Gość Pigmej Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 (edytowane) Ludzie przecież są takie darmowe pseudo szkoły typu Żak, cosinus, itp. Zapisujecie sie bierzecie papier że się uczycie i finał. Zero kosztów. One po to istnieją. Edytowane 13 Stycznia 2008 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Ludzie przecież som takie darmowe pseudo szkoły typu Żak, cosinus, itp. Zapisujecie sie bierzecie papier że się uczycie i finał. Zero kosztów. One po to istnieją.chyba taką właśnie skończyłeś :lol: "Ad augusta per angusta" "Do wielkich wyników prowadzą ciasne drogi";) Toshiba Satellite A100-011 --BYKOM STOP!-- cóż za paradoks :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 chyba taką właśnie skończyłeś :lol: cóż za paradoks :lol: No cóż. Nikt nie jest nieomylny. Literówka. Przyznaje się do błędu i biczuje do jutra rana. :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Mam takie pytanie. Szkołę zacząłem w październiku 07 i od razu wziąłem zaświadczenie że się uczę. Teraz tzn. w styczniu 08 dostałem wezwanie do czynnej służby... I teraz pytanie czy to zaświadczenie ma jakiś termin ważności?? Dodam że na zaświadczeniu niema nic o terminie ważności... jest tylko że uczę się w danej szkole i czas trwania nauki 2 lata... Jest na nim data kiedy zostało wystawione. Pytam dlatego że słyszałem dzisiaj od kumpla że takie zaświadczenie ma tam jakąś ważność... a jutro idę na to wku i nie dam rady na jutro sobie załatwić świeżego. Jeśli tak jest to czy będę musiał wziąć ze szkoły ponownie takie zaświadczenie?? U mnie w WKU mówili, że jest ważne w miesiącu wystawienia... Czyli ważność - 1 miesiąc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Dokladnie , fajny biurokratyczny bezsens. Swego czasu pobralem taki papierek na poczatku pazdziernika a do wku dotarlem w polowie grudnia, przeglup za biurkiem nie chcial go przyjac na pytanie o podstawe prawna zamikl. Skonczylo sie na tym ze nie "odroczyl mnie" a ja od juz 2 lat tam nie pojawilem sie. Rok w rok przysylaja mi jakies pisemka, ktore olewam a dokladniej wywalam do smieci nie otwierajac, ostatnie kilka dni temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 na urzedników w WKU trzeba uważać, często się zdarza że działają niezgodnie z przepisami żerując na niewiedzy młodych ludzi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Dokladnie , fajny biurokratyczny bezsens. Swego czasu pobralem taki papierek na poczatku pazdziernika a do wku dotarlem w polowie grudnia, przeglup za biurkiem nie chcial go przyjac na pytanie o podstawe prawna zamikl. Skonczylo sie na tym ze nie "odroczyl mnie" a ja od juz 2 lat tam nie pojawilem sie. Rok w rok przysylaja mi jakies pisemka, ktore olewam a dokladniej wywalam do smieci nie otwierajac, ostatnie kilka dni temu. Ciekawe jak długo będziesz je wyrzucać. Wreszcie ktoś po ciebie przyjedzie zamiast wysyłać listy "miłosne". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 I co mi zrobia wezma mnie na sile zmusza do bzdurnej przysiegi czy darmowej pracy, paszport mam a nawet dwa, konto zagranica tez (zalozone kiedy bylo to nielegalne). Studia ukonczone, rodzinke w kilku krajach - skonczy sie na tym ze moje podatki beda zasilac budzet innego kraju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Co chwila znowu to samo chyba czas stworzyć na początku topicu jakieś info co robić gdy na wzór tego w dziale gry, już po raz setny jest pytanie dostałem makulaturę z WKU co z nią zrobić ?? Odpowiadałem wiele razy odpowiem po raz kolejny po tylu różnorakich przejściach z WKU mam spore doświadczenie. Przede wszystkim nie panikować i nie srać w gacie ze strachu jak papier z WKU do was przychodzi czy to o uzupełnienie dokumentów (90% przypadków) czy stawienie się do czynnej służby wojskowej, bierzemy ów papier + coś ze szkoły nie ważne kiedy je dostaliście ważne żeby nie miało więcej niż pół roku (1 