Skocz do zawartości
marcinsz0

wentylator TRICOD SCIENCE 8cm Model: SPDM8025S jest cichy???

Rekomendowane odpowiedzi

czy ma ktoś z was taki wentylator , mam możliwośc kupienia ,sprzedawca mówi że są bardzo ciche ,ale nigdzie nie mogę znaleść informacji o tych wentylatorach jedyne co wyczutałem to że są montowane w codegenach

proszę o opinie czy jest on cichy i jak z wydajnością

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek jest stary, ale mam możliwości odpowiedzi.

Właśnie wymontowałem ten wentyl z codgena i zastąpilem w. z czujnikiem. Wentylator sam w sobie nie jest głośny - w sensie wykonania technologicznego. Daje się jednak słyszeć z dwóch powodów: primo - jest bardzo szybki 3000RPM; secundo - w obudowie codegena szybki przepływ wiatru powoduje duży hałas z uwagi na szeroką osłonę/kratkę wentylatora.

Dlaczego twierdzę, że nie jest głośny ? Bo podłączałem go po wymontowaniu i jedynie daje się słyszeć pęd powietrza. Coś co wieje 3000RPM nie może być ciche jak wentylki =<2000RPM - te są bezgłośne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Wątek stary, ale Ja też się dołącze. Mam taki sam wentylator u siebie w obudowie, wyciaga powietrze.

Tricod ma około 42 CFM, ale w mojej obudowie wpada juz w wibracje i jest stanowczo za głośny.

W mojej obudowie jest tylko jeden wentylator wlaśnie Tricod wyciagajacy powietrze plus jeden w zasilaczu.

Chcę go wymienic na jakiś cichszy model najlepiej z czujnikiem temperatury.

Niestety maja one CFM na poziomie 28. U mnie siedzi Celeron D 2,8 GHz na socket 478.

Tutaj moje pytanie, jak wymienie głośny wentylator z CFM 42, na cichszy z CFM 28, to jak to wypadnie na temperatury w obudowie?

Będzie jakiś stanowczy wzrost, czy moze utrzymają się na podobnym poziomie? szczerze powiedziawszy organoleptycznie to Tricod wydmuciach!e głównie zimne powietrze i wydaje mi się (organoleptycznie) że trochę za mocno dmucha. Wentylator w zasilaczu ma CFM 28 i wydmuciach!e ciepłe powietrze, a Tricod trąci chłodem :wink: :wink:

Czytałem gdzieś, że wentylator wydmuciach!ący powietrze nie musi mieć wcale bardzo dużego CFM,

Proszę o jakieś informacje.

Edytowane przez cad9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi