Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec powiedzieli ze ludzie przerabiają te kolumny na otwarte dzieki tego poprawia się bas, ale podobno trza miec jakis program ktory wylicza gdzie się tą dziure zrobic powinno.

1211479[/snapback]

program wylicznia srednice i dlugoscc otworu bass-reflex ktory mozna zrobic w kazdym miejscu obudowy

Powiedzieli mi tez ze subwoofer to raczej do kina do mowego a nie do dzwieku.

1211479[/snapback]

no fakt badziewne suby nadaja sie do kina tylko, sw1000 nadaje sie juz do dzwieku (takie male spostrzezenie - skoro para twoich kolumn kosztuje polowe ceny sw1000 to se dopowiedz jaki bas ma koda ;) i do czego sie on nadaje )

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie połowe bo za kolumny dalem 720 ;) Narazie podziękuje za suba bo odpalilem te fenixy z HK 670 kumpla i dostaly zajebistego basiku. Jutro moze pojade po reloopa. Jesli mi bedzie za slaby bas to ewe. kiedys kupię tą kode. A czy wycięcie tego bassreflexu moze mi duzo dac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, no to teraz moje trzy grosze wrzuce :)

Na sprzet mialbym powiedzmy okolo 1600 zlotych (ale to juz jest bardzoo gorna granica) Do naglosnienia pokoik skromny, bo ledwo 3x4 metry. Wszystko podpiete narazie do kompa, wiec cdplayer i tuner sa zbedne. A teraz co bym potrzebowal. Mianowicie chcialbym miec jako takie 5.1 - czyli bedzie potrzebny jakis ampli i kilka kolumn. Na razie, mam diory ZgC 70-8-904 i wzmacniacz unitry PW9013 ale chcialbym poogladac DVD z lepszymi efektami przestrzennymi. Moze wymagam za duzo, jak za taka cene, ale coz. Najlepiej zeby glosniki nie byly zbyt duze, bo miejsca tez nie mam specjalnie wiele dla nich. Do tego wszystkiego, pasowalby mocny, dynamiczny, kontrolowany bas, zeby w odpowiednich momentach filmu mogl przywalic. Zestaw bedzie - poza dvd - wykozystywany glownie do sluchania muzyki - kilka godzin dziennie - przewaznie rock i metal. Prosze o porade, bo od 2 lat bycia na forum (hyh, niestety konto padlo po przesiadce na ten engine) nie wiedzialem, ze mamy takich szpecow od dzwieku :) z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tee za 1500 to mozesz miec wypasik stereo. a co do bassreflexu to sie rozmyslilem :] Jak bedzie malo basu kupię kodę. :) Teraz w spokoju musze czekac do 20 na reloopa bo 17 dopiero w sklepach sie znow pojawia :/

UPDATE:

Możliwe ze bede dla starych do pokoju 25m2 skladal audio do okolo 4k. Nie wiem jeszcze czy bedzie troche wiecej czy mniej, ale co proponujecie? Ja i tak bym pojechal do wawy i tego posluchal ale chcialbym sie dowiedziec co Wy byscie polecali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe ze bede dla starych do pokoju 25m2 skladal audio do okolo 4k. Nie wiem jeszcze czy bedzie troche wiecej czy mniej, ale co proponujecie? Ja i tak bym pojechal do wawy i tego posluchal ale chcialbym sie dowiedziec co Wy byscie polecali

1212803[/snapback]

stereo czy 5.1 ?? z cd czy bez?? czy moze jeszcze jakies inne rzeczy, podlogowki czy monitory ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, dzieki za sugestie, ale do ogladania filmow chyba 5.1 byloby naprawde fajna sprawa.. Sam juz nie wiem, oczywiscie ze jesli mowimy o muzyce, to najlepszy efekt bedzie na porzadnym stereo, ale do rozrywki szerzej pojetej to nie wiem. Szczerze mowiac planowalem kupic sobie Z5500 Logiego, ktory dostaje bardzo przychylne recenzje, glownie za granica i nawet w porownaniu do niektorych zestawow wyzszej klasy "home theatre" spisuje sie calkiem przyzwoicie =)

Jesli jednak juz stereo polecacie, to moze cos konkretniej ze sprzetu ? Przebilem sie przez watek, ale z tego co widze to koledzy jednak kupuja cos drozszego (nawet jesli nie mieli pierwotnie takie zamiaru) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do NADa to uwazam ze ostatnia jego seria jest wyjatkowo udana - tak wogole to od czasow 3020 to NAD bardzo rzadko sie potyka i wiekszosc jego konstrukcji byla conajmniej dobra, a S300..... hmmm mialem w domu... naprawialem... sluchalem pare dni - super i zebym mial kase to bylby to glowy pretendent kwalifikujacy sie do zakupu :wink:

1210711[/snapback]