semestr) + indeks. Jeśli jesteś studentem 2+ roku studiów w 80% wystarczy sam indeks. Idziesz do WKU jeśli jesteś studentem, uczniem mamy wszystko na legalu i nie próbujemy niczego ukrywać to wchodzimy dzieńdobry i od razu z mordą co jest... kładziemy na stół papiery z uczelni, szkoły, walimy ścieme, że nie mamy czasu ani ochoty stawiać się co pół roku, rok na wasze wezwanie i żądamy robimy trochę zamieszania 20-30%, że zaznaczą na papierze jakieś coś i nie odezwą się przez przynajmniej 2-3 lata. Drugi sposób wchodzimy na dzieńdobry i delikatnie staramy się wytłumaczyć, że zaszło nieporozumienie kolejny papier przyjdzie szybciej niż się spodziewasz, albo każą Ci co chwila donosić makulaturę, że się uczysz. I na koniec należy pamiętać o najważniejszym makulatura z WKU to nie wyrok nie ma takiej możliwości abyś nie mógł się odwołać jeśli nie chcesz iść do wojska to nie pójdziesz oni też wcale za tobą płakać nie będą wysyłają to gów... bo taki mają urzędowy nakaz i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Swoją drogą, wojo to 9 miesięcy wakacji,Ja bym to nazwał przymusowym więzieniem dla wolnego i niewinnego obywatela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Można mieć tylko nadzieję, że obecny rząd zgodnie z zapowiedziami w końcu z tym skończy. Mnie już WKU nie dotyczy, ale sam fakt istnienia tego skrajnie patologicznego zjawiska jest nieakceptowalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Dla mnie wojo to przede wszystkim nauka nałogów, nie palę, ale tam pewnie bym zaczął, piję, ale rzadko, a tam bym pewnie pił na umór :).Wszystko zalezy od jednostki. W to picie alkoholu to nie wierz w to. W zadnej znanej mi jednostce nie pija zolnierze poborowi. Nie bylem w wojsku ale pracuje mozna powiedzic przy wojsku i NIGDY nie widzialem ani nie slyszalem o pijanym zolnierzu. Raz jeden wrocil na kacu z PJ to od razu zadzwonili po zandarmerie. Koledzy sie pewnie chwala jak to pili sobie wodke a w rzeczywistosci czyscili rejony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Niestety, najgorsze, że miałbym dobrze płatną pracę i mógłbym zostać w Polsce, ale wojo nie pozwala, na studia iść mi się nie chce i kombinować z papierkami. Banicja, albo wojo :)Masz robotę zacną to wolisz banicję? Z tymi papierami to nie takie znowu cuda trzeba. Warto zawalczyć. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pain.exe Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Przemol^N - jesteś w błędzie - nie piją na jednostce jak są pilnowani, a jak jest np. warta na poligonie to można chlać - porucznik, przychodzi kontrolować o określonej porze, albo dzwoni ;) Skłaniałbym sie ku stwierdzeniu, że raczej poborowi mogą sobie pozwolić na więcej bo dla nich takie przypały kończą sie zazwyczaj dodatkowymi wartami poza kolejką, rejonami albo w skrajnych przypadkach jeśli są na tyle głupi, że cały czas wpadają to czeka ich karna jednostka w Orzyszu (Ożysz ty k**wa ;) ) o ile jeszcze istnieje. Swojej opinii na temat ZSW nie będę przedstawiał bo mógłbym urazić niektórych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Wszystko zalezy od jednostki. W to picie alkoholu to nie wierz w to. W zadnej znanej mi jednostce nie pija zolnierze poborowi. Nie bylem w wojsku ale pracuje mozna powiedzic przy wojsku i NIGDY nie widzialem ani nie slyszalem o pijanym zolnierzu. Raz jeden wrocil na kacu z PJ to od razu zadzwonili po zandarmerie. Koledzy sie pewnie chwala jak to pili sobie wodke a w rzeczywistosci czyscili rejony.Z autopsji znajomi byli z łapanki we Wrocku w woju zero strzelania, parę razy bieganie po poligonie, jak ktoś miał gdzie spać to wypad z bazy o 15, a jak nie to kimanie w baraku, akurat oni czasami spali u swoich kobiet czasami na jednostce nie raz odprowadzałem ich po imprezie nawalonych przez płot przechodzili i spać do baraku. Czego się nauczyli niczego poza (chyba) prawidłowym