Koowi Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) Może śmieszne pytanie , ale czy oni sprawdzają siusiaka na tej komisji ? :P Jak to jest ? :P Edytowane 25 Września 2006 przez Koowi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Może śmieszne pytanie , ale czy oni sprawdzają siusiaka na tej komisji ? :P Jak to jest ? :PU mnie w mieście tylko dyskretnie zaglądają w bokserki/majty i sprawdzają (wzrokowo) czy masz co trzeba. Niemniej jednak nie zdziw się jak... a) każą ci się pochylić i rozchylić pośladki ;D b) każą ci zakaszleć i będą sprawdzać czy jądra podskakują ;D U mnie w mieście punktów a i b nikt nie miał, natomiast w katowicach już różne rzeczy słyszałem że się działy ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Nawet mnie nie strasz ! 5 października mam się zjawić na komisji :P Chyba niepotrzebnie podpisywałem odbiór tego wezwania :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Nawet mnie nie strasz ! 5 października mam się zjawić na komisji :P Chyba niepotrzebnie podpisywałem odbiór tego wezwania :PA nie przypadkiem na spisie przedpoborowych? ;> Komisje to raczej w lutym/marcu są... Zresztą wiesz, jak mówię, w moim mieście podpunktów a i b nie było ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 No to spisie :P Zresztą przekonam się za tydzień i 3 dni :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) No to spisie :P Zresztą przekonam się za tydzień i 3 dni :PNa spisie niczego oprocz tozsamosci i paru innych papierkow nie sprawdzaja wiec sie nie martw. ;] Edytowane 25 Września 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 A tak propo , bo ja zielony w tych tematach , na ile teraz idzie się do wojska jak dostanie się ten bilet ? I jak to jest teraz w wojsku , zależy od jednostki do jakiej się trafi czy jak ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebasss Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 a ja mam już wojsko załatwione, uczelnia jest w trakcie wystawiania zaświadczenia o nauce, a na drugim roku odbębnie wojsko podczas kursu jakiegoś (jak PO). i tyle B)Nie bardzo masz załatwione. Też zdawałem taki egzamin z PO, ale to Ci nic nie daje. Bez egzaminu mogą cię wziąć na szkolenie (chyba 3 miesiące) a po zdaniu egzaminu chyba na 1,5 miesiąca (dokładnie nie pamiętam). Najczęściej w wakacje B-) i nie są to moje wymysły tylko w WKU mnie tak pocieszyli. Ale dopóki się uczysz to nie powinni cię ruszać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 A kto z godnych zaufania i dobrze poinformowanych wie, jak to jest po studiach inżynierskich? Pytam, albowiem wiele wskazuje na to, że jednak te studia skończę pomyślnie, a do wojska mi się nie spieszy, głównie ze względu na stratę czasu i kompletny bezsens tej imprezy na tym etapie egzystencji. Mam inne plany, którym nijak po drodze z kamaszami. Nie sikam ze strachu, że każą mi biegać, skakać i szorować kible, nie obawiam się zaplutych sierżantów (za dużo amerykańskich filmów, panowie :>), maszerowanie "ap end dałn de skłer" też mi niestraszne, ale jak mówią prawnicy mój czas jest cenny i wolałbym go nie marnować na hasanie w mundurze. No i pracodawca raczej nie poczeka, aż się wyhasam, a ja bardzo lubię swoją pracę (ot, drobne dziwactwo). Podobno przenoszą do rezerwy po dostarczeniu świstka czy tam dyplomu ukończenia studiów inżynierskich/licencjata. Ale "podobno" to w parku wiejskim mieszkają niedźwiedzie i podobno jak je połechtać w pięty to tańczą :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 A kto z godnych zaufania i dobrze poinformowanych wie, jak to jest po studiach inżynierskich? Pytam, albowiem wiele wskazuje na to, że jednak te studia skończę pomyślnie, a do wojska mi się nie spieszy, głównie ze względu na stratę czasu i kompletny bezsens tej imprezy na tym etapie egzystencji. Mam inne plany, którym nijak po drodze z kamaszami. Nie sikam ze strachu, że każą mi biegać, skakać i szorować kible, nie obawiam się zaplutych sierżantów (za dużo amerykańskich filmów, panowie :> ), maszerowanie "ap end dałn de skłer" też mi niestraszne, ale jak mówią prawnicy mój czas jest cenny i wolałbym go nie marnować na hasanie w mundurze. No i pracodawca raczej nie poczeka, aż się wyhasam, a ja bardzo lubię swoją pracę (ot, drobne dziwactwo). Podobno przenoszą do rezerwy po dostarczeniu świstka czy tam dyplomu ukończenia studiów inżynierskich/licencjata. Ale "podobno" to w parku wiejskim mieszkają niedźwiedzie i podobno jak je połechtać w pięty to tańczą :> staaary.... po studiach w woju to Ty jestes gosc - sierzanci kamasze Ci pucuja!!! no ale fakt faktem, ze czasu szkoda napisz jaki kierunek konczysz i na jakiej uczelni - chetnie biora po polibudach, awf-ach, mat-fizach natomiast bardzo bezpiecznie jest po filologiach i innych humanach nie mowiac juz o asp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 3si3 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Może śmieszne pytanie , ale czy oni sprawdzają siusiaka na tej komisji ? :P Jak to jest ? :Ppytają czy masz oba jajka - mówisz ze masz i nie zaglądają chyba, że w komisji siedzi zboczona dentystka - różnie bywa :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Z tego co pamiętam pierwsze wezwanie z WKU dotyczące wojska to rejestracja przedpoborowych- trza się stawić tam gdzie piszą (w moim przypadku był to ratusz). Sprawdzają dane osobowe, adresowe i tego typu rzeczy. Drugi świstek z WKU to już wstawka- masz się stawić w celu określenia kategori. Sprawdzają wzrok, słuch, mierzą, ważą. Pytają o przebyte choroby- właśnie wtedy warto okazać wszelką dokumentację lekarską swoich dolegliwości- jeśli ofkoz mamy zamiar się migać. Jajami świecić trza: "Proszę za parawan, opuścić majtki, obrócić się, rozszerzyć pośladki, wyprostować się, obrócić, zakaszlać, dziękuję." Oczywista wszystko zależne jest od konkretnej komisji- na wszelki wypadek warto się jednak podmyć ;-). Na koniec w galotach siadasz przed wojskową częścią komisji gdzie informują Cię o otrzymanej kategori oraz spodziewanym terminie ewentualnego powołania. Bilet dostaje się 1.5-2 miesięcy przed wcieleniem, aktualnie służba wojskowa trwa 9 miesięcy a fala jest w zaniku (nie ma dziadków, bo nie ma szwejów o rok starszych stażem). Witam jonasa po długiej absencji! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Haaa a do mnie przed chwilą dzwoniła jakaś kobieta i mówi, że 2 razy listonosz był i że rzekomo nikt nie odebrał biletu :lol:. Mam się stawić 4 października na rejestracji [ ;. Chcę dalej studiować, nie marzy mi się specjalnie wojsko ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 U mnie w szkole rozdawali takowe zaproszenia...akurat mnie nie było...wpadam na drugi dzień do sekretariatu i mi mówią że dla takiego nie ma ;)...przychodzę do domu i przyjeżdża facio z urzędu miasta ;] nie dam się... osoby niespełna rozumu dostają kategorię D czy ich do saperów zabierają ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 osoby niespełna rozumu dostają kategorię D czy ich do saperów zabierają ? :Pnieee... takich sie sterylizuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel_konio Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 a ja to bym chcial juz pojsc do wojska i tam zostac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Jadą na sejm kaczki wygnać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Nie bardzo masz załatwione. Też zdawałem taki egzamin z PO, ale to Ci nic nie daje. Bez egzaminu mogą cię wziąć na szkolenie (chyba 3 miesiące) a po zdaniu egzaminu chyba na 1,5 miesiąca (dokładnie nie pamiętam). Najczęściej w wakacje B-) i nie są to moje wymysły tylko w WKU mnie tak pocieszyli. Ale dopóki się uczysz to nie powinni cię ruszać.Się zgadza do pewnego momentu. Zdajesz egzam i masz możliwość odbycia służby ..... w wakacje, ale jak nie znajdą miejsca (hyhy mało kasy) to cie nie biorą i na sam koniec idziesz do nich. Z książeczką dyplomem (ukończenia PO) i dyplomem z uczelni. Potem wklepa do kisążeczki i spox (pytałem się Majora na PO i jednocześnie gościa z WKU). Zapomniałem czasami ale to czasami dają przeniesienie do rezerwy po pokazaniu dyplomu z uczelni (to zależy od osoby z wku u mnie też takie rzeczy się zdarzają). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Się zgadza do pewnego momentu. Zdajesz egzam i masz możliwość odbycia służby ..... w wakacje, ale jak nie znajdą miejsca (hyhy mało kasy) to cie nie biorą i na sam koniec idziesz do nich. Z książeczką dyplomem (ukończenia PO) i dyplomem z uczelni. Potem wklepa do kisążeczki i spox (pytałem się Majora na PO i jednocześnie gościa z WKU). Zapomniałem czasami ale to czasami dają przeniesienie do rezerwy po pokazaniu dyplomu z uczelni (to zależy od osoby z wku u mnie też takie rzeczy się zdarzają).Teraz mi na myśl przyszło takie pytanie: na 3 roku robie to PO - zdaje egzamin - ide do nich, że chce na te 6 tygodni przeszkolenia się udać - oni na to że nie mają miejsca/kasy/kamaszy whatever... czy już wtedy moge się starać o rezerwe czy dopiero gdy mam w ręku dyplom ukończenia uczelni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Po ukończeniu uczelni. Dopiero wtedy ;]]. Jak wylatujesz mundur i .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 o D mozecie pomazyc, zeby dostac D trzeba naprawde byc przeszczepem ktory z domu wychodzic nie moze. zeby dostac E normalny czlowiek nie ma szans. zeby dostac B12 wystarczy przyjsc z czyms zlamanym, wtedy masz druga komisje za rok. co do sprawdzania siusiaka jak lekaz widzi ze w majtkach masz jakos malo to sprawdzi, jak przyniosles zaswiadczenie ze masz chorobe ukladu moczowego tez sprawdzi. za to kaza sie oprzec o stolik i sciagnac gacie wtedy lekarz zaklada gumowa rekawiczke i... :D poza tym jak normalne okresowe badanie ogolne mieza, waza sprawdzaja wzrok pozniej pada pytanie "to jak to z panem jest jest pan zdrowy czy chory?" odpowiadasz wbijaja kategorie A idziesz do drugiego pokoju gdzie wypelniaja ci ksiazeczke wojskowa(wbija odroczenie itd.) znajomego skierowali na badania psychiatryczne bo pwoiedzial im ze ma astme i kilka innych chorob(a ma) ale to nic bo mazy o tym zeby isc do wojska :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 o D mozecie pomazyc, zeby dostac D trzeba naprawde byc przeszczepem ktory z domu wychodzic nie moze. zeby dostac E normalny czlowiek nie ma szans. zeby dostac B12 wystarczy przyjsc z czyms zlamanym, wtedy masz druga komisje za rok. co do sprawdzania siusiaka jak lekaz widzi ze w majtkach masz jakos malo to sprawdzi, jak przyniosles zaswiadczenie ze masz chorobe ukladu moczowego tez sprawdzi. za to kaza sie oprzec o stolik i sciagnac gacie wtedy lekarz zaklada gumowa rekawiczke i... :D poza tym jak normalne okresowe badanie ogolne mieza, waza sprawdzaja wzrok pozniej pada pytanie "to jak to z panem jest jest pan zdrowy czy chory?" odpowiadasz wbijaja kategorie A idziesz do drugiego pokoju gdzie wypelniaja ci ksiazeczke wojskowa(wbija odroczenie itd.) znajomego skierowali na badania psychiatryczne bo pwoiedzial im ze ma astme i kilka innych chorob(a ma) ale to nic bo mazy o tym zeby isc do wojska :D d sie dostaje jak masz 2 paragrafy ktore dyskwalifikuja cie do sluzby w czasie pokoju a e dostaje totalny idiota albo inwalida 1 grupy...ja mam d ze wzgledu na kontuzje kolana... