Skocz do zawartości
forest kila zbila

k7s5a na 8kha+ szybka rada:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstepie -> wiem ze mogl bym sie doszukac, ale.... potrzebuje Waszego zdania Panowie i to juz zaraz :-)

co myslicie o takiej zamianie? epox (kt266a) ma 1,5roku wciaz jest na gwarce, moge go miec za 130zl, za podobna cene, tak licze, sprzedam mojego niezawodnego ecsa :-) licze ze na epoxie pojade troszke z fsb, ze bedzie chociaz troszke zabawy bo na ecsie zabawy nie ma... wydajnosciowo plytki sa zblizone~

czekam na wszystkie opinie

z godzine daje odpowiedz czy wchodze w ta zamiane!

Pozdrawiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra z innej beczki :-) plyte juz biore decyzja zpadla

kroi sie teraz decyzja nt. ew podmiany procka na thortona 2000 :-) szczegolnie ze wlasnie gadalem ze znajomym mam mozliwosc wybrania z nowej dostawki i ew. podmianki jesli bym nie byl zadowolony z jego podkrecania HA! jestem przekonany ze procek poleci na tej plycie... moje pamieci podobno wchodza na fsb 400! (266tki) wiec jest juz to co tygryski lubia najbardziej... na jakie fsb wkreca sie ta plytka i czy przy 166 pci/agp bedzie na miejscu... ew ile moge w biosie wymnoznikowac? :-) oto jest pytanie :-D

i tak ot.. ilekrzyczec za mojego palomino 1800+ ??

Pozdrawiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta legenda... Dopiero niedawno zamieniłem ją na młodszą siostrę (8RDA).

Płyta fenomen... NIE POSIADA dzielnika 1/5 (czyli wszystkie uzyskane częstotliwości dzielimy przez 4), a osiągnąłem na niej następujący wynik:

Dołączona grafika

Tbred XP1700

Po wgraniu nieoficjalnego biosu zakres możliwego do uzyskania fsb wzrasta do 210MHz 8O !

Płyta ponadczasowa... Ktoś tu na forum pisał, że próbował na niej Bartona- działał. Skoro Barton działa- Thorton też będzie.

Trochę o płycie- mnożnik do x15 (ale max to x12.5, które osiąga się przez ustawienie w biosie x13), napięcie- do defaultowego napięcia proca można w biosie dodać 0.2V (np XP1700 DLT3C- 1.5V + 0.2V = 1.7V +/-)- max 1.85V- bardzo łatwo zrobić vmoda.

Na temat płyty napisano megabajty textu- daj znać, to podam Ci kilka linków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie jestem chetny na wszelkie infoz abaut :-)

no 200MHz SZACUNECZEK!

nie wiem jak to mozliwe zeby na pci 50mhz co kolwiek przezylo... ale wiem ze ta plyta tak potrafi :-) jakie dyski, grafike miales na takim fsb??

troche mi malo mam zamiar pojechac troszke procka ale 12,5 x 166 da mi <2100MHz liczylem na cos ~2300 wzwyz ;-) ale moze sie da odblokowac caly kejsz ;-) rozumiem ze mnozniki powyzej 2,5 wchodze na drucikach?? do chlodzenia prawdopodobnie frII ew. zuce go na 17v HA!!! :-)

no czekam na wiecej info

dzieki Mechl!n bedziesz moim guru jak dostane ta plytke, za pozwoleniem :-D

Pozdrawiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie ma dzielnika 1.5 to to nie super płyta ale totalny shit. sorry, ale przy FSB (minimum dzisiaj) 166 MHz mieć FSB 40 MHz to lipa. i nie "płyta to potrafi" ale dyski potrafią. głupawki sprzętu przy wysokim pci nie wynikają z niemożności płyty ale z błęów w dyskach, kartach dźwiękowych i graficznych.

w sumie na wydajności sięzyska ale dla mnie pci 40 MHz to za dużo więc nadal będziesz musiał latać na FSB <150 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika- MSI Ti4200, dyski- 2 x samsung 120GB, pamięci- takie jak Twoje (nanya PC2100 CL2).

Z braku czasu dziś tylko jeden link, ale za to JAKI:

http://www.amdforums.com/showthread.php?th...15&pagenumber=1

Prawdziwe kompendium wiedzy (jeżeli znasz angielski ofkoz) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Mechl!n jestem w trakcie czytania plytke bede mial we wt, no i potem kombinuje procka, chcial bym potem wstawic tu podobnego skrina jak twoj ;-) mysle 166*15 bedzie git :-) no i moze kejsz zaskoczy

no ale wlasnie tu jest jescze jedna sprawa ktorej nie rozumiem, jak z tym mnoznikiem, jak wzucic tak wysokie mnozniki??

"Added 5 bits FID CPU support" no wlasnie...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie ma dzielnika 1.5 to to nie super płyta ale totalny shit. sorry, ale przy FSB (minimum dzisiaj) 166 MHz mieć FSB 40 MHz to lipa. i nie "płyta to potrafi" ale dyski potrafią. głupawki sprzętu przy wysokim pci nie wynikają z niemożności płyty ale z błęów w dyskach, kartach dźwiękowych i graficznych.

w sumie na wydajności sięzyska ale dla mnie pci 40 MHz to za dużo więc nadal będziesz musiał latać na FSB <150 MHz.

Juz kiedys radzilem Ci zebys sobie czasem Dołączona grafika strzelil zanim napiszesz jakies bzdety.

Co ty wiesz o tej plycie i kreceniu na niej ??

Jezeli uwazasz zas ze to tylko zasluga podzespolow, to poprzegladaj sobie archivum i poczytaj po necie, z tego wyniknie ze wszystkie sprzety wytrzymuja spox PCI 50MHz 8O 8)

Daj wiec sobie spokoj i opanuj czasem swoj owczy ped do pisania o czyms o czm nie ma sz pojecia.

W przeciwnym razie w koncu osobiscie wrecze Ci Dołączona grafika :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz kiedys radzilem Ci zebys sobie czasem Dołączona grafika strzelil zanim napiszesz jakies bzdety.

Co ty wiesz o tej plycie i kreceniu na niej ??

Jezeli uwazasz zas ze to tylko zasluga podzespolow, to poprzegladaj sobie archivum i poczytaj po necie, z tego wyniknie ze wszystkie sprzety wytrzymuja spox PCI 50MHz 8O 8)

Daj wiec sobie spokoj i opanuj czasem swoj owczy ped do pisania o czyms o czm nie ma sz pojecia.

W przeciwnym razie w koncu osobiscie wrecze Ci Dołączona grafika :evil:

Reed - nie gorączkuj się tak

było wiele postów, nie tylko na tym forum, ale i na innych - że dyski padały przy PCI=40 (toć to dla dysków przetaktowanie o 30%).

O ile dla dobrych pamięci czy procesorów 30% jest do osiągnięcia - to tyle dla dysków może być zabójcze (i jest) - ponieważ dyski w odróżnieniu od procesorów projektowane są tak aby wytrzymywały standardowe 33 MHz (a procki - jaki dobrze wiesz - produkowane są z tego samego wafla, a potem inne oznaczenia się im nadaje (tudzież blokuje mnożnik)). A ty zachęcasz gościa do PCI=50 !!!! To może od razu kupisz mu nowy dysk z 3 letnią gwarancją, który wymieniał będzie co 1-2 miesiace na nowy ?

A jeśli się z tym nie zgadzasz - to ....

UŻYJ OPCJI SZUKAJ !!!!

(a dowiesz się że dysk to nie procesor - a elektronika na nim nie za bardzo wytrzymuje wysokie (40) lub zdecydowanie za wysokie (50) taktowanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiana z sis735 na Kt266A to niezbyt przyszłościowe posunięcie, i ze względu na to ja bym ci polecał jakąś tanią płytę z nowszym chipsetem

ja sam się zastanawiam nad wymianą mojego Mobo na coś lebszego i najprawdopodobniej kupie ASRock'a K7VT4 4X jest to kt400 z agp 4x (KT333CF) według producenta mobo powinna obsłużyć bartona 3200+ czyli płyta wspiera fsb 200mhz. A co do firmy to muszę stwierdzić że ASRock robi dobre i stabilne płyty co prawda nie dorastają do pięt nowym płytą epoxa czy abita ale jak na swoją cene są bradzo dobre. A i płyta ma już w mairę przyzwoite możliwości oc czyli nie jest źlę a kosztować może max 180zł.

P.S. Zdaje sobie prawę że epox to super firma ale ja poprostu daje ci możliwość wyboru ale co kupisz to zależy od ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zmieniłem ABITa KT7A na KT133A (sprzedany za 130 zeta) na ECS L7S7A2 (SIS746, odpowiednik KT400 ale zablokowane pci/agp) który wyszedł mne 150 zeta. firma gorsza ale wydajność nieporównywalnie lepsza.

pieklo : czy nie ma bartonów 3200+ na FSB 333 ??? lepiej patrz na obsługiwane FSB a nie na procki jakie obsłuży. chyba nikt na kt400 ne daje ofocjalnego wsparcia fsb400.

wojwar : dzięki za wstawiennictwo. a dysk mam z 3 letni a gwarancją ;) ale nie zamierzam z tego korzystać :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

UŻYJ OPCJI SZUKAJ !!!!

(a dowiesz się że dysk to nie procesor - a elektronika na nim nie za bardzo wytrzymuje wysokie (40) lub zdecydowanie za wysokie (50) taktowanie)

Yaya sobie robisz "kolego" czy cos w tym rodzaju ?? 8O

Napisz mijeszcze pare ciekawych rzeczy, naprawde duzo sie do wiedzialem z twojego posta, nawet nie podejrzewalem ze proce roznia sie od dyskow 8O

No i wiele innych rzeczy.

Co sie bede rozpisywal, poszukac/poczytac wystarczy.

Zagadaj tez do Jelenia (kiedys Tristan), on wyprawial cuda na tej plycie, zreszta nie on jeden.

Nie wiem jakim cudem dzialo sie to co sie dzialo na tej plycie, ale fakt pozostaje faktem.

Twoje ironiczne posty i "niedowiaryzm" tego nie zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zmieniłem ABITa KT7A na KT133A (sprzedany za 130 zeta) na ECS L7S7A2 (SIS746, odpowiednik KT400 ale zablokowane pci/agp) który wyszedł mne 150 zeta. firma gorsza ale wydajność nieporównywalnie lepsza.

pieklo : czy nie ma bartonów 3200+ na FSB 333 ??? lepiej patrz na obsługiwane FSB a nie na procki jakie obsłuży. chyba nikt na kt400 ne daje ofocjalnego wsparcia fsb400.

wojwar : dzięki za wstawiennictwo. a dysk mam z 3 letni a gwarancją ;) ale nie zamierzam z tego korzystać :D .

A więc tak barton 3200+ jest tylko na fsb200mhz zobacz np: tu a co do mobo to jest napisane że dzięki njanowszemu biosowi bartek 3200+ "powinien" zadziałać więc to nie jest nic pewnego ale mozliwość zawsze jest. A co do ecs'a to wiadomo ecs to ecs. I zamiast kupować sis'a 746FX mogłeś kupić sis'a 748 była by to lebsza alternatywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

UŻYJ OPCJI SZUKAJ !!!!

Yaya sobie robisz "kolego" czy cos w tym rodzaju ?? 8O

Napisz mijeszcze pare ciekawych rzeczy, naprawde duzo sie do wiedzialem z twojego posta, nawet nie podejrzewalem ze proce roznia sie od dyskow 8O

No i wiele innych rzeczy.

Co sie bede rozpisywal, poszukac/poczytac wystarczy.

Zagadaj tez do Jelenia (kiedys Tristan), on wyprawial cuda na tej plycie, zreszta nie on jeden.

Nie wiem jakim cudem dzialo sie to co sie dzialo na tej plycie, ale fakt pozostaje faktem.

Twoje ironiczne posty i "niedowiaryzm" tego nie zmienia.

Reed - zapuszczenie benchmarka i zapodanie wyników to jedno, a korzystanie za komputera podkręconego (na PCI 50) to drugie.

Ile wytrzyma HDD na PCI=50 ? miesiąc dwa ?

przecież było już o tym na forum - gdzie dyski szlag trafiał przy FSB=40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na wstepie -> wiem ze mogl bym sie doszukac, ale.... potrzebuje Waszego zdania Panowie i to juz zaraz :-)

co myslicie o takiej zamianie? epox (kt266a) ma 1,5roku wciaz jest na gwarce, moge go miec za 130zl, za podobna cene, tak licze, sprzedam mojego niezawodnego ecsa  :-) licze ze na epoxie pojade troszke z fsb, ze bedzie chociaz troszke zabawy bo na ecsie zabawy nie ma... wydajnosciowo plytki sa zblizone~

czekam na wszystkie opinie

z godzine daje odpowiedz czy wchodze w ta zamiane!

Pozdrawiam  8)

Nie opłaca się ta zamiana przy tej cenie -

ECS l7s7a2 można kupić za 200-230 zł razem z czytnikiem FLASH, czytnik opychasz za 60-80zł i masz płytę w cenie tego Epoxa, która ma standardowo FSB 200, blokadę FSB na PCI/AGP (masz pewność ze nic ci sie nie zjara bo przy FSB 200, bedziesz mial zawsze taktowanie PCI=33, a AGP=66), masz USB 2,0 itd. Plyta bedzie wydajniejsza i bezpieczniejsza.

Sam zdecydujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reed puściłeś lola wybitnego jak HDD może pracować przy pci 50mhz 8O no chyba że był puszczony w trybie pio4 (czy jakoś tak) w to jeszcze jestem w stanie jakoś uwierzyć ale jak wiesz nikt nie przejdzie z udma na pio4 tylko dla tego aby pci chodziło na 50mhz. Ja mam Seagate U6 20GB i spokojnie chodził na 41,5mgz w trybie udma co ja uważam za bardzo dobry wynik a istnieje prawdobodobieństwo że może wyciągną by zabujcze już pci 45mhz w co raczej watpie :?. A więc reed puściłeś gafę i miej trochę cywilnej odwagi aby przyznać się do błędu wkońcu jesteś tylko człowiekiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekło:

Lola to Ty z siebie zrobiłeś i zresztą parę innych osób też.

Na abicie na kt266a Berkut robił 225 magistralę (nie mam czasu szukać), czyli pci=55

Pewno napiszecie iż coś mi się pomyliło.

A na kha+ 200 też kilka innych osób ciągnęło, więc nie piszcie iż to bajki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekło:

Lola to Ty z siebie zrobiłeś i zresztą parę innych osób też.

Na abicie na kt266a Berkut robił 225 magistralę (nie mam czasu szukać), czyli pci=55 

Pewno napiszecie iż coś mi się pomyliło.

A na kha+ 200 też kilka innych osób ciągnęło, więc nie piszcie iż to bajki.

Mógłbyś zapotać linka do posta berkuta...

...bo ciekawi mnie pare kwestii:

:arrow: czy wszystko było stabilne w 100% :?:

:arrow: jaki HDD :?:

:arrow: w jakim trybie działał ten twardy pio czy udma :?:

:arrow: jakie chłodzenie :wink:

P.S. To że berkutowi na tyle poszło nie oznacza że wszystkim będzie pci działało powyżej 45mhz :?

aktualizacja

znalazłem ten topic gdzie berkut pisał o swoim wyczynie

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=303...7&highlight=225 ale nie napisał zbyt dużo informacji :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasir : walnij sobie FSB 50 i sam zobaczysz ile ci ta kdysk pochodzi. wojwar dobrze napisał że inną sprawą jest zapuszczenie pci 50 MHz na jeden teścik (5 minut) a co innego latanie na takim ustawieniu rok czy dłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ja tak zamieniałem 2 lata temu tylko troche wiecej doplacilem. Plyta byla wypasna! po Vmodzie mozna robic cuda!. W ogóle nie dość że jest ponad czasowa to myśle ze w tej chwili traktując ją 200mhz synchro 2/2/5/2/1T (niesamowita wydajność miała przy tych timmingach! nie wiem jak epox to wydusił) to przy tej czestotliwosci zostawiała by w tyle większosc produktów na Nforce 2 Ultra z właczonym dualem na tych ustawiniach. Teraz dzialam na 8K3A ale kreci sie na niej gorzej i nie wyciska sie tyle na 8KHA+ z PC2100 Semicona leciałem PC3000 na normal a na 8K3A na PC2700 leciało z ogromnymi problemnami z zanizonymi timmingami ponizej Normal. Zamieniaj walic divider PCI 1/5 ja smigalem na niej na FSB200 bez problemu! ,pozatym sa do niej biosy z dividrrem cpu/mem 5/4 :D. Niestety dzielinika nie ma :( ale na 266 z max timmingami mysle ze przesciga mojego na 333 z tymi samymi timmingami.

peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasir : walnij sobie FSB 50 i sam zobaczysz ile ci ta kdysk pochodzi. wojwar dobrze napisał że inną sprawą jest zapuszczenie pci 50 MHz na jeden teścik (5 minut) a co innego latanie na takim ustawieniu rok czy dłużej.

pół prawda :D moze ci chodzic 2 lata a moze ci paść nawet za pierszym razem (znam takie przypadki! tylko ze z i845D frajerzy nie blokowali pci...). WD 20GB BB 7200rpm mi padłą elektronika (chociaz watpie ze przez FSB bo nie było badów. Teraz już nie mam problemu z PCI ale ze to temat retro :D to najgorsze do wysokich PCI są dyski 7200rpm! Barka 4 po 2 tygodniach na PCI 42mhz robiła błedy i zaczynałą bad sectory , berkutowy 80WB JB 7,2k w ogole nie jest stworzony do wyskoch PCI strasznie wymięka! ,to samo MAxtor 40GB 7200rpm pitera na Solteku DRV2 po pracy z pci 42mhz> porobił bady. Ja używam Maxtora 60GB DX540K czy jakoś tak w kazdym razie jest 5400rpm i pracował bezporblemu z PCI 50mhz...! ,za to Segate U6 wymiękkał. Tak wiec do krecenia PCI nie polecam wyokoobrotowych twardzieli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO pierwsze z magistralą 50 to byłby poważny kłopot...

Jak Cię to usatysfakcjonuje to masz magistralę 213, ale grafa już na pci była - agp tearing nie do pokonania...

Dołączona grafika

Obraz na dole już lekko rozmazany - prawdopodobnie kontroler dysku przestawał wyrabiać. Działo się to od ponad 205 magistrali...

Ale winda ładowała się bez najmniejszych problemów. Oczywiście dysk na udma.

A wybacz nie zamierzam ręcznie zmieniać dzielnika powyżej 175 na 4 tylko po to by sprawić Ci satysfakcję czy coś udowodnić...

Co do dysków to Tristan oczywiście ma rację. MOja u5 jeszcze nigdy nie mówiła dość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO pierwsze z magistralą 50 to byłby poważny kłopot...

Jak Cię to usatysfakcjonuje to masz magistralę 213, ale grafa już na pci była - agp tearing nie do pokonania...

Dołączona grafika

Obraz na dole już lekko rozmazany - prawdopodobnie kontroler dysku przestawał wyrabiać. Działo się to od ponad 205 magistrali...

Ale winda ładowała się bez najmniejszych problemów. Oczywiście dysk na udma.

A wybacz nie zamierzam ręcznie zmieniać dzielnika powyżej 175 na 4 tylko po to by sprawić Ci satysfakcję czy coś udowodnić...

Co do dysków to Tristan oczywiście ma rację. MOja u5 jeszcze nigdy nie mówiła dość...

tp przeczytaj swój post ponownie i dalej mi wpieraj że FSB 50 to normalka i że komp wtedy działa dobrze. nawet zdjęcia nie udało ci się zapisać poprawnie, nie mówiąc już o pracy na grafice z AGP. dzięki, właśnie sam zaprzeczyłeś swoim teoriom o braku problemów przy pracy z wysokim PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba znowu nie zrozumiałeś, więc napiszę ci prostoo po raz kolejny...

To że obraz był rozmazany mogło wynikać z wielu czynników. I tak np. chipset mógł nie wyrabiać przy tak wysokiej magistrali gdyż był przystosowany to pracy z prockami na max. 166 a nie np. 210.

Po drugie fakt iż agp nie wyrabiało wynikał z bardzo wysokiej magistrali, co jest typowe dla płyt na kt333 powyżej 200.

A zaprzeczać nie zamierzałem szkodliwości wysokiego pci, tylko napisałem iż możliwe jest na niektórych płytach (w szczególności kha+) by pracować przy pci=50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reed puściłeś lola wybitnego j[...]A więc reed puściłeś gafę i miej trochę cywilnej odwagi aby przyznać się do błędu wkońcu jesteś tylko człowiekiem.

Nie puscilem zadnego LOLa.

Mam odwage cywilna i przyznaje sie do bledow, ale nie w tym wypadku, gdybys zrobil jak radzilem nie pisalbys takich rzeczy, ale wiem , wiem, za ciezko poszukac i poczytac.

Zgodze sie tylko z ostatnia czescia Twojego stwierdzenia, tak, jestem czlowiekiem (IMHO)

Na drugi raz zanim zarzucisz komus cos takiego jak mi, upewnij sie co do tego, OK ?

No chyba ze swiadectwa osob ktore tego dokonaly tez sa dla Ciebie niewiarygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, reed na innym forum ma bardziej ludzkie zdjęcie i jest bardziej ludzki :D tu odwraca się do nas plecami a tam wesoły, na rowerku siedzi :D zielono dookoła ....

trzebaby zrobić ankietę : "jakie masz pci na swoim komputerze ?" hihi, ciekawe ile by było odpowiedzi że między 40 a 50 ???

nie ma sensu się kłócić, i tak macie raka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...