Skocz do zawartości
Puffy

Wojsko wojsko wojsko

Rekomendowane odpowiedzi

A ja sie zgłosiłem na ochotnika, odpękałem swoje i teraz tylko do roboty :D ( o którą łatwiej po odbyciu służby wojskowej ) .

Zawsze byłem zdania ze bez wojska facet to baba :D

trza było poczekać to byś sie zgłosił za mnie :D... Prawda jest taka, że wojsko to pic na wodę... papierosy, chlanie, poranne bieganie i czasami dadzą Ci potrzymać karabin.. ogólnie strata czasu.. starczy mi zhp - przynajmniej po skałach się śmigało na linach :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłosiłem się dzisiaj w terminie jaki miałem o 7 rano w WKU w Jaśle.

Szanowny pan "mejdżor" zje*** mnie za to, że tak późno się stawiam. Oczywiście moja uczelnia dała jak zwykle dupska, bo wysyłali późno papiery i nawet nie powiedzieli, że od tego roku zmieniły się zasady, że odroczenia trzeba odbierać osobiście.

W końcu wypisał mi ten świstek, ale nie widzę żadnej pieczątki w książeczce wojskowej, jedynie adnotację służbową o WKU oraz dostałem na wezwaniu drugą pieczątkę i info, że stawiłem się wtedy i wtedy.

Swoją drogą, to całe WKU, a raczej ludzie tam pracujący to klony facetów z posterunku z filmu "Pitbull"... chyba tylko chlają wódę, bo wyglądają okropnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłosiłem się dzisiaj w terminie jaki miałem o 7 rano w WKU w Jaśle.

Szanowny pan "mejdżor" zje*** mnie za to, że tak późno się stawiam. Oczywiście moja uczelnia dała jak zwykle dupska, bo wysyłali późno papiery i nawet nie powiedzieli, że od tego roku zmieniły się zasady, że odroczenia trzeba odbierać osobiście.

W końcu wypisał mi ten świstek, ale nie widzę żadnej pieczątki w książeczce wojskowej, jedynie adnotację służbową o WKU oraz dostałem na wezwaniu drugą pieczątkę i info, że stawiłem się wtedy i wtedy.

Swoją drogą, to całe WKU, a raczej ludzie tam pracujący to klony facetów z posterunku z filmu "Pitbull"... chyba tylko chlają wódę, bo wyglądają okropnie.

Nie znosza studentow z wzajemnoscia.

Ja sie smialem czerwonemu pyskowi w twarz. Czerwienial jeszcze bardziej jak klepal pieczatke odraczajaca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź papierek z AE, że poszerzasz swą wiedzę na ich zacnej uczelni, udaj się w wyznaczonym terminie do WKU i po sprawie :)

Odroczenie na 5 lat (jak masz JSM) z tym, że niby co pół roku sie masz stawiać u nich z indeksem :lol: Ja zaniosłem i póki co mam spokój - po 3 roku mam zamiar odrobić wojo w wakacje - to dopiero będzie przygoda :twisted: :D

ps.

zapomniałem dodać, że jeśli powienieneś był to zanieść już dawno to możesz dostać okolicznościowy opi.erdol :oops: - tak przynajmniej słyszałem - mnie to niestety nie spotkało :D

pozdrrr

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ciekawy motyw, bo na mocy Artykułu 50 to uczelnia się powinna tym zająć, a nie ja. :lol: Pismo mam, sobie leży od miesiąca chyba (odebrane po miesięcu) - to razem dwa miesiące :lol: Nawet podanie o odroczenie napiszę, żeby wszystko cacy było. 29/12 wzywają, ja się w poniedziałek o 7:30 przejdę, bo chce mieć przed sylwestrem spokój :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ciekawy motyw, bo na mocy Artykułu 50 to uczelnia się powinna tym zająć, a nie ja. :lol: Pismo mam, sobie leży od miesiąca chyba (odebrane po miesięcu) - to razem dwa miesiące :lol:

Tylko uważaj, żeby nie kazali Tobie wrócić z powrotem na uczelnie celem uaktualnienia tego pisma. Ja taki papierek zaniosłem po 2 tygodniach od otrzymania i miła pani w WKU powiedziała, że mi tego nie przyjmie. Musiałem pójść do dziekanatu, aby zmienić datę na tym zaświadczeniu na aktualną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja taki papierek zaniosłem po 2 tygodniach od otrzymania i miła pani w WKU powiedziała, że mi tego nie przyjmie. Musiałem pójść do dziekanatu, aby zmienić datę na tym zaświadczeniu na aktualną.

:blink: Z tego samego Art 50 uczelnia w ciągu 14 dni powinna informować o skreśleniu z listy studentów. Papierek jest na 5 lat, ja nic nie będę uzupełniał, no bez jaj. Może jeszcze mam spis obecności z ćwiczeń przynieść :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: Z tego samego Art 50 uczelnia w ciągu 14 dni powinna informować o skreśleniu z listy studentów. Papierek jest na 5 lat, ja nic nie będę uzupełniał, no bez jaj. Może jeszcze mam spis obecności z ćwiczeń przynieść :lol:

żebyś się nie zdziwił :lol:

kumpel miał podobną sytuację - wziął papierek na początku roku akad., a zaniósł dopiero jak go wzywali - papierek był już nieaktualny - dostał reprymendę i musiał zapie.... iść po nowy :P

O ile dobrze pamiętam to jak szedłem po nową wersję papierka (po przygodzie kumpla) to Pani w dziekanacie wiedziała, że trzeba tak zrobić :blink: nie często się spotyka, by 'sympatyczne' kobietki z Dz. wiedziały cokolwiek B-)

aha - podanie o odroczenie to się chyba na miejscu pisze - według dostępnego tam wzoru - wszelkie inne wersje podania zapewne będziesz mógł sobie wsadzić wiesz gdzie :lol: tak to już jest w tym wojsku :D - nie pogadasz :D

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, spoko, ja pójdę, to nie jest jakiś super problem. Tylko że jakby mnie wywalili, to tym razem już sama uczelnia przysyła od razu, więc skoro od 01/10/2006 nie napłynęło pismo, to chyba znaczy że dalej studiuję, aiight? Ehh. Najwyżej parę wizyt złożę :wink: Grunt żeby mnie odroczyli B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi wlasnie przyslali zawiadomienie, tak na zaśke, zeby ladnie przyniesc zaswiadczenie o ukonczeniu poprzedniego i rozpoczeciu nowego roku studiów w terminie 2 tygodni. Na dodatek mam sie stawic z niniejszym zawiadomieniem w WKU do 20 grudnia :blink: Sprawdzają czy czasem nie zwialem za granice? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie odroczyli B-) Jeszcze zakładam że politechnika, na której nie odebralem nic i nie studiuje, tez pewno im wysle ze mnie skreslili, bo masowo beda wysylac... Hehe, licze na panie z WKU bo PŚ to nie AE B-) W ogole spoko ludzi w WKU, to nie urząd miasta że nic się nie da załatwić :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem 26 lat i politechnikę, mam parę dyplomów i WKU podejrzanie cicho siedzi. Możecie mi powiedzieć co trepy knują, bo nie chce mi się do nich łazić :]

Powinienes do konca roku zaniesc swistek o zakonczeniu studiow i uzyskaniu dyplomu. Przeniosa cie do rezerwy. Ale masz czas do konca roku! Pozniej podobno nie bedzie tak latwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinienes do konca roku zaniesc swistek o zakonczeniu studiow i uzyskaniu dyplomu. Przeniosa cie do rezerwy. Ale masz czas do konca roku! Pozniej podobno nie bedzie tak latwo.

Dzięki za radę! Już ich przed chwilą odwiedziłem, przenieśli mnie do rezerwy szybko bezproblemowo i od ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem 26 lat i politechnikę, mam parę dyplomów i WKU podejrzanie cicho siedzi. Możecie mi powiedzieć co trepy knują, bo nie chce mi się do nich łazić :]

Ja ostatnio zanosilem im papiero o ukonczeniu studiow i powiedzieli, ze moga lyknac na 3 miechy na przeszkolenie, ale z mojego kierunku nie ma aktualnie zapotrzebowania. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość radioram 89'8 fm

Witam

Chciałem zapytać obeznanych temacie i trzymających rękę na pulsie.

Studia skończone jakies 3 tyg. temu.

Od ponad roku ( jak to na 4. r. stawiłem się z indeksem ) nie odzywałem się ja do nich ani oni do mnie.

Mam 24 lata (w kwietniu kończę 25).

Mógłby mi ktos zwięźle i prosto powiedzieć na czym stoję ?

----------

Edytowane przez radioram 89'8 fm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radioram 89'8 fm, jeżeli studia rozpoczęte przed rokiem 2002/2003 i skończone w tym roku --> automatyczne przeniesienie do rezerwy. :)

Bardzo możliwe, że uczelnia wysłała papiery do WKU, a Twoim zadaniem jest już tylko udać się z książeczką po pieczątkę/wpis. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość radioram 89'8 fm

Niestety nie.

Studia rozpoczęte w 2001 ( miałem obsuwę z obroną ).

----------------------------

Dzięki bardzo za info. Jeszcze tylko musze wymyślić jak uzasadnić brak książeczki wojskowej :/

Edytowane przez radioram 89'8 fm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest ok. Rozpocząłeś studia w 2001, w tym roku je ukończyłeś.

Ponadto do rezerwy zostaną przeniesieni także poborowi - absolwenci szkół wyższych (przeznaczeni do odbycia przeszkolenia wojskowego absolwentów), którzy ukończyli studia w 2006 roku lub wcześniej, o ile studia rozpoczęli przed rokiem akademickim 2002/2003.

Osoby zainteresowane powinny zgłosić się do właściwych, ze względu na miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad dwa miesiące, wojskowych komend uzupełnień w okresie od dnia wejścia w życie rozporządzenia do 31 grudnia br., bowiem z tym dniem upływa termin składania stosownych wniosków w sprawie przeniesienia do rezerwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie.

Studia rozpoczęte w 2001 ( miałem obsuwę z obroną ).

----------------------------

Dzięki bardzo za info. Jeszcze tylko musze wymyślić jak uzasadnić brak książeczki wojskowej :/

A czemu jej nie masz?? Zgubiłeś??

No to musisz to zgłosić i wysłuchać gratis pogadanki jaki to ważny dokument i że trzeba go pilnować itp.

Nie zapomnij zabrać zdjęcia ( chyba nawet 2 szt,) do duplikatu.

Rezerwa, rezerwą a książeczkę wojskową, póki co trza mieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jeszcze takie pytanie trochę głupie ale mam . Czy długo się czeka do tego pokoju co sie trzeba zgłosić ?? wezwanie mam 8-14 ale o 11 mam ważna prace klasowa czy przez 2 godziny się wyrobie ?? Może wiecie z własnych przeżyć moje wku to znajduje się w wawie na koszykowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi