bober9035 Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 najpierw masz rejestracje wystarczy podpisać papierek i już a potem na badaniach dostajesz kategiorie i książeczke potem jak skączysz szkołe możesz już z wojskowymi sie bawić w odroczenie właśnie dziś dostałem kategorie zgadnijcie jaką ???? - Tak, A! kumplowi brakowało 1cm do gwardi sztandarowej czy jakoś tak i sie spytał czy nie da sie tego jakoś załatwić żeby doliczyli mu ten 1cm ale najlepszy był typ przedemną na dzień dobry położył teczke z zaświadczeniami na co to on nie jest chory itd. a lekarz spojrzał mu sie w oczy i w 2 sek. dał mu kat. A ogólnie spoko tylko to tżeba czekać i czekać weźcie sobie najlepiej coś do czytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 kumplowi brakowało 1cm do gwardi sztandarowej czy jakoś tak i sie spytał czy nie da sie tego jakoś załatwić żeby doliczyli mu ten 1cm ale najlepszy był typ przedemną na dzień dobry położył teczke z zaświadczeniami na co to on nie jest chory itd. a lekarz spojrzał mu sie w oczy i w 2 sek. dał mu kat. A ogólnie spoko tylko to tżeba czekać i czekać weźcie sobie najlepiej coś do czytania chyba kompania reprezentacyjna :-P a co tak kumplowi na tym zależało? ja dostałem A i właśnie wpisek do tej kompani ale nie widze w tym żadnych specjalnych plusow :D co tam może być ciekawego? musztra 24h/dobe? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 mi dzisiaj przyszedł papierek że mam się stawić w terminie do 20.02 z papierkiem poświadczającym dalszą naukę ciekawe co bedzie ponieważ ja kończe studia w marcu 2006 i ciekawe co powiedzą jak im taki papierek zaniose ps wie ktos może coś na temat tego czy po studiach sie idzie na jakieś krótsze przeszkolenie czy też normalnie na 9 miesiecy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 mi dzisiaj przyszedł papierek że mam się stawić w terminie do 20.02 z papierkiem poświadczającym dalszą naukę ciekawe co bedzie ponieważ ja kończe studia w marcu 2006 i ciekawe co powiedzą jak im taki papierek zaniose ps wie ktos może coś na temat tego czy po studiach sie idzie na jakieś krótsze przeszkolenie czy też normalnie na 9 miesiecy? Nie wiem jak do konca jest tereaz. Przy tym burdelu jaki manuje w PL to nie wiadomo jakie jest prawo. W moich czasach akurat moj rocznik byl wysylany odrazu do rezerwy. Po mnie jeszcze na 100% rocznik mlodszy. Pozniej juz nie mialem kumpli na studiach wiec nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 jak myslicie na co moge liczyc z : -alergią :mrgreen: -trwałym urazem lewego nadgarstka :mrgreen: musze isc do lekarzy i zalatwic sobie na to papiery tak? bo stawke na komisje mam na początek marca i pora zacząć kombinowac cos....;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Dostaniesz grobel kategorie X ;) przeszczepów z garbem nie przyjmuja :D ,a tak na powaznie to raczej dostaniesz A slayne beda cie scigac az wkoncu cie przeniosa do rezerwy.Teraz sie troche pozmienialo. Maja czas do 18'stu miesiecy aby zadecydowac co z toba zrobic ,a potem cie przenosza do rezerwy. Ja pare postow wczesniej napisalem ze tez mialem wezwanie tyle ze juz nie aby doniesc papierek ze szkoly tylko cytuje "w celu zasadniczej sluzby wojskowej".Po stawieniu sie w danym terminie okazalo sie chodzi o zwykle uregulowanie spraw zasadnieczej sluzby wojskowej (czyt. przeniesienie do rezerwy) . Wczoraj w 'Wyborczej" byl dolaczony poradnik dla poborowego. Bylo tam co nieco opisane jak zostac przeniesionym do rezerwy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Dostaniesz grobel kategorie X ;) przeszczepów z garbem nie przyjmuja :D ,a tak na powaznie to raczej dostaniesz A slayne beda cie scigac az wkoncu cie przeniosa do rezerwy.Teraz sie troche pozmienialo. Maja czas do 18'stu miesiecy aby zadecydowac co z toba zrobic ,a potem cie przenosza do rezerwy. Ja pare postow wczesniej napisalem ze tez mialem wezwanie tyle ze juz nie aby doniesc papierek ze szkoly tylko cytuje "w celu zasadniczej sluzby wojskowej".Po stawieniu sie w danym terminie okazalo sie chodzi o zwykle uregulowanie spraw zasadnieczej sluzby wojskowej (czyt. przeniesienie do rezerwy) . Wczoraj w 'Wyborczej" byl dolaczony poradnik dla poborowego. Bylo tam co nieco opisane jak zostac przeniesionym do rezerwy :) sek w tym ze ja nie mam zamiaru dostać A [; nie mam zamiaru marnować czasu na takie [ciach!]ły... a co do tego poradnika, to w sumie nic tam ciekawego nie napisali. dzis jest spis ułomnosci ktory zwalnia ze sluzby, to jest przydatniejsze [jeszcze zeby mi sie chcialo isc do kiosku...] :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 no własnie czytałem te poradnik ale w sumie nic ciekawego w nim nie pisza szczegolnie co po studiach i jak robiles na studiach przysposobienie obronne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 leborg raczej nie rób sobie nadzieji :P dostaniesz A jak sie patrzy - za byle jakie papierki zwolnienia Ci nie dadzą. Zresztą zobaczysz na miejscu jak to jest. Najlepsi są goście co przynoszą całą teke papierów i w 2 sekundy po ich okazaniu wbijają im "A" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Hehe normalnie smeich na sali z w/f mam 6. A kategoria wojskowa "D" :D Z powodu "...uposledzenia zdolnosci zucia" :lol2: Nie musze dodawac ze hamburgery lub paczka hubabuby nie sa dla mnie wyzwaniem. Jednak opacznosc nadal nademna czuwa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 hmmm ja nidlug tez bede smigal na komisje. Mam jednak powazne plaskostopie (po dluzszym chodzeniu w trepach strasznie bola mnie stopy ;/), alergie na wszelkiego rodzaju pylko itp. Nie bardzo mi chce isc do wojska. To badz co badz prawie rok w plecy. Na studia sie niewybieram. Mam jakies szanse sie wymigac od woja ? Jakos siebie niewidze w trepach kichjac w trawie :P dodam ze mam wade wzroku - 3.5 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) Nie rozumiem po co sa komisje jezeli ktos ewidentnie ma w papierach informacje o jakies powaznej operacji nogi, reki, itp. Wiadomo, ze narazaja sie na odszkodowania jezeli cos sie delikwentowi cos stanie na sluzbie. Pytanie, czy mozna na wlasne zadanie wezwac komisje ktora zbada/sprawdzi prawdziwosc papierow ? Bo w sumie zalezy od widzimisie lekarza na komisji czy lyknie papiery czy nie. ZIBI mam -4 i ladnie wbite A. Edytowane 8 Lutego 2006 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaser Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) Z plaskostopiem biora od razu do marynarki - lepsza przyczepnosc do pokladu ;-) Komisja to jest loteria. Ludzie naprawde chorzy i niezdolni do sluzby czesto dostaja A, a Ci ktorzy maja znajomosci i sa zdrowi to od razu D. Edytowane 8 Lutego 2006 przez blaser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober9035 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 to jest jeden wielki żart z tą komisją lekarską, ci co mają D może mogą sie o jakąś rente ubiegać?? :lol2: bez kitu przynajmniej nie musiałem siedzieć w szkole i mogłem sie wyspać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pain.exe Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) taa, może jeszcze kat. E to już w ogóle załatwione papiery na całe życie :/ Edytowane 8 Lutego 2006 przez pain.