Skocz do zawartości
Puffy

Wojsko wojsko wojsko

Rekomendowane odpowiedzi

wedlug mnie warto isc do woja bo co to za facet bez wojska ??

poglad kategorii: intel jest zawsze lepszy niz amd, windows 95 bezpieczniejszy niz linux z firewallem, modem szybszy od lacza t-3, jestesmy objeci pelna i bezplatna opieka zdrowotna, rzadu pisu nie skoncza sie katastrofa

zdecydowal bym sie na to nawet jak bym mial isc na te 9 miechow pomyscie ze nasi ojcowie byli w woju dwa lata :)

hehe pewnie ci zimno po ostatnich sniegach, pomysl ze nasi przodkowie gnili w jaskiniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezła bieda :D21 lutego odbieram mundur :P i zaczyna się moja przygoda... na szczęście to tylko studium wojskowe.

Co do rozdawania kategorii... te skrzywienia kręgosłupa chyba niewiele dają :]. Ja na komisję wchodziłem z gościem co miał łuk z kręgosłupa, zanik prawego mięśnia na klacie(dokładnie to piersi ;p), przynajmniej 2 kg makulatury potwierdzającej chorobę i ...dostał A :] nie powiem co krzyknął jak to usłyszał :D ale było wesoło. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poglad kategorii: intel jest zawsze lepszy niz amd, windows 95 bezpieczniejszy niz linux z firewallem, modem szybszy od lacza t-3, jestesmy objeci pelna i bezplatna opieka zdrowotna, rzadu pisu nie skoncza sie katastrofa

hehe pewnie ci zimno po ostatnich sniegach, pomysl ze nasi przodkowie gnili w jaskiniach

rozbawiłeś mnie do łez, ale to szczera prawda :)

jestesmy objeci pelna i bezplatna opieka zdrowotna

a za to należy Ci sie nagroda w kategorii dowcip miesiąca :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam też żadnych papierów nie przynosiłem, a coś by się pewnie znalazło ;] ale chciałem dostać A i dostałem :D

I tak jak biegi pisze też zamierzam pojechać na 6 tygodniowe przeszkolenie, ale na 9 miechów to już bym nie chciał iść :/ rzeczywiście strata czasu, a taki obóz to może być niezła przygoda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kategoria A też ma swoje plusy, np. jeśli chodzi o pracodawców...nie każdy chce przyjmować "kaleki"....

:blink: w życiu nie słyszałem żeby pracodawca pytał kiedykolwiek o kategorię jaką się dostało na komisji :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje mozliwosc odwolania sie od decyzji komisji lekarskiej np po 2 latach?

No jak Ci wypadlo oko to pewnie ta kat. moze byc zmieniona :)

Szwagier przyszedl z makulatrura na wybity bark. Mial na niego 2 operacje, reki nie moze dzwignac do samego konca.

Komisja stwierdzila, ze nie wezmie odpowiedzialnosci dajac mu kat. A dlatego skierowali go na specjalna komisje, ktora oceni wiarygodnosc papierow, ocenia stan jego barku i pewnie wlepia mu D bo na serio ma problem z tym barkiem.

Na komende "padnij" z lapami do przeodu pewnie by mu wylecial. Zreszta ma plan, ze jak go wezma to pierwsze co zrobi to wybije sobie ten bark i wyjdzie do rezerwy z odszkodowaniem, a moze nawet renta (taki pomysl mu podsunal lekarz ktory go operowal).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: w życiu nie słyszałem żeby pracodawca pytał kiedykolwiek o kategorię jaką się dostało na komisji :lol:

W takim razie mało jeszcze słyszałeś... nie u wszyskich pracodawców, ale jednak......wiem z własnego doświadczenia, że najlepiej widziana jest kategoria A i uregulowany stosunek do służby wojskowej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie zawolali dzis :D

na odwrocie mam napisane ze musze przedstawic dokumenty stwierdzajace poziom wyksztalcenia lub pobieranie nauki. ucze sie jeszcze w L.O mam wziac jakis papier ze szkoly czy szkola sama ureguluje??

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do tych co odsłużyli już swoje- byliście już na ćwiczeniach rezerwy?

Ja co pół roku dostaję wezwanie po odbiór karty mobilizacyjnej- jadę do najbliższej jednostki, podpisuję kwita na którym "stoi" że w wypadku mobilizacji (wojny znaczy) mam stawić się u nich np drugiego dnia do godz np 8.

Teraz dostałem coś innego- bilet do odbycia "jednodniowych ćwiczeń wojskowych"... Ciekawe czy dadzą postrzelać (48pkt miałem)... a może w mundura ubiorą... Choć znając życie (bida w armi) czeka mnie kilkugodzinne siedzenie w jakiejś sali gimnastycznej i wysłuchiwanie trepiego gadania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie zawolali dzis :D

na odwrocie mam napisane ze musze przedstawic dokumenty stwierdzajace poziom wyksztalcenia lub pobieranie nauki. ucze sie jeszcze w L.O mam wziac jakis papier ze szkoly czy szkola sama ureguluje??

