zari Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Mam pytanko do osób które underclockowały AXP. Otóż pusciłem swojego 1700+ (1,5V delault) na 733Mhz przy zmniejszonym napięciu do 1,1V - pracuje stabilnie. Temp wg MBM to 28 stopni w stresie. Na procku mam miedziany radiator z aluminiowym coolerem TITAN'a. Moim założeniem tego underclockingu bylo przejscie w takich ustawieniach na pasywne chlodzenie. Zastanawiem sie jednak czy po wyłączeniu wentylka proc sie nie przegrzeje. I tu mam pytanie - jak szybko (średnio) narastac bedzie temperatura na samym radiatorze? Czy zdąże wejsć do biosu i posiedziec sobi w nim troche monitorując temp? Jaki jest pobór mocy AXP@1,1V (albo inaczej: jaki prąd pobiera)? No i w sumie najwazniejsze czy ktoś to kiedyś robił a jesli tak to z jakim rezultatem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Zrob tak. Wejdz do windowsa. Wlacz jakis program do monitorowania temperatury. Potem odlacz wiatrak(mozesz to zrobic w locie - czyli z wlaczonym kompem) i patrz jak temp rosnie. Jak dojdzie do ok 50-60 C to lepiej miec wiatrak, bo jak obciazysz proca to pewnie bedzie z 80C :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 underclocking napięcia nie jest wskazany! ,w sumie to jest gorsze niz podnoszenie go! ,wiem ze underclockowane Palomino padały, nie wiem jak z Tbredami ale juz widzialem AXP 1700+ na 1466mhz z 1.0V i chodził ,choć ja bym sie bał. Nie lepiej jakiś wiatrak 19db chociazby te nowe arctic cooling są bezgłośne (miałem na testach) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 uuuooo toś mnie przestraszył mam za dobry egzemplarz bym sobie na zniszczenie go mógł pozwolic. dzieki... wracam do standardowych 2250MHZ :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 zari --> ma samym radiatorze na bank zdazysz wejsc do bisu i testowac napiecia, moj s.p. thundrbird1333 mial okazje przez mala awarie (hehehe pospiech i sluchawki na uszach) zaladoawac winde, przeleciec 3dmarka2001 i dopiero wtedy sie zorientowalem co jest nie tak ;) wiec testy w biosie nie powinny byc problemem.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 ja bym zaryzykowal , chociarz nie ma czego :) spokojnie zdazysz wejsc do biosu i posprawdzac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 ehh juz sam nie wiem... choć z drugiej strony wydaje mi sie to kompletnie nie mozliwe by proc siadł z powodu za niskiego napięcia(a na dodatek z tak małą ilością Mhz) ale jak tak bylo z Palomino to sie nie bedę sprzeczał. Miałem go puszczonego na 1,1 przez jakies 3h i wszystko bylo spoko wiec moze sie jeszcze w to pobawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 zerknij tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=30258 i poczytaj posty Dexter'a i zerknijna jakim ustawieniu on leci od pol roku :P co do uszkodzenia przez underclocking jako taki - to raczej niemozliwe :P :roll: Jelen cos bujasz powiedz mi jaka plyta pozwala na ustawienie 1.0V Vcore to sobie taka sprawie :) bo jak sprawdzalem na roznych plytach jakie regulatory napiecia stosuja producenci to najnizsze jakie znalazlem to od 1.1V w gore :P PS jedynie jakie "uszkodzenie" moze miec miejsce to jak "drutmodem" kombinujesz przy VID4 - tak jak ja nie chwalac sie - wtedy przepla sie na stale ten mostek i napiecie powinno byc nizsze o 0.4V od fabrycznego ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 dzieki benek. tak tez mi sie zdawało ze to niemozliwe. wiec odpaliłem go bez wentyla na 1,1V..hiehie... jedyne co słysze (a w zasadzie prawie nie słysze) to wentyl z zasiłki chieftec'a... błoga cisza. narazie 44 stopni... zobaczymy na jakiej wysokości temp sie ustabilizuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 700 MHz i 1.1V ... wolałbym witrak na 5V mieć (np. papsta jakiegoś) dać a i tak byłoby cicho tym bardziej, że dysk musisz mieć w kompie a jego na passive nie przerobisz :lol: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 ... tym bardziej, że dysk musisz mieć w kompie a jego na passive nie przerobisz :lol: . jak nie jak tak :P - odpowiednia przelotka - 1GB karta CompactFlash i juz mamy dysk o wydajnosci zolwia ale bez el. mechanicznych :P a zeby poprawic wydajnosc zawsze mozna postawic macierz RAID0 na 2 CompactFlash'ach i przy 2 GB to juz mozna nawet Win2K zaladowac :P a zeby sie nie slimaczyl to plik wymiany wrzucic do RAM-Diska i co Ty na to :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 albo ram disk wstawic chyba do kilku GB sa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 ROTFL :D Ewidentie komuś się tu nudzi :D ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 albo ram disk wstawic chyba do