Skocz do zawartości
turzol

Maxtor DiamondMax Plus 9 160GB Serial ATA

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem kupić nowy hdd bo stary jest niestety za mały jak na dzisiejsze potrzeby (Barka 40GB) i wybór padł na Maxtor DiamondMax Plus 9 160GB Serial ATA. Na początku myślałem nad Seagate 120GB 7200.7 SATA, ale po przeczytaniu tego topicuhttp://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=467...&highlight=sata, straciłem zaufanie do Seagate. Myślałem zawsze że to ciche dyski, ale jak widać coś im nie wyszło z modelami na SATA :(

Czy ktoś posiada tego Maxtora :?: Jak jest u niego z głośnością :?: Za ile można go dostać :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

160GB ale dam sobie ręke uciąć że nie różni się głośnością od innych z serii DM9+ a tych mam pod reką ciut.

ogolnie lekko go slychac ale nie narzekam :] napewno cichszy niz WD, ciut głośniejszy niż B.7200.7 w trybie performance

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy odczycie ten Maxtor wymiata, gorzej jest z wydajnością przy zapisie :( Swoją drogą już sam nie wiem co brać - jedni mówią Seagate (ale głośny), Maxtor (szybki, podobno głośny i sprawia problemy z IC7...), WD (nigdy nie lubiałem tych dysków, drogie), Samsung (chyba nie robi SATA), IBM (miałem i odradzam - porażka).

BTW TEgo Maxtora wyczaiłem za 570zł wiec cena nawet nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turzol - zależy do czego będziesz wykorzystywał dysk - ja dużo kopiuje więc dla mnie najważniejsza była wydajność przy zapisie. Mam 3 7200.7 i nie narzekam - czas kopiowania 700 mb z dysku SATA (120GB) na PATA (80) był tylko 16s.

Co do głośności to jest głośno ale przy dostępie do wielu plików na NTFS - ale i tak nie jest tragicznie - głośniej niż wiatraczek z NB chodzący na 60% (ten nowy) i ciszej niż chodzący na full speeda - takie moje odczucia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie kompresja filmów ale także kopiowanie. Chyba oleje i wezmę Seagata 7200.7 120GB SATA taki jak twój/twoje :D

Mam pytanko do ciebie Raptor: masz te Barki SATA ustawione w tryb RAID0 :?: Jeżeli tak to jak się to sprawuje :?: Opłaca się pakować w RAID :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barracudy w raid0 podobno się źle spisują - ja mam każdy osobno - 80 - c i d, 120 jako cały i 80 jako cała - łącznie 4 dyski logiczne. Z raida sie wyleczyłem przy IBM które sypały się jak głupie - straciłem 2 macierze raid0 po 60gb. Poza tym nie ma sensu robić raida i dzielic potem na logiczne 2 dyski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...