keiename Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Mam takie pytanie. Komputer jako, ze jest urzadzeniem elektorniczymy wytwarza pewnie promieniowanie elektormagmetyczne czy jakies inne. Chcialbym wiedziec jak maksymalnie zminimalizowac ewentualne promieniowanie i w ktora strone "leci" go najwiecej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Ja słyszałem, że najwięcej promieniowania jest z tyłu monitora :? A co do reszty nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Pierwsze pytanie to czy masz stary monitor bo jeśli tak to promieniowanie od monitora z przodu od kineskopu wynosi ok 15-20 cm a w tych w miarę nowych to promieniowanie zaczyna się od ok 10 cm od kineskopu tak że w cale się nie musisz zabezpieczać bo chyba nie jesteś ślepy i nie wpatrujesz się w monitor z odległości 10 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Monitor mam LCD wiec to raczej promieniowaine minimalne :) Mi chodzi o tylko o ewentualne promieniowanie z budy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Jestesmy promieniowani przez caly czas i przez wszystkie urzadzenia (komorka, tv, komp, nadajniki, i inne gofna :] ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@KER Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Kiedyś czytałem w jakiejś gazecie że promieniowanie od kompa sięga 50 CM (telewizor 60 - 70) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 połużcie pod kompa kasztany, podobno dużo daje na wszelkie promieniowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agooshia Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Jestem corka optykow i z tego co wiem istnieja szkla z powloka hydro-ekeltro-magnetyczna ktore chronia przed promieniowaniem z monitora. Nie sa one najtansze (ok 150zl - ale to wszystko zalezy od sprzedawcy.. zdarzaja sie duzo drozsze), ale z tego co widzialam na tescie, rzeczywiscie dzialaja jak nalezy. Problem w tym ze latwo sie dac naciac - napewno nie kupujcie takich szkiel w sieciowkach typu vision express bo mam znajomych ktorym wcisneli zwykle fotochromy jako szkla do komputera. Zdarza sie takze ze nieuczciwy sprzedawca moczy zwykle szklo na chwileczke w farbie barwiacej by przybralo charakterystyczny dla hemow zielony lub fioletowy odblask. Najlepiej radze udac sie od osoby z cechu optykow - jest wieksze prawdopodobienstwo dostania hem'a, choc tez nie wszyscy takowe posiadaja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 nie wiem czy im wierzyć ale myśle że tak http://www.mediweb.pl/symptoms/wyswietl_vad/1062 (na samym dole) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 12 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2003 Jestem corka optykow i z tego co wiem istnieja szkla z powloka hydro-ekeltro-magnetyczna ktore chronia przed promieniowaniem z monitora. Nie sa one najtansze (ok 150zl - ale to wszystko zalezy od sprzedawcy.. zdarzaja sie duzo drozsze), ale z tego co widzialam na tescie, rzeczywiscie dzialaja jak nalezy. Problem w tym ze latwo sie dac naciac - napewno nie kupujcie takich szkiel w sieciowkach typu vision express bo mam znajomych ktorym wcisneli zwykle fotochromy jako szkla do komputera. Zdarza sie takze ze nieuczciwy sprzedawca moczy zwykle szklo na chwileczke w farbie barwiacej by przybralo charakterystyczny dla hemow zielony lub fioletowy odblask. Najlepiej radze udac sie od osoby z cechu optykow - jest wieksze prawdopodobienstwo dostania hem'a, choc tez nie wszyscy takowe posiadaja...Moim zdaniem te okulary to zbędny wydatek !! Najlepiej zasadzić kasztana w komputerze (jedyną wadą takiej metody to konieczność podlewania go) !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 i do tego kasztana miec duuuuuza obudowe ;P z tego wynika ze promieniowanie z budy jest minimalne :) i niegrozne dla zdrowia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Aaaaaaaaaaaaaaaa wypala mi oczy.... umieram na chorobe popromienną ;) :lol: Jestesmy promieniowani przez caly czas i przez wszystkie urzadzenia (komorka, tv, komp, nadajniki, i inne gofna :] ) No i RMF FM i inne qpy ;] przez twoje uszy przechodzą tysiące czestotliwości. Jakby Ci sie antena (uszy) karta dzwiekowa(czesc mozgu :D) zrabala to bys moze mogl RMFu sluchac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 bodobno plaby odbieraja :D a kilka dni temu pani doktor powiedziala ze bezplodny moge byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Yamroz- Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 najlepsze sa gogle lotnicze i lapanie dobrej energii z kosmosu zamykanie jej w bananie i nasmarowanie potem tym zmielonym bananem (RAZEM ZE SKÓRKĄ!!!) calego monitora i procesora (dziala lepiej niz arctic ceramique) - wtedy jestesmy calkowicie bezpieczni -jesli tego nie zrobisz umrzesz w ciagu 2-3 godzin od wlaczenia monitora w strasznych meczarniach... A tak ogolnie to meczace jest to <span style="color:red;">[ciach!]</span>lenie ze wszystko szkodzi - tlen tez szkodzi, ale jego dobre strony przewazaja zle wiec oddychac trzeba... Podobnie z kompem w dzisiejszych czasach... Jakos ludzie pracowali przy bursztyniakach przez 5-6 h dziennie i nic im nie bylo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...