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) pytam sie serio co myslicie o mojej decyzji: dzis mialem komisje , bylem na neij o dziwo ok 30min, jednak z powodu dosc kiepskeigo wzroku musialem posiadac zrobic tego samego dnia badania, lekarz z komisji dal mi papierek gdzies tam i mialem sie wbic bez kolejki..., jak dojechalem mialem robione wszystkie badania bo podobno moje oczy wygladaja na to ze maja jaksre(dopeiro poczatek), to samo mi mowili jakis pol roku temu no ale po badaniach wszystko jest OK ale mila lekarka sie pyta czy nie chcem dostac D (niezdolny w czasie pokoju^^) bo niby mam budowe jaskrowa oczow i bym zostal na "obserwacji" (taki kit, milo z jej strony) ale ja.. wybralem A chcoiaz do woja raczej nie chcem isc ale raczej na przyszlosc miec lepij w papierach A niz D (IMO). Co o tym sadzicie? co byscie zrobili? PS. ocene wystawil mi okulista, nie wiem jak bedzie for real z komisja poniewaz jutro im zanosze papierek ale sadze ze na 95% bedzie A Edytowane 9 Lutego 2006 przez Lizardus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 pytam sie serio co myslicie o mojej decyzji: dzis mialem komisje , bylem na neij o dziwo ok 30min, jednak z powodu dosc kiepskeigo wzroku musialem posiadac zrobic tego samego dnia badania, lekarz z komisji dal mi papierek gdzies tam i mialem sie wbic bez kolejki..., jak dojechalem mialem robione wszystkie badania bo podobno moje oczy wygladaja na to ze maja jaksre(dopeiro poczatek), to samo mi mowili jakis pol roku temu no ale po badaniach wszystko jest OK ale mila lekarka sie pyta czy nie chcem dostac D (niezdolny w czasie pokoju^^) bo niby mam budowe jaskrowa oczow i bym zostal na "obserwacji" (taki kit, milo z jej strony) ale ja.. wybralem A chcoiaz do woja raczej nie chcem isc ale raczej na przyszlosc miec lepij w papierach A niz D (IMO). Co o tym sadzicie? co byscie zrobili? PS. ocene wystawil mi okulista, nie wiem jak bedzie for real z komisja poniewaz jutro im zanosze papierek ale sadze ze na 95% bedzie A Seryjnie tak dales ciala z ta D ? OMG, a na kij Ci kat A w tej ch*** ksiazeczce ? Wypieprz ja do hasioka i mow, ze na WKU lezy jak sie beda o nia pytac. Kurcze ale jak masz jaskre, to przykre. Wolalbym juz miec A i isc do woja. przynajmniej nie musiałem siedzieć w szkole i mogłem sie wyspać @bober9035 Kuchta byles, kierowca czy pisarz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) przeciez powiedzialem ze nie mam jaskry tylko oficjalnie moglem zostac na "obserwacji", bo na pierwszy rzut oka budowa oka wskazuje pierwsze stopnie jaskry ale facia powiedziala ze czesto takei przypadki spotyka - JA NIE MAM JASKRY I NIE ZANOSI SIE ZEBYM MIAL (to byl dobry gest milej mlodej pani doktor..) Update: to byla opinia pani dr okulisty, koncowe opinie dostalem nastepnego dnia na komisji (watpie gdyby to przeczytala glowna dr w tej komisji to by dala by mi D) , dzis dostalem A. Edytowane 9 Lutego 2006 przez Lizardus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 taa ja mialem 29.02 ponowne wezwanie na komisje lekarska (rok temu dostalem B11 na czas leczenia nogi) mam uszkodzenie chrzastki stawowej i łekotki, mam na to papiery (rezonans magnetyczny, przeswietlenia, opinie chirurgow) dodakowo na badaniach przeprowadzonych tegoz 29 lutego, chirurg potwierdzil to uszkodzenia i wpisal w karcie obiegowej. Zaniosłem karte obiegowa komisji i czekam na decyzje o kategorie. No i co? A dostalem! ;[ ale sie wkurzylem wrr naszczescie mam odroczenie na czas nauki jeszcze na 2 lata... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober9035 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) @Kaeres "@bober9035 Kuchta byles, kierowca czy pisarz?" WTF?? Edytowane 9 Lutego 2006 przez bober9035 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Hmm dostalem wezwanie na komisje na koniec marca. Mam wade wzroku -8.5 ( 8 mm szkła na oczach :lol: )... Co o tym myslicie? No i ucze sie of course. Musze se załatwić jakies papiery. Patrzą na takie od okulistów czy sami badają? Edytowane 9 Lutego 2006 przez Errorx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Po studiach jest przeszkolenie 3 miechy (1 miech jako szeregowy potem awans). Nie zawsze biorą zazwyczaj dają wpis do rezerwy na dzień dobry. Ja miałem lepiej na komisji chłopak ala quazi modo garb :D ok 5 cm różnicy między dł nóg :| + okulary jak denka. Poszedł na komisje bez papierów bo po co a komisja wesoło A :D. Dopiero po 2g jego starszy z całą teczką papierów i awanturą zmienił decyzje na D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Ja mam sposb na komisje przyisc na badania z zolwiem na smyczy i rzucac w drzwi karma zulwia :D kumpel tak poszedl i powiedzieli ze ejst debilem i zeby wyszedl :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Hmm dostalem wezwanie na komisje na koniec marca. Mam wade wzroku -8.5 ( 8 mm szkła na oczach :lol: )... Co o tym myslicie? No i ucze sie of course. Musze se załatwić jakies papiery. Patrzą na takie od okulistów czy sami badają?Na 100 % dostaniesz D. Chyba ze komisja jest wyjatkowo skorumpowana, na wszelki wypadek mniej ze soba dokumentacje choroby, okulary etc Wysla cie pewnie na konsulatacje do szpitala czy nie kantujesz. Ale z taka wada, na pewno dostaniesz D. Osoby z wada -2 dostaja D. A ty przeciez slepy jestes jak kret ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Osoby z wada -2 dostaja D.Skad takie info? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Hmm dostalem wezwanie na komisje na koniec marca. Mam wade wzroku -8.5 ( 8 mm szkła na oczach :lol: )... Co o tym myslicie? No i ucze sie of course. Musze se załatwić jakies papiery. Patrzą na takie od okulistów czy sami badają? Od -6 dostajesz D :) Lepiej idź do okulisty bo bez okularów to nie będziesz wiedział w którą stronę się patrzeć (ja przy -3 nie widziałem tablicy B) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Znajomy mial chyba -2,5 albo -3 nie pamietam, i dostal D. Tutaj prosze cytat pochodzacy z Wykazu chorób i ułomności istotnych przy ocenie zdolności do odbywania służby wojskowej: Zniekształcenie powiek upośledzające funkcję ochronną - D; ślepota jednego oka lub brak jednej gałki ocznej - D/E; wyraźny oczopląs przy patrzeniu na wprost - D; ostrość każdego oka co najmniej 0,5 z korekcją szkłami sferycznymi wklęsłymi lub wypukłymi powyżej 6,0 dioptrii albo cylindrycznymi powyżej 3,0 dioptrii - D; przewlekłe i nawracające choroby rogówki, twardówki, tęczówki, ciała rzęskowego i soczewki - D; przebyte nienawracające choroby siatkówki, naczyniówki i nerwu wzrokowego - D; jaskra - E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Mi dzisiaj przyszło pocztą mam sie zgłosić 23.02 :blink: Jaki dokument braliście żeby potwierdzić nauke w szkole <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Szkoła powinna Ci wystawic odpowiedni dokument, ja tak mialem jak bylem w szkole sredniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 A ja mam pytanie... Czy alergicy dostają A ? :D Bo jak ja jestem uczulony na trawy,zboża itp. to chyba nie zaczne na poligonie kichać z bronią w ręku :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...