Skocz do zawartości
Andrz3j

jaki HDD byście wybrali??

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam się nad twardym : biore pod uwagę dwa pierwsze , co o nich powiecie, może jakiś inny polecicie??

- MAXTOR DM+6L040J2 D740X 40GB ATA133 7200 za 360 PLN

- SEAGATE - 40GB BARRACUDA ATAIV ST340016A za 365 PLN

lub.60 GB.

czym one się róznią??

- IBM - 45 GB DTLA-307045 7200OBR. ATA100 za 356 pln

- IBM-40GB IC35L040AVVA07 VANCOUVER ATA100 za 360 pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem taki sam problem. IBMy odpadly w przedbiegach (padaja jak muchy!. Maxtor wytrzymuje wieksze taktowanie PCI wiece to jego plus. A Barracuda nie pracuje w RAID a to mi bedzie potrzebne gdy przejde na serial ATA to Matrox pojdzie do Servrea na RAID.

Bierz Matroxa! ja tez go bede mial na dniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się nad twardym : biore pod uwagę dwa pierwsze , co o nich powiecie, może jakiś inny polecicie??

- MAXTOR DM+6L040J2 D740X 40GB ATA133 7200  za 360 PLN

- SEAGATE - 40GB BARRACUDA ATAIV ST340016A za 365 PLN

lub.60 GB.

czym one się róznią??

- IBM - 45 GB DTLA-307045 7200OBR. ATA100 za 356 pln

- IBM-40GB IC35L040AVVA07 VANCOUVER ATA100 za 360 pln

Vancouver to poprostu nowy model IBM i jest duzo szybszy od jego porzednika :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam mam b4 i jestem nawet zadowolony, ale kupiłem to z przeznaczeniem do raida w przyszłości a tu [gluteus maximus] pare dni po tym poczytałem troche na forum i akurat o tym było - jak do raida to nie b4 - chyba że chce sie komuś czeać na b5. A jak dysk ma być w miare szybki i zajerzyście cichy no to barracuda jest the best. - chociaż nie wiem jak głośny jest maxtor, w życiu go nie słyszałem - na wet nie widziałem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miesiac temu kupilem bara 4, ale teraz bym wzial maxtora ale tylko na lozyskach olejowych (z literka L na koncu oznaczenia), a slyszalem tez ze te nowe caviary z 8mb cache sa niesamowite, ale one sa dobre jak komus trezba 80 mb dysku, a to ze ten post ciagle wraca to zaczyna byc juz niezle wk......jace, tak ciezko poszukac na wyszukiwrace?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lame question [ale kto pyta nie bladzi] - co to jest RAID?

Jest to kontroler na plycie, ktory umozliwia polaczenie kilku dysiow.

A najlepszy jest IBM-DTLA-305020. Nie pada jak mucha :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam Maxtora.Sam mam B IV ale nie polecam jej nikomu to shit.

Po 3 dniach już sie rozwaliła !!! Pózniej dostałem 2 i też sie rozwaliła tyle że wytrzymała już 14dni!!!Teraz jade na 3 już około 3 tygodni ale ma już 10mb bad sektorów!!!I od czasu do czasu sie przycina i działa 3 razy głośniej niż działała wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lame question [ale kto pyta nie bladzi] - co to jest RAID?

Jest to kontroler na plycie, ktory umozliwia polaczenie kilku dysiow.

A najlepszy jest IBM-DTLA-305020. Nie pada jak mucha :P

no to żeś mu wytłumaczył :)

jest to kontroler NIEKONIECZNIE na płycie bo można kupić osobno jako karta PCI, który umożliwia połączenie kilka (najczęściej 2) dysków w tzw. macierz. I tak mamy RAID 0 (stripping) - pojemność macierzu wyznacza podwojona pojemność najmniejszego dysku. dyski pracują równlegle, jeden plik jes dzielony na 2 części, jedna cześć idze na jeden, druga na drugi. RADI 1 (mirroring) - pojemność macierzy wyznacza pojemność najmniejszego dysku, Jeden dysk jest kopią drugiego. Jak jeden dysk padnie to drugi cały czas działa. RAID 0+1 jest połączeniem tych dwóch powyższych - plik jest zapisywany pół na jednym dysku, pół na drugim dysku, a dwa nasepne dyski to ich kopie. RAID0 jest przydannty tam gdzie trzeba wydajności, RAID1 tam gdzie trza dbać o ochrone danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja testowałem i tak jak wcześniej pisałem maxtor jest trochę szybszy pod każdym względem natomiast barracud cichsza, tak naprawdę to wybrałbymten który jest tańszy bo obydwa dyski są znakomite, ja wybrałem maxtora bo mam stripping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...