Skocz do zawartości
friter

Jaki monitor LCD 19 czy CRT 19, gdzie lepsza jakos ?pomozcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zamiar w niedługim czasie kupić monitor. W gre wchodzą tylko moniotory 19 calowe. Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy CRT a LCD. Mam grafe GeForca 4Ti 4200 ze zlaczem DVI. W Windowsie pracuje na rozdzielczości 1280x1240. I teraz mam pytanie, na ktorym monitorze jakość obrazu bedzie lepsza ? Czy na LCD mozna bez problemu ogladac filmy i czy moze mi ktos wyjasnic dlaczego sie mowi ze LCD 17 cali to jest odpowiednik CRT 19 cali ? Jakie parametry paneli LCD są najlepsze, kontrast jak najwiekszy jasnosc jak najwieksza ?

Monitor LCD chciałbym kupić w cenie do 3400, z tego co wstępnie oglądałem to takie LCDki mnie zainteresowały :

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6919&sid=1

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6982&sid=1

Co o nich myslicie ? Jak wychodzi ich konfronracjaz monitorem CRT za okolo 1200, ktory lepszy ?

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz n luzie kasy i nic innego cie nie pali, nie grasz w szybkie gierki np q3 wez lcedeka nie pali po oczkach :-)

parametry -> poza tym co mowisz jeszcze czas reakcji no ale tu z tego cowiem to producenci pisza takie bajki ze paaanie, daj pan spokuj ;-) lepiej popytaj wlascicieli...

19" LCD jest realnie wiekszy od crt -> crt ma kineskop ktorego realnie tyljko czesc jest widzialna, reszta jest pod obudowa, sou widzialna przekatna CRT wychodzi zazwyczaj ~18.1" ...

LCD oplaci ci sie rowniez jesli np, za mieszkanie zaplciles >3000zl za metr kw. wtedy odliczajac zajmowana powierzchnie i jej koszt - lcd wyjdzie cie podobnie jak i crt.... ;-) :lol:

a poza to nie sugeruj sie ,moim zdaniem bom lekko machniety :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiammmmmmmmmm 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: 1. jeżeli chodzi o mnie to zdecydowanie LCD.

:arrow: 2. zdecydowanie iiyama (najważniejszy parametr to czas reakcji, żeby sobie pograc to musi byc ponizej 20ms); natomiast co do własnie czasy reakcji to różnie bywa u różnych producentów...no. jakis LCD Sony ma dajmy na to 18ms (w rzeczywistości ma np. 25ms), a taka Iiyama ma 18ms i ona ma 18ms....bez przekrętów...

:!: takie moje zdanie :!:

pozdr

Damianosz :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani iiyamy ani elzo nei wchodza w gre ze wzgledu na swoją cene. Ewentualnie takie monitory moglbym kupić :Hansol LCD 19'' http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6919&sid=1, lub AG Neovo http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6591&sid=1.

Co myślicie o tych monitorach ? Czy bedą sie nadawały do ogladania filmow i grania ? Jak jest z icyh jakoscią ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam ten co mam w podpisie HP L1925. Czas reakcji 20ms i do tego kąty widzenia 170/170 i norma TCO 2003. Wprawdzie nie widziałem go jeszcze w Polsce ale kto wie.

Tutaj masz linka http://www.geizhals.at/?a=57140

A tu specyfikacje : http://h18004.www1.hp.com/products/quicksp...0Specifications

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to i ja dorzuce swoje 5 groszy:)

>masz kase tylko LCD , sam mam smsunga 171p od juz ponad roku i nie mam ochoty wracac do CRT :) tydzien i sie przyzwyczajasz nawet do lekkich smuzen, ogolem nie widac ghostingu, czasem np w wolfie et albo czyms innym szybkim da sie zauwazyc ale nie przeszkadza to za bardzo w graniu, filmy chodza luxik reszta tez - warnunek jeden...dobra matryca <25 ms

>co polecic...w twoich granicach cenowych pasi ten hansol...i owszem bardzo dobry monit ale nie do grania...niestety:/ ma nowa matryce wysokorzdzielczosciowa lecz smuzenie w ut2k3 np sprawia ze czujesz sie jakbys gral na low texturach...

>neovo...ja bym nie ryzykowal:P natomiast o ile pamietam mozesz jeszcze brac nowiotkiego miro z kontrastem 700:1...niestety jeszcze sie nim nie bawilem ale ponoc jest calkiem calkiem...ja natomiast sugeruje uzbieraniej eszcze 100 zl i kupno samsunga 192t lub cos kolo tego...prawda maja nieco starsze matryce ale w tych granicach cenowych masz najwyzsza jakos - 0 dead pixeli oraz calkiem przyzwoity komfort w postaci niskiego czasu reakcji....rowniez warte uwagi sa monitory dokladane do kompow jak np hp ktorego poleca turzol czy nowy fujitsu (nie pamietam nazwy:/) co prawda fujitsu nie wyglada jakos extra ale zapewniam...obraz mniam:) crt wysiada nawet w q3:) - jedyny problem..ciezko dostac w polsce

btw. turzol jak ci chodzi ten hp w gierach FPP??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kapOOch :arrow: w fpp chodzi przyzwoicie. Np. w Halo zero smużenia przynajmniej ja tak sądze :D W QIII jednak występuje ale naprawdę minimalne smużenie - da sie spokojnie grać :D Grałem jeszcze w Splinter Cell i Call Of Duty demo - również spoko. Nie wiem ale chyba duże znaczenie ma podłączenie monitora kablem DVI (ja tak mam), na analogowym nie sprawdzałem jaka jest różnica, ale słyszałem że jest i to czasami duża. Ja dałem za tego HP 2200zł i jestem zadowolony. Ma fajny design, funkcje Pivot i dodatkowo kabel DVi w komplecie (niektórzy producenci nie dodawają). Dodatkowo ma ekstra się go reguluje (góra,dół, boki) bo jest zamontowany na pneumatycznej podstawce. Wszystko odbywa się za pomocą jednego palca - bardzo wygodne rozwiązanie. POLECAM :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo dobry wybor :) jednak radze sie zastanowic nad 193T , jest w tej samej cenie a jednak rok nowszy:) poza tym kontrast 700:1 mowi sam za siebie:) co prawda nie wiem jak wyglada na nim smuzenie ale mozna miec nadzieje ze jesli jest rok nowszy (premiera europejska chyba 22.09.03) to bedzie lepiej:)

wielkie dzieki turzol bo wlasnie czeka mnie zamiana mojego ukochanego 171p i waham sie miedzy samsungiem 193t a miro (nie pamietam numerkow :P) a teraz tym twoim hp:) ale jeszcze sam je sobie poogladam:) jakbys mogl powiedz skad masz tego hp:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HP kupiłem w Austrii bo jeżdże tam od czasu do czasu dorobić troche grosza :wink: Dałem za niego 605euro, ale w Polsce go nie widziałem. Jest o nim chyba wzmianka na polskiej stronie HP.

BTW Co miałeś na myśli pisząc :arrow: "rowniez warte uwagi sa monitory dokladane do kompow jak np hp ktorego poleca turzol czy nowy fujitsu" :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD Belinea 101920 Nowy monitor spelnia ostre normy z tego roku. Nowoczesna matryca 19" Samsunga kontrast 600:1. Cena bardzo atrakcyjna jak na 19" bo w okolicach 3k PLN Wbudowane glosniki, pivot, kabelek DVI w komplecie........ poprostu bajka. Ehh dlaczego mnie nie stac na taki sprzecik :(

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę zminię tok tej dyskusji. Czy uważacie że wydawanie na cokolwiek do komputera kwoty 3500 PLN ma sens, przy takich szybkich zminach technologicznych. Ja polecam dobry CRT 19. Ja używam od roku tego http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3332 1280 lini przy 100Hz, niewidoczne zniekształcenia, obraz bardzo jaskrawy, monitor bardzo krótki jak na 19 i ta cena 1500 PLN. Myślałem o wymianie na LCD ale to musi być 1600 lini, więc na dzień dzisiejszy astronomia - ale może za rok, kto wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze jesli wymieniasz stary CRT to najlepiej kupic LCD. LCDs sa zdecydowanie lepsze dla oczow i faktem jest ze jak sie raz zacznie uzywac LCD to juz nie chce sie wracac do CRT. Ja zamowilem 17" LG poniewaz na razie nie ma 19" LCDs z 16ms response time ktore jest potrzebne aby plynnie grac w gry. 16ms = 62.5 fps Ja bym nie kupil zadnego z wymienionych przec ciebie LCDs poniewaz nie maja za dobrych parametrow i firma produkujaca je nie jest dobrze znana. Ja bym na twoim miejscu za ta sama kase kupil dobry 17" LCD firmy SAMSUNG, LG lub HITACHI ktore produkuja wlasne matryce. Inne firmy uzywaja AU OPTRONIC matryce. Co do tego ze 17" LCD jest odpowiednikiem 19" CRT to jaktem jest ze nie czuc roznicy w pracy pomiedzy 17"LCD a 19"CRT poniewaz CRT nie wyswietla pelnego obrazu z powodu czarnej ramki a LCD ma obraz na calym ekranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jak masz kase to kup LCD - chociaż LCD są realnie ciemniejsze niż CRT no i jeszcze bardzo często i gęsto zdarzają się martwe piksele - a tutaj zaczynają się już problemy bo jak jest za mało martwych pikseli to ci nie wymienią na gwarancji a w praktyce jest tak że nawet jak już wyskoczy ci ilośc jaką założył producent to i tak są spore problemy z wymianą u polskich przedstawicieli - szczegółowiej o przypadkach martwych pikseli i związanych z tym problemach gwarancyjnych poszukaj na Tom's Hardware - był spory artykuł o tym dość niedawno.

Co do producentów to stanowczo EIZO - znana, ceniona i sprawdzona firma.

No i mam nadzieję ż jak kupisz LCD to nie doznasz problemów z martwymi pikselami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj widziałem tego neovo f-419 w "akcji" i musze przyznac ze bylem pod wrazeniem (super kontrast, zero smurzenia w szybkich girach). Z tych dwóch opcji wybrałbym chyba własnie neovo ze wzgledu na paramerty, nie wspominając juz o totalnie konkretnym design'ie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...