keiename Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Mam dwa dyski Segat'a. Barracude ATA II i IV. ATA II cholernie sie grzeje. Gdy po paru godzinach uzywania kompa dysk jest tak goracy ze az parzy. Zastanawialem sie co by dalo zamontowanie na dysku coolera od Athlona? Czy jest moze jakis inny skuteczny sposob? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Mam dwa dyski Segat'a. Barracude ATA II i IV. ATA II cholernie sie grzeje. Gdy po paru godzinach uzywania kompa dysk jest tak goracy ze az parzy. Zastanawialem sie co by dalo zamontowanie na dysku coolera od Athlona? Czy jest moze jakis inny skuteczny sposob?ja mam WD 40 GB 5400rpm i zaraz po starcie ma jakies 60 - 70 stopni :twisted: a Barracuda 60 GB 7200 rpm ma po kilku godzinach pracy 35-40. jak ci zalezy na zmniejszeniu temperatury to kup wiatraki na dysk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 ja wyjąłem zaślepki z przodu i w to miejsce wstawiłem wiatrak 60x60 ze starego zasilacza jest całkowicie cichy :-) tym sposobem chłodzi mi i dysk i nagrywarke. zrób przeciąg w obudowie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 postaw przed/obok zwykly wiatrak 80x80 na 7V (prawie nie slychac) a chlodzonie jest b.dobre... mialem ten sam problem.. zostawilem IBM'ka na gabeczce na goraca noc.. no i z rana po restarcie sysa zacza dziwnie sie zachowywac.. przegzal sie i nalapal "soft" badow... low-level format IBM'owskim progsem "uratowal" dysk :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Najskuteczniejszy jest płaszcz wodny , ale wymaga to precyzji i pożądnych materiałów . Jak coś spi!@#$%#@ to dysk na śmietnik :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Najskuteczniejszy jest płaszcz wodny , ale wymaga to precyzji i pożądnych materiałów . Jak coś spi!@#$%#@ to dysk na śmietnik :wink:pierwsze slysze :) jak to wyglada ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Domyślam się że dysk do worka i do wody. Dobre. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Więc: kupujesz wytrzymałą (cienką i elastyczną) gume i zgrzewasz ją w odpowiednie kształty... zgrzewarką (dysk ma sie zmieśćić i ma zostac kilka cm. zapasu ). Potrzebne są do tego specjalne taśmy IDE (okrągłe) jak juz włozysz dysk zgrzewasz gume maxymalnie blisko kabli a w wolne przestrzenie ładujesz silikon (tylko bez przesady) . Jezeli wszystko wykonasz poprawnie i masz pewność ze nic nie przecieknie ładujesz zabezpieczony dysk do akwarium z h2o. Przydała by sie mała nagrzewnica i pompka akwariowa do chłodzenia systemu. Tak wykonany zestaw nie dość ze sie nie grzeje to jest całkowicie niesłyszalny. Widziałem to w akcji robi wrazenie , sam sie przymiezam zeby to zrobic, jak zrobie to zapodam fotki (jak sobie skąbinuje jakiegoś cyfraka :? ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Więc: kupujesz wytrzymałą (cienką i elastyczną) gume i zgrzewasz ją w odpowiednie kształty... zgrzewarką (dysk ma sie zmieśćić i ma zostac kilka cm. zapasu ). Potrzebne są do tego specjalne taśmy IDE (okrągłe) jak juz włozysz dysk zgrzewasz gume maxymalnie blisko kabli a w wolne przestrzenie ładujesz silikon (tylko bez przesady) . Jezeli wszystko wykonasz poprawnie i masz pewność ze nic nie przecieknie ładujesz zabezpieczony dysk do akwarium z h2o. Przydała by sie mała nagrzewnica i pompka akwariowa do chłodzenia systemu. Tak wykonany zestaw nie dość ze sie nie grzeje to jest całkowicie niesłyszalny. Widziałem to w akcji robi wrazenie , sam sie przymiezam zeby to zrobic, jak zrobie to zapodam fotki (jak sobie skąbinuje jakiegoś cyfraka :? ). jak cie sie uda to czekam na fotki :) niezly pomysl :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 ja tam preferooje 2 wentyle 80x80 i dysk zimniutki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 wstaw wiatrak 80X80 przed dyskiem i już :) przynajmniej ja tak mam i dysk się nie przegrzewa :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaka Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 ja przykrecilem wiatrak 80' do dysq i jest ok ma tem pokojowa 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Więc: kupujesz wytrzymałą (cienką i elastyczną) gume i zgrzewasz ją w odpowiednie kształty... zgrzewarką (dysk ma sie zmieśćić i ma zostac kilka cm. zapasu ). Potrzebne są do tego specjalne taśmy IDE (okrągłe) jak juz włozysz dysk zgrzewasz gume maxymalnie blisko kabli a w wolne przestrzenie ładujesz silikon (tylko bez przesady) . Jezeli wszystko wykonasz poprawnie i masz pewność ze nic nie przecieknie ładujesz zabezpieczony dysk do akwarium z h2o. Przydała by sie mała nagrzewnica i pompka akwariowa do chłodzenia systemu. Tak wykonany zestaw nie dość ze sie nie grzeje to jest całkowicie niesłyszalny. Widziałem to w akcji robi wrazenie , sam sie przymiezam zeby to zrobic, jak zrobie to zapodam fotki (jak sobie skąbinuje jakiegoś cyfraka :? ). ieeee tam! zalozyc mu prezerwatywe i bedzie good :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 z tym płaszczem to gdzieś w PC world komp, słyszałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Myslałem o prezesie ale za słaby jak go na kantach dysku naciągniesz to sie rozerwie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 Ja mam HDD watercooled :) - blacha miedziana przykręcona do dysku, do blachy przylutowane rurki i dysk zimniutki. Jakby ktoś chciał zobaczyć jak to wygląda, link poniżej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 wygląda świetnie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 wygląda świetnie :wink:Coś dzisiaj Moded nie działa :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Mam dwa dyski Segat'a. Barracude ATA II i IV. ATA II cholernie sie grzeje. Gdy po paru godzinach uzywania kompa dysk jest tak goracy ze az parzy. Zastanawialem sie co by dalo zamontowanie na dysku coolera od Athlona? Czy jest moze jakis inny skuteczny sposob? Postaw 1 wiatrak na dysku temp spadnie napewno min. 3C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Myslałem o prezesie ale za słaby jak go na kantach dysku naciągniesz to sie rozerwie :Dstary ... od czegosa XXL :?: albo Magnumy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...