lspider Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 -=Mr.x=- ma racje maksymalny przepływ wody będzie i tak określany przez przekrój najcieńszej rurki w całym układzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 :arrow: przedwczoraj trafila do mnie paczuszka z blokami od Danger Den'a :) paczuszka zawierala: DD Maze4 Intel (1/2"), Maze4 Z-Chip Intel (1/2") i DD Maze4 GPU Black (1/2"). ... a no i pompka Eheim 1250. za chwilke zabieram sie za testowanie sprzetu. wczesniej jednak sprawdze moj obecny uklad z pompka Eheim 1250. mobo i spolka leza juz na moim biurku. problem mam tylko z nagrzewnica, bo bedzie to tylko Poldkowa. rozgladam sie ciagle, za jakas nowa (mysle o 2 sztukach) nagrzewnica. biore pod uwage: DD Heater Core (1/2") i Lade. zobaczymy co z tego wyniknie. narazie szukam, szukam i raz jeszcze szukam. po przeprowadzeniu testow, lepsze elementy WC pozostawie dla swojego ukladu, a reszta powedruje na allegro i gielde Tweak'a. co sie bede rozpisywal... WC by un_ix [rev. 3.0] nadchodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 :arrow: przedwczoraj trafila do mnie paczuszka z blokami od Danger Den'a :) paczuszka zawierala: DD Maze4 Intel (1/2"), Maze4 Z-Chip Intel (1/2") i DD Maze4 GPU Black (1/2"). ... a no i pompka Eheim 1250. za chwilke zabieram sie za testowanie sprzetu. wczesniej jednak sprawdze moj obecny uklad z pompka Eheim 1250. mobo i spolka leza juz na moim biurku. problem mam tylko z nagrzewnica, bo bedzie to tylko Poldkowa. rozgladam sie ciagle, za jakas nowa (mysle o 2 sztukach) nagrzewnica. biore pod uwage: DD Heater Core (1/2") i Lade. zobaczymy co z tego wyniknie. narazie szukam, szukam i raz jeszcze szukam. po przeprowadzeniu testow, lepsze elementy WC pozostawie dla swojego ukladu, a reszta powedruje na allegro i gielde Tweak'a. co sie bede rozpisywal... WC by un_ix [rev. 3.0] nadchodzi :D kiedy fotki ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 kiedy fotki ? :wink::arrow: problem w tym, ze nie posiadam cyfrowki. musze kumpla do domu zaciagnac, ktory posiada cyfrowke, jednak kumpel na swieta i sylwestra/nowy rok w angli siedzi. wroci dopiero w drugim tygodniu stycznia :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 :arrow: no i mam pierwsze wyniki. mobo + reszta leza obecnie na biurku i w takich warunkach testowalem. do odczytu temp. uzylem SpeedFan'a (zaufam mojemu Abit'owi), niestety nie posiadam zadnego zewnetrznego czujnika temp. I. AC: CoolerMaster DI4-7H53D-OC - idle: 44-45* - stress (Prime95, 20 min.): 61-63* II. WC: Nukleon, Eheim 1250 (wczesniej uzywalem MJ1000), Polonez (jeden wiatrak 80x80 na full, chyba z 6000 tys./min.) - idle: 38-40* - stress (Prime95, 20 min.): 43-45* bede zmuszony powtorzyc ostatni test. wydaje mi sie, ze woda byla jeszcze za malo wygrzana. jutro bede wygrzewal Maze4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 :arrow: no i mam pierwsze wyniki. mobo + reszta leza obecnie na biurku i w takich warunkach testowalem. do odczytu temp. uzylem SpeedFan'a (zaufam mojemu Abit'owi), niestety nie posiadam zadnego zewnetrznego czujnika temp. I. AC: CoolerMaster DI4-7H53D-OC - idle: 44-45* - stress (Prime95, 20 min.): 61-63* II. WC: Nukleon, Eheim 1250 (wczesniej uzywalem MJ1000), Polonez (jeden wiatrak 80x80 na full, chyba z 6000 tys./min.) - idle: 38-40* - stress (Prime95, 20 min.): 43-45* bede zmuszony powtorzyc ostatni test. wydaje mi sie, ze woda byla jeszcze za malo wygrzana. jutro bede wygrzewal Maze4. temperatury troche duze :? jest shroud na polonezie ?? zaraz po pompce jest blok czy nagrzewnica ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 temperatury troche duze :? jest shroud na polonezie ?? zaraz po pompce jest blok czy nagrzewnica ?? :arrow: duze.. ja jestem zadowolony ;) abit'y ponoc zawyzaja temp. na nagrzewnicy nie ma zadnego shroud'a. nawiewa na na nia tylko jeden wiatrak 80x80mm. w nowej (nowych) nagrzewnicach bedzie shroud. uklad: pompka -> nagrzewnica -> blok -> pompka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 1 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2004 temperatury troche duze :? jest shroud na polonezie ?? zaraz po pompce jest blok czy nagrzewnica ?? :arrow: duze.. ja jestem zadowolony ;) abit'y ponoc zawyzaja temp. na nagrzewnicy nie ma zadnego shroud'a. nawiewa na na nia tylko jeden wiatrak 80x80mm. w nowej (nowych) nagrzewnicach bedzie shroud. uklad: pompka -> nagrzewnica -> blok -> pompka skołuj jakis czujnik to będzie realniejsza temperatura :D kiedy moge wpasc obejzec wc ?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 :arrow: jakos nie moge zasnac... rozmyslalem troszke nad schematem dla mojego (najprawdopodobniej) nowego ukladu WC. po nizej prezentuje dwa schematy (po kliknieciu w obrazek, zobaczycie go w wiekszych rozmiarach) polaczenia wszystkich podzespolow chlodzacych. ktory ze schematow bedzie lepszym wyborem? moze macie jakies wlasne pomysly? prosze o wszelkie sugestie i pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Czym rozni sie schemat 1 od 2 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Czym rozni sie schemat 1 od 2 :?::arrow: wlasciwie to niczym. inne podlaczenie chlodnic - odwrotne. pozna pora byla, gdy to kreslilem. drugi schemat chyba odpada - za dlugi waz bedzie musial pojsc z pojemnika z woda do nagrzewnicy I, wiec nie ma to wiekszego sensu. co w takim razie powiecie o schemacie nr I? moze macie jakies wlasne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klocek Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Oba schematy są identyczne.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 nie wiem czy dobrze mysle ale ja bym podlączył tak : eheim => nagrzewnice rownolegle => cpu => nb => gpu lub eheim => nagrzewnica1 => cpu => nagrzewnica2 => nb => gpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Oba schematy są identyczne..:arrow: nie sa dokladnie identyczne. chlodnice sa w innej kolejnosci ;) pisalem juz, ze byla pozna pora, gdy sporzadzalem te schematy. prosilem (prosze) o opinie na temat schematow: czy dobrze jest wszystko podlaczone? czy mozna cos zmienic, zeby bylo lepiej? nie prosilem z kolei o wytakanie tego czy schematy sa podobne czy identyczne. sa jakie sa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 ja bym wybral opcje 1 bo jest w niej zastosowanych mniej weży , pozatym nie roznia sie niczym :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 :arrow: no i sa fotki (thx dragon). po kliknieciu w fotke, zobaczycie ja w wiekszych rozmiarach (800x600). DD Maze4 Intel (1/2") DD Maze4 Z-Chip Intel (1/2") DD Maze4 GPU Black (1/2") bloki sa jeszcze przed szlifowaniem. moze bedzie lustro ;) dzisiaj popoludniu na CPU wrzucam Maze4 (mialem wczesniej wrzucic, ale zostawilem go do fotek). jutro/pojutrze przedstawie wyniki. w takich warunkach przyszlo mi testowac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Labolatorium testowe calkie fajne :P Nie boisz sie ze cos przypadkiem moze Ci chlapnac z tego pojemnika w strone czesci elektronicznych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Labolatorium testowe calkie fajne :P Nie boisz sie ze cos przypadkiem moze Ci chlapnac z tego pojemnika w strone czesci elektronicznych? :arrow: spoko, spoko, nad wszystkim panuje. nie mam mozliwosci, zeby woda chlapnela na elektornike. ... no moze jest malutkie prawdopodobienstwo, ale ja tam niczego sie nie obawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 spoko zestaw :D ale ja tam na procu widze nukleona :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 To chyba nie nukleon nie ma karbowanego topu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 To chyba nie nukleon nie ma karbowanego topu .no ale szybkozłączki skręcane na 10/12 to maze tez nie ma :? :wink: porownaj sobie to zdjęcie z tymi z poprzedniej strony to zobaczysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 To chyba nie nukleon nie ma karbowanego topu .no ale szybkozłączki skręcane na 10/12 to maze tez nie ma :? :wink: porownaj sobie to zdjęcie z tymi z poprzedniej strony to zobaczysz Ja mowilem ze to moze Urielek rev1 ;] Wiem jak Maze wyglada on nie ma prostokatnego topu przedewszystkim nie wowiac juz o szybkozlaczkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 :arrow: Kubasik bardzo dobrze zauwazyl lub domyslil sie, ze to Nukleon na szybkozlaczkach :) za kilka godz. procek bedzie chlodzony Maze4 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 :arrow: jutro/pojutrze chcialbym zlozyc zamowienie w ProLine. bede zamawial dwie chlodnice i zastanawiam sie jeszcze nad rezerwuar od DangerDen'a (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4444...541445f52455345). w pierwszych planach mialem zastosowac rezerwuar od Mate, jednak wpadlem na nowy pomysl podlaczenie wszystkich elementow WC i tak powstal schemat nr III. po nizej zamieszczam dwa schematy: I i III (II jest nieistotny). prosze, zebyscie poradzili mi, ktory schemat mam wybrac. mi sie spodobal schemat III i uwazam, ze bedzie chyba najlepszym rozwiazaniem. ciepla woda pompowana przez pompke wpada jednym wlotem do rezerwuaru, a wypada dwoma wylotami plynac w strone dwoch chlodnic. schematy: ktory ze schematow bedzie lepszym wyborem? moze macie jakies wlasne pomysly? prosze o wszelkie sugestie i pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 zaden :P ja bym na twoim miejscu zrobil tak: pompa -> zbiornik -> ( chlodnica 1 || chlodnica 2 ) -> cpu -> (mostek || gpu ) -> pompa. Czyli chlodnice jak na 2gim zdjeciu, potem proc, i rozdzielic strumien na mostek i gpu tak, zeby gpu dostalo wiecej. tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LIMBAPL Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 w pierwszej kolejności rzecz jasna procek lekkie chłodzenie i kolejne bloki jestem za szeregowym połączeniem - proponuje unikać trójników -woda zawsze wybiera najmniejszą linie oporu (i tu się zaczynają problemy zaworki itp. a to osłabia wydajność pompki i całego układu chłodzącego) – (własne doświadczenia) proponuje : POMPKA => CPU =>CHŁODNICA 1 => GPU => NB => CHŁODNICA 2 => ZBIORNIK => POMPKA LIMBAPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 zaden :P ja bym na twoim miejscu zrobil tak: pompa -> zbiornik -> ( chlodnica 1 || chlodnica 2 ) -> cpu -> (mostek || gpu ) -> pompa. Czyli chlodnice jak na 2gim zdjeciu, potem proc, i rozdzielic strumien na mostek i gpu tak, zeby gpu dostalo wiecej. tyle :arrow: Witch - nie lepiej byloby, gdyby ciepla woda z bloku na CPU trafiala do drugiej chlodnicy i z tamtad do chipsetu i GPU? po co woda na samym poczatku ma sie chlodzic rownolegle w dwoch chlodnicach/nagrzewnicach, a pozniej trafiac kolejno na CPU i rownolegloe chipset i GPU? przeciez woda z CPU juz bedzie 'silnie' nagrzana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Woda po przejsciu przez CPU nie bedzie miala temperatury wyzszej niz 1*C!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Woda po przejsciu przez CPU nie bedzie miala temperatury wyzszej niz 1*C!!!:arrow: wow... tylko 1*. myslalem o podan 5*. w takim ukladzie bede musial przemyslec sprawe zastosowania dwoch chlodnic rownolegle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Woda po przejsciu przez CPU nie bedzie miala temperatury wyzszej niz 1*C!!! Zalezy od przeplywu... moze na zestawie Limby tak wlasnie jest :roll: :P :mrgreen: Ale cos mi sie zdaje jednak, ze i tak kolejnoscia ulozenia blokow w polaczeniu szeregowym, w zaleznosci od przeplywu, zyskamy bardzo niewiele. Tak na prawde, to polaczenie rownolegle tego wszystkiego ma jakis sens - przeplyw jest suma przeplywow w poszczegolnych galeziach - do tego jeszcze w kazdej jest wiekszy niz przy polaczeniu szeregowym. Wynika z tego, ze przeplyw mamy mniej wiecej 2 razy wiekszy (przy 2 galeziach) i na kazdy element idzie schlodzona woda (nie podgrzana przez nic po drodze). Generlanie zysk przez to jest niewielki, ale skoro mozna zaoszczedzic te pare stopni nie zmieniajac sprzetu, to czemu nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...