Musisz wziąć ze szkoły zaświadczenie,

...bo jak nie to Cie od razu biorą do woja :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem teraz mase ludzi przeniesli do rezerwy(podobno). Ja sam dostalem ostatnio wezwanie i okozalo sie ze do rezerwy. Wiec nie ma co zaraz panikowac :) Ale jak sie uczysz to do sekretariatu twojej szkoly idziesz z tym papierkiem co dostales od WKU i maja obowiazek wystawic ci zaswiadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dostalem na 24 lutego czyli niedlugo, a podobno niezle lole tam sa. jakies mundurowe chodza po poczekalni i strasza ludzi. natomiast w samej poczekalnij puszczja filmy typu gliniarz z beveryly hills czy akademia policyjna. potem jeden kumpel mowi, ze jakis dziadzio wzial go za parawan i golymi lapami (bez umycia ich) macal go po genitaliach, a inny kumpel mial tak, ze nawet nic mu nie sprawdzali jesli chodzi o te sprawy. na ksiazeczke niektorzy czekali nawet 2 dni zeby odebrac....jaki problem moze byc z wpisanie literki A czy D od kategorii? i dlaczego trwa to 2 dni :| co za kraj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje mozliwosc odwolania sie od decyzji komisji lekarskiej np po 2 latach?

z tego co pamietam, to jeżeli masz odroczenia, i minęło min 6 mieś od poprzedniej komisji, to jeżeli dostajesz następne wezwanie i nie masz już odroczenia to MUSISZ stanąć przed komisją lekarską... obligatoryjnie.

ja miałem np przez 5lat A z paragrafem, a jak już nie mogłem załatwić odroczenia, to w końcu zaniosłem resztę papierów na komisję... oczywiście nie uwierzyli i musiałem to potwierdzić u ICH lekarzy... wynik? -8/-9 diptrii i kat D.

Zaś jeżeli chodzi Ci o to że dostałeś np D a po 2 latach uważasz że ci się polepszyło, to też jest taka możliwość, ale trochę papieru zużyjesz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam 24 lata i w marcu tego roku bronie pracy inżynierskiej. Nie zdążę zapisać sie na zimowy semestr na studia uzupełniające i mam pytanie w związku z uzyskaniem odroczenia od służby wojskowej. Mianowicie czy zaświadczenie ze studium wystarczy do przekonania WKU że na mnie jeszcze nie czas? Po wakacjach chce zapisać się na studia magisterskie.

p.s. wcześniej założyłem nowy temat nie zauważyłem tego, sorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam 24 lata i w marcu tego roku bronie pracy inżynierskiej. Nie zdążę zapisać sie na zimowy semestr na studia uzupełniające i mam pytanie w związku z uzyskaniem odroczenia od służby wojskowej. Mianowicie czy zaświadczenie ze studium wystarczy do przekonania WKU że na mnie jeszcze nie czas? Po wakacjach chce zapisać się na studia magisterskie.

zaświadczenie ze studium także jest ważne jakby co, ale może udałoby się to załatwić bez szkoły "dla picu" podobnie jak po oblaniu matury można napisać podanie o odroczenie - ze względu na chęć zdania w terminie poprawkowym - tak i w tym przypadku chyba dałoby rade coś zrobić - może przejdz się do WKU i zapytaj ? Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

hehehehe... z tego co się orintuję to studium chroni od woja do 22roku życia <_< chyba...???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wchodziłem na stronki różnych WKU i jest to napisane bardzo dwuznacznie. Nie przeglądałem jeszcze ustaw bo z prawem jestem tak średnio obeznany, może ktoś wie z jakiego zakresu ustawy przejrzeć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Moze ktos bedzie mi w stanie odpowiedziec na moje pytanie.

Majac 18-lat wyjechalem do Nowego Jorku. Tu skonczylem "liceum" i jestem obecnie studentem (teraz mam 22 lata). W Polsce od czasu wyjachania (sierpien 2002) jeszcze nie bylem ale planuje w przyszlym roku (2007, majac juz 23 lata) przyjechac do kraju na miesiac.

Z tego co wiem po wyjechaniu z kraju (jesien 2002) na moj byly adres w Krakowie przyszedl list z Wojska. Zostal odeslany z dopiskiem, ze opuscilem kraj...

Mam teraz problem, bo nie wiem czy nie bede mial problemow jak wroce do kraju. Powinienem cos zrobic zanim przyjade? Nie chce niespodzianek na lotnisku, ze mnie "zgarna" albo cos.

Dodatkowo... czy zmienia sytuacje fakt, ze od urodzenia mam rowniez obywatelstwo francuskie? (urodzilem sie w Kraku ale matke mam francuske).

Dzieki za odpowiedzi!

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Możesz być nawet 50 lat za granicą, ale jak wrócisz to WKU ma 18 miesięcy, by cię powołać. Jeśli nie wymeldowałeś się przed wyjazdem to bardzo prawdopodobne, że zrobią ci nalocik po powrocie do Polski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz problem, bo nie wiem czy nie bede mial problemow jak wroce do kraju. Powinienem cos zrobic zanim przyjade? Nie chce niespodzianek na lotnisku, ze mnie "zgarna" albo cos.

Tak, jasne, zrobią na Ciebie zasadzkę na lotnisku :lol:

czasami niektórzy zapominają, że my żyjemy w Polsce :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Tak, jasne, zrobią na Ciebie zasadzkę na lotnisku :lol:

czasami niektórzy zapominają, że my żyjemy w Polsce :mur:

Sugerujesz, że nie?

Znajomy wracał z UK do Polski na ślub koleżanki, capnęli go na lotnisku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi