Skocz do zawartości
zari

Soltek SL-75FRN2 + MSI geforce fx5200 = error?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóż mój kumpel zlozył sobie komputer jak w temacie. Po podłączeniu wszystkiego do kupy, system sie odpalil , spoczko XP'ka zainstalowal ale po odpaleniu 3dmarka zwisy. 3dmark 2001 przechodzi 4 testy i wyskakuje do windy. podobny problem jest z odtwarzaniem dix'ów - film leci 20 minut ... i zwis (ze mu jedynie twardy reset pomaga).

Pamięci Kingstona lecące u niego w dual chanelu zostały przetestowane na innym kompie.

Do solteka została włożona inna k. graficzna (GeF2mx400) i 3dmark i divx'y leciały spoko. Zadnych zawieszeń.

Ale co najsmieszniejsze MSI geforce fx5200 został również przełożony do innego kompa i ... działał bezproblemowo.

Co jest zatem grane? Macie jakieś pomysły? Bo mi sie skończyły (bo kwestia zasiłki to raczej odpada - bo wszystko leciało spoko na innej karcie). Aaa. i jeszcze jedno : komp zawiesza sie tylko w tych 2 rzeczach (w grach jeszcze nie byl testowany), w normalnej bracy biurowej wszystko działa spoko. Dzieki za wszelkie sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak może niech zmieni FX5200 bo to najgorszy zakup jaki mógł zrobić.

niech w podobnej cenie weźmie 3 razy szybszego GF4Ti4200.

Jak byś nie zauwarzył to nie pytam o rade co jest najwydajniejsze. To, to ja wiem doskonale... i mowiłem mu - on jednak wybrał tą.

Ale jeszcze raz : nie pytam co bedzie lepszym wyborem tylko jak to zmusić do poprawnego działania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe, ze w tej akurat obudowie twojego qmpla jest troshke "duszno" i karta sie przegrzewa, a w tym drugim kompie jest lepsze chłodzenie - to był strzał akurat, ale prawdopodobny

W innym wypadku mi tez sie pomysły kończą, więc pozostaje tylko ew. wymiana wsklepie na inny egzemplarz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo po prostu "sięnie lubią" ten FX5200 z mobo kumpla. chodziło mi o to, żeby wymienił a przy okazji na cośinnego ale jak kumpel koniecznie chce FX5200 to ok. w sumie nie sądzę żeby tak od razu komp się wieszał przez słabą wentylację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa wygląda tak ze to na 100% nie kwestia wentylacji bo wszystkie testy byly robione na otwartej obudowie.

Juz zupelnie nie wiem co moze być przyczyną. Moze jeszcze miernikiem zasiłke sprawdze ale to tez lipa bo sprawdze 5V , 12V a 3,3V które to wlasnie za AGP jest odpowiedzialne to nie wiem jak sprawdzic (bo to chyba trzeba zasiłke z mobo wyjąć i na "drucianym" połączeniu pinów sprawdzac, tak?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem MSI GF/FX/5200 na Solteku (co prawda na -RL) i wszystko chodzilo o.k. wiec raczej nie konfig. IMO sprawdzic zasilke (ew. zamienic). Kiedys tez takie jajka mialem na innym sprzecie i dziwnym trafem odpowiedzialna za wszystko byla obudowa (po demontazu i odpalce na "stole" wszystko bylo ok). Proponuje takie warianty sprawdzic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...