kilku GB sa gdzies widzialem takie monstra wkladane do slotow pamieci z ktorych kazdy mial na sobie miejsca na 4 moduly pamieci 8) PS wtykany do PCI (klikinij obrazek) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 700 MHz i 1.1V ... wolałbym witrak na 5V mieć (np. papsta jakiegoś) dać a i tak byłoby cicho tym bardziej, że dysk musisz mieć w kompie a jego na passive nie przerobisz :lol: .No tak... ale ja tą rzecz robiłem tylko dla sportu :D i tak wróce do normalnych ustawien.. no chyba ze bede chciał sobie jakis dobry filmik na divx'ie oblookać bez szumu z kompa. A na wentylka za 70pln to narazie nie chce kasy wydawac. BTW teraz w stresie temp 48 stopni. wydaje sie jakby sie ustabilizowała (w miare). Oki, dzieki wszystkim za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 ... A na wentylka za 70pln to narazie nie chce kasy wydawac. .. bez przesady - np Zalman ZM-F1 puszczony na jakies 4.5V jest "nieslyszalny" (bo na firmowe 5.5V to huragan) - tylko trzeba trafic na taki ktoremu nie terkocze lozysko :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 zerknij tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=30258 i poczytaj posty Dexter'a i zerknijna jakim ustawieniu on leci od pol roku :P co do uszkodzenia przez underclocking jako taki - to raczej niemozliwe :P :roll: Jelen cos bujasz powiedz mi jaka plyta pozwala na ustawienie 1.0V Vcore to sobie taka sprawie :) bo jak sprawdzalem na roznych plytach jakie regulatory napiecia stosuja producenci to najnizsze jakie znalazlem to od 1.1V w gore :P PS jedynie jakie "uszkodzenie" moze miec miejsce to jak "drutmodem" kombinujesz przy VID4 - tak jak ja nie chwalac sie - wtedy przepla sie na stale ten mostek i napiecie powinno byc nizsze o 0.4V od fabrycznego ... z tego co pamietam na tej mobo byly mody! byl to chyba soltek poszukaj na forum overclockers.com , Tam byly nawet P4 2.4Ghz @1V ,nie bujam nie mam po co... dexter ok ,ale poszukaj jeszcze forum tu chyba nawet ktos pisal ze mial problemy z procem po undervoltach peace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 heh... ja na swoim p4 2,6@3,2 wylaczylem na chwile wentylator:) o dziwo nic sie nie dzialo. przez jakies 2 min temp byla na tym samym poziomie , potem rosla co 1C na 3 sec. ofcoz w idle. a radiator tez miedziany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 heh... ja na swoim p4 2,6@3,2 wylaczylem na chwile wentylator:) o dziwo nic sie nie dzialo. przez jakies 2 min temp byla na tym samym poziomie , potem rosla co 1C na 3 sec. ofcoz w idle. a radiator tez miedziany. a wiesz co to pojemnosc cieplna materialu - to sie nie dziw ze na poczatku nic sie nie dzialo :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 umie smigał na vcore 1.1 pól roku na ustawieniach standardoywch czyli 1700+ i nic mu nie jest tak że jeleń coś sciemnia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 wiem , nie dziwie sie za bardzo, tak tylko napisalem , by dodac dramaturgii ;). taki OT , jaki wentyl uwazacie za najlepszy? bo chcialbym wymienic tego swojego od v7+ na jakis cichy i w miare wydajny i tani ofcoz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 13 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2003 Ja pracuję obecnie na A1800+ na 1,35V od sierpnia 2003 i nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Co więcej próbowałem go OC i miodzio ( na tyle ile mi płytka pozwala). Po wygrzewaniu tzn. stopniowym podnoszeniu fsb i mnożnika ostatnio poszedł mi z biosu 12,5x138=1725MHz. A pod windą udało mi się stabilnie utrzymać 12,5x143=1787,5MHz. Niecały A2200+. A to wszystko na 1,30V w biosie, odczyt w biosie 1,35V, a pod windą 1,40V. Więc nie buj żaby. Jak możesz to się baw nim tak jak Ci chodzi stabilnie i się nie zawiesza kręcąc go w dół :evil: lub w górę :twisted: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 zari --> ma samym radiatorze na bank zdazysz wejsc do bisu i testowac napiecia, moj s.p. thundrbird1333 mial okazje przez mala awarie (hehehe pospiech i sluchawki na uszach) zaladoawac winde, przeleciec 3dmarka2001 i dopiero wtedy sie zorientowalem co jest nie tak ;) wiec testy w biosie nie powinny byc problemem.... Bo ty go miałeś na normalnych ustawieniach i do tego jeszcze t-birdy nieźle sięgrzały. Mój duronek @800 spokojnie leciał na samym radiatorze. A dodatkowo aby osiągnąć 60 stopni (wyłączenie płyty) musiałem zawyżać napięcie do 1,75V, a sam spokojnie na 1,3-1,4V biegał na tyle. A co do tego co pisał Tristan (Jelen) to z padaniem procków przy niskim napięciu zdażało się przy palamino, przy t-bredach już się z tym nie spotkałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...