trzymaniem kałacha na przysiędze, co wynieśli + 5 kg wagi każdy co stracili 9 miesięcy kiedy mogliby pracować robić cokolwiek innego. Nie twierdze, że w każdej jednostce tak jest, ale widząc jakie bydło lezie przez rynek po wypuszczeniu z obozu to nie mam wątpliwości, że tacy ludzie absolutnie nie powinni być w armii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 witam szczury lądowe ;] mam takie oto pytanie: na studiach zdałem P.O. (na semestrze 4). Po otrzymaniu odpowiedniego wpisu i zaświadczenia, złożyłem do WKU podanie o 6cio tygodniowe przeszkolenie w celu uregulowania stostunku do służby wojskowej rzecz jasna. Jasne jest także to, że nie będę płakał jeśli nie skorzystają z mojej oferty gdyż wówczas i tak będą mi musieli (tuż po skończeniu studiów) wbić rezerwę - jako, że podanie złożyłem i w świetle prawa chciałem służbę odrobić. Teraz zaczyna się semestr 6. Z WKU żadnego pisma nie otrzymałem. Ewentualne przeszkolenie odbywało by się w tegoroczne wakacje. Stąd moje pytanie: Czy i kiedy WKU ma obowiązek poinformować mnie o swoich zamiarach - tzn czy ide na te 6 tygodni czy nie? Nie ukrywam, że brak jakiejkolwiek wiadomości z ich strony nieco utrudnia mi planowanie tegorocznych wakacji. Nie chcę też dzwonić do nich i się wypytywać bo jeszcze mnie wezmą na złość, że im przerywam w konsumpcji kawy i ciastek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Czy i kiedy WKU ma obowiązek poinformować mnie o swoich zamiarach - tzn czy ide na te 6 tygodni czy nie? Nie ukrywam, że brak jakiejkolwiek wiadomości z ich strony nieco utrudnia mi planowanie tegorocznych wakacji. Nie chcę też dzwonić do nich i się wypytywać bo jeszcze mnie wezmą na złość, że im przerywam w konsumpcji kawy i ciastek :D Mi pisemko napisali około początku maja, zaprosili mnie do siebie (razem z innymi) aby porozdzielać bilety na 1 i 2 turnus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 (edytowane) jezeli nie dostales pisemka z powolaniem na wakacje po 2gim roku to teraz moga Cie cmoknac ;) Edytowane 15 Lutego 2008 przez 4ever_anarchy_soldier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 a ja powiem patologia WKU moja sytuacja: 1. Lecze sie na nadcisnienie tetnicze od 18roku zycia aktualnie prawie 21 wiosen przeminelo i oczywiscie panowie nie chca mi dac kategorii D bo chyba maja placone od poborowego. 2. Bylem pierwszy raz na komisji lekarskiej oddalona 43km od mojego domu i oczywiscie kartoteki pokserowane wyniki badan jakies 30stron, no ale kategoria B6 3. W tym roku kolejne wezwanie na komisje no to jade tam z zaswiadczeniem ze sie lecze (nie robilem zadnych badan od czasu tylko biore leki cisnienie ksiazkowe prawdopodbnie cisnienie samoistne) i pan do mnie z morda gdzie mam kartoteki? Mowie ze rok temu byly kserowane i do archwiwuum zostaly oddane, No to mnie zjebali ze ich nie mam wpisane do karty ze nie przedstawilem badan lekarskich bo jak to oni maja szukac mojej kartoteki ktora rok temu im oddalem. To oni tam czarna dziure maja? Poprostu paranoja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 (edytowane) To za nadcisnienie tetnicze jest D ? :o Co trzecia osoba ma nadcisnienie... Ja lykam enarenal Edytowane 17 Lutego 2008 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 (edytowane) Ja tez mam nadcisnienie, enarenal mi nie pomagał hehe i dostałem (rok temu) kategorie A, mimo iz pokazałem im dokładne wyniki ze szpitala gdzie poddawany byłem dokładnej diagnozie oraz wyniki holtera, ktory podczas calego badania pokazywał nadcisnienie ;) Aha i z badan wynikało, ze mam problem z sercem ;] Tam trzeba być niepełno sprawnym, zeby dostać odroczenie ;/ Ja biore tritace :P Wogole ten obowiazkowy pobor do woja jest po[ciach!]y i powinien byc wraz z wejsciem do nato zakonczony... Edytowane 19 Lutego 2008 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Panowie zaczął sie przedostatni pobór. Życzę