turzol Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Postanowiłem kupić nowy hdd bo stary jest niestety za mały jak na dzisiejsze potrzeby (Barka 40GB) i wybór padł na Maxtor DiamondMax Plus 9 160GB Serial ATA. Na początku myślałem nad Seagate 120GB 7200.7 SATA, ale po przeczytaniu tego topicuhttp://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=467...&highlight=sata, straciłem zaufanie do Seagate. Myślałem zawsze że to ciche dyski, ale jak widać coś im nie wyszło z modelami na SATA :( Czy ktoś posiada tego Maxtora :?: Jak jest u niego z głośnością :?: Za ile można go dostać :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 IC7/IS7 nie lubią sie z maxtorami :| - niby ostatni bios 17 to naprawił - ale nie jestem pewnien -> http://forum.abit-usa.com/forumdisplay.php...25&pagenumber=1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 160GB ale dam sobie ręke uciąć że nie różni się głośnością od innych z serii DM9+ a tych mam pod reką ciut. ogolnie lekko go slychac ale nie narzekam :] napewno cichszy niz WD, ciut głośniejszy niż B.7200.7 w trybie performance Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 :arrow: polecam - http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=45943 . mozna go dostac w Sirius.pl za 679 zl. poszukaj rowniez gdzies po hurtowniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Przy odczycie ten Maxtor wymiata, gorzej jest z wydajnością przy zapisie :( Swoją drogą już sam nie wiem co brać - jedni mówią Seagate (ale głośny), Maxtor (szybki, podobno głośny i sprawia problemy z IC7...), WD (nigdy nie lubiałem tych dysków, drogie), Samsung (chyba nie robi SATA), IBM (miałem i odradzam - porażka). BTW TEgo Maxtora wyczaiłem za 570zł wiec cena nawet nawet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 turzol - zależy do czego będziesz wykorzystywał dysk - ja dużo kopiuje więc dla mnie najważniejsza była wydajność przy zapisie. Mam 3 7200.7 i nie narzekam - czas kopiowania 700 mb z dysku SATA (120GB) na PATA (80) był tylko 16s. Co do głośności to jest głośno ale przy dostępie do wielu plików na NTFS - ale i tak nie jest tragicznie - głośniej niż wiatraczek z NB chodzący na 60% (ten nowy) i ciszej niż chodzący na full speeda - takie moje odczucia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Głównie kompresja filmów ale także kopiowanie. Chyba oleje i wezmę Seagata 7200.7 120GB SATA taki jak twój/twoje :D Mam pytanko do ciebie Raptor: masz te Barki SATA ustawione w tryb RAID0 :?: Jeżeli tak to jak się to sprawuje :?: Opłaca się pakować w RAID :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 barracudy w raid0 podobno się źle spisują - ja mam każdy osobno - 80 - c i d, 120 jako cały i 80 jako cała - łącznie 4 dyski logiczne. Z raida sie wyleczyłem przy IBM które sypały się jak głupie - straciłem 2 macierze raid0 po 60gb. Poza tym nie ma sensu robić raida i dzielic potem na logiczne 2 dyski. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...