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 o D mozecie pomazyc, zeby dostac D trzeba naprawde byc przeszczepem ktory z domu wychodzic nie moze. A zeby cos takiego napisac trzeba byc...... Jak masz pisac takie głupie posty to nie pisz lepiej nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 o D mozecie pomazyc, zeby dostac D trzeba naprawde byc przeszczepem ktory z domu wychodzic nie mozePie*****sz człowieku za przeproszeniem... :-| Za głupie nadciśnienie się D dostaje, brat dostał, bo leczy się właśnie na to od jakiegoś czasu, poza tym normalnie funkcjonuje, pracuje, studiuje i uprawia sport. Jest sprawniejszy od większości kolesi, którzy dostali A, a kategorię D dostał tylko z powodu tego, że musi codziennie brać rano i wieczorem procha na ciśnienie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Za głupie nadciśnienie się D dostajeMój kolega ma nadciśnienie udokumentowane, chore kolana i ma A. Fajną komisję miał twój brat. Dopiero nadciśnienie ciężkie stopnia 3 daje D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 (edytowane) A zeby cos takiego napisac trzeba byc...... Jak masz pisac takie głupie posty to nie pisz lepiej nic. bylem widzialem. znajomi z astma i nadcisnieniem dostastawali A z paragrafem. wszyscy ktorych znam dostali A tylko jeden koles dostal D ale on jest wyjatkowym przeszczepem. syn kierownika mojego ojca ma lewa reke krotsza niz prawa(mial jakis zlamanie skomplikowane) i dostal A widocznie to zalezy od komisji u mnie wszystkim hurtem walili A na zasadzie widzi, slyszy, przyszedl na badanie o wlasnych silach no to A Edytowane 1 Października 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 (edytowane) bylem widzialem. znajomi z astma i nadcisnieniem dostastawali A z paragrafem. wszyscy ktorych znam dostali A tylko jeden koles dostal D ale on jest wyjatkowym przeszczepem. syn kierownika mojego ojca ma lewa reke krotsza niz prawa(mial jakis zlamanie skomplikowane) i dostal A widocznie to zalezy od komisji u mnie wszystkim hurtem walili A na zasadzie widzi, slyszy, przyszedl na badanie o wlasnych silach no to A Jest cos takiego jak odwolanie, o ile dobrze pamietam masz 14 dni na to. Poza tym twierdzenie, ze ci z kategoria D sa przeszczepami jest nie na miejscu. Cukrzyca, astma, duza wada wzroku, wrzody za to dostaje sie kategorie D. To tylko niektore choroby z ktorymi nie idzie sie do woja (w czasie pokoju) i umozliwiaja one normale zycie. Czasem warto sie zastanowic zanim sie cos napisze. Edytowane 1 Października 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 no dobra ale u mnie z astma i nawet duza wada wzroku dostaje sie A. zeby dostac D na komisji w mojim miescie, trzeba naprawde miec problem z przebiegnieciem dystansu 100m a E to juz tylko kalecy tylko dostaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Wszystko zależy od komisji lekarskiej, ich humoru i wytycznych itp. rzeczy. Jak potrzeba dużo to bierze się każdego, jak MON nie ma kasy to wtedy na jakość :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Sztuka jest sztuka jak to powiedział twardy Bogusław. Tym samym poborem co ja przyszedł do wojska chłopak z twarzą którą mają ludzie chorzy na zespół Downa- wiecie, takie charakterystyczne rysy a'la ten chłopaszek z polskiego serialu (chyba klanu). Nie potrzeba było żadnych badań żeby to stwierdzić a dostał A i służył. Inny po przyjściu położył się na podłodze i nie chciał wstać- leżał tak kilka godzin- wezwali żandarmerię i wzięli go na dołek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...