dwie tacki i testujesz... Bedziesz zadowolony - bierzesz :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racja ..ja akurat nie mam takiej mozliwości

w sklepie w kwietniu trafiłem na 1700+ DLT3C 1 jeden z 4 pasował z serią i kolorem do iii :) (Chodzi max FSB211 i x11 2320MHz 1,75V)

Tak jak piszesz trzeba miec szczescie jesli sie nie ma możliwości testowania tacek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...