Skocz do zawartości
Puffy

Wojsko wojsko wojsko

Rekomendowane odpowiedzi

Orientujecie się może, czy mogą nadawać przydział mobilizacyjny gdy ktoś jeszcze studiuje?

Sprawdź może coś wyczytasz ciekawego:

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/1199.htm

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/1343.htm

A jak jest w rzeczywistości? hmmm trudno ich wyczuć. Nie ma reguły. Jak będą chcieli to wyślą, jak nie to nie.

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. bylem dzis w swojej WKU "zaktualizowac" ksiazeczke wojskowa (wpis stopnia i inne takie) w zwiazku z przeniesieniem do rezerwy (uregulowany stosunek do sluzby wojskowej) po zakonczeniu studiow i uplynieciu jakiegos tam okresu - nie pamietam nawet dokladnie ile bo cos przekrecili na moja korzysc w zwiazku z szybszym zakonczeniem. do rzeczy - babka, ktora to robila, rozpytala mnie przy okazji o "wyuczony zawod", dodatkowe kwalifikacje, umiejetnosci, gdzie i od kiedy pracuje. czy to tylko w celach ewidencyjnych czy chca/moga to w jakis sposob wykorzystac? jako praworzadny obywatel podalem wszystko bez zastanowienia, ale teraz dumam czy to bylo wlasciwe. macie jakas wiedze na ten temat? moge spodziewac sie jakiegos zaproszenia (nie mam na mysli biletu)? dzieki za info, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. bylem dzis w swojej WKU "zaktualizowac" ksiazeczke wojskowa (wpis stopnia i inne takie) w zwiazku z przeniesieniem do rezerwy (uregulowany stosunek do sluzby wojskowej) po zakonczeniu studiow i uplynieciu jakiegos tam okresu - nie pamietam nawet dokladnie ile bo cos przekrecili na moja korzysc w zwiazku z szybszym zakonczeniem. do rzeczy - babka, ktora to robila, rozpytala mnie przy okazji o "wyuczony zawod", dodatkowe kwalifikacje, umiejetnosci, gdzie i od kiedy pracuje. czy to tylko w celach ewidencyjnych czy chca/moga to w jakis sposob wykorzystac? jako praworzadny obywatel podalem wszystko bez zastanowienia, ale teraz dumam czy to bylo wlasciwe. macie jakas wiedze na ten temat? moge spodziewac sie jakiegos zaproszenia (nie mam na mysli biletu)? dzieki za info, pozdrawiam.

Mozesz oczywiscie ale jak masz rezerwe...to jest masa innych do wziecia :wink: i jkaby cie brali to tylko na przeszkolenie rezerwistow (3 tyg)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobór nie powołania, chyba że w tym artykule tak dziwacznie operują słowami, wg mnie z informacji tam zawartej wynika że narazie o żadnym zawieszeniu nie ma mowy i wszystko jest praktycznie po staremu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje mi się, czy to PiS zakładał 2012r. jako ostatni rok powszechnego poboru? Powiedzmy sobie wprost, PO pustymi obietnicami oszukała miliony młodych ludzi, którzy dalej będą musieć kombinować, żeby uniknąć służby. Czy jest tu jakiś wyborca PO, który może to przyznać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takze glosowalem na PO... Kiedy w prasie od prawie dwoch lat mowili ze w 2009 roku bedzie wylacznie sluzba zawodowa, i koniec z poborami, to nie wierzylem, mowilem sobie, tak jasne gadaja juz tak od 5 lat i w kolko to odwlekaja... I przypuszczalem, ze to wlasnie w ~2012-2013 bedzie rokiem ostatecznym, chodz tez moze sie duzo zmienic...

Kiedy to natomiast ujrzalem przemowienie Tuska, oraz ministra Obrony Narodowej, zdumialem, wrecz mnie zatkalo, i mowie sobie, nie no jesli Tusk tak mowi, no to wtedy wierze, i naprawde uwierzylem / zaufalem i.... sie zawiodlem...

Kolejny raz na Polskiej polityce sie zawiodlem... Ile mozna? Ile mozna to wytrzymywac? Naprawde nie dziwie sie, ze Polacy nie chca glosowac w wyborach, bo po co? Bo jeden glos cos zmieni, a dajcie spokoj, juz powoli mam tego po dziurki w nosie, pieprzenie za przeproszeniem i tyle, sciemniaja w kolko, robia nas w balona jak tylko chca, puszczaja slowa na wiatr, i nigdy nie dotrzymuja slowa... No chyba jesli chodzi o podwyzszenie podatkow / zmniejszenie wysokosci rent i emerytur to zawsze im wychodzi... Ciekawe ilu to jeszcze dostanie sie do koryta, nazre sie i odejdzie z pelnymi kieszeniami? Bylem podejsc do flagi Polski, zabrac kila set tysiecy od Polakow, i zyc sobie jak pan i wladca...

P.S. Macie stronke gdzie mozna skladac zazalenia na Tuska, co wlasnie uczynil taki zawod tylu mlodym ludziom, wliczajac w to mnie...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to PO, PiS, LSD :], PSL na jedno wychodzi, z resztą to nie jest tak że od Tuska wszystko zależny, on dużo obiecuje a ministerstwo, prezydent i tam jacyś generałowie robią po swojemu, wg własnych przekonań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żaden rząd nie spełniłby tej obietnicy w tak krótkim czasie, politycy kłamią - warto o tym pamiętać.

Tusk buja marzeniami w obłokach, prezydent chciałby wojny z Rosją a PiS chciał "dobrze" ale zabrakło czasu...

wszyscy ogólnie nas w CH(:JA robią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w tym artykule jest mowa tylko o poborze czyli ogolnie mowiac ewidencji wszystkich ludzi i przyznaniu im kategorii, bo to drugie jak juz sie dostaje karte powolania to juz jest wcielenie do armii.

Ma racje więc o co afera? Jest tak jak miało być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słowa Klicha

Podjąłem już decyzję o tym, że tegoroczny pobór będzie ostatnim poborem. W roku bieżącym pobór będzie realizowany do grudnia. Ostatnie wcielenie odbędzie się w grudniu br. Chcemy, żeby żołnierze służby czynnej przebywali w koszarach nie dłużej niż do końca przyszłego roku. Ze względu na czas pełnienia zasadniczej służby wojskowej faktycznie przebywać będą w koszarach do września przyszłego roku. Od września 2009 r. w koszarach nie będzie już żołnierzy z poboru.

RP

Uzawodowienie wojska przebiega zbyt wolno, żeby już w 2009 r. mogło nie być poboru powszechnego. To jest możliwe dopiero w 2012 r.

....

Termin ogłoszenia poboru, wspólny dla wszystkich szczebli jednostek samorządu terytorialnego, został wyznaczony na 15 stycznia 2009 r.

.....

Jak poinformował Sztab Generalny Wojska Polskiego, w związku z planami profesjonalizacji armii pobór zostanie stopniowo zmniejszany. Do 2012 – 2013 roku projekt rządowy przewiduje całkowite jego zawieszenie.

albo Rzeczpospolita rozsiewa ploty(w co wątpię) albo jak zwykle politycy pieprzą bzdury, czyli miało być tak pięknie, wyszło jak zwykle...

w takiej sytuacji wcielenia raczej będą nadal, bo chyba WP nie ulepi sobie tych żołnierzyków z gliny

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz jakis Chlebowski czy jak mu tam wyjdzie przed mikrofon i bedzie pitolil z wielka powaga, ze to wszytko przez PiS :lol2:

Swoja droga PO rowniez ladnie porobilo zainteresowanych np. z podatkiem liniowym, a ja sie tylko zastanawiam czy nasz milosierny Doniu nie przegina czasem??

Rozumiem, ze spece od PR kuja zelazo poki gorace, ale kurcze Tusk sobie kpi w zywe oczy ze swoich wyborcow nie tylko w POlandii :blink:

"Zrobię wam drugą Irlandię ! :ploom: :ploom: :ploom: "

Byli tacy co w to uwierzyli i poszli do urny po druga Irlandie.

Swoja droga Tuskowi chyba nawet nie moza klamstwa zarzucic bo zdania przez niego formuowane byly w taki sposob iz nic tak naparwde nie obiecal, a jedynie sugerowal.

Trzeba dobrze sluchac...

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie czy jesli skoncze szkole to wezma mnie do woja? Bo teraz kwalifikuje sie do poboru, ale zaczalem nowa szkole, dwuletnia policealna jak ja ukoncze to wojsko mnie bedzie jeszcze scigac? I czy jak bedzie juz zawodowe to bede mial spokoj?

Edytowane przez radeksz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie czy jesli skoncze szkole to wezma mnie do woja? Bo teraz kwalifikuje sie do poboru, ale zaczalem nowa szkole, dwuletnia policealna jak ja ukoncze to wojsko mnie bedzie jeszcze scigac?

Co za problem dalej sie uczyc??

Ta sama szkola, ale inny kierunek :D

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta i co jeszcze po tej szkole ide do roboty bo jestem na ratownictwie medycznym, ale w sumie jak by to wojsko mnie jeszcze wtedy scigalo no to coz niech sie wala ide do nich, wezma mnie do sluzby medycznej na sanitariusza albo kit wie kogo pare miesiecy posiedze.

A moze mi odrocza bo bede potrzebny w sluzbie zdrowia chociaz pewnie beda woleli mnie sciagnac do siebie. Tylko co ja tam bede robil na wojne mnie nie wysla a jak juz to bede sie zajmowal odparzeniami i skreceniami ale tez mi atrakcja jak na drogach ludzie gina a mial bym [ciach!]lami sie zajmowac.

Edytowane przez radeksz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba jako student sie nie kwalifikuje a sluzba zastepcza zadlugo trwa i nie marzy mi sie podawac kaczki w szpitalu przez dwa lata bo tyle chyba trwa sluzba zastepcza. No i przez ten czas trace obycie z zawodem i wiedze ktora moge wykorzystac.

Edytowane przez radeksz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi