Skocz do zawartości
Ramzes

Problemy z Monitorem Sony.

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam monitor SONY CPD-E100/E100E 15" i od niedawna zauważyłem że coś zaczyna sie walić. Monitor ma już 3,5 roku, ale jak dotąd wszystko było ok. (w końcu zapłaciłem za niego sporo ponad 1000 to musiało być ok :))A ostatnio obraz zaczyna drżeć, jakby nie wyrabiał z odświeżaniem, Czy uważacie że może być w tym jakaś wina komórki leżącej bardzo blikso, bo tak mi sie skojarzyło że akurat jak tel zacząłem kłaść koło monitora to coś sie zaczęło walić. I dzis zauważyłem jeszcze że mi pare razy mignął, po prostu na sekunde czarny ekran i potem wszystko ok- stało sie tak pare razy po kolei, pare "migów" i potem wszytsko ok. Co to może być, co sie może chrzanić???

z góry dzięki za pomoc

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze juz po prostu pada :(

Ja mam CPD-E250, dalem 1500 i juz pewne rzeczy mi sie nie podobaja:

1) W momencie lekkiego uderzenia w biurko, na ekranie widac jakby "falowanie" obrazu. Efekt ten daje sie odczuc takze, gdy w pokoju glosno gra muzyka - drgania.

2) Ostatnio w prawym dolnym rogu pojawil sie dziwny pas zieleni. Namagnesowanie nie wchodzi w gre, poniewaz obok monitora nie stoi nic, co mogloby je spowodowac. Rozmagnesowywanie funkcja Degauss nic nie dalo. Ostatnio efekt minal, gdy wybralem (calkiem przypadkiem) w monitorze funkcje Reset.

Ogolnie jest w porzadku, lecz Sonego nikomu za to nie polece.

Cieszy mnie fakt, ze mam jeszcze 2.5 roku gwarancji....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na marginesie... no strasznie duzo jak 3,5 roku temu dales 1000 ;-)

jeśłi chodzi o cene, to pare lat temu to 15" można było kupić za 700 a nie za 1200, najpirw sie wqrzałem na ojca że taki chciał, ale potem doceniłem monitorek, gorzej teraz jak sie coś wali.

Ja bym szybko go sprzedał i komuś wkręcił kit :], a sam kupił coś lepszego :D.

ja tam jestem ostatni sprawiedliwy, i nie bardzo biorę to pod uwaqge:):)

może jeszcze troche pochodzi.............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde, aj tego urządzenia nie rozumiem.........

zaczęło chodzić dobrze:):)

mam nadzieje że dłużej tak pociągnie

I powiedzcie czy może to być wina komórki która leży za blisko, czy to przez nią??

Ale zakłucenia oczywiście nie tylko wtedy gdy drynda tel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W momencie lekkiego uderzenia w biurko, na ekranie widac jakby "falowanie" obrazu. Efekt ten daje sie odczuc takze, gdy w pokoju glosno gra muzyka - drgania.

:D To jest 1 z 2 wad kineskopów trinitron: Maska kineskopu trinitron składa się z pionowo rozłożonych drucików (a nie jak normalnie z wypalonych w blaszce dziurek) stabilizowanych przez dwa poziome pręciki (widoczne na ekranie jako dwie ciemne poziome linie mniej więcej w 1/3 i 2/3 wysokości ekrano - to jest ta 2 wada ;)).

Przez taką konstrukcję kineskop jest znacznie delikatniejszy, jakiekolwiek drgania natychmiast przenoszą się na maskę powodując błedy w wyświetlaniu, ale zalet jest tak wiele, że tylko diamondtron firmy mitshubishi może stawać w szranki z trinitronami. Jesteś posiadaczem świetnego monitora, nie powinienieś się żalić :D:D (no, pomijając tą dziwną zieloną linie :))

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...