Skocz do zawartości
-Sid-The-Rat=>

soltek 75frn2-l amd 2000+ Tbred i co z tym mozna zrobic...

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jestem tu nowy i podkrecaniem procow nigdy sie nie bawilem na serio a athlonami to juz wogole

kupilem siostrze takeigo kompa [sl-75frn2-l, axp 2000 tbred], mial byc tani i sprawny wiec jest - teraz pytanie

ile mozna ew. z tego wyciagnac i JAK? w opcjiach biosu widzialem full wypas narzedzi do krecenia

dodam jeszcze ze pamieci to 2*256 kingston 333 cl2.5 (tez mialy byc a nie byc mocarne)

dodam ze uzylem szukacza - dziala podobnie jak na naszym forum :) czyli wyswietla duzo i nic konkretnie

prosze potraktowac mnie jak zupelnego nowiciujsza

pytanie dodatkowe - kupilem przypadkiem ati 8500 by ati - 275/275 - sa do tego jakies przerobki/mody itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz... sam sproboj cos znalesc [tak dla zbadania sesnownosci takiej odpowiedzi] :) probowalem na pare sposobow

zreszta tez jestem moderatorem i wiem ze taka odpowiedz jest najlatwiejsza a czesto niewykonalna

na pytanie o post zawierajacy dokladnie tego soltego i tego amd to malo bylo odpowiedzi...

post o tej plycie w dziale sprzet pomimo olbrzymiej ilosci odpowiedzi nie nadaje sie dla mnie (laika) :( czego bardzo zaluje bo wypowiedzi swiadcza o sporej wiedzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie masz pojęcia o podkręcaniu to w pierwszej kolejności przeczytaj faq. Możesz też poszukać w necie są nieraz stronki dla zupełnych laików gdzie jest napisane wszytko od a do z na chłopski rozum tak żeby każdy zrozumiał.

Sprzęt jest spoko do podkręcania więc proponuje na początek sprawdzić ile wytrzymaja twoje pamięci.

Ustaw w biosie mnoznik na 8x i ciag fsb w góre, pamiętaj żeby pamięci pracowały sychronicznie z fsb.

Jak znajdziesz granice dla pamięci to wtedy próbuj proc kombinacją mnoznia i fsb.

To chyba najprostsza metoda.

Poza tym podnoś napięcie dla core i ddr jeśli osiągniesz próg niestabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm - pojecie ogolne o kreceniu juz zdobylem, mnozniki napiecia zegarki - jestem elektronikeim to wem tez czemu nalezy z tym uwazac itp...

teraz jest problem - albo to moj bios jest do bani - albo ja jestem kompletnie slepy - ale nie znalazlem mozliwosci regulacji tego czy pamieci chodza synchronicznie czy nie - a na dodatek czest pracy pamieci moge odczytac tylko z poziomu windy bo sie w biosie pokazuje 'auto' :(

narazie zrobilem prosty eksperyment puszczajac proca na 12.5*166 - i nawet dziala - i jest chlodny tylko z tym felerem ze 3d mark robi wszystkie testy - ale pisze ze nie zrobil zadnego... :( po powrocie do 133 wszystko dziala ??

sorry ze tak przynudzam ale wole sie popytac zanim zrobie cos glupiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jestem tu nowy i podkrecaniem procow nigdy sie nie bawilem na serio a athlonami to juz wogole

kupilem siostrze takeigo kompa [sl-75frn2-l, axp 2000 tbred], mial byc tani i sprawny wiec jest - teraz pytanie

ile mozna ew. z tego wyciagnac i JAK? w opcjiach biosu widzialem full wypas narzedzi do krecenia

dodam jeszcze ze pamieci to 2*256 kingston 333 cl2.5 (tez mialy byc a nie byc mocarne)

dodam ze uzylem szukacza - dziala podobnie jak na naszym forum :) czyli wyswietla duzo i nic konkretnie

prosze potraktowac mnie jak zupelnego nowiciujsza

pytanie dodatkowe - kupilem przypadkiem ati 8500 by ati - 275/275 - sa do tego jakies przerobki/mody itp?

Oj Sid Sid :lol: - a innych na CDRinfo odsylasz do przycisku Szukaj :roll: :oops:. Troche to nieladnie z Twojej strony 8O

Co do pytania - rzeczywscie jest tutaj duzo tego i wbre wpozorom jak poszukasz to wcale nie jest "wyswietla duzo i nic konkretnie" - rzuce Ci tylko pare hasel (ale nie takich do wpisania do searcha tylko raczej wskazowek na co zwracac uwage): zalety i wady zwiekszania mnoznika, zalety i wady zwiekszania FSB, zwiekszanie napiecia wzrast ze wzrostem mnoznika/FSB...

No i na koniec - jest taki ladny dzial forum FAQ, a w nim taki oto watek: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=26983 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm - pojecie ogolne o kreceniu juz zdobylem, mnozniki napiecia zegarki - jestem elektronikeim to wem tez czemu nalezy z tym uwazac itp...

teraz jest problem - albo to moj bios jest do bani - albo ja jestem kompletnie slepy - ale nie znalazlem mozliwosci regulacji tego czy pamieci chodza synchronicznie czy nie - a na dodatek czest pracy pamieci moge odczytac tylko z poziomu windy bo sie w biosie pokazuje 'auto' :( 

Zazwyczaj POST pokazuje czestotliwosc pracy pamieci (np DDR 200 mhz (PC3200) itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od dawna nie odsylam :) sam kiedys postanowilem sprawdzic przed wyslaniem takiej odpowiedzi - i sie zacialem - co z tego ze post jest strone nizej - jesli bardzo trudno ulozyc takie pytanie zeby search go pokazal? wiec nie, dawno nikogo tam nie odsylam - zwlaszcza ostatnio jak sie 'lekko' forum zaczelo krzaczyc :)

faq przejzalem - i przyznaje szczerze ze nie wiem jak mi sie udalo przegapic tego arta :) teraz czeka mnie przebicie sie rpzez 1300 postowy tekst o moim solteku (khem khem - czy aby napewno 100% tych 1300 postow jest na temat?) i zaczneimy sie bawic

ps. POST mojego solteka trwa kolo .2sek - szybciej mi sie winda wlacza niz monitor...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...