wytrwałości w miganiu się. Już niedługo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Wogole ten obowiazkowy pobor do woja jest po[ciach!]y i powinien byc wraz z wejsciem do nato zakonczony...jesteśmy w UE i to jest chore że nasz żałosny rzad w dalszym ciągu podtrzymuje komunistyczna ustawe przymusowego!!! poboru. ja się nie dam ;] jeśli trzeba będzie sprawa skończy się w Europejskim Trybunale Praw Człowieka :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Panowie zaczął sie przedostatni pobór. Życzę wytrwałości w miganiu się. Już niedługo :D Póki w dzienniku ustaw tego nie będzie, że od 01.01.2010r. mamy w pełni zawodową armię to spać spokojnie nie można. Choć na tyle głośno o tym, że jest to więcej niż prawdopodobne. Tymczasem, ja niebawem na lekarską się udaje, wazelina już kupiona :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) Dokładnie. Od 10 lat się trąbi o wojsku zawodowym. Zobaczę ustawę to uwierzę :P. Jeżeli to przejdzie to nie powiem, uznam to za największy sukces porównywalny z obaleniem komunizmu w Polsce. Edytowane 20 Lutego 2008 przez KosiMazaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Game_Plan Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) Witam Właśnie dostałem wezwanie na stawienie się w celu powołania do czynnej służby wojskowej ... rozumie że zakończyły się czasy wolności ... Tak się składa że długo przebywałem za granicą ... praca itd .. Nie chcę iśc do wojska miałem zamiar udac sie na jakieś studium policealne zaoczne ale nie wiem czy mam wystarczająco czasu aby załatwic te sprawy skoro już dostałem wezwanie ...Przyznam że faktycznie trochę zaniedbałem wojsko ale byłem pochłonięty przez prace za granicą i nie myśłem o tym specjalnie Bardzo was proszę o jakieś porady w tej kwestii co mogę zrobic ?? Wezwanie mam już na ten czwartek Pozdrawiam Tomek Mhm tez to dostalem poszedlem ze 2/3 miesiace pozniej do wku:P i powiedzialem ze chce skierowanie na powtorne badania lekarskie wypisalem jakis kwitek dali mi skierowanie i dalej to olewam:).. za jakis czas doniose wypis ze szpitala itd bo mialem niedawno wypadek i powinni mi dac d;) z tego wzgledu ze zlamalem w nim obie rece I co mi zrobia wezma mnie na sile zmusza do bzdurnej przysiegi czy darmowej pracy, paszport mam a nawet dwa, konto zagranica tez (zalozone kiedy bylo to nielegalne). Studia ukonczone, rodzinke w kilku krajach - skonczy sie na tym ze moje podatki beda zasilac budzet innego kraju. Mi walneli 1000zl kary za niestawienie sie:P Edytowane 21 Lutego 2008 przez Game_Plan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Najlepsza opcja na unikniecie woja to studium :D W zaleznosci od szkoły czesne moze wynosic nawet smieszne 100zł za PÓŁ ROKU!! A zaświadczenie do WKU i legitymacja szkolna jest w pakiecie :D, wystarczy się stawić na zajęcia 1-2 razy w miesiącu i mogą naskoczyć ;) Taki obowiazkowy pobor to moglby sie sprawdzic w krajach trzeciego swiata, ale nie w kraju ktory od ładnych kilku lat nalezy to NATO i UE! ;) Edytowane 22 Lutego 2008 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Najlepsza opcja na unikniecie woja to studium :D W zaleznosci od szkoły czesne moze wynosic nawet smieszne 100zł za PÓŁ ROKU!! A zaświadczenie do WKU i legitymacja szkolna jest w pakiecie :D, wystarczy się stawić na zajęcia 1-2 razy w miesiącu i mogą naskoczyć ;) Taki obowiazkowy pobor to moglby sie sprawdzic w krajach trzeciego swiata, ale nie w kraju ktory od ładnych kilku lat nalezy to NATO i UE! ;) Panowie, ale po co placic za cos co jest ogolnodostepne za free Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 No właśnie albo jeszcze lepiej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Panowie, ale po co placic za cos co jest ogolnodostepne za free Ja jednak bardziej polecam http://zak.edu.pl/. Dajcie człowiekowi zarobić ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...