Skocz do zawartości
zuli007

KT266A+Sound Blaster

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem sobie dzisiaj płyte główną na Asusa opartego o KT266, i mam pewien problem. Dźwięk lecący z SB, podczas pracy kompa jest zakłucany brzękami i świstami...Spotkał się ktoś może z takim zachowaniem karty jeśli tak to moze ktoś to rozwiązał lub wie jak ?

Karta jest na osobnym przerwaniu, najnowsze sterowniki do chipsetu... 2 rózne biosy już sprawdziłem, bez rezultatów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To włącz dźwięk na płycie i wywal szumblastera. Stary probleme z SB i VIA - można patchować, regeditować itd - kilka patentów znajdziesz w google, ale u mnie żaden nie zadziałał. Przesiadłem się wtedy na Vortexa2 i to była jedna z lepszych decyzji - szumblaster sucks.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to narazie wywaliłem SB i jade na tym zintegrowanym...Ale poziom szumów jest strasznie wysoki. W dzień gdy słucham poprzez kolumny to jest ok, wzmacniacz trochę neutralizuje...W nocy natomiast używam słuchawek...Na słuchawkach to jest tragedia....poszukam na google moze coisik znajde. Dzięki, za odp. Ale może ktoś ma sprawdzoną metode na KT + SB ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Latency Path nic nie zmienił. Ale jestem pod wrażeniem bo 3 dni temu miałem jeszcze ECS`a k7vza v3 na KT133a i wszystko było ok...Teraz zmieniłem płyte na Asusa -chip KT266a i takie jaja....Bardzo ciekawe...Pomocy, nie skazujcie mnie na te zintegrowane.... :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 lata (prawie) pracowałem na kt266a i SbLive (jak w podpisie). Ostatnie VIA 4in1 zawierają wszystkie patche. Rozwiązania problemu są znane, powtórzę je wyłącznie dla zasady: SB powinien być osadzony w slocie 1, jak nie pomogło poszukaj innego slotu. W kompie możesz mieć urządzenie generujące szumy (np. karta telewizyjna), komp powinien być uziemiony.

Spróbuj innych stetrowników np. kx_project: są świetne, "0" szumów a wada to brak EAX: niewielka, zaledwie kilka gier ją używa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slot 1 jest zajęty przez karte graficzną - radiator...Przekładać próbowałem na różne sloty niestety bez rezultatu.Latency path też nic nie zmienił jak już pisalem :-( Karta TV jest wyciągnięta z kompa więc problem lezy chyba tylko w płycie głównej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem SB na pierwszym slocie i nic nie dało. Nie jest to SB Live a starutki 4.1 digital.Gdybym wiedział że Live będzie działał to bym zmienił :-) A w integrowanej już cosik wysiadło i jedno gniazdko nie działa z głośników :-) W SB nigdy czegoś takiego nie miałem. Przeleciałem z tą kaetą każdy slot w kompie i cały czas to samo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś sblive 1024 OEM (ct4830). Na win 9x i Me pięknie grała, pod win2k i xp nigdy nie udało mi sie jej uruchomić: poszła do Żyda.

Creative nigdy nie wspierało, nie wspiera i nie będzie wspierać produktów OEM.

Oficjalna odpowiedź z Creative jaką dostałem: zwróć się z tym problemem do konfekcjonera Twojego komputera: odpowiedż jest satsfakcjująca o ile bym miał komputer od Dell'a, Comaq'a, IBM'a itd. Ale ja miałem od naszej zaściankowej, aczkolwiek bardzo znanej i potężnej w Polsce firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mój audigi ma nieaktywne wejście line-in po zainstalowaniu sterów. A więc robię tak: pod 98 działam z wejściem line-in ale tylko podstawowe stery zainstalowe ręcznie - pod XP EAX itp. ze sterami z płytki (automatyczna instalacja). Wie ktoś o co chodzi?

MB jak w podpisie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zintegrowana chodzi ok, wszystko na niej śmiga...Ale... jakość dźwięku mimo tego że to "karta" nowej generacji 5.1 jest fatalny... Dzisiaj od rana w kompie chodzi Live! jest to dla mnie wielkie zaskoczenie nie było z nim najmniejszych problemów....A 128 dałem do drugiego kompa a że tam platforma oparta o i875 to all chodzi idealnie... Ten Live jest od kumpla jutro skocze na giełde i kupie...ok 80 zł, jak za taką karte to grosze. A na creativie od jakiegoś czasu pojawiło się menu ściągania sterowników do kart. Jeśli macie problemy to spróbujcie nowe ściagnać...Niestety do 128 się nie doszukałem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...