bandit Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Witam Szanownych Forowiczów Mam pytanie przenosiłem ostatnio dane z partycji na partycje . Sprawdzałem to metodą ile skopiuje w ciagu 60 sek danych potem dzieliłem na 60 i miałem transfer około 7,3mb /sek moje pytanie czy to jest normalny transfer aktualnych dysków czy cosik mam zwalone?? aha i jakim programem sprawdzic aktualny transfer np przy kopiowaniu danych . Przepraszam za gadatliwosc Czekam na odpowiedzi Dziękuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 sprawdz dysk programem hdtach sprobuj skopiowac dane za pomoca programu total copy, on pokazuje trasfer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 nie dziwi mnie taki wynik z fat32, kiedyś zrobiłem test: procesor 233MMX 0,5 Gb plik, swobodny dostęp do pliku był 3,5 raza szybszy przy fat16 niż fat32. Przeprowadź defragmentację partycji i potem zrób test zwykłym systemowym Xcopy, uprzednio wyłącz antywirusa i wszystkie możliwe aplikacje. Jeśli chcesz sprawdzić czy dysk jest sprawny to najlepiej wykorzystaj jako miejsce docelowe kopiowania inny dysk. Przy jednym dysku czytanie i zapis wymagają częstego przemieszczania głowicy odczyt seek zapis seek itd... Możesz napisać prosty program kopiowania, który czyta do pamięci dużą porcję danych i dopiero wtedy realizuje zapis. Z systemem Windows koniecznie trzeba uprzednio zainicjować bufor i uprzednio upewnić się czy jest wykorzystywany tylko RAM. Nie napisałeś jaki system operacyjny stosujesz, to bardzo wiele zmienia. Transfer dysku najdokładniej i najwiarygodniej ocenisz pod systemem DOS lub Linux przerwaniem sprzętowym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 coś a mały ten transfer. Ja mam WD800JB i jak mierzyłem czas kopiowania pliku ok 705 MB (film) z partycji na partycje, wyszło 33 sek co daje 21.4 mega na sekunde. Sprawdz czy ci dysk czsami w PIO nie chodzi i zy masz go na taśmie ATA100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 To nieźle - czyli zakładając że zapis miałeś równie szybki jak odczyt, to średnia wychodzi 42,8MB/s i 0 czas dostępu. Rewelacja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 co sie czepiasz, pisze jak było. A u was jaki jest czas kopiowania pliku 700 mega. Ja sprawdziłem powtórnie, wyszło 35 sek. Nadmieniam dysk jest nowy (ma ok 2 dni :) ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 700MB/100s. B7200.7 z 2MB kaszki. Twoje wyniki są realne dopiero przy kopiowaniu pomiędzy dwoma barakudami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 700MB/100s. B7200.7 z 2MB kaszki. Twoje wyniki są realne dopiero przy kopiowaniu pomiędzy dwoma barakudami. Sądzę że niepotrzebnie negujesz realność pomiaru czasu. Przy dobrym programie kopiującym (systemie operacyjnym) 512 MB RAM wynik jest realny, na szybkość ma wpływ również pusty dysk i sprzyjające umieszczenie partycji (pierwsza mała a druga pusta) oraz zastosowany system plików, zazwyczaj zewnętrzne cylindry nowych dysków mają większy transfer dzięki większej liczbie fizycznych sektorów. Ponadto system może raportować użytkownikowi zakończenie kopiowania pomimo że fizycznie dane pozostają w buforze przydzielonym do dysku a fizyczny zapis jest nadal sukcesywnie wykonywany (tak jest w win2000 i NTFS). :D Wiarygodny pomiar transferu fizycznego wymaga fizycznego dostępu do dysku i jednozadaniowego systemu operacyjnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 są programiki do wspomagania kopiowania; copy handler itp. pokazują czas, prędkość min, max i średnią. Mi średnią (podczas kopiowania 700MBpliku z partycji na partycje) pokazał 22,4 MB/s. Moim zdanie, znaczenie ma tu wielkość cache .Dyski z dwumegowym cachem sie poprostu "zapychają" danymi (tak jak procek z wyłączonym cachem). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandit Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Pokazuje mi transfer ok 12-13 mb/sek czy to dobrze ?? Mam win Xp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 mi przegranie 700MB filmu zajęło ok. 40-45 sekund z partycji na partycję (NTFS) przy włączonym Norton System Works (głównie NAntiVirus zwalnia) bez defragmentacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 skopiowalem plik 699.5MB z WD Caviar BB na Barracuda IV czas 25 sekund partycje NTFS 4kilo klaster system windows 2000 prof plyta na SIS 746FX partycje od dawna nie defragmentowane w tle dzialo sporo programow dyski podpiete na jednej tasmie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Pokazuje mi transfer ok 12-13 mb/sek czy to dobrze ?? Mam win XpNie napisałeś jak masz podłączone napędy. Dysk powinien być na oddzielnej specjalnej taśmie 100/133 MB/s . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 z Seagate U6 60GB(FAT32) na Maxtora 120 GB(NTFS) - 42s=16,7MB/s z Maxtora 120 GB(NTFS) na Seagate U6 60 GB(FAT32)- 30s=23,4MB/s miedzy partycjami NTFS - ok 1 min. (przydala by sie defragmentacja ale nie chce mi sie jej robic) plik 701MB, robione przed chwila testy(zadnych optymalizacji, wylaczania antywirusow itp), dyski obydwa 2 MB cache, dyski na jednej tasmie (Maxtor - master) ATA 100 (Maxtor ma niby 133 ale ze sa na jednej tasmie to Seagate go ogranicza_) uffff....to wsio. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 skopiowalem plik 699.5MB z WD Caviar BB na Barracuda IV czas 25 sekund partycje NTFS 4kilo klaster system windows 2000 prof plyta na SIS 746FX partycje od dawna nie defragmentowane w tle dzialo sporo programow dyski podpiete na jednej tasmie coś słabo ;) u mnie pomiędzy dwoma barracudami 7200.7 plik 700mb z ntfs na fat32 - czas 16-17s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 jak widziesz mam inne dyski... barracuda IV jest konstrukcja starsza o jakies dwa lata moze nawet wiecej ale mam i tak czasy lepsze od niektorych z bardziej wypasionym sprzetem ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 jak widziesz mam inne dyski... barracuda IV jest konstrukcja starsza o jakies dwa lata moze nawet wiecej ale mam i tak czasy lepsze od niektorych z bardziej wypasionym sprzetem ;-) grunt to dobrze skonfigurowany komp :) - wiem że dyski słabsze - ale ogólnie barracudy mają niezły zapis :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 Weźcie pod uwagę, że kopiowanie pomiędzy dwoma dyskami fizycznymi to zupełnie inna historia i nie ma co porównywać czasów do kopiowania między partycjami na tym samym dysku fizycznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 oczywiscie... dlatego napisalem dokladnie jak kopiowalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...