Nie rozumiesz. Uważam, że Luxman L-410 gra jak nowe klocki za 3-3,5kzł. Naprawdę mocna rzecz. Tanie NADy, te które słuchałem, nie mają podejścia do niego - w żadnym aspekcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Sz@tynbury

ja wcale nie przecze ze ten luxman jest dobry :) nie chodzilo mi o negowanie tego co napisales, ale stwierdzenie tylko ze nad s300 to fajna maszynka, ktora bardzo dobrze gra :)

:arrow: |Falcon|

uwierz mi ale na dobrym stereo sie bardzo dobrze oglada filmy :)

narazie napisze co ja bym proponowal za 1600zl:

http://allegro.pl/show_item.php?item=39312368 - cena za parke rzeklbym wysmienita ;)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39099278

kolumny super i wzmacniacz pasujacy brzmieniowo do nich... jakies tam logitechy to w przedbiegach odpadaja

:arrow: CHECK-IT

4000zl to tak:

kolumny: Mission M33

wzmacniacz: Cambridge A300

CD: Yamaha CDX-396

zostanie jeszcze na kabelki i piwo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

W temacie wmacniaczy i kolumn jestem laikiem. Chciałbym wymienić swoje kolumny komputerowe na coś rozsądnego. W tym celu chciałęm zakupić kolumny KODA AV 702 F lub KODA AV 988 F. Pomieszczenie do nagłośnienia jest całkiem spore 25m2. Słucham różnego rodzaju muzyki od hip-hopu po rock. Jako wzmacniacza chciałem urzyć Denona PMA-250 ale kolega zaoferował mi amplituner TEAC 550. Czy warto ten sprzęt. Doradźcie

Edytowane przez Masaj007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dzisiaj posluchalem tych M3 v3 :) Przepięknie grają. kupilem je juz, reloopa i PCMke. Teraz czekam na przesylki. Ale mam pytanie co do kabli. Muszą byc jakies specjalne? Czy np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39365624 takie cos wystaczy? I czy zalutowywac koncowki czy maja zostać takie ? I jaki kupic kabel chinchowy bo mam minijack-chinch dobry ale niestety pckme kupuje wiec musze nowy kupic :mellow:

Edytowane przez CHECK-IT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> Check-It

Osobiście nie sugeruję wydawania pieniędzy na jakieś nie wiadomo jakie super kable. Ważne by połączenie było solidne (dotyczy się to głównie toru niskiego sygnału - czyli PCM'ka---wzmacniacz). Na szczęscie możesz już zapomnieć o okropieństwie o nazwie mini-jack i kupić solidny kabel 2xcinch (tylko taki lepszy od drucików dolączanych czesto z CD). Znajdziesz masę takich kabli - coś w okolicy 50zł na pewno wystarczy. Z bardziej wyrafinowanych DNM Reson (ok 150zł)

Co do przewodu głośnikowego - to zwrócę uwagę na coś innego. Na pewno nic nie lutuj :). Jeśli wzmacniacz ma możliwość uzycia wtyków bananowych to kup sobie właśnie takie (ok 5zł/szt za trochę lepsze), a od strony kolumienek wygodne są "widełki". W razie konieczności przepinania - naprawdę to się sprawdza.

Wygląda to nastepująco.

Banany :

Dołączona grafika

Widełki :

Dołączona grafika

Z troszkę lepszych kabli głośnikowych może być Monster Z1 (dla miłośników basu), coś z Black Rhodium (AST75, 100), itp.

Ten jantzen oczywiście też zadziała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak P_i_t_t mowi... nie zawracaj sobie zbytnio glowy kablami - ten co podales w zupelnosci wystarczy... chodz z tanich wg mnie najlepszy kabel to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39307729, koncowek kabla nie lutuj tylko poprostu palcami skrec i podepnij pod kolumny i wzmak :) , a sprawe polaczenia z pcmka to tez za bardzo nie bierz do glowy.. wystarczy spokojnie jakis troszke lepszy od zwyklego np. http://audiosfera.pl/shop/towar/idt=6700

Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dzisiaj posluchalem tych M3 v3 :) Przepięknie grają. kupilem je juz, reloopa i PCMke. Teraz czekam na przesylki. Ale mam pytanie co do kabli. Muszą byc jakies specjalne? Czy np. 1219234[/snapback]

Witaj!

Mozesz mi powiedziec gdzie kupiles ta karte dzwiekowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mój skromny pokoik 16 m^2 nagłaśnia mini wieżyczka JVC UX-A5 chciałem sie dowiedzieć od audio maniaków co sądzą o tym sprzęcie ?? wiem ze nie pierwszej młodości ale wydaje mi sie że gra baaardzo przyjemnie i pytanko... Jaką karte dźwiękową kupować żeby cieszyć sie jak najlepszym dźwiękiem za niewielkie pieniądze ?? karta ma wspomagać 2.0 nic ponadto eksperymenty z 5.1 nie przypadły mi do gustu za dużo kabli itd. itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi