Skocz do zawartości
GORY

płyta główna z FSB 333 Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka amatorskich pytań. Właśnie niedawno kupiłem sobie Płytę Gigabyte

GA-7N400-L na chipie nForce2 ultra400 oraz AMD Athlon 2500+ XP Barton i mam mały problem. Chodzi mi o częstotliwości pracy rdzenia i szyny FSB. teoretycznie BARTONY działają na rdzeniu o częstotliwości 333 Mhz (tzn jak znalazłem w jednym z opisów cz. nominalna to 166 Mhz - efektywna 333Mhz). płyta główna ma posiadać obsługę FSB do 400 Mhz. u tutaj mam pytanie co zrobić żeby pracowały na takich częstotliwościach bo procek pracuje z 166 Mhz (wg monitora systemu) i płyta również z 166Mhz - w setupie jest nawet opcja regulacji częstotliwości FSB ale zawiera się pomiędzy 100 a 200Mhz

O CO TU CHODZI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam napisałeś że masz 166 czyli 333 efektywnie. więc w biosie zmieniasz od 100 do 200 czyli od 200 do 400 efektywnie.

poza tym kijowa płyta głowna, lepszy soltek i abit czy epox.

o msi zapomniałeś??? też dobre płyty główne robią:)

Hehehe, to jak prowokacja. :D

Nie wchodźcie w dyskusję, jakie płyty są najlepsze, bo nie tego dotyczyło pytanie autora topiku. A odpowiedź na pytanie AMD Rulezz już podał. Wartość szyny w biosie (pokazywana też przez programy), w tym wypadku 166 MHz, daje efektywne 333MHz (166x2, pomijając kwestie tego, co jest po przecinku ;)). GORY, masz ustawione tak, jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...