Skocz do zawartości
Tulipan

mniejsze vcore proca?

Rekomendowane odpowiedzi

co się stanie jak obniże vcore proca z 1.75 na 1.72V

czy może się w ten sposób uszkodzić?

na wentylatorach specjalnie się obniża napięcie aby ciszej chodziły

to jak na procu się obniży napięcie to będzie mniej wydajny czy cóóóś?

bo dostanie mniej jedzonka prądowego

w biosie mam ustawione na 1.75 default a waha się między 1.71-1.73

jak ustawie na próbe na 1.725 to waha się między 1.69 do 1.71

Athlon 1700+ palmino niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barton 2500+ defoult 1.65 (11x166)

a w działaniu:

2500+ - 1.24v

3200+ - 1.48v

12x200 - 1.76v (to juz norma)

Dalej nie probuje szkoda takiej sztuki, bo może kiedys na allegro wystawie, na razie grzeje ławe w trayu.

Oznaczenia (pierwotnie wyjęty z boxa):

AQXEA 0331VPMW Y8656277280458

tylko 1 tak mi działał chociaż wiekszośc miałem ze zblizoną specyfikacją (numery) reszta szła na 3200+ przy 1.61v.

Heh co do Ciepła przy 3200+ uzyłem coolerka Colorful, po ok 2 godzinach obciązenia (bez budy), cooler do max 2200XP+ miał 48 stopni. W sumie był zimny. Na 2500+ to juz wogóle... po pewnym czasie nie wiedzialem czy aby napewno procek działa :) (36-37 stopni) odczyty z SISOFT, AIDA, NAPIĘCIA Z CPU-Z, SISOFT, AIDA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1700+ DLT3C ktory wg. specyfikacji default wynosi 1,5V smiga sobie obecnie na 2ghz przy napieciu 1,425V.

Tak wiec bez obaw. :)

Moj DT3C default 1,6V chodzi od dawna na 1,3V i spoko bez problemow.Co prawda proc jest tylko wysrubowany przez FSB a nie przez czestotliwosc pracy.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie buj sie probuj zmniejszyc nawet nizej napiecie, przez 2 lata moj procek wygrzal sie tak ze na 1500 Xp chodzi teraz stabilnie na 1.5 V Stable prime :D a i nawet 1800 Xp wyciskam z niego na 1.7 V

Zaręczam, że 1500 idzie nawet na 2100+ tyle, że na 2vcore full stable.

Sprubuj, a zobaczysz i się nie bój. Co do obniżania napięcia mój antek po wygrzaniu chodzi na 1,425v na nominalnej częsztotliwości, a miał chodzić na 1,75v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co tu sobie czytam, wnioskuje, że zmniejsze sobie napięcie i podkręce FSB, będe miał szybszy sprzęt, a temperatura zostanie taka sama, bo zmniejsze napięcie... coś mi tu nie gra, to każdy by tak robił a nie inwestował w lepsze chłodzenie... rozumiem, że bardzo mocne podkręcenie potrzeuje większego napięcia, ale z tego co tu czytam to nawet na mniejszym potraficie wycisnąć tyle co inni po zwiększeniu vCore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1700+ DLT3C ktory wg. specyfikacji default wynosi 1,5V smiga sobie obecnie na 2ghz przy napieciu 1,425V.

Tak wiec bez obaw. :)

Moj DT3C default 1,6V chodzi od dawna na 1,3V i spoko bez problemow.Co prawda proc jest tylko wysrubowany przez FSB a nie przez czestotliwosc pracy.

Pozdro

Dexter

Przestawilem procesor dokladnie na twoje ustawienia 200x7,5 (1,3v) i wszystko dziala stabilnie.

Sprawdzilem minimalny vcore i u mnie wynosi 1,15v przy 1ghz stabilnie

Ponizej 1,15v proc nie wlacza sie nawet przy 500mhz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...