Skocz do zawartości
Kosher

Dwa lacza DSL 1 na jednym serwerze.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa lacza DSL 1 na jdnym serwie. dziele lacze shaperd'em i chce aby czasc userow wychodzila po jednym DSL-u a czesc po drugim, z tego co wyczytalem:

"UWAGA! shaperd nie tworzy regułek na firewallu tak aby część userów pracowała przez jedno łącze a część przez drugie - zadbać o to należy w trakcie konfiguracji firewall'a"

Jak na Iptables zrobic zeby czesc IP szla przez jednego a czesc przez drugiego DSL-a ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie dzieliłem, ale pewnie wystarczy po prostu zrobić źródłowy NAT na IP pierwszego łącza dla połowy userów, i analogicznie żródłowy NAT na IP drugiego łącza dla reszty.

np.:

iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.10 -d ! 192.168.0.0/24 -j SNAT --to IP1

...itd. dla reszty korzystającej z łącza IP1

iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.178.0.50 -d ! 192.168.0.0/24 -j SNAT --to IP2

...itd. dla reszty korzystającej z łącza IP2

Może także okazać się koniecznym zmiana tablicy routingu, by jedną część userów kierował na sieciówkę z IP1 a pozostałych na IP2.

To powinno wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza przypisywaniem na sztywno możesz sprawdzić jeszcze coś dynamicznego (teoretycznie po równo obciążasz łącza..) poszukaj "load balancing"

Kurcze wlasnie teraz jestem na tym etapie ze chcialbym podzielic kilkudziesieciu userow miedzy 2 Mbit i zrobic to totalnie statycznie. Widzielem w akcji FreeBSD i (zlepek *ipwf*) kto mial 64 kbit doil 8 kb/s kto mial 256 kbit doil 32 kb/s zero odchylek od normy, mysle o czyms takim na linuxie (musi "kroic" upload). Macie cos na oku ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi