Skocz do zawartości
phobosq

termos z lodem

Rekomendowane odpowiedzi

znalazlem w domu stary ruski termos, ciezki jak cholera i dostawszy blogoslawienstwo od mamy wzialem go sobie; pomyslalem, ze nasypie do srodka lodu destylowanego :), wywierce dwie odpowiednie dziurki pokrywce, wpuszcze tam weze i mam do WC jak znalazl, problem tylko w tym zeby wymieniac lod pewnie co jakies pare godzin :) ale na pewno obnizyloby to temperature

nie jest to zatem rozwiazanie na stale, tylko na przyklad na czas trwania sesji podkrecania, zeby zobaczyc ile proc naprawde moze...

i co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz w domu to polecam zamiast lodu takie plastikowe pudeleczka wypelnione woda - niestety nie pamietam jak sie to nazywa. Wsadza to sie do zamrazarki i po jakims czasie ta woda w srodku zamarza i chlodzi dluzej niz takie zwykle kostki lodu w pojemniku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompka->chlodnica->termos->blok, czynnosc powtorzyc

a w termosie chce miec kostek lodu do pelna (zeby mozna bylo zamknac), reszte zajmie woda (nie bedzie jej tak duzo, poza tym w ciagu chwili jak sie termos wypelni bedzie w nim temperatura bliska zera) no i tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jednak ciecz :) bedzie chlodzona lodem

wiec po bardzo ktorkim czasie lodz sie stopi a woda stanei sie ciepla.. termos zacznie pelnic role zbiornika zwyklego z ciecza..

nic ciekawego...

wniosek: zwykly zbiornik mozesz wykozystac... nie potrzebny ci termos do tego, ze wzgledu na to, ze woda ociepli sie w tym samym czasie co w termosie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michal:

kurde a jesli termos ma pol litra pojemnosci z czego 400 ml to lod, a raczej nie bede traktowal go wrzatkiem, raczej woda o temp. ~30C (po wyjsciu chlodnicy) to sama przeplywajaca woda nie zrobi mu duzo krzywdy; patrz na to z tej strony - wez nalej do szklanki plynu o temperaturze troche nizszej od pokojowej i wrzuc do niej trzy kostki lodu; teraz odwroc sytuacje, nabierz szklanke lodu i wlej literatke wody, gdyby wszystko bylo izolowane (po to termos) to w drugim przypadku woda zamarznie i tak wlasnie rozumuje...

PS. myslales ze chce chlodzic go lodem? :)

PPS. oczywiscie termos nie daje pelnej izolacji dlatego mysle ze nie byloby to idealne rozwiazanie na dluzsza mete, trzeba byloby dorzucac lodu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez skieruj ciagly strumien wody 20-25 stopni na brylke lodu.. nawet na wiaderko lodu :) zobacz jaki czas uplynie jak ten lod zniknie

Przeciez to oczywiste ze ciepla woda bardzo szybko stopi lod...

sprawdz sobie sam zreszta... woda w ukladzie bedzie bankowo coraz cieplejsza. a czy to bedzie postepowac w 30 czy w 2 godziny to i tak bedzie to dosc szybko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"nie jest to zatem rozwiazanie na stale, tylko na przyklad na czas trwania sesji podkrecania, zeby zobaczyc ile proc naprawde moze... " W takim przypadku 30-2 bardzo wiele zmienia. Moim zdaniem niewarto się jednak trudzić termosem, pojemnik zwykły wystarczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam i dumam... Mam gdzieś taką ruską :lol: lodóweczkę turystyczną na 12v, to już chyba coś nie? Można by do niej wody nalać i pompkę wsadzić i byłoby git. Z tego co pamiętam to na 5-6 stopni chłodziła tylko nie wiem ile jej to zajmowało :lol: Dużo może nie da ale zawsze parę stopni mniej :D Dobrze myślę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem całkiem fajną na allegro 8) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16567260

AAAAAAAAAAAAAAAAA ZOBACZCIE TO KONIECZNIE!!!!!!!!!!!!!!! JAK COŚ TAKIEGO KUPISZ TO PENTIUM 60 NA 25GHz PUŚCISZ NA BANK!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16847948

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) jeden termos, drugi lodowka...

Co wy chlopaki ? Fizyki nie mieliscie ?

Ja bym radzil 10 razy pomyslec zanim sie cos glupiego napisze :))

Apropos lodowki... ty myslisz ze ciepla ciecz to tak w 10 sec sie schlodzi w lodowce ? ona bedzie rozgrzewac lodowe do tad az sie nie spierniczy,,,

ughh.. ten topic przyciaga kiepskich wynalazcow :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak zapytam jakiej pojemnosci jest ten termos?? (pomysl mam)

sypiesz tam lodu wkladasz rurke miedziana posypujesz to sola i zamykasz

lod topiac sie pobiera cieplo z otoczenia a ze jest w termosei to zacznie pobierac z rorki z plynem i mamy tem ujemne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak zapytam jakiej pojemnosci jest ten termos?? (pomysl mam)

sypiesz tam lodu wkladasz rurke miedziana posypujesz to sola i zamykasz

lod topiac sie pobiera cieplo z otoczenia a ze jest w termosei to zacznie pobierac z rorki z plynem i mamy tem ujemne

tez o tym myslalem, ale to nie utrzyma sie i tak dlugo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi