DaRo Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Mam zamiar stworzyc bezprzewodowa siec z dostepem do neta(neo). Bedzie to wygladalo tak: modem sagem->Router(komp z USB)->Access Point>5 userow z sieciowkami wifi. Jak narazie mysle nad takim osprzetem: -AirPlus Wireless Access Point, 22 Mbps.[DWL-900AP+] 1sztuka -AirPlus Wireless PCI Adapter, 22 Mbps [DWL-520+] 5 sztuk(jedna osoba podpieta pod AP bezposrednio) -reszte pomijam Problem polega w tym ze nie wiem jak sama siec bedzie sie zachowywala (jakosc sygnalu, transferu). Cala 6tka mieszka w jednym czteropietrowym bloku(w jednej klatce mieszka 5 osob a Ja zaraz przy nich(wiec odleglosci znikome). Wiem ze w specyfikaji AP pisze 100m indoor ale nie wiem jak to "wychodzi w praniu". Bardzo prosze o informaje, jakies porady i wasze sugestie na temat sprzetu. Z gory dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiriit Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 w sumie jak mieszkasz w bloku to dlaczego nie pociagniesz wszystkiego na kablu napewno wyjdzie cie taniej co prawda troche pierniczenia z kablami ale lepszy trnasfer po sieci etc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Nie chce ciagnac kalbi w wielu powodow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiriit Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 no to sorki z bezprzewodowek ci niezabardzo pomoge ;) bo nie mialem jeszcze z nimi przyjemnosci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Na dolaczonych antenkach jechalem przez kilka scian i chyba z 50m. dalej nie probowalem. Problem z dookolnymi antenami polega na tym ze o ile w kolo sieja sygnal 360 st. o tyle w pionie to jest (sprawdz specyfikacje) kilka stopni. Jak masz wyobraznie to domyslasz sie ze na malej odleglosci pokryjesz sygnalem gora kilka pieter. Czesciowo sprawe rozwiazuja 2 antenki roznie odchylone. DWL 900AP+, Planet WAP 1966 i Linksys WAP 11 v. 2.2 to to samo, ja bral bym planete bo ma wejscie na 2 antenki, linksysa juz raczej nie kupisz. Na 22 Mbit (44) max transfer jaki osiagniesz to ok. 800 kb/s pomysl nad 54 Mbit 1,5 Mb/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hts Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 powinno Ci to dzialac. 100 m na blok to troszke i mozesz miec marny transfer na koncu. Wyzej Kosher Ci opisal tez co i jak. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 obawiam sie jednak że Ci nie zadziala ;] wifi nie takie dobre jak pisza.... wiem bo sam mam w domu (domku) i bywa ze z parteru na 1 strych juz jest licho... a ap rozne mialem, cisco airnet, dlinki, srlinki i inne dziadostwa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 No ja bym z wami polemizowal mozliwe cosher mial szczescie bo jechal sygnalem przez puste scianki komunistyczne. Ja jak robilem probe planeta 1965 to na ~80m Nawet jednego pakietu nie zlapal a w zasadzie pusta przestrzen byla. zreszta chory pomysl jak dla mnie z tym rozwiazaniem. Jesli faktycznie nie mozesz puscic kabla to jedynym rozwiazaniem jest dookulna za oknem i tyle. A tak to raz bedzie dzialac raz nie jakosc sygnalu zapewne zenujaca, z sila to samo a o transferach raczej nie wspomne ale sadze na poziom bajtow nie spadna ;p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel129 Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 modem sagem->Router(komp z USB)->Access Point A nie lepiej kupić radiowy router z modemem ADSL oraz Acces Pointem? Wtedy nie potrzebujesz kompa ani tego dziadowskiego Sagema. Wszystko w 1 urządzonku. Router podłączasz bezpośrednio do linii TP, kofigurujesz i wsio :D . A niektóre takie modemy posiadają nawet wbudowanego switcha. Polecam ci to rozwiązanie głównie dlatego że zaoszczędzisz sporo kasy na serwerze (routerze programowym) oraz 199 na zakup Sagema. Za sumę serwer+AP+Sagem dostaniesz takie spoko uniwersalne urządzenie i nawet może ci jeszcze troche kasy zostanie :wink: Sprawdź ofertę LINKSYS-a - to jest bardzo dobra firma i na pewno ma takie routerki 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...