n0rbi Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Tak jak w topicu... Na szczescie nie w moim kompie:D ale do rzeczy: kompt to Abit kt7A, d1000, 512mb ram, radek 9200, 2 dyski seagate (oba 7200rpm, jeden 40gb drugi 80gb, jakis dvd LG i jakas nagrywara Liteon, jakas sieciowka kontroler scsi do skanera i SB Live!), system: w98 i jest taki problem: wczesniej zamiast abita i durnia siedzial tam abit BH6 i p!!! 667 i wszystko bylo ok, a po zmianie komp co chwile zwisa... w biosie wszystko poustawialem na min i dalej to samo... zwisa w roznych momentach, czasem w IE czasem w GG, a juz najczesciej jak sie nagrywa (%$&^% ktora plytke trace :P) ale: jak GG sie wylaczy to nagrywa jakos... i nie wiem czemu komp sie tak zachowuje, winda byla of koz przeinstalowywana, ram chodzi na 100 (chociaz wczesniej u mnie w kompie bez problemu lazil na 140) ogolnie podejrzewam plyte albo zasilke (megabajt 350w :P)... a moze to kontroler IDE na plycie ? qrde nie wiem zasilka napiecia daje w miare normalne, memtest przechodzi bez problemow, procek ma temp ok 50C idle (bo buda slabo wentylowana) ale watpie zeby to proc sie przegrzewal... qrcze nie wiem moze to jednak plyta??ale z drugiej strony dzialala u mnie wczesniej i zadnych zwisow nie mialem:P clear cmos of koz bylo zapodane, wiecej pomyslow nie mam, a wsadzic tu moge ew moja grafe:P bo kochany abit nie obsluzy xp2000+ a ja mam plyte na nFoce wiesc jak ja wsadze to bedzie jazda z winda:) heh moze ma ktos pomysl co to moze byc ??qrde alez sie rozpisalem:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Nie napisales, wiec spytam: czy po zmianie sprzetu przeinstalowales system? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Napisalem :P ale wiem ze tego duzo napisalem i zapewne trudno sie w tym polapac ;) of koz ze przeinstalowalem!! sterowniki do via to 4.48, nie wiem moze o czyms zapomnialem?? a moze to jednak zasilka? a jak cos to wroci stare pIII tylko ze dyski szybko padna bo abit bh6 nie ma chyba dzielnika na pci 1/4 :( ale to nie moj komp to co mi tam;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Sprobuj zmienic pamieci i sprawdz czy efekt bedzie taki sam. Bycmoze tez plyta jest walnieta... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Ja bym jednak radził sprawdzić pamięci, pomimo że były testowane programem. Jeśli masz możliwość to wsadź inną kość i zobacz czy dalej są te same objawy. Jeśli nadal będzie to samo to przynajmniej będziesz miał pewność że to nie ich wina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 mam mozliwosc i jutro (a raczej dzisiaj:D ) tak zrobie.. ale co najwyzej moze to byc wina jednej 128 mb bo wczesniej tam byl infineon 256mb i jakis spectek 128 i wszystko lazilo na 140/cas2/timingi na max ... ale nie wykluczam tez takiej mozliwosci... a moze po prostu w98 nie lubi 512 ram ? bo wiem ze powyzej tego ma problemy ... trza xp zainstalowac :D bo w sumie po co 512 na w98 :P ale powiedzcie to mojemu starszemu :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Apdejt: wlasnie wyciagnalem MOBO z budy (wymiana na starego, sprawdzonego BH6) i zauwazylem, ze kondensator miedzy slotami PCI jes wybrzuszony ... czy to mogla byc przyczyna zwisow?? bo nie wiem czy bawic sie jeszcze ta mobo (przelutowac kondziora i spradwdzac czy to to) czy od razu powiesic na drzwiczkach od szafki obok padnietego cel266 karty siecowej 386 sx25 (krecil sie na 50:D) tridenta i kilku mb ram simm ? :D chociaz znajac zycie to sprobuje ta mobo doprowadzic do stanu uzywalnosci :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaq_lbn Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Jasne że mogła a wręcz jest na 100% przyczyną zwisów. Nie ma co wywalać płyty, kondensatory są taniutkie więc przelutuj - sam u siebie miałem przelutowywane i pomogło na zwisy. Jak gdzieś dostaniesz kup takie na 115stopni - będą pewniejsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Przelutowalem go i nic nie dalo :cry: dalej zwisy :roll: musze jeszcze wybatac ta mobo, tak w sumie to dlaczego kondensator sie wybrzuszyl?? nie wiem na ile mam stopni tego kondzia ale wzialem go z niepotrzebnego zasilacza AT (wtedy to zasilacze bylu porzadne ... :D) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaq_lbn Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 O Panie, kondensator powinien byc najlepiej dentyczny jak tamten - jak dales na mniejsze napiecie to juz znowu i ten pewnie zdechl, jak za mala pojemnosc to poprostu nie wyrabia i dlatego dalej masz zwisy - ja osobiscie polecam dawac na troszke wyzsze napiecia niz sa orginalnie w plytach no i dobrze by bylo na wieksze temp. - orginalnie zapewne masz na 85 stopni a w zasilaczu to nie mam pojecia jaki miales - ale lepiej bylo kupic nowy, idealnie pasujacy (koszty w granicach 40gr do 2zl. max) A kondensator sie wybrzuszyl bo juz nie wytrzymal zapewne - zauwazylem ze nawet w najlepszych plytach kondensatory sa dawane na styk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Dalem idealnie taki sam kondek - 10v 1000 mikro ... i pozatym to ta plyta wogole pada - zasilanie agp cos nie tak itp itd ... np jak procek ma polaczone mostki l1 to nie odpala sie za 1 razem tylko trza dac reset .... na razie powrot do intela ;( o znowu zwis ... kicha .. moze to sieciowka albo SB live ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Jak mialem 98 to mialem jakies problemy, a teraz mam XP i jest duzo stabilniejszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 kondensator ktory wczoraj wlutowalem na razie nie wykazuje oznak uszkodzenia, moze dzisiaj albo w piatek wieczorkiem zloze kompa na biurku i odpale cos na cala noc do testowania tylko co polecacie??? cos do obciazenia procka czy moze sisoftsandra (ale nie wydaje mi sie zeby to obciazalo w znacznym stopniu kompa) a moze burnintest pro 3.2 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...