Skocz do zawartości
grzesiekf

Czy stara k. graf. będzie chodzić na new płycie głównej ???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam teraz karte graficzną -- Diamond Viper v550 (riva TNT) i kupuję sobie płytę Soltek 75frn2-l tylko nie wiem czy ta stara grafika będzie chodzić na tej płycie ?? Proszę o pomoc ludzi którzy sie na tym znają !!

(nie wiem czy to ważne ale moja stara pł. główna to Abit BX6 rev. 2.0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz karte graficzną -- Diamond Viper v550 (riva TNT) i kupuję sobie płytę Soltek 75frn2-l tylko nie wiem czy ta stara grafika będzie chodzić na tej płycie ?? Proszę o pomoc ludzi którzy sie na tym znają !!

(nie wiem czy to ważne ale moja stara pł. główna to Abit BX6 rev. 2.0)

mialem ten sam problem: chcialem wlazyc starego intela i740 czy jakos tak na kt400 i sie dalo rady :( musialem kupic uzywanego gf2mx400 32mb 64bit - acha to mial byc komp do biura i dlatego miala byc slaba grafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te nowe karty są wszystkie na 4x ?? W takim razie kupuję jakąś syfkartę chyba bo nie mam kasy a w gierki nie gram. Ile mi trzeba na to kasy?

ale chcesz kupowac nowa - skoro nie grasz IMO nie warto bo te tanie raczej ladnie obrazu nie wyswietlaja :(

napisz ile masz max. kasy :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najtańsza grafa na AGP x4 to riva tnt2 m64 ale to koopa straszna. lepiej jużpełnąTNT2 dobrej firmy lub najlepiej cretive labs anihillator pro - na GF256 z DDR - wydajna i taniutka bo poniżej 100 zł. super grafa i jakość obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... najlepiej cretive labs anihillator pro - na GF256 z DDR - wydajna i taniutka bo poniżej 100 zł. super grafa i jakość obrazu.

sialala sialala mydelko Fa...
buahahahahahaha :lol:

jezeli mydlany obraz w rozdzielczosci np 1280x1024 nazywasz super jakoscia obrazu to chyba masz cos ze wzrokiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz ile mak kasy?? Mam 0 zł. Już i tak za dużo wydam na płytę główną procka i pamięci. Aha i jeszcze jedno - nie gram w żadne gry tak że karta może być chyba obojętnie jaka byle by chodziła. Chyba że grafa jest potrzebna do czego innego bo nie wiem czy to jakieś znaczenie poza grami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest najtańsze rozwiązanie - jakieś S3 Trio/Virge na PCI za grosiki i wymieniasz na coś lepszego jak kasa dojdzie lub GF2MX200/MX400 - do biura super się nadaje. ATI radeony 7x00 sąod około 100-120 zeta i chyba mają AGP x4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kartami pci trzeba uważać, mój tseng na nforce nie chce działać. Będę go jeszcze testował, ponieważ ostatnio nie miałem czasu, może czegoś nie sprawdziłem...

Jak coś to lookaj na stare matroxy (nawet na pci – tylko sprawdź czy zadziała..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najtańsza grafa na AGP x4 to riva tnt2 m64 ale to koopa straszna. lepiej jużpełnąTNT2 dobrej firmy lub najlepiej cretive labs anihillator pro - na GF256 z DDR - wydajna i taniutka bo poniżej 100 zł. super grafa i jakość obrazu.

anihilator pro - ma kiepski obraz ( miałem tę kartę ).Do monitora 15" i 800x600 nadaje się, ale do 17 nie.

najlepiej poszukać matroxa g400 jakiegoś 16MB, niedawno widziałem w komisie (w Poznaniu na Ratajczaka) za 85zł . g400 ma agp x4, g200 agp 2x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno pytanie: jezeli to ma byc komp do biura to po co ci taka plyta glowna - mozna kupic duzo tansza przeciez i rownie stabilna (na 133FSB) nawet via kt266... Oszczedzasz tak na grafie a plyte kupiles jak do maks OC...

Ja wcale nie pisałem nic że ma to być komputer do biura. Wcale nie ma być to komp do biura tylko dla mnie do pracy w domu. A że nie gram to myślę że mi nie trzeba dobrej karty- powiedzcie mi jeszcze: jak bym kupił dobrą kartę graficzną i nie grał to czy zauważyłbym gdzieś że ta karta jest dobra?? bo nie czaje, np. w windowsie czy .....

A co do o/c to właśnie planuje zrobić max oc bo ten mój celeron 450 mie dobija. Chcę po prostu czuć że to jakoś chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak coś taniego to można też np. poszukać kyro1 - spokojnie działała na agp x4

Od biedy może być też kyro2.

Jedna firma miała z agpx4 - za nic w świecei nie mogęsobie przypomnieć jak :oops: (bodajże na X się zaczynała), ale wszystkie pozostałe (np. Hercules, Jupiter) miały tylko agp x2 i trzeba jeden trick było robić by działały na agpx2

Grzesiek:

Tej możliwości nie będzie. Ten asus jest na kt400 a soltek na nforcie (2) a to dość ważna różnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kup sobie za 15-20PLN jakas ATI, przykladowo ATI RAGE IIC z 4MB.

Obraz wysmienity - teraz sie przesiadlem na GF2MX od [fuj]PixelView[/fuj] i jest potwornie... Nawet 1024x768 w 85Hz jest paskudnie rozmyty :( W 75Hz da sie pracowac, ale i tak jest baaardzo zle...

Wiec nie szukaj zadnych dziwadel na AGP tylko kup stare, dobre ATI. Eventualnie Savage 4 - gdzies 30PLN za niego dasz w jakims sklepie ze zlomem elektronicznym. Tylko sie targuj - bo ceny sobie niezle czasami licza :) Tez obraz maja doskonaly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Eventualnie Savage 4 ...

a moze bys skonkretyzowal od ktorej wersji :!:

grzesiekf masz link ktory moze torche pomoze

http://www.anandtech.com/guides/viewfaq.html?i=82

niby to do Intela ale tez powinno sie przydac skor ten Soltek wymaga kart 1.5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i jeszcze to: dziś byłem u ciotki i pogrzebałem troszkę w biosie i znalazłem funkcję gdzie można zmienić agp nawet na 1x -- ona ma płytę ASUS A7V8X--- czy jest możliwość że na SOLTEK'u 75FRN2-L też będzie taka możliwość???

Ta funkcja zmienia jedynie prędkość działania AGP, nie zmienia jego napięcia pracy :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...