Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

witam po przerwie... mialem pioruna prosto w skretke od sieci i pare rzeczy sie popalilo ;)

zamiast celestionow F18 do grania w rocku i metalu to o wiele lepiej wziac paradigmy titany... celestiony za oszczedne w basie sa

te cordiale wcale nie sa takie cudne (przynajmniej mi sie nie podobaja), juz nie wspomne ze ast200 sa fatalne (juz ast75 od nich lepsze)... a te nakamichi graja fajnie szczegolnie za taka cene... imho powiekszaja scene basowa podobnie to monstercabli

o a z wywalaniem kompa przez okno to kwiecien przesadzasz... zaloze sie ze z dzwiekowka na pcm2702 po modzie i dobrym operacyjnym to ten denon mialby bardzo ciezki orzech do zgryzienia ;)

aha ostatnio wreszcie dostalem operacyjny do pcmki, moj od dawna upragniony Analog Devices AD8066.... no i teraz to gra... az troszke a za szczegolowo bo mp3 juz kompletnie nie da sie sluchac i co poniektorych plyt CD ;)

AMIHoO -> normalnie gole przewody spokojnie wkrecisz w titany i bedzie ok

Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po przerwie...

1403574[/snapback]

Witamy ;]

no i teraz to gra... az troszke a za szczegolowo bo mp3 juz kapletnie nie da sie sluchac i co poniektorych plyt CD ;)

1403574[/snapback]

Mozesz to rozwinąć? Nie bardzo rozumiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx, i ostatnie pytanie.

Lepiej to:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47993458

Czy to:

http://www.koda.pl/koda_show_prod.php?show=av51f

A może jeszce inne podłogowe takie do ~650zł?, najlepiej podłogowe

Zaraz będę kupował tylko teraz kwestia które :] Aha, no i nie słucham hop hopu czy umcyk umcyk tylko raczej rocka, metalu, death czasem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie tak jak P_i_t_t prawi z tylnym bas reflexem jak ktos lubi wiecej mniej kontrolowanego basu to moze do sciany przysunac kolumny bardziej...taki zabieg w modelach z przednim b-r juz mniej wplywa na brzmienie (chodz tez slyszalnie)

odnosnie czy jamo czy koda to jamo slyszalem i sa nawet dobre... a za ta cene nawet bardzo dobre, wysokie i srednica taka normalna, basik szybki i dokladny.... ktory nawet potrafi od czasu do czasu zaskoczyc glebia

o kodzie nie mam zielonego pojecia jak to gra, gdybym ja mial wybierac miedzy tymi dwoma modelami chyba zdecydowalbym sie na jamo... bo sa dobre i nie bylby to zakup w ciemno

- to takie moje wlasne spostrzezenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzymo daruj sobie suba, w takim pokoju on bedzie ogluszal a nie gral, lepiej zainwestuj w jakies monitorki fajne a bedziesz mial basu pod dostatkiem

tannoy m1

mission m70

mission m71

mission 700

mission 701

paradigm titan (to z tym pokojem zrobi jesien sredniowiecza)

jbl lx2001

gale 3020

koda av965s

eltax liberty 1+

eltax monitor III

fipa15 juz nie przesadzaj ze sluchawkami ;) sam mam pokoj ok 10m2 i takie maluszki jak mission m70 i tannoy m1 stwarzaly poziom basu na naprawde przyzwoitym poziomie

Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamien cos Ci sie pomerdalo :) o subach nic nie mowilem... moze sprzętu super nie posiadam bