Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wkraczam dopiero w świat Audio wiec poza przeczytaniem tych 51 stron forum i paru jeszcze informacji na innych stronach nie znam się na tym. A czytam, że tutaj można znaleźć ludzi, którzy tym żyją i dodatkowo z przyjemnością dzielą się doświadczeniami i wiedzą. Chyle czoła;)

Wiem, że profesjonaliści i tradycjonaliści są zwolennikami stereo, lecz ja skłaniam się do 5.1 z różnych względów:

• Nie mam żadnego doświadczenia wiec zakup jakiekolwiek sprzętu będzie pewnie dla mnie czymś zajebistym (no i jeżeli po zakupie będę unikał porównywania go do innych)

• Chciałbym mieć możliwość używania jak największej liczby dóbr nowoczesnej techniki, m.in. dźwięku AC3.

• Uważam, że ważną sprawą jest możliwość odtwarzania MP3 (również DVD i DIVX – ale to nie jest priorytetem jeśli chodzi o wybór DVD a nie CD bo komputer raczej będzie u mnie na razie służył jako DVD ze względu na brak TV ;)

Chciałbym zasięgnąć Waszej rady, jeżeli chodzi o parę zestawów, które wybrałem tylko i wyłącznie kierując się niewielką teorią. Decyduję się na kompletne zestawy ze względu na to, że można uzyskać dużą zniżkę na komplet niż w przypadku kupowania każdego komponentu oddzielnie i dodatkowym atutem jest jedno miejsce, z którego będzie cały sprzęt (ewentualny serwis pogwarancyjny lub koszty transportu itd.)

Zestawy kina domowego – też nie lubię tej nazwy: (sprzęt w okolicach 4k)

1. Koda: amplituner AV-600, AV-702 7.1 (2x front, 1x centralny, 4x surround, subwoofer SW-1000) i odtwarzacz DVD-700) 4099zł

2. Koda: amplituner AV-600, GS326F/C/S, subwoofer SW-1000 i odtwarzacz DVD-700) 3899 zł

3. Yamaha: amplituner: RX-V450 RDS, Odtwarzacz DVD: DVD-S550, zestaw 5.0 Eltax Universe i KOSS UR29 2899 zł

4. Zestaw DENON AVR-1705 + DVD-1710 + WHARFEDALE Diamond 9.4 + Diamond 9.0 + Diamond CC 4195 zł

5. Zestaw DENON AVR-1705 + DVD-1710 + WHARFEDALE DIAMOND 8.3+8.1+8C 3895 zł

6. Zestaw Denon AVR-1705 + DVD-1710 + Dali Concept 6, Concept 1, Center 4500 zł

Zastanawia mnie jeszcze zestaw Denon 1905 i 1910, czy to jest duży skok w porównaniu do 1705 i 1710. Mam dodatkowe pytanie czy wyjście DVI-D z odtwarzacza DVD umożliwia podłączenie go bezpośrednio do monitora LCD (tam jest jakiś opis, ale nie rozeznaje się w tych symbolach http://pl.denon.de/site/techniklexikon/fra...on.php?FLid=200 )

Oczywiście im taniej tym lepiej, jeżeli to nie będzie zmniejszało drastycznie jakości sprzętu.

Wszelkie inne propozycje są mile widziane.

Pokój ~20m^2 (4x5), muzyka bardzo różna od metalu (Nightwish), rocka, klasyki do jazzu (poruszana juz na forum Norah Jones i Diana Krall) nie słucham techno, dicho itd.

Z góry dziękuje za wszelkie opinie i słowa krytyki. Pozdrawiam.

