Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm.... a ja mam poważny problem. Właśnie odebrałem swojego Luxmana i nie wiem co jest.

Dźwięk jest koszmarny, prawie same szumy, niewyraźny - tragedia :?

Pytanie czy to ja coś źle robię czy coś jest zciach!e? :?

Kartę mam tą za 100zeta od goscia z Proaudio, kolumny to używane Missiony, a wzmak to Luxman L-210 :?

Aha, nie wiem czy to tak ma być, bo jestem kompletnym laikiem, ale po włączeniu wzmaka dopiero po kilku sekundach zaczyna być coś słychać w kolumnach.

Hilfe :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale czy nie będzie on za słaby do tych fusion 3, bo prawdopodobnie właśnie je wezmę.

Heh - nie ma obawy - to nie typowy japończyk :P. Prawdziwe 35W to wcale nie mało, zresztą te Tannoye mają skuteczność 89 dB więc naprawdę nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.... a ja mam poważny problem. Właśnie odebrałem swojego Luxmana i nie wiem co jest.

Dźwięk jest koszmarny, prawie same szumy, niewyraźny - tragedia :?

Pytanie czy to ja coś źle robię czy coś jest <font color=red>[ciach]</font>? :?

Kartę mam tą za 100zeta od goscia z Proaudio, kolumny to używane Missiony, a wzmak to Luxman L-210 :?

Aha, nie wiem czy to tak ma być, bo jestem kompletnym laikiem, ale po włączeniu wzmaka dopiero po kilku sekundach zaczyna być coś słychać w kolumnach.

Hilfe :(

Hmm - sprawdź dobrze wszystkie połączenia (czy nie zrobiłeś jakiegoś zwarcia, nie zamieniłeś polaryzacji itp). Pokręć też regulatorami : wzmocnienia, basu, trebli itp (być może potencjometry są już mocno zużyte)

Karta dzwiękowa na pewno dobra ? - ewentualnie spróbuj na jakieś innej

Co do ostatniego problemu - zjawisko to jest naturalne - to zwykły układ opóźnionego startu (ma na celu ochronę kolumn przed nieporządanymi sygnałami przy włączaniu wzmacniacza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to się wystraszyłem, bo wszystko zamilkło. Wyłączyłem wzmaka, żeby poprawić jeszcze raz kable, podłączyłem i nic :?

Słychać tylko głośny piard jak dojade do końca skali glosnosci, a tak to nic, zero, null... :(

Co jest? Może coś się wzmacniaczowi stało w czasie podróży? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... jak dojade do końca skali glosnosci ...(

To odważny jesteś tak kręcąc :lol: . Byłem kiedyś świadkiem podobnej sytuacji - facet w sklepie chciał zademonstrować jakiś zestaw - problem w tym, że coś nie za bardzo się na tym znał (i system milczał). Kręcił zatem wszystkim co się da i oczywiście w końcu udało mu się zastosować zabójcze kombo :) (tzn. Volume na max i zmiana wyboru wejścia) :P. Efekt końcowy można by długo opisywać - już nie wiem kto był bardziej przerażony - sprzedawca czy klient :P .

Wracając do Twojego przypadku - sprawdź dobrze kabelek i zobacz czy nie masz wyciszonego wyjścia w komputerze. We wzmacniaczu możesz sprawdzić wejścia CD oraz Aux (w żadnym razie nie podłączaj się pod Phono).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mciej tobie to raczej do pianocrafta by nic nie dal ten rotel bo ta twoja yamaszka sama w sobie ma nawet przyzwoity wzmacniacz.. musialbys szukac czegos na ksztalt cambridga a300/500, creeka 4330, czegos ze stajni AMC itp abys poczul znaczaca roznice, za to dla uff..ARa ten rotelik do fusionow pasowalby jak ulal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakbyście widzieli najlepszy możliwy upgrade do piano - przy założeniu budżetu 700-800 + ewentualnie kasa ze sprzedaży któregoś komponentu pianocrafta :)

Planuje mały upgrade w końcu roku, tylko jeszcze nie wiem co będe zmieniał :P , w tej chwili myślę o doborze jakiś lepszych kolumienek, (najlepsze byłoby Dynaudio Audience 42, ale to poza moim zasiegiem finansowym :( ). Problem w tym że kolumienki to najlepszy chyba komponent w pianocrafcie, a cały systemik jest bardzo dobrze dobrany i zbalansowany, więc łatwo coś zepsuć.

-------

aha - jeżeli chodzi o kolumny, w grę wchodzą tylko najmniejsze monitorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe ;)

O muzyce nie pisałem , bo wiele to nie da- - wszystkie odmiany jazzu, blues, wszystkie odmiany rocka, czasem klasyka, szeroko muzyka elektroniczna od tangerine dream do moby'ego, muzyka etniczna itd. itd., długo by można.

Pokój 2.20x4.80 - więc jak pisałem tylko małe monitorki...

Kopa w muzyce mi nie brakuje , nie ma zresztą na niego miejsca, ale brakuje mi trochę wyrafinowania - klasyki się na pianocrafcie IMO w ogóle słuchać nie da, to już za trudna próba dla niego. Basu mogło by być więcej, ale musi byc pod dobrą kontrolą, bo w takim pomieszczeniu rozlazły bas to zabójstwo dla muzyki; pc to jest jednak miniwieża i ma swoje ograniczenia, zresztą męczę go już dobrych parę lat - przysżła pora na coś lepszego. Gienaralnie zależy mi na muzykalności zestawu, mniej mnie interesuje precyzja i niewiadomo jak wierne odtwarzanie wszystkich aspektów brzmieniowych, szczegółów itd. - to ma być do słuchania muzyki, bo ja słucham muzyki , nie sprzętu.

Pozdrowienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hilfe, od godziny znów sprzęt się do mnie nie odzywa. Niestety walnąłem się - byłem przekonany, że wzmacniacz jest 4-16 ohm, a jest 8-16, a kolumny mają impendację 6 :?

Tylko, że to chyba nie tłumaczy czemu sprzęt znów przestał grać? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten wzmacniacz to chyba wezmę jutro, ale byłem dzisiaj w MM i tam nie ma niestety gdzie posłuchać kolumn :/

byłem gdzie indziej i gość powiedział, że w tej cenie to może jeszcze gale 3030, a za trochę więcej 3040. musze <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> swoją muzę i pochodzić, posłuchać. tak w ciemno nie kupię, a te tannoy'e tylko w MM widziałem, może w drugim MM będzie gdzie posłuchać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: uff...AR

Przejdź się do jakiegoś normalnego salonu audio - w MM można co najwyżej podyskutować z "wyszkoloną kadrą" jak to wzmacniacz mocy wzmacnia moc :lol:

:arrow: mikaelus

Zauważyłem, że dostałeś ciekawą odpowiedź na audio.lukar.net :P - hehe - fakt faktem tą impedancją tak bardzo bym się nie przejmował. Objawy o których piszesz są niestety dosyć niepokojące. Skoro podłączenia z kompa są poprawne (a to łatwo sprawdzić podłączając choćby słuchawki do wyjścia we wzmacniaczu) a dzwięk z kolumn dalej kuleje - to znaczy że najprawdopodobniej uszkodzona została końcówka mocy. Trudno tak gdybać ale najprawdopodobniej ktoś Ci sprzedał bubla.

:arrow: mciej

Zainteresuj się takimi modelami :

- JBL LX2001/2002

- Mission M71

- Tannoy M2

- Eltax Liberty 1+

- Gale 3020

- Avance Dana 501 /tu nie wiem jak poradzi sobie Yamaha - bo tylko 86 dB/

- Wharfedale Diamond 8.1/8.2

I zmień oryginalne kabelki (są strasznie lipne) na coś nieco lepszego (choćby Kimber 4TC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gadałem z gościem i powiedział, że nawet lepiej jak przyjede po sprzęt (wałbrzych od wrocławia jest niedaleko), więc nie sądze żeby było z nim coś nie tak. posłuchanie pewnie nic mi nie da bo się kompletnie nie znam :/

aaa i ten z koperta to ja ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem sobie ladny wzmacniacz,Harman/Kardon HK6200 ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35397632 ).Bylbym bardzo wdzieczny gdybyscie polecili jakies ladne glosniczki do tego.Wystarczy cos kompaktowego bo nie ma za wiele miejsca :( .Tymczasowo podepne moje stare tonsilki zgc i sie zobaczy :]

jesli chodzi o cene....powiem tak.....maja ladnie grac i byc mozliwie tanie :]

mysle o TANNOY'ach M1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35375318

wiadomo co to :)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35183936

super sprzet - najlepsze monitorki w tej klasie cenowej, polecam

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35273660

za te pieniadze, tylko brac

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35558103

to baradzo ciekawa propozycja za jeszcze ciekawsze pieniadze, tylko ze podlogowki i moga byc zaduze dla ciebie skoro szukasz czegos kompaktowego

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35408076

maja kopa i dobrze brzmia, ale rownierz podlogowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiedzialem ze tak bedzie :lol: ...jak udalo sie kupic tanio HK6200 to drugie tyle wydam na dobre glosniczki :]]]]

ale jak mus to mus :>

chyba faktycznie poodkladam troche sianka i na swieta sprawie sobie jakies glosniczki i cd do harman'ka np. co takiego : http://telefon.gsm.allegro.pl/show_item.ph...p?item=35125614

thx kamien :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi