Skocz do zawartości
lukasrz

Pytanie o Pentium 4 HT !

Rekomendowane odpowiedzi

jak u nas na uczelni byl panowie z AMD to opowiadali o MP i Xeonach i pokazywali na oczy ze system z dwoma intelami dziala jak jeden intel + 30%, a dwa MP-ki chodza jak jeden + 80%, tak ze cos w tym jest.....

jak by to byli panowie z intela i mowili ze athlony sa szybsze to bym uwierzyl :)

tak samo jak by specjalisci z amd powiedzieli ze intele sa szybsze - tez bym uwierzyl a tak to wiesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak u nas na uczelni byl panowie z AMD to opowiadali o MP i Xeonach i pokazywali na oczy ze system z dwoma intelami dziala jak jeden intel + 30%, a dwa MP-ki chodza jak jeden + 80%, tak ze cos w tym jest.....

a moj kolega opowiadal ze ma porsze z silnikiem od trabanta i co??? :roll: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh ze ma mniej w 3dmarku - moze ma gorsza grafe  :) ?? no i p4 2,4 to nie 2,5 (jesli wierzyc w oznaczenia amd) hehe a z reinstalka to mnie smieszysz zeczywiscie problem (o ile istnieje nie sprawdzalem) Problemem by bylo jak bys zmienial proca co tydzien a zmienia sie go raczej co okolo pol roku nawet rok i dluzej

- ja system reinstaluje co miesiac najdluzej mam 3 miesiace j mi sie nie chce przeinstalowac - nie dlatego ze pada a dlatego ze dziala wolniej (zainstalowane programy itp)

A ze ci system na intelu dzialal niestabilnie (- po tym widac ze klamiesz ze miales intela) to swiadczy tylko o twoim lamerstwie - bo albo kupiles g.. plyte gl (ale na intelu nawet g.... plyty dzialaja stabilnie) albo po prostu nie potrafiles go skonfigurowac

Dzisiaj cos takiego jak niestabilnosc prockow jest juz przeszloscia i zarowno intel jak i amd - niestabilne moga byc co najwyzej plyty gl

Zreszta zaloze sie ze jak bym poszedl do twego kolegi wykszesal bym te 300 3dmarkow bez zadnego krecenia - wystarczyly by dpowiednie ustawienia w biosie

rozśmieszasz mnie. Mam oryginalny komp fujitsu siemens z mobo msi oraz tym badziewiastym celeronem w drugi pokoju system się długo ładuje (było formatowane) i ja go nieskladalem tylko fujitsu i stickery mam na to. Pozatym możesz mieć rację ale msi płyta główna to nie jest dno. Pozatym klnę tylko na wszyskie celerony i jeden model pentium 4 2,4 giga fsb 533. Bo pracowalem na pentium 4 2,8 i dobrze chodził ale tylko dobrze. A system się krzaczyl mi na różnych konfigach z mobo msi gigabyte itd. i byly to procki celeron od 500Mhz do 2,2Ghz i pentium 3 700 a pentium 4 mial wadę z obróbką filmu tylko. Pozatym biosa umiem skonfigurować i niechrzań mi takich bzdur.pozatym te mobo na których pracowałem to były oparte na chipsecie via oraz 2 mobo z intel 845 chipsetem mobo msi neo. Większe problemy były z tymi na via opartymi a na msi problem byl z ddr 400 tylko. Niemówię że intel to dno mówię tylko że athlon jest tak samo dobry no i ma niższą cenę niekłoć się o takie bzdury ty masz intela ja mam amd i niema sensu się żreć. Każdy bierze to co pasuje mu i koniec. Ja się zawiodłem tylko na celeronach i p3 oraz na jednym modelu p4 ale tylko jednym modelu bez ht i z fsb533 a to też ma wpływ na wydajność że mi film przerabial na intelu 40 minut dłużej więc jakbym mial intel pentium 4 2,4 giga z ht i fsb 800 intel pentium 4 to pewnie by tak samo szedł jak athlon 2500 ale cena athlona jest niższa. Zresztą to bezsens się kłócić o to pietruszka lepsza czy marchewa to są dwie różne technologie i zależy do czego będziesz stosować proca do tego bedzie. Ja uważam że do obróbki video jest często lepszy athlon

Co do msi to jest dno - juz nie pierwszy raz sie nacialem i staram sie pozbyc mojej plyty jak sie tylko da - wlasnie ze wzgledu na niestabilnosc - zreszta poszukaj mojego posta o wychodzeniu z 3d - wlasnie plyta jest winna co wiecej mam chyba taka plyte jak ty w tym fujitsu :P

Co do obrobki video to intel jest szybszy dzieki optymalizacjom - wiekszosc programow jest pod niego optymalizowana (sse2 itd) A ht podczas obrobki daje jeszce dodatkowego powera

I ja nic nie mam do amd ale mnie troche rozsmieszyly twoje argumenty o niestabilnosci intela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...