PS> Czy ktoś zna sklep z Trójmiasta – Albatros?. http://albatros.gd.pl/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokoj masz za maly na sprzet kody z 702 w roli glownej szczegolnie w konfiguracji 7.1 .... wlasie szukam czegos lepsiejszego ;)

EDIT:

>dobra to jedziemy<

amplituner combo z dvd Koda DRA-660 (950zl)

http://www.polpak.com.pl/koda_show_prod.php?show=dra660

tak tak nie smiac sie to bardzo porzadny sprzet

na front Koda EX686T (699zl para)

http://www.polpak.com.pl/koda/_ex686t.jpg

na tyl Koda EX686S (550zl para)

http://www.polpak.com.pl/koda/_EX686-KIT-b..._SW1000_pow.jpg

(to te najmniejsze)

na central Koda EX686C (480zl)

http://www.polpak.com.pl/koda/_EX686-KIT-b..._SW1000_pow.jpg

subek Koda SW-1000 (899zl)

http://www.polpak.com.pl/koda/_SW1000-black-nc_pow.jpg

caly zestawik zamyka sie w 3600zl, w 20m2 bedzie super

caly zestaw zlozony w www.polpak.com.pl

Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

caly zestawik zamyka sie w 3600zl, w 20m2 bedzie super

caly zestaw zlozony w www.polpak.com.pl

1255650[/snapback]

Jako że kamien wykonał już kawał dobrej roboty :) dodam tylko, że kupując od podawanego wsześniej w temacie dystrybutora dostaniesz całość jakieś 15% taniej :). Do takiej kubatury zestaw bardzo konkretny. Przynajmniej SW-1000 jest mocnym punktem całości. Kolumienki mozna jeszcze ostatecznie dobrać pod własne wymagania - jak będe miał chwilkę więcej czasu to poszukam i jeszcze coś zaproponuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za szybka reakcje. Troche zachwial proponowany przez Ciebie zestaw moim spojrzeniem na sprawe. Chodzi głownie o Combo. Zaraz wyjezdzam na okolo tydzien wiec bede mogl na spokojnie przetrawic cala sprawe. Jak wroce pojde posluchac do Albatrosa, zdecyduje i przekaze info na forum no i oczywiscie wrazenie po pierwszym odsluchu.

Za wszelkie info w czasie mojej nieobecnosci z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos porownywal kolumny Kody 988F do 702F? Chcialem kupic te drugie,ale pojawila sie mozliwosc zakupu 988 dwie banki taniej niz w sklepie,wiec sie skusilem ;) No i zastanawiam sie czy cos stracilem.

PS

Czy prawda jest legenda krazaca po forach audio, ze wzmacniacz stereo firmy X zawsze zagra lepiej niz odpowiadajacy mu amplituner 5.1 tej samej firmy? Przymierzam sie do kupienia uzywanego sprzetu (przy czym waham sie miedzy Harmanem a Yamaha) i taka informacja by mi sie przydala ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS

Czy prawda jest legenda krazaca po forach audio, ze wzmacniacz stereo firmy X zawsze zagra lepiej niz odpowiadajacy mu amplituner 5.1 tej samej firmy? Przymierzam sie do kupienia uzywanego sprzetu (przy czym waham sie miedzy Harmanem a Yamaha) i taka informacja by mi sie przydala ;)

1255975[/snapback]

Jeśli cenowo różnica nie jest zbyt drastyczna to tak. Wystarczy pomyśleć logicznie - jeśli w podobnej cenie wzmacniacz oferuje solidne 2 kanały a amplituner 5 (kanał subwoofera nie jest wzmacniany wewnątrz) + inne moduły (DSP itd) to różnica w jakości musi gdzieć być. Nie jest to oczywiście jakaś reguła - ale nawet realnie oceniając sprzęt - wzmacniacz za powiedzmy 1000 zł potrafi zawstydzić niejeden amplituner 3-krotnie droższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak. Kombinowalem nad taka Yamaha http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=41170930. Nad wzmacniaczami stereo nie za bardzo. Moze AX550 albo 730? Chcialbym sie zmiescic w szesciu bankach (oczywiscie ciagle mowa o uzywanym sprzecie). Szukam czegos o miekkim i delkatnym brzmieniu. Za kazda sugestie bede wdzieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no Koda 702 jednak jest lepsza od 988, 702 to chyba najlepsze podlogowki w swojej klasie, amplituner w tej samej cenie co wzmacniacz stereo bedzie w jakosci dzwieku 3 klasy gorszy.

do tego dzwieku co preferujesz to rozejrzyj sie za czyms denona lub harman/kardon

Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj z bratem byłem posłuchać głośników i wpadły mi w ucho Celestiony F18, co o nich możecie powiedzieć. Jak wypadają przy np: Paradigm 3 v3 bo takie mieliśmy zamiar posłuchać, ale nie było :-|.

Słuchaliśmy Tannoy M2 i A&C ale najlepsze spośród tych kolumn były te Celestiony.

Preferowana muzyka to Rock,Pop, więc rozbieżność jest dosyć spora :).

pzdr,

ROB

Edytowane przez Kolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanownych audiofili.

Piszę w imieniu kolegi który po długim zbieraniu kasy wreszcie postanowił się szarpnąć na nowy sprzet HiFi.

Pochodził po sklepach, posłuchał i wybrał:

Odtwarzacz CD Onkyo Integra DX-771

Wzmacniacz Onkyo Integra A-9711

2 kolumny: Mission 702e.

+ okablowanie ze złotymi końcówkami(podobno niezłe)

Za całość sprzedawca spiewa mu ok 4000zł. Jest strasznie napalony a wiadomo w takim stanie człowiek różne głupoty robi.

Co myślicie o takim zestawie :unsure:

kolega naprawdę ma niezły słuch, muzyka to jego pasja, na sprzecie sie nie zna, głównie słucha U2, Massive attack ...

Sprzęt ma stać w kawalerce.

Proszę o opinie. Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtwarzacz CD Onkyo Integra DX-771

Wzmacniacz Onkyo Integra A-9711

2 kolumny: Mission 702e.

+ okablowanie ze złotymi końcówkami(podobno niezłe)

Za całość sprzedawca spiewa mu ok 4000zł. Jest strasznie napalony a wiadomo w takim stanie człowiek różne głupoty robi.

1260242[/snapback]

Przede wszystkim podłogówki w kawalerce? Zapomnij.

Okablowanie ze złotymi końcówkami ale nie wiadomo jakie :rolleyes: Pewnie najprostsze kabliszcze konfekcjonowane miedzianymi bananami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim podłogówki w kawalerce? Zapomnij.

Okablowanie ze złotymi końcówkami ale nie wiadomo jakie :rolleyes: Pewnie najprostsze kabliszcze konfekcjonowane miedzianymi bananami ;)

1260269[/snapback]

Co z tymi podłogówkami jest nie w porządku? Chodzi o wielkość pokoju(w kawalerkach najmniejsze nie są) cz troska o sąsiadów :D W takim razie jakie byłyby odpowiednie ?

Co do kabli to nie mam dokładnych informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się mało znam ale z tego co sie znam to bym wzial

Paradigm Monitor 3 -1500, lub jak sie dobrze znajdzie na allegro 1100

Wzmak NAD 320Cee-1500

i jakies cd za 1000 ;]

To zalezy jakie kolega lubi brzmienie. Czy mocne kopiące po pupie, czy chce narobić hałasu, czy chce miękkiego, dynamicznego brzmienia. Czy chce przestrzeni. Trzeba dobrac do wlasnego sluchu.

Ja ostatnio kupilem do swojego sluchu, w większej mierze dzięki radom kolegów z forum, ale wczesniej polsuchalem jak to gra. Ale myśle ze koledzy radząc mi, brali pod uwage czego oczekuje od tego sprzętu. Mojemu ojcu naprzyklad nie podoalo sie brzmienie mojego sprzętu. Dla niego jest on za twardy, za mocny.

Pojechalem z nim posluchac sprzętu dla niego. W efekcie wybrał kolumny kody za 1100pln, z niskotonowymi z 11cm. Nada 320Cee i odtwarzacz do tego. Wydal nieco ponad 4k ale jest zadowlony. Brzmi to gładko, dynamicznie. U mnie jest poprostu innaczej, co nie znaczy ze gorzej. Dla mnie moj sprzet gra lepiej. Poprostu polecam isc i posluchac roznych sprzętów.

Edytowane przez CHECK-IT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Kolega preferuje chyba nieco bardziej miękkie brzmienie, faktycznie chodził słuchał-ale zawsze inaczej jest w studiu a inaczej w bloku. Ja mu nic nie doradze, bo nie mieści mi się w głowie wydawać tyle kasy na HiFi. Ale każdy ma swoje pasje więc go nie krytykuje. Interesuje mnie jeszcze cena. Sprzęt jest nowy ze sklepu(a tylko taki go inteesuje) i razem 4000zł. Cen poszczególnych komponentów nie znam - nie chce sie przyznać :rolleyes: pytam bo sie nie orientujemy "ni w ząb" i nie wiem czy przypadkiem z niego nie zdziera. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różni Tannoy M1 od Tannoy MX1 oprocz tego ze w MX1 jest membrana poliuretanowa a w M1 tekturowa ? Które są lepsze ?

1261154[/snapback]

MX1 sa wiele gorsze od M1, wersja z poliuretanowa membrana praktycznie pozbawiona jest basu w przeciwnienstwie do M1, ktory na swoja wielkosc potrafi zadziwic jego iloscia i jakoscia... moim zdaniem tannoy namieszal cos w zwrotnicy w nowszym modelu i mu nie wyszlo za dobrze

...bez zastanowienia w tym przypadku nalezy wybierac M1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam sa super głosniki w dość przystępnej cenie wygladaja jak podruby B&W a nazywaja sie "Wharfedale seria Diamond 8" wydaje mi sie że to sa super głośniczki w stosunku do ich cenę np. 8.1 jakies 300zł za sztukę :-) mają niezniszczalna kewlarową mebranę !!! szkoda że i tak nie mam pieniedzy na te głosniczki zawsze wydam na sprzęt do kompa. co jest troche gupie bo ciagle trzeba cos kupowac a te glośniczki bym sobie kupił i miałbym na wiele lat spokuj!!!!!!!! :D :razz: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wharefedale to firma z tradycjami, dobra angielska audiofilska, nie rozumiem jak mozna mowic o niej ze produkuje podroby B&W, pozatym seria diamond 8 gra zupelnie inaczej jak seria 300 od B&W, wharefedale graja gladko slodko lagodnie... tak tak jeszcze bardziej wygrzecznione sa jak tannoye m1 i m2, 300 od B&W graja twardo sucho detalicznie... czasem az nie przyjemnie

... polecam nowa serie 9 od wharefedale - sa lepsze od osemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszyscy maja gdzie posluchac.

1261845[/snapback]

Oczywiście rozumiem, nie wszyscy mieszkają 10m od salonów audio, bo sam musze zapylać dosyć daleko.

Ale pytanie: "Które lepsze?" jest tendencyjne!

Mała kompilacja:

Które lepsze? Tonsil Altus (obojętnie który) vs. B&W 603 S3. Zakładamy, że kasa nie gra roli - masz wybrać z pośród tych 2 kolumn.

Moja opinia o altusach (żeby nie było dyskusji - wyssane z palca, wcale tak nie uważam)

"Ich dźwięk można określić w kilku słowach jako: szybki, precyzyjny i bezkompromisowy. Bas również jest głęboki, pełny, mięsisty, ciągły - czyli taki, o jakim większość "audiofilskich" kolumn, w swoim nieciekawym, wypranym z emocji życiu może tylko pomarzyć. Najwyższa góra została podlana miodem i została podporządkowana średnicy. Kiedy jednak było to potrzebne potrafiła zabrzmieć mocno i dokładnie."

Kupisz altusy? Po takiej ocenia chyba tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie odnośnie głośników Wharfedale Diamond 8.3 (fronty). Jest to coś warte? Pytanie raczej do ludzi, którzy mieli okazję tego słuchać, bo opisy z gazet już znam. Średnio mam możliwość samemu odsłuchać te głośniki, więc pytam o opinię. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi