FumFel_20 Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Witam. Jakosdzisiaj mi sieczęsto system wieszał.Pierwszy raz przy normalnej pracy w necie a drugi raz przy oglądaniu filmu.Przy zwisie swiatełko od dysku cały czas siepali.PO restarcie dysk od nowa startuje wydajac z siebie taki srednio cichy ( :) ) głos, skrzeczenie.Mam programik Active SMART 2.31 i często pokazuje na czerwono RAW READ ERROR RATE..Niewiem co jest ale nic sienie przegrzewa. pomocy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Panowie pomóżcie :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 jak da mnie to jakies fizyczne uszkodznei zapisu/odczytu - czas a servis albo przesiadke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Możesz mi wyjaśnić co to za błąd jaki mi pokazuje ten programik :?: I czy to napewno jest to :?: Teraz dysk pracuje bez problemu.Sam niewiem co o tym sądzić :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 A to dokąładnie pokazuje.I pewnie niedługo bedzie zwis (aczkolwiek nie koniecznie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosz Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 powiem krótko...objawy :arrow: dziwne skrzeczenie....moja 60 IBM-a (padła ale to na amen....gdzies po 1miesiacu skrzeczenia (ale ze mnie idiot;); Czas na przesiadkę...ewentualnie jeszcze serwis (zawsze cos zdziałają....a nóż naprawią... pozdr Damianosz :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 czyli pada mi dysk :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosz Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 nie dokońca....aczkolwiek nawszelki wypadek bym sie zabespieczył....skopiował dane i oddał do serwisu; oddadzą sprawdzić SCANDISK i ActiveSMART....bedą problemy to njaprawdopodobnie pada...:( pozdr Damianosz :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 lepiej wyjdziesz jak pojdziesz do serwisu , powinni wymienic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 hmm...ale co mam im powiedzieć ?POkazać tego screena :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 OK sytuacja zwisów juzjest wyjaśniona.Przyczyniła sie do tego wadliwa/zepsuta instalacja elektryczna w moim domu.dzisiaj poszedłem do tego że w kuchni w niastku cos strzela/pyka.Kabel w gniastku był praktycznie przetopiony.Praktycznie bez izolacji.Instalacje z aluminiowych kabli (gierek rulez) odmawia posłuszeństwa.Teraz prąd częrpie z kila :lol: .Juz nawed nie wspomne zę trzeba bedzie wymieniać całą elektryke w domu :( Teraz komp chodzi stabilnie a rana.Mertwmi mnie jeszcze ten parametr w programie ActiveSMART na czerwono zaznaczono.Czy ktoś wie coso tym :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 sprawdz speedfanem, mam podobne parametry w smarcie i jest wszystko ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 Witam. Juz wiem na 100% że dysk jest zwalony.Niedawno miałem zwis kompa, po restarcie dysk niemógł sierozpędzić i wydawał z siebie dziwne dzwięki.Wyjołem go i jak lekko potrzęsłem cosw nim pikało.Czy ktoswie co to :?: Aha pore razy go tak przemieliłem w rekach i juz działa :? dziwne ale prawdziwe...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 dzisiaj znowu miałem kłopoty z odpaleniem kompa.Dysk niechciał wstać.Oto screen z active smart co to znaczy spin up time :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aciu Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Spin up time to czas potrzebny na rozpedzenie talerzy dysku do ich nominalnej predkosci pracy. Generalnie zdaje sie, ze poki wartosc tego parametru w SMART jest powyzej 80 nie ma sie co martwic. Pozdrawiam Aciu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 skad mozna zassac ten program?;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 leń http://download.chip.pl/index/download_index_1200.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 hmm.....byłem dzisiaj u kolesia w sklepie i powiedziałem co i jak.POwiedział mi zębym lepiej poczekałaż sie wogule całkiem zepsuje to przyjmie.Tłuamczyłsietym że skoro tak jest jak mówie to jak trafi do serwisu i jak go podłaczą i zoabczą ze działą to spowrotem odeślą.POczekamy zobaczymy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 co ciekawe fumfel nie masz w podpisie jaki masz dysk :D sam jestem ciekaw jaka firma, w każdym razie na pewno nie samsung. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 zapomniałem o tym powpisie :P bo juzniemam tego cdroma i mam nagrywarka LG :lol: a dyskacz to baraka 7200.7 80gb która mnie zawiodłą :( a byłem wielkim zwolennikiem baraki :( bo juzmiałem 3 dyski i każdy pracował bez problemów..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 hmmm....przypomniało mi się jak kiedyś Reed wyrażał niechęć do psucia rużnych podzespołów kompa.A co ja mam zrobić :?: Jak dysk chodzi normlanie a potem są jazdy :?: Dwa dni pochodzi bez problemu a potem znowu się sypie.....niekiedy nawed ciężko kompa odpalić.....NP.oddam go do serwisu i po 14 dniach odeślą go z napisem sprawny, bo akurat teraz chodził dobrze....Muszę coś pomyśleć......(czy jak odwrucę napięcia, tam gdzie 5V dam 12V a tam gdzie 12V dam 5V to będą jakieśslady wyraźne na dysku :?: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Hehehe, witam w klubie szczęśliwy urzytkowników Baracudy :] Tesh tak mam. Zwalnia mi komp, wiesza się :| Sprawdzałem speed fanem s.m.a.r.t'a . Ale wszystko ok. Dzisiaj zrobie format i będe miał spokój na pare dni. Byłem z dyskiem w serwisie, a oni mówią że dobry. Przychodze do domu. Odpalam CheckIt i zostawiam kompa na noc. Wstaje rano, a tu nic. Wszystko w porzo z hdd :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Sam mowiles ze masz wadliwa instalacje elektryczna , jak nie masz listwy to juz wogule dyski Seagate sa bardzo czuke na takie rzeczy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Juzpisałem że to nie jest wadliwa instalacja.POzatym mam zasiłke chiefteka :D .Dysk poprostu wariuje.Teraz piszę ze szkoły bo juzkompa nie da rady właćzyć :( padła na amen :( znaczy nie komp tylko dysk.Costam zapiszczał, zwis i juz go nawed bios nie wykrywa :( jutro serwis mniec czeka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 wiem ze niektórym juz sie znudziło czytanie moich wypocin ale mam nowe fakty.od godziny jakiejś 19.00 dysk chodzi elegancko co jest dziwne(bo cosza długo)NIewiem czy to można nazwać powodem jego dobrego działania ale wiatrak który miałem na 7V puszczony (czerwony - żółty na molexie) puściłem na 5V.Czyzby to było wina takiego dziłania :?: :? niewiem..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 dziwna sprawa, zostawiłem kompa waczonego na całą noc i dalej chodzi.Czyzby naprawde winowajcą tego wszystkiego okazało sie napiecie 7V uzyskiwane nie standardowo z zasilacz :?: :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...