Lukas20 Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Tak, zalezy od przeplywu, ale juz nie biore pod uwage realnego 50l/h :/ Przy standartowych pomkach do WC 1000-1500 l/h (nominalnie!) i w miare restrykcyjnym ukladzie roznica temperatury wody nie bedzie duza. Im mocniejsza pompka tym roznice temperatur w calym systemie bedzie sie zmniejszac. Przeplyw rownolegly jest niestety lepszy, ale trudno w nim sterowac przeplywem wody na poszczegolnych galeziach. Ja mimo wszystko planuje caly strumien wody skierowac najpierw na CPU z racji ze jego temperatura jest moim priorytetem, a dopiero potem rozglalecic to na pozostale bloki (roznica ile wody wyleci z bloku poszczegolnym kroccem nie powinna wplywac w sposob mierzalny na temperature CPU). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Ja mimo wszystko planuje caly strumien wody skierowac najpierw na CPU z racji ze jego temperatura jest moim priorytetem, a dopiero potem rozglalecic to na pozostale bloki (roznica ile wody wyleci z bloku poszczegolnym kroccem nie powinna wplywac w sposob mierzalny na temperature CPU). Dobrze powiedziales. W sposob mierzalny. Dlatego od razu dam 2 galezie. Pierwsza na CPU a druga na GPU + NB w szeregu. Z reszta mysle, ze przy Twojej pompie (Halm) czy zrobisz szeregowo, czy rownolegle (jak ja), przeplyw przez procesor bedziesz mial bardzo podoby :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 [...] pompa -> zbiornik -> ( chlodnica 1 || chlodnica 2 ) -> cpu -> (mostek || gpu ) -> pompa. [...] :arrow: doradzacie puscic chlodnice rownolegle. mam pytanko: czy temp. wody duzo straci, gdy podlacze chlodnice szeregowo zamiast rownolegle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 [...] pompa -> zbiornik -> ( chlodnica 1 || chlodnica 2 ) -> cpu -> (mostek || gpu ) -> pompa. [...] :arrow: doradzacie puscic chlodnice rownolegle. mam pytanko: czy temp. wody duzo straci, gdy podlacze chlodnice szeregowo zamiast rownolegle?ja bym podłączył tak : pompa -> zbiornik -> ( chlodnica 1 || chlodnica 2 ) -> cpu -> mostek ->gpu -> pompa. wtedy pozbylibysmy sie trojnika przed nb i gpu woda po wyjsciu z bloku ma tylko 1*wiecej niz przed wiec dla nb i gpu nie zrobi to wiekszej roznicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 [...] pompa -> zbiornik -> ( chlodnica 1 || chlodnica 2 ) -> cpu -> (mostek || gpu ) -> pompa. [...] :arrow: doradzacie puscic chlodnice rownolegle. mam pytanko: czy temp. wody duzo straci, gdy podlacze chlodnice szeregowo zamiast rownolegle?ja bym podłączył tak : pompa -> zbiornik -> ( chlodnica 1 || chlodnica 2 ) -> cpu -> mostek ->gpu -> pompa. wtedy pozbylibysmy sie trojnika przed nb i gpu woda po wyjsciu z bloku ma tylko 1*wiecej niz przed wiec dla nb i gpu nie zrobi to wiekszej roznicy :arrow: nie pytam o polaczenie rownolegle dla nb i gpu, tylko o polaczenie szeregowe dla obu chlodnic. reszte wiem jak juz polacze. teraz waham sie miedzy: pompka -> zbiornik -> ( chlodnica 1 || chlodnica 2 ) -> cpu -> chipset -> gpu -> pompa a pompka -> zbiornik -> chlodnica 1 -> chlodnica 2 -> cpu -> chipset -> gpu -> pompa dlatego pytam: czy temp. wody duzo straci, gdy podlacze chlodnice szeregowo zamiast rownolegle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 dlatego pytam: czy temp. wody duzo straci, gdy podlacze chlodnice szeregowo zamiast rownolegle? Według wywodów Witchhuntera połączenie równolegle jest najwydajniejsze. