Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

Standardowo Tannoy M1 i może jakiś wzmak Yamachy/Denona chociaż kolumny mogą być za małe no ale w tych pieniądzach nie będzie łatwo...

EDIT

A teraz moje pytanie - Cambridge Audio P25 czy A1 Mk3 ?? Licytuję jeszcze Rotela RA-840BX3 ale wątpie czy go za mniej niż 500zł kupię.

Edytowane przez Kwiecień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wracając do kolumn to byłem dzisiaj w komisie na odsłuchu Clatroniców

podłączyli je pod więże jakąś no i powiem szczerze, że mnie zaskoczyły - myslałem że to szajs kompletny a tu jednak troszke to grało - średnie i wysokie lepiej niz moje altony, ale bas był dośc płaski. A i żeby nie było - nie kupiłem hehe taki głuchy i naiwny nie jestem, ale poprostu chciałem sprawdzić jak to gra.

Pozdrawiam

PS czatuje na Tannoy'e M1 (jednak ogarnęła mnie mania i dozbierałem troszke)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel bierze jednak Logitechy x530 :? , no i ja tak czytam to forum, czytam i czytam, w końcu dochodze do wniosku, że może jednak dołożyć troche grosza i ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakiś zestaw audio, dziś miałem lekką przeprowadzkę i zamieniłem swój pokój 12m2 na 25m2, co diametralnie zmienia postać rzeczy, na Geniusy miałbym jakieś 500zł, no i własnie zastanawiam się czy może dołożyć jakieś 300-400zł i kupić jakiś sprzet audio, na tych sprzętach nie znam się wogóle, i nie wiem włąsnie czy taki zestaw kolumny+wzmak za około 800-900zł byłby dużo lepszy od tych geniusy, czy odczułym różnice, audiofilem nie jestem, ale chciałbym sie kiedyś takim stać :) , główny nacisk kłade na filmy i muzyke(w stylu Linkin Park).

W cenie takiego zestawu miałyby się znaleźć też takie rzeczy jak okabłowanie na czym oczywiście też się nie znam. Co proponujecie(głosniki,wzmak,kable,i co tam jeszcze trzeba) w tej cenie około 800-900zł, no chyba że warto ejszcze dołożyć coś kasy(ale to już w ostateczności, np 100-150zł) i ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jeszcze coś droższego/lepszego?.Prosze o jakieś rady:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomału jak się osłuchasz i usłyszysz gorszy dźwięk to szybko to rozpoznasz.

Zasadniczo ze słuchaniem muzy na poważnie ;) nie ma powrotu do gorszego dźwięku najwyżej do innego.

Ja na dzisiaj mam pod kompa podpiętego WS442 a do niego monitorki (własna twórczość) z ARN150/03/8 w 9litrach B-R, strojone tak coś koło 48Hz do tego zmajstrowałem suba (k. domowe z kompa). Gra to nawet bardzo poprawnie :) i to na 24m2.

Moim zdaniem warto z tą kasą polatać po komisach z rtv, po sklepach posłuchać, poczytać coś nie co w necie i na początek coś kupić np. na allegro (taniej ale ryzyko) lub w komisie (drożej ale pewniej).

Przeczytaj niektóre fragmenty tego tematu, było wielu tu z podobnym problemem.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel bierze jednak Logitechy x530  :?  , no i ja tak czytam to forum, czytam i czytam, w końcu dochodze do wniosku, że może jednak dołożyć troche grosza i ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakiś zestaw audio, dziś miałem lekką przeprowadzkę i zamieniłem swój pokój 12m2 na 25m2, co diametralnie zmienia postać rzeczy, na Geniusy miałbym jakieś 500zł, no i własnie zastanawiam się czy może dołożyć jakieś 300-400zł i kupić jakiś sprzet audio, na tych sprzętach nie znam się wogóle, i nie wiem włąsnie czy taki zestaw kolumny+wzmak za około 800-900zł byłby dużo lepszy od tych geniusy, czy odczułym różnice, audiofilem nie jestem, ale chciałbym sie kiedyś takim stać :) , główny nacisk kłade na filmy i muzyke(w stylu Linkin Park).

