Skocz do zawartości
Dr.Crash

Zmiana coolera na R-8500.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Mam pytanie, czy ktoś zmieniał już cooler na karcie Radeon 8500? Właśnie przymieżam się do przeprowadzenia takowej operacji, tylko nie wiem czy to jest opłacalne? A po drugie chodzi mi o możliwości montażu. Czy klej termoprzewodzący sprawdzi się? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat na radeonie nie zmieniałem, ale wymiana radiatora powinna pozwolić an lepsze o/c i jezeli podniesies napiecie dla jadra (ten trik z ołówkiem) bedziesz miał chłodniejszą karte i zarazem stabilniejszą. Ja jak zmieniałem radiatory to odrazu też je szlifowałem potem pasta srebrna i jakies superglue/kropelka po kropelce na rogi chipsetu i do przodu potrzymać trochę i bedzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są dwie różne metody zdejmowania radiatora z GPU. Na zimno, albo na ciepło.

Pierwsza metoda - wsadzasz swojego Radeona do woreczka antystatycznego (takiego jak dostałeś razem z grafiką czy dyskiem) do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Wyjmujesz podkładasz kartę kredytową (podobno najlepsza jest VISA :P) i nożykiem odrywasz radiator.

Druga metoda - odłączasz zasilanie wiatraczka na swoim Radeonie i zapuszczasz 3DMark'a, Q3A lub inną grę w wysokiej rozdzielczości i dużych detalach, aby mocno obciążyć GPU. Czekasz na zwis (możesz nawet podnieść częstotliwość GPU do 300MHz jakby się nie chciał zawiesić) i postępujesz dalej jak w przypadku pierwszej metody.

Połamiania GPU :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...