Skocz do zawartości
medievil

FEEL 300 & Abit i dziwne zachowanie kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm panowie.

Mam problem z moim cudownym komputerkiem :lol: .Pisalem wczesniej topic na ten temat a mianowicie ze po formacie dysku nie moglem go ruszyc na 2,0 gHz na szynie 133 nawet.

Teraz chodzi deafult.Problem tkwi w tym ze co jakis czas slychac w nim takie pstrykniecia jakie mialem podczas restartu przy podkreconym procu, chyba wiecie o co chodzi.Teraz mam to samo z tym ze komputer sie nie restartuje, slychac to pstrykniecie i za chwile zalapuje, nie wiem co to moze byc. Przy szynie 166x1833 bylo wszystko git ale po jakims czasie zaczely sie restarty i zrobilem go na deafult. Robi sie to nawet podczas przegladania stron www i wtedy komp nie jest obciazony.

Napiecie +12 jest na poziomie 11.90-12,04. +5v to 4,92 do 5,00 wiec to chyba nie zasilacz.Proca tez przesmarowalem na nowo pastą i dalej to samo.Moze zasilacz sie zuzyl czy cos takiego ale mam go dopiero ok miesiaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatm panowie.

Mam problem z moim cudownym komputerkiem  :lol: .Pisalem wczesniej topic na ten temat a mianowicie ze po formacie dysku nie moglem go ruszyc na 2,0 gHz na szynie 133 nawet.

Teraz chodzi deafult.Problem tkwi w tym ze co jakis czas slychac w nim takie pstrykniecia jakie mialem podczas restartu przy podkreconym procu, chyba wiecie o co chodzi.Teraz mam to samo z tym ze komputer sie nie restartuje, slychac to pstrykniecie i za chwile zalapuje, nie wiem co to moze byc. Przy szynie 166x1833 bylo wszystko git ale po jakims czasie zaczely sie restarty i zrobilem go na deafult. Robi sie to nawet podczas przegladania stron www i wtedy komp nie jest obciazony.  

Napiecie +12 jest na poziomie 11.90-12,04. +5v to 4,92 do 5,00 wiec to chyba nie zasilacz.Proca tez przesmarowalem na nowo pastą i dalej to samo.Moze zasilacz sie zuzyl czy cos takiego ale mam go dopiero ok miesiaca

niezle to! albo plyta albo zasilacz, choc stawiam raczej na to drugie, wyglada na to ze juz swoje przezyl....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba to zrobilem bez wymiany zasilki :) .Myslalem ze to zasilka nie wyrabia na podkreconym procesorze i puscilem tescik Prime 95 i wszystko bylo w jak najlepszym porzadku, zero zwiechów.Pomyslalem ze to moze pamiec powoduje te dziwne odglosy zblizajacego sie restartu.Przestawilem z 2.0,3,3,8 na 2.5,4,4,10 i jest git juz od ok 2 godz.

I tutaj mam pytanie czy to mogla byc wina za ostrych timingow pamieci ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po co psioczyc na całkiem jak za tą cenę dobry zasilacz? A po tem biorą się jacyś pseudonaukowcy za ocenę sprzętu, którego nigdy nie testowali.

Przykład wiem po sobie gdzie zasugerowałem się durnym benchmarkiem w jakiejś gazecie i potem dostałem zj....by na forum. Dobrze mi tak, czegoś się nauczyłem. No i może nauczę was.

P.S. Aluzja nie kierowana do konkretnej osoby, lecz do ogółu. Wypowiedź miała na celu uświadomienie, a nie obrażanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po co psioczyc na całkiem jak za tą cenę dobry zasilacz? A po tem biorą się jacyś pseudonaukowcy za ocenę sprzętu, którego nigdy nie testowali. 

Przykład wiem po sobie gdzie zasugerowałem się durnym benchmarkiem w jakiejś gazecie i potem dostałem zj....by na forum. Dobrze mi tak, czegoś się nauczyłem. No i może nauczę was.

P.S. Aluzja nie kierowana do konkretnej osoby, lecz do ogółu. Wypowiedź miała na celu uświadomienie, a nie obrażanie.

Benito ale tu przeciez nikt nic złego nie napisał na ten zasilacz, jak za ta cene to owszem zasilacz jest spoko ale czy bedzie sie dobrze sprawował to juz raczej kwestia przypadku tak samo jak to jest z codegenami i innymi tanimi zasilaczami.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wiesz jak wygląda w środku codegen, to spójrz na tego feela do środka (chodzi mi np. o kształt radiatorków). Jeżeli taki sam, to resztę znasz. Ja mam akurat inny wariant z marca 2003. Tak naotabene panowie to istnieją 3 wersje FEELa 300W v 2.03:

-jedna bardzo do codegena podobna, przeciętna

-druga wersja PFC świetne parametry, regulacja obrotów pokrętłem

-trzecia, wersja rozwojowa tej z pfc (niestety nie wiem czy jest pfc, bo nie wiem jak to stwierdzić po elementach na płytce -help needed), płytka i rozmieszczenie elementów jest mniej więcej takie samo jak w ver. pfc; termoregulator obrotów za pomoca termistora wmontowanego w płytkę tuż przed wiatrakiem, miejsce na wlutowanie kabelków pod 2 wiatrak, napięcia wszystkie w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba to zrobilem bez wymiany zasilki  :) .Myslalem ze to zasilka nie wyrabia na podkreconym procesorze i puscilem tescik Prime 95 i wszystko bylo w jak najlepszym porzadku, zero zwiechów.Pomyslalem ze to moze pamiec powoduje te dziwne odglosy zblizajacego sie restartu.Przestawilem z 2.0,3,3,8 na 2.5,4,4,10 i jest git juz od ok 2 godz. 

I tutaj mam pytanie czy to mogla byc wina za ostrych timingow pamieci ??

Witam ponownie. Problem jednak nie ustał pomimo timingów, sam juz nie wiem co to moze byc.Mam dwa pytania:

1.Moze naprawde zasilka nie wyrabia bo podczas testu Prime 95 napiecie +12 wynosi ok 11.80, natomiast +5V - 4.91.Czy to moze byc wlasnie wina takich napiec i czy moge na tej podstawie zareklamowac zasilacz????? (kupie jakiegos chiefteca za 180-190 pln nowego oczywiscie???)

2.Czy po wgraniu biosu 19 cos sie polepszy (w tej chwili mam 17)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...