W cenie takiego zestawu miałyby się znaleźć też takie rzeczy jak okabłowanie na czym oczywiście też się nie znam. Co proponujecie(głosniki,wzmak,kable,i co tam jeszcze trzeba) w tej cenie około 800-900zł, no chyba że warto ejszcze dołożyć coś kasy(ale to już w ostateczności, np 100-150zł) i ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jeszcze coś droższego/lepszego?.Prosze o jakieś rady:)

1347366[/snapback]

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45915903

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45891022

kabelki wystarcza np nakamichi 4mm2 po 4-5zl za metr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

przyznam od razu, ze ten temat na Tweaku mnie zaskoczyl, ale po przeczytaniu kilku stron zauwazylem ze jest tu kilka osob znajacych sie na rzeczy. A skoro tak, to prosze o doradzenie wzmacniacza do kolumn JBL Northbridge E100.

Kina domowego raczej nie bede w najblizszym czasie budowac, wiec wystarczy wzmacniacz stereo. Przymierzam sie do HK 670 (czy to naprawde to samo co HK 675?), ale jest nieco za drogi. Chetnie poczytam wasze opinie.

pozdrawiam

komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli lubisz cieple i dynamiczne brzmienie to bierz HK670 bo to dobry wzmak, jezeli oczekujesz brzmienia twardego, konturowego i detalicznego to bierz Rotela RA-02, jezeli szukasz polaczenia obu brzmien to NAD C-350 jest dla ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc ostateczny wybór - Cambridge czy Harman ? Ostatnio słucham dużo "brudnej" muzyki typu Nine Inch Nails (cholernie toto zamotane ale nie mogę się oderwać od płyty "Pretty Hate Machine"), od jazzu narazie odpoczywam.

EDIT - kupiłem H/K za 400zł + wysyłka (nie sugerować się ceną kup teraz). Jeśli mi się nie spodoba to sprzedam i kupię coś innego.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46323433

Edytowane przez Kwiecień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostałem tu skierowany więc tu pytam :)

Mam zestaw stereo 2 x 60 WAT (RMS) i chcialbym do tego kupic subwoofer zeby miec system 2.1 .

Mam dwie kolumny PHILIPSA (tera kosztuja okolo 800zl ) i o jakiej mocy by się do tego nadawał subwoofer ??

Jak ktoś ma linka to niech da ,najlepiej by nie byl za drogi , tak może za max 200zl ?? :)

Pozdrawiam

Edytowane przez ackpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem H/K za 400zł + wysyłka (nie sugerować się ceną kup teraz). Jeśli mi się nie spodoba to sprzedam i kupię coś innego.

1351982[/snapback]

ujjjjj ja tego nie widze w dobrym swietle... i jeszcze ta slaba wydajnosc pradowa harmana i ocieplone brzmienie... tannoye same z siebie to cieple kluchy to tego cieply harman z obfitym basem - do sluchania jazzu/bluesa do poduszki to sie nada

trzeba bylo 100zl dorzucic i brac to:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46400046

Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekamy zobaczymy ;) Obecnie jestem na etapie poprawy akustyki mojego pokoju :) Półeczki, kwiaty, dywan na podłodze itp.

EDIT - jeśli to będzie grało lepiej od mojej byłej Unitry AT9100 to już będe w siódmym niebie :lol:

Edytowane przez Kwiecień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli lubisz cieple i dynamiczne brzmienie to bierz HK670 bo to dobry wzmak, jezeli oczekujesz brzmienia twardego, konturowego i detalicznego to bierz Rotela RA-02, jezeli szukasz polaczenia obu brzmien to NAD C-350 jest dla ciebie

1351896[/snapback]

Dzieki za wskazowki, wbor zostal w ten sposob ograniczony do HK vs NAD.

Szukam wzmacniacza, ktory bedzie dobrze wspolpracowal z kolumnami, satd tez poczatkowy zamiar kupna HK (ten sam koncern). Poniewaz przekroj sluchanej przeze mnie muzyki jest dosyc szeroki (chociaz glownie rock, ale i od powaznej nie stronie), nie widze sensu w kupowaniu wyspecjalizowanego sprzetu - poczytam troche o NAD, bo wlasnie jest taki na ebay:)

pozdrawiam

komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi