Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam nadzieje, ze dobre forum wybralem do tego topiq

otooz mam do was forumowicze pytanie-jaka przewodnosc cieplna ma ceramika???

http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=4716 -tutaj topic o mozliwosci zniszczenia proca

i tak sobie pomyslalem, czy nie odizolowac porca plytka ceramiczna od bloq, a moze macie lepszy pomysl???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje, ze dobre forum wybralem do tego topiq

otooz mam do was forumowicze pytanie-jaka przewodnosc cieplna ma ceramika???

http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=4716 -tutaj topic o mozliwosci zniszczenia proca

i tak sobie pomyslalem, czy nie odizolowac porca plytka ceramiczna od bloq, a moze macie lepszy pomysl???

Ceramiczna plytka nie wypuscilaby ciepla (nie oddala na blok) tak jak to robi peltier. Zjaralbys proca szybciej niz bez radiatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamietam z fizyki ( a jest tego nieduzo :? ) to przewodnosc cieplna jest proporcjonalna do elektrycznej.. Wiec w miare trudno bedzie znalezc cos co przewodzi cieplo a nie przewodzi pradu... Ale moge sie mylic i to bardzo 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz zaraz o co wam chodzi bo nie kapuje :(

a cooper shima można by odizolować od proca/bloku powiedzmy cienką folią - takie jak woreczki śniadaniowe, wydaje mi sie że to raczej nie przewodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz zaraz o co wam chodzi bo nie kapuje :(

a cooper shima można by odizolować od proca/bloku powiedzmy cienką folią - takie jak woreczki śniadaniowe, wydaje mi sie że to raczej nie przewodzi.

oj chyba by się szybko zgrzała i kiszka zrobiła?? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mogę się pochwalić ?

Najlepszy przewodnik ciepła jest doskonałym izolatorem!!! Fakt, jest trochę drogi, potem to podkładki "aluminiowe" - z tlenku glinu (standartowo z tlenkiem krzemu występowały kiedyś nawet w prockach). To wszystko jest "ceramika" delikatna mechanicznie, ale wytrzymała elektrycznie i jest b.cienka.

Poza tym mały drobiazg : po co izolacja, wystarczy wyrównanie potencjału, woda redestylowana to też dobry izolator, wiele płynów to dobre izolatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mogę się pochwalić ?

Najlepszy przewodnik ciepła jest doskonałym izolatorem!!! Fakt,  jest trochę drogi, potem to podkładki "aluminiowe" - z tlenku glinu (standartowo z tlenkiem krzemu występowały kiedyś nawet w prockach). To wszystko jest "ceramika" delikatna mechanicznie, ale wytrzymała elektrycznie i jest b.cienka.

Poza tym mały drobiazg : po co izolacja, wystarczy wyrównanie potencjału, woda redestylowana to też  dobry izolator, wiele płynów to dobre izolatory.

o jaki przewodnik ciepła ci chodzi bo ja już gupi jestem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy elektronik wie że przy konstruowaniu wzmacniacza klasy AB na

jednym radiatorze potrzebne są podkładki z MIKI. Które izolują tranzystory od radiatora przeważnie zmasowanego.

Kupicie ją chyba w każdym sklepie z mat elektronicznymi.

Chyba nawet w AVT nie znam adresu

Probel z głowy. Nie znam tylko jej przewodności termicznej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...