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=180...enie+polaczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 :arrow: mam nowe wiesci z pola bitwy: - dzisiaj zabralem sie za montowanie chlodnicy do mojej budy. zakupilem Black Ice Extreme 2 Blue (byla w takiej samej cenie co 2x Heater Core). w planach poczatkowych chlodnica miala byc podwieszana do top'u Chieftec'a, ale zastanowilem sie nad tym doglebniej i postanowilem umiescic chlodnice z przodu budy (w miejsce koszykow na hdd, tak jak w rev. 1 i 2 mojego WC). na chlodnicy zamontowalem dwa wiatraki Tt Thunderblade. w budzie wykonalem malego moda, tj. uzylem wyrzynarki do wyciecia odpowiedno duzych otworow pod wiatraki. teraz nie ogranicza ich juz zadna, niezbedna kratka. - jutro (tj. niedziela) zabieram sie za szlifowanie bloczkow na lustro. jesli da Bog, zaczne rowniez przepakowywac caly sprzet do budy. to tyle, ide spac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 :arrow: chorowalem przez ostatni tydzien i nie bylem w stanie wyszlifowac bloczkow w terminie w ktorym poczatkowo planowalem, tym bardziej nie moglem zlozyc calego wc do 'kupy'. poczatek tego tygodnia poswiece na nadrobienie zaleglosci w szkole, a koniec (piatek/sobote/niedziele) na zlozenie wc do 'kupy'. w weekend udalo mi sie podszlifowac troszke bloczki. oto zdjecia. po kliknieciu w fotke, zobaczycie ja w wiekszych rozmiarach (800x600). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 un_ix czyzbys wymienil MAZE na RBX ? chyba ze sie myle to prosze o sprostowanie :roll: polerka super :) ps. czym polerowales ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 un_ix czyzbys wymienil MAZE na RBX ? chyba ze sie myle to prosze o sprostowanie :roll: polerka super :) ps. czym polerowales ? :arrow: wymienic, nie wymienilem, ale kupilem DD RBX po okazji ;) DD MAZE4 zalega w pudelku i czeka na kupca z czym narazie jest ciezko. jesli tak dluzej pojdzie, to zostawie sobie DD MAZE4, moze kiedys sie przyda. nie jestem zadowolony do konca z szlifowania DD RBX'a. na zdjeciach mozna zauwazyc na nim niedoszlifowana smuge. powieszchnia bloku byla po prostu rowniutka i zebym mogl zeszlifowac ta smuge, musialbym sie jeszcze troszke nameczyc. jesli bedzie czas, popracuje nad tym. szlifowalem papierem sciernym-wodnym w kolejnosci 1200, 1500 i 2000. papiery jednak szybko sie 'zuzly' i dokupilem kolejne arkusze 2000 i 2500, ktorymi wykonczylem swoja robote. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klocek Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Pasta polerska will do. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 pasta polerska, spowoduje, ze powierzchnia bedzie sie swiecic i blyszczec, ale nie - ze bedzie rowna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klocek Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 powieszchnia bloku byla po prostu rowniutkaWięc o co chodzi, EZ_lo, hmm?.. A takich rzeczy nie musisz mi tłumaczyć.. ..to tak swoją drogą.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raju Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Wedlug mnie wsadz do srodka tego weza pręzyne wtedy nie powinien sie tak zaginać ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Wedlug mnie wsadz do srodka tego weza pręzyne wtedy nie powinien sie tak zaginać !:arrow: oojj.. Twoja wypowiedz bardzo nie na czasie. przesledz caly temat, a bedziesz wiedzial nad czym teraz pracuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 :arrow: wymienic, nie wymienilem, ale kupilem DD RBX po okazji ;)za ile i gdzie/od kogo jesli mozna wiedziec ? :) bedzie jeszcze taka okazja ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 no nie byla do konca rowniutka skoro widac smuge, prawda? :D update: to do klocka bylo (to tak w odpowiedzi na post ponizej :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 no nie byla do konca rowniutka skoro widac smuge, prawda? :D:arrow: tak, prawda, nie byla do konca rowniutka. zle to ujalem, piszac tamto zdanie, przepraszam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 :arrow: wymienic, nie wymienilem, ale kupilem DD RBX po okazji ;) za ile i gdzie/od kogo jesli mozna wiedziec ? :) bedzie jeszcze taka okazja ? ;):arrow: powiecmy, ze o cenach nie bedziemy rozmawiac :D byla to okazja wymiany za inny element wc, a nie kupna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 [...] - dzisiaj zabralem sie za montowanie chlodnicy do mojej budy. zakupilem Black Ice Extreme 2 Blue (byla w takiej samej cenie co 2x Heater Core). w planach poczatkowych chlodnica miala byc podwieszana do top'u Chieftec'a, ale zastanowilem sie nad tym doglebniej i postanowilem umiescic chlodnice z przodu budy (w miejsce koszykow na hdd, tak jak w rev. 1 i 2 mojego WC). na chlodnicy zamontowalem dwa wiatraki Tt Thunderblade. w budzie wykonalem malego moda, tj. uzylem wyrzynarki do wyciecia odpowiedno duzych otworow pod wiatraki. teraz nie ogranicza ich juz zadna, niezbedna kratka. [...] :arrow: ponizej przedstawiam fotki odnosnie tego, co napisalem kilka dni temu, a zacytowalem (dla przypomnienia) powyzej. P.S. wyciety otwor nie jest "idealnie" :D prosty, ale nie ma sie czym przejmowac. nie bedzie tego widac. wszystko zostanie przykryte plastikowym panelem z obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 un_ix co to za wentyle [firma] ? kozacko to wyglada :D w planach mam wlasnie taka chlodnice + 2x sunon 120x120x38 tylko nie wiem jak podlaczac te wentyle. un_ix napisz jak ty to rozwiazales, chodzi mi pod co podlaczasz [mobo czy moze jakis zasilacz] i na ile je puszczasz ? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 un_ix co to za wentyle ? kozacko to wyglada :D w planach mam wlasnie taka chlodnice + 2x sunon 120x120x38 tylko nie wiem jak podlaczac te wentyle. un_ix napisz jak ty to rozwiazales, chodzi mi pod co podlaczasz [mobo czy moze jakis zasilacz] i na ile je puszczasz ? pozdro Przeciez un_ix napisal wyzej nad zdjeciami - w tym samym poscie dla przypomnienia, ze sa to Thermaltake'i Thunderblade'y 8O Czytac DOKLADNIE trzeba :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 ups, niedoczytalem :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 un_ix co to za wentyle [firma] ? kozacko to wyglada :D w planach mam wlasnie taka chlodnice + 2x sunon 120x120x38 tylko nie wiem jak podlaczac te wentyle. un_ix napisz jak ty to rozwiazales, chodzi mi pod co podlaczasz [mobo czy moze jakis zasilacz] i na ile je puszczasz ? pozdro :arrow: tak jak pisalem, wentylatory to Tt Thunderblade 120x120mm Blue. zasilanie wiatrakow podlaczam do kontrolera wiatrakow Zalman'a ZM-MFC1. podlaczam je do kanalu 12V/5V/off by przelaczac je odpowiednio dla full stress'u/idle/noc, tzn. takie sa zalozenia ;) kabelek odpowiedzialny za mozliwosc sprawdzenia obrotow wiatraka, podlaczam pod Cooler Master Aerogate II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianos99 Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 a ja powiem tak.......cześć UN_IX,mam od ciebie bloczek NUKLEON,dużą chłodnice i blok by mate na gpu i szeregowo grafike z procem na "odradzanych" wężach 9/12 z pompką ATMAN-306 z aktualnym "wyśmiewanym" przepływem -130 l/h-.Wszystko chodzi stabilnie i jestem zadowolony z prawie bezgłośnej popki.Proca-2.4ht popchnąłem na 3.45 (388 fsb) na Asusie P4P800 mam troche zaniżone temp. (25-30).Sam nie zamieżam już nic modeyfikować , przynajmniej w celu podniesienia osiągów których podnieść się nie da.Jeszcze jedno-węże 9/12-max jakie są potrzebne do takiego proca,130 l/h - wystarczający przepływ , radeon-9700pro w obiegu szeregowym jest skręcony na 410/720 :) Całe ceregiele z wodnym poza moim konfigiem to czysta zabawa lub wygoda (mobilność) nie mająca już nic wspólnego z podniesieniem wydajnośći.KONIEC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Co)v(bat Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 a ja powiem tak.......cześć UN_IX,mam od ciebie bloczek NUKLEON,dużą chłodnice i blok by mate na gpu i szeregowo grafike z procem na "odradzanych" wężach 9/12 z pompką ATMAN-306 z aktualnym "wyśmiewanym" przepływem -130 l/h-.Wszystko chodzi stabilnie i jestem zadowolony z prawie bezgłośnej popki.Proca-2.4ht popchnąłem na 3.45 (388 fsb) na Asusie P4P800 mam troche zaniżone temp. (25-30).Sam nie zamieżam już nic modeyfikować , przynajmniej w celu podniesienia osiągów których podnieść się nie da.Jeszcze jedno-węże 9/12-max jakie są potrzebne do takiego proca,130 l/h - wystarczający przepływ , radeon-9700pro w obiegu szeregowym jest skręcony na 410/720 :) Całe ceregiele z wodnym poza moim konfigiem to czysta zabawa lub wygoda (mobilność) nie mająca już nic wspólnego z podniesieniem wydajnośći.KONIEC He he he... pośrednio i mi się należą owe podziękowania. un_ix miał to WC ode mnie. Zresztą Danger Dan'a też mu opchnąłem (oprócz RBX'a i chłodnicy). ...un_ix ...jednak puszczam wodę równolegle. Z pompki z maksymalną siłą puszczę wodę na RBX'a. Wylotami skierują równolegle wodę na GPU oraz Chipset. Muszę Ci powiedzieć, że w moim układzie nie będzie nawet jednego rozgałęźnika. Szczegóły podam Ci na gg...Dzisiaj składam wszystko do kupy. Zdecydowałeś się na Black Ice Extreme 2. Myślałem o tym jednak we wszystkich testach jakie znalazłem w sieci różnica przy zastosowaniu aktywnego chłodzenia w stosunku do Black Ice Extreme 1 była niewielka by nie powiedzieć niezauważalna, a już na pewno nie uzasadniajaca tak dużej różnicy w cenie. Ciekawy też jestem jak Ci sie bedą spisywać wentyle Thermaltake Thunderblade. Ja postawiłem na Noiseblocker Ultra Silent'a SX2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianos99 Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 czy ktoś podziela moje spostrzeżenia praktyczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 [...] Zresztą Danger Dan'a też mu opchnąłem (oprócz RBX'a i chłodnicy).:arrow: tak, to prawda. DD Maze4 Intel, DD Maze4 GPU, DD Maze4 Z-Chip oraz Eheim 1250 sa od Ciebie. raz jeszcze thx. dodatkowo, pokusilem sie o kupno DD RBX'a, Black Ice Extreme 2 Blue i Typhoon Quad'a. tutaj pomocny byl ZenFist. rowniez raz jeszcze thx. Zdecydowałeś się na Black Ice Extreme 2. Myślałem o tym jednak we wszystkich testach jakie znalazłem w sieci różnica przy zastosowaniu aktywnego chłodzenia w stosunku do Black Ice Extreme 1 była niewielka by nie powiedzieć niezauważalna, a już na pewno nie uzasadniajaca tak dużej różnicy w cenie. Ciekawy też jestem jak Ci sie bedą spisywać wentyle Thermaltake Thunderblade. Ja postawiłem na Noiseblocker Ultra Silent'a SX2.:arrow: w pierwszych planach mojego WC myslalem o Heater Core (x2), pozniej o Black Ice Extreme, az w koncu nadarzyla sie okazja na kupno Black Ice Extreme 2. roznica w cenie jaka musialem doplacic to 30 zl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 :arrow: chcialbym po raz ostatni zapytac o schemat podlaczenia elementow WC. w pierwszych planach sugerowalem sie dwiema chlodnicami, jednak plany zmienily sie (jedna chlodnica) i w raz z tym, musi sie zmienic schemat podlaczenia poszczegolnych elementow. za skladanie WC zabieram sie w ten weekend, wiec bede wdzieczny za Wasze opinie na ten temat. oto dwa schematy, ktore tylko i wylacznie biore pod uwage: I. pompka -> chlodnica -> cpu => pojemnik -> chipset -> gpu -> pompa II. pompka -> chlodnica -> cpu => chipset / gpu => pojemnik -> pompa za schematem nr I przemawia mala dluosc (krotkosc) wezy. za schematem nr II przemawia wykorzystanie w pelni dwoch wylotow z DD RBX'a. niestety bede musial tutaj zastosowac troszke wiecej cm weza. ktory ze schematow bedzie lepszym wyborem? prosze po raz ostatni (w tej sprawie) o wszelkie sugestie i pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianos99 Opublikowano 13 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2004 dalej nie kumam? Po co ciągle modyfikować skoro nic nie osiągniesz na wzroście wydajności , z ciekawości założyłem Zalmana 7000 - 3,45ghz dalej biegało a co do głośnośći-praktycznie niesłyszalny,gdyby nie GPU-i odcięta pompka było by jeszcze ciszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...