Skocz do zawartości
Andrz3j

jaki HDD byście wybrali??

Rekomendowane odpowiedzi

sam mam b4 i jestem nawet zadowolony, ale kupiłem to z przeznaczeniem do raida w przyszłości a tu [gluteus maximus] pare dni po tym poczytałem troche na forum i akurat o tym było - jak do raida to nie b4

ale to nie jest zasada. mam znajomego i ma dwie b4 w rajdzie i transfer ok. 2x większy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem taki sam problem. IBMy odpadly w przedbiegach (padaja jak muchy!. Maxtor wytrzymuje wieksze taktowanie PCI wiece to jego plus.

Bardzo mi sie podoba twoja opinia na temat wytrzymywania wyzszego FSB . Mi sie wydawalo ze bledy na wysokich fsb , a zatem wysokim taktowaniu szyny PCI powstaja z bledow ramu , proca , oraz calego chipsetu , ciekaw jestem w jaki to sposob Maxtor sobie radzi z tym ??

I skonczmy juz <span style="color:red;">[ciach!]</span>lic o tych dyskach , bo caly czas to samo , juz <span style="color:red;">[ciach!]</span>a nie mam sily do tego napiszmy jakies zasady dla tego forum .

A nie tylko co lepsze i co lepsze , zreszta pewnie polowa pracowala tylko na jednym z wymienianych tam dyskow .

A...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracowałem na B4 i na Maxtorze i stwierdzam że oba dyski są spox

Widzisz i jak czytasz niektore posty to co widzisz ?, inni siedzieli na jednym i sie zapieraja ze ten jest super , ale drugi to juz badziew !!!!

To nie ma sensu :) . A tak naprawde jezeli ktos mowi zle o Seagate ,to nie ma chyba za bardzo pojecia ze ta firma sprzedaje innym firma swoje podzespoly, ma bardzo wile patentow i w tym momencie to ona rzadzi , Maxtory i Caviary to swietne firmy i wlasnie te trzy firmy zakwalifikuje do czolowki . Tyle ze chodzi o modele a wiec BIV oraz V , Maxtor z koncowka L oraz oczywiscie WD z 8MB cachem .

Pozdzdrawiam Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam mam b4 i jestem nawet zadowolony, ale kupiłem to z przeznaczeniem do raida w przyszłości a tu [gluteus maximus] pare dni po tym poczytałem troche na forum i akurat o tym było - jak do raida to nie b4

ale to nie jest zasada. mam znajomego i ma dwie b4 w rajdzie i transfer ok. 2x większy

ciekawe od czego to zależy - może to właśnei firmware - mógłbyś sprawdzić jaki ma? i czy ma dwa idento dyzie cze jeden powiedzmy 3.10 a drugi 3.75?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe od czego to zależy - może to właśnei firmware - mógłbyś sprawdzić jaki ma? i czy ma dwa idento dyzie cze jeden powiedzmy 3.10 a drugi 3.75?

postaram się ale nic nie obiecuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem Maxtorka i komp dostał takiego kopa że szok , nigdy bym sie nie spodziewał (instalacja, uruchamianie windy, przegrywanie, otwieranie programów itd..) . Poprzednio mialem podpiętego Fujitsu 8,4 GB ATA 66. Do tego ten MAxtorek jest cichszy od tego fujitsu, quantum fireballa, juz nie wspomne o seagateach U5 i U6. Na razie jestem zadowolony na maxa, oby tak dalej... Temp oczywiście wyższa niz fujitsu, quantum itd.. ale zasuwa że szok..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BAracuda działa w Raid ale z tego co wiem nie ma żadnego przyrostu wydajności przesyłu itd.... RAID z BAracuda -> sztuka dla sztuki

Sa modele dzialajace poprawnie.

?? a czym one sie róznią?? czy to jest tak jak z ECSami ze każdy model ma inna stabilnośc , wydajnośc itd.???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh czytalem wypowiedzi gosci, ktorzy mieli i baraka i maxtora i mowia, ze maxtor jest glosniejszy, ale za to szybszy. Sam sie zastanawiam, ktory dysior wybrac, ale coraz bardziej sklanaim sie ku maxtorowi.

Mozna przelaczyc BIV zeby dzialala na trybie wydajnosc, a nie na cichym , ale wtedy jest troche glosniejsza i mam to gdzies :) wole cisze , a jezeli chodzi o wydajnosc miedzy Maxtorem a BIV to chyba tylko z partycje na partycje maxtor jest szybszy , reszta jest nie do odczucia .

Pozdrawiam A...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxtor albo WD przy baśce jest duże prawdopodobienstwo że trafisz na jakiś kijowy egzemplarz.

Nio , a skad wiesz ????????????? lubie takie posty :) sa bardzo pouczajace .

Bardzo ciekawe uzasadnienie zeby czegos nie kupowac .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem jedną barracudę nie przetrwała tygodnia kolega miał 4 wkońcu się przerzucił na WD i jeszcze dwóch moich kumpli trafiło na jakies trefne egzemplarze ale po wymianie na nowe wszystko było ok.

Dalej mnie nie przekonales , jak mozesz to powiedz z czym koledzy mieli problem ?? , bo ja mam odwrotna sytuacje, mam z 50 osob w sieci lokalnej z czego 25 osob ma BIV o roznych pojemnosciach , filmy smigaja po sieci ze az strach , ostatnio 20 GB kumpel zawinal , i z tego co mi wiadomo zeden z nich nie mial wiekszych problemow 8O .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dysk jest spox :) kupiłbym sobie nawet takiego ale nie chcę żeby mi znowu padł a potem jeździć do serwisu tracić czas nie to nie dla mnie. Moja baśka chodziła chodziła nagle zaczęła zgrzytać dziwnie a potem już komp dysku nie widział i na tym koniec baj baj basiu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dysk jest spox :) kupiłbym sobie nawet takiego ale nie chcę żeby mi znowu padł a potem jeździć do serwisu tracić czas nie to nie dla mnie. Moja baśka chodziła chodziła nagle zaczęła zgrzytać dziwnie a potem już komp dysku nie widział i na tym koniec baj baj basiu :?

Jakie miales taktowanie na szynie PCi ??

Jestes pierwsza osoba ktora mowi ze padlo tyle B. czworek 8O , bo 4 pod rzad ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy testowal ktoś szybkość dostepu , przesył itp. na baracudzie i na maxtorze??

Ja testowałem:

HDTACH:

Maxtor 40 GB D740x ata 133

Avearge 35555.9 kb/s

Czas dostępu: 11,7 ms

Transfer w burst: skala sie skończyła 8) ( płyta i dysk ata 133 ) :D - powyżej 100 Mb/s

EKG w miare proste - bez spadków !

Barracuda IV 40 GB ata 100 ( płyta ata 133 )

Avearge 35789.4

czas dostępu: 12,3 ms

Transfer w trybie burst: 78 Mb/s

EKG też w miare proste !

Głośność:

Maxtor - dosć głośny ale i tak wentyl go zagłusza :) chyba że chcesz mieć idealnie cichego kompa - wentyl na 5V to wtedy bierz Barracude IV - w moim odczuciu Maxtor chodził lepiej, lepiej się na kompie z Maxtorem pracowało ! :) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja testowałem:

HDTACH:

Avearge 35555.9 kb/s

Transfer w burst: skala sie skończyła 8) ( płyta i dysk ata 133 ) :D - powyżej 100 Mb/s

Avearge 35789.4

EKG też w miare proste !

Głośność:

Maxtor - dosć głośny ale i tak wentyl go zagłusza :) chyba że chcesz mieć idealnie cichego kompa - wentyl na 5V to wtedy bierz Barracude IV - w moim odczuciu Maxtor chodził lepiej, lepiej się na kompie z Maxtorem pracowało ! :) 8)

A wlaczyles w BIV tryb performance ?????????????????? .

Ja bym jeszcze polecil Caviara z 8MB cachem , sam go mialem kupic , ale akurat nie mieli :( . Ale z BIV jestem zadowolony a do tego mam super chicho jak film ogladam albo muzy slucham , wiatraki mam spowolnione i wiem dobrze co mowie :) .

Arek

A...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja testowałem:

HDTACH:

Avearge 35555.9 kb/s

Avearge 35789.4

EKG też w miare proste !

Głośność:

A wlaczyles w BIV tryb performance ?????????????????? .

Ja bym jeszcze polecil Caviara z 8MB cachem , sam go mialem kupic , ale akurat nie mieli :( . Ale z BIV jestem zadowolony a do tego mam super chicho jak film ogladam albo muzy slucham , wiatraki mam spowolnione i wiem dobrze co mowie :) .

Arek

A...

Żadnyhc trybów nie włączałem - poprostu wsadziłem dysk, zainstalowałem Winde i robił testy i tyle ! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel ma 2xBIV 40GB Raid 0 i jest wszystko ok.Powaznie sam nie wierzylem,ale widzialem jak to chodzi i jest naprawde szybko !!! Szczegolnie kopiowanie plikow ok 3.6 GB (film z kamerki w MPEG2 w pelnej ramce PAL) Wiec ja polecam Barracude.Aha on ma raide na HPT'ku mozliwe ze z promisem jest gorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...