HeatheN Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Ludzie jak to jest z tym podobrem w 2009r? Bo kurde juz sam nie wiem. Na stronie monu ani słowa. Co prawda w mediach nadaja ze niby w 2008 ostatni podob i potem tylko kategoria ale jak do tej pory zadna ustawa sie nie pojawiła. Pytam bo w 2009 pisze mature i mysle o emigracji takze jest do dla mnie bardzo istotne. Narazie traktuj to normalnie....nizej daje dobrego linka wymeldowanie tymczasowe na X lat i po kłopocieNIE POMAGA;] http://www.wojsko-polskie.pl/threads/view/7546 Nie czytałeś tego co było napisane wcześniej prawda? W momencie wymeldowania bez miejsca podania pobytu, w sytuacji gdy WKU nie może się z Toba w żaden sposób skontaktować, kieruja sprawę do prokuratury, która będzie Cie od tej pory poszukiwała (WKU już ma to w głębokim poważaniu). A ile byś musiał pozostać za granicą, by uniknąć kary? Zapewne do czasu przedawnienia sprawy (10 lat?). Edytowane 5 Listopada 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 (edytowane) A miał ktoś kiedyś do czynienia z odroczeniem służby z art. który mówi o zapobieganiu narkomani? Jak wygląda sprawa badań, co potem dzieje sie z poborowym? Czy jak palisz bakens czy wciagasz amfe to biorą do woja :) ??? Prosze o odp. kogoś kto spotkał sie z tym. Edytowane 13 Listopada 2008 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Jak ktoś liczy, że zawieszą teraz pobory to niech się nie zdziwi w tym roku jest taka intensyfikacja, że jeszcze takiej nie było nawet Trep ojca znajomy mówi żeby się mieć na baczności i nic nie przeoczyć mi robią trick mam odroczenie do 2011 a z WKU listy przychodzą i już dwa razy dzwoniłem i przepraszam nazwisko się przeoczyło :) jak to się mówi z WKU nie ma żartów, podziwiam inteligencje niektórych ze świstkiem w sztabie w dniu powołania w oczach panika na czole pot :) bo uwierzyli w zapewnienia płemiera i jego ekipy :) Szpachla nie wiem jak jest z ćpunami ale raczej wątpię za to wyrok powinien zlikwidować problem WKU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Jak ktoś liczy, że zawieszą teraz pobory to niech się nie zdziwi w tym roku jest taka intensyfikacja, że jeszcze takiej nie było nawet Trep ojca znajomy mówi żeby się mieć na baczności i nic nie przeoczyć mi robią trick mam odroczenie do 2011 a z WKU listy przychodzą i już dwa razy dzwoniłem i przepraszam nazwisko się przeoczyło :) jak to się mówi z WKU nie ma żartów, podziwiam inteligencje niektórych ze świstkiem w sztabie w dniu powołania w oczach panika na czole pot :) bo uwierzyli w zapewnienia płemiera i jego ekipy :) Szpachla nie wiem jak jest z ćpunami ale raczej wątpię za to wyrok powinien zlikwidować problem WKU nie to jak się mądrzyć i śmiać z innych po napisaniu "mi robią trick mam odroczenie do 2011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 NIE POMAGA;] http://www.wojsko-polskie.pl/threads/view/7546 Nie czytałeś tego co było napisane wcześniej prawda? W momencie wymeldowania bez miejsca podania pobytu, w sytuacji gdy WKU nie może się z Toba w żaden sposób skontaktować, kieruja sprawę do prokuratury, która będzie Cie od tej pory poszukiwała (WKU już ma to w głębokim poważaniu). A ile byś musiał pozostać za granicą, by uniknąć kary? Zapewne do czasu przedawnienia sprawy (10 lat?). Podajesz miejsce pobytu pani w urzedzie np Jamajka. Wiecej nie musisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 A ja dzisiaj dostałem list, że mam się stawić w WKU w celu ewidencji, chociaż już tam byłem z półtora miecha temu, gdy potrzebowałem pieczątki z odroczeniem do pracy :/ Nudzi im się czy co :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Podajesz miejsce pobytu pani w urzedzie np Jamajka. Wiecej nie musisz.No pod warunkiem ze to prawda bo w kraju jak bedziesz a cie drapna (kontrola etc) to za uchybianie sie od ZSW masz wałki;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Poczytajcie jutrzejszy Dziennik Polska... "Ten pobór nie będzie ostatni" - pierwsza strona :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Że ten pobór nie będzie ostatni to od dawna wiadomo. Ostatnie będą przymusowe wcielenia do wojska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 W TVN24 w krótkim streszczeniu podali, że brakuje zbyt wielu "chętnych kandydatów" - na razie to niedobór w ilości 1200 osób. W związku z czym muszą zintensyfikować "łapankę" i przesunąć uzawodowienie armii o dwa lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Ojoj cóż za niespodziewanka ;p mówiłem to od czerwca że w tym roku wcielenia musowe się nie skończą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 http://polskatimes.pl/stronaglowna/60547,p...-brak,id,t.html Hehe, słońce Peru, kupa bajeru :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apo5 Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Dobrze że mnie obejmuje juz tylko 3 miesiące szkolenia i nic więcej. W szkole oficerskiej może być nawet ciekawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Hehe, słońce Peru, kupa bajeru :lol2:"może się znacznie opóźnić", "najpewniej" itd., manipulacja pewnymi słowami, w praktyce nadal niczego nie wiemy, możliwe, że ten artykuł to właśnie "Hehe, słońce Peru, kupa bajeru", od 'najpewniej' do 'na pewno' daleka droga więc nie ma się co podniecać póki co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Mam nadzieje, że sprawa się szybko wyjaśni, bo w przeciwnym wypadku trzeba szukać jakiejś szkoły ze styczniowym naborem xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apo5 Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 A Ty już po studiach czy jeszcze przed ? [; Bo jak po - i się wybierasz do następnych aby uniknąć wojska to nie wiem czy jest sens. Tak czy siak nad nami wisi 3 miechy szkolenia. To już lepiej lekarza szukać znajomego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Ja jestem "w trakcie" - tzn, od pierwszej sesji już nie będę xD Dlatego zaczynam się czuć niepewnie :ph34r: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 (edytowane) http://polskatimes.pl/stronaglowna/60547,p...-brak,id,t.html Hehe, słońce Peru, kupa bajeru :lol2: Bzdura, dziś w TVP2 był o tym reportaż. Powiedzieli jasno, że mimo tego że niemal niemożliwe jest do 2012 zaciągnięcie 30tyś chętnych do woja zawodowego, to w grudniu będą ostatnie zaprzysiężenia poborowych w historii polskiej armii. Rosyjscy młodzi, mają za to przesrane: http://www.tvn24.pl/-1,1573425,0,1,masz-16...,wiadomosc.html Edytowane 17 Listopada 2008 przez Plusk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Najpierw gruzja, teraz wcielaja 16 latkow czyli powiekszaja armie cos mi nie pasuje ,ruski znowu kombinuja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) Ja dzisiaj całkiem przypadkowo w drodze do domu odwiedziłem poczte i zapytałem czy jes cos dla mnie.Pani na poczcie powiedziała ze tak i odebralem wezwanie z WKU na uzupełnienie ewidencji wojskowej.Mam sie stawic z dyplomem którego jeszcze nie mam bo jestemw tej chwii w trakcie pisania pracy a obrone mam gdzies w styczniu. Czy mam sie bać?Z niektorych wypowiedzi wynika ze absolwentow z dyplomem przenosza do rezerwy?Dobrze zrozumiałem?Nie wiem czy mam jak najszybciej zdac i wybrac sie do nich z dyplomem i liczyc na rezerwe czy może jak najbardziej oddalic termin obrony? Ja nie moge sobie w tej ani w przyszłej chwili pozwolic na żadne 3 miesięczne szkolenia;/ Edytowane 18 Listopada 2008 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Wczoraj byłem w WKU i stało paro studenciaków, którzy też mówili o dyplomach i babki powtarzały, że jak już będą mieli te dyplomy to mają się zgłosić do WKU ;) Chyba, że ja to źle zrozumiałem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apo5 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Jeżeli uzupełnienie ewidencji, no to nie szkolenie ani żadne powołanie. Jeżeli zacząłeś studia w 2001-2002 roku to mozesz spac spokojnie - rezerwa. Jeżeli później no to ustawowo juz podlegamy pod szkolenie. Jezeli uzyskałes absolutorium i jestes w trakcie pisania pracy a potem obrony - dzwoń do WKU i pytaj czy masz brać zaświadczenie ze szkoły że uzyskałeś powyższe absolutorium. Ja też czekam na obronę - zaświadczenie już ze szkoły wziąłem (obrone mam w grudniu) i jutro wybieram się z tym do WKU. Z tym, że ja dostałem na wezwaniu W CELU POWOŁANIA DO Z.S.W więc na początku miałem większe obawy od Twoich :) Jeden telefon i miła rozmowa z kobitką z WKU załatwiła sprawę - oni po prostu myśleli że ja skończyłem studia i nic dalej nie robie - bo absolwentem staję się w momencie pozytywnej oceny z obrony. Tak więc do obrony napewno dostaniesz odroczenie (czy nawet do wydania dyplomu) a potem to już zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Ja dzisiaj całkiem przypadkowo w drodze do domu odwiedziłem poczte i zapytałem czy jes cos dla mnie.Pani na poczcie powiedziała ze tak i odebralem wezwanie z WKU na uzupełnienie ewidencji wojskowej.Mam sie stawic z dyplomem którego jeszcze nie mam bo jestemw tej chwii w trakcie pisania pracy a obrone mam gdzies w styczniu. Czy mam sie bać?Z niektorych wypowiedzi wynika ze absolwentow z dyplomem przenosza do rezerwy?Dobrze zrozumiałem?Nie wiem czy mam jak najszybciej zdac i wybrac sie do nich z dyplomem i liczyc na rezerwe czy może jak najbardziej oddalic termin oborny? Ja nie moge sobie w tej ani w przyszłej chwili pozwolic na żadne 3 miesięczne szkolenia;/ Zaniesc dyplom masz, mowisz ze jeszcze nie masz;] powiedza przynies jak bedziesz mial i od momentu dostarczenia dyplomu maja 12 miesiecy aby cie powolac, potem rezerwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Dzięki za odpowiedzi.No to dymam na uczelnie po zaświadczenie i biore sie dalej za pisanie pracy.pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techniec Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Klich dementuje informacje z wczorajszego Dziennika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gni0tek Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Sprawa wygląda tak. W tym roku rozpocząłem studiowanie, parę dni temu doszedłem do wniosku, że kierunek mi się totalnie nie podoba, i przestane chodzić. Wziąłem papierek z dziekanatu że się uczę, zaniosłem do WKU, i dostałem odroczenie chyba do października. Oznacza to, że będę miał spokój do lutego, czy mogą mnie do tego czasu wziąć ?(w lutym zapisze się na studia na inny kierunek) np. dlatego że będę miał więcej niż 3 nieobecności na jakiś ćwiczeniach czy coś :/ ? Jest możliwość zapisania się teraz do jakiejś policealnej żeby dostać papier do WKU ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Klich dementuje informacje z wczorajszego Dziennika Yeahhh....yeahhh...yeahhh B-) No to ja kałacha tylko w wirtualnym świecie bede nosił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 http://www.dziennik.pl/polityka/article270...ja_reklamy.html jak ktoś nie czytał, to polecam IZABELA LESZCZYŃSKA: Po ogłoszeniu programu armii zawodowej latem tego roku wszystkim młodym ludziom, którzy nie lubią wojska, wydawało się, że będą mieli święty spokój. Będą mogli pojechać do Wielkiej Brytanii, Irlandii czy nawet na Hawaje. Ale tak się nie stanie. Nadal będą mieli obowiązki wobec państwa. Proszę powiedzieć bardzo wyraźnie, co będzie musiał młody człowiek. BOGDAN KLICH: Po skończeniu 19 lat każdy młody mężczyzna będzie miał obowiązek jednorazowego stawienia się do WKU, by podda się badaniom lekarskim, które pozwolą ocenić jego predyspozycje fizyczne i psychiczne. Wstępnie zostanie określona jego przydatność do konkretnej służby, ale tylko na wypadek, gdyby została ogłoszona mobilizacja powszechna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Pobory zostaną. I to powszechnie wiadomo. Pobór obejmuje całokształt przedsięwzięć związanych z oceną zdolności fizycznej i psychicznej młodych ludzi do służby wojskowej oraz ujęciem ich w ewidencji wojskowej. Nie należy mylić poboru z powołaniem, kiedy to otrzymuje się kartę powołania (tzw. bilet) nakładającą obowiązek stawienia się w określonym miejscu i czasie do odbycia czynnej służby wojskowej. Musi zostać. W razie wojny z Rosją np... :razz: Btw, kumpel (mój rocznik) wczoraj dostał list z wku i przestraszony do mnie dzwonił. Ja mu tłumacze ze ma się nie stresować (jesteśmy ~miesiąc po obronie), ze pewnie ma dostarczyć dyplom, bo ja taki list też dostałem. A on mówi, że NIE. Bo mu napisali: "przeznaczony do odbycia służby wojskowej" :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apo5 Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Hmm, widocznie WKU nie zostało poinformowane o tym, że otrzymał absolutorium i czekał na obronę tak jak w moim przypadku. Chyba że mu wywiną numer i pójdzie na szkolenie na 3 miechy ;) Ja mam obronę drugiego Grudnia i potem mam zanieść świstek że się obroniłem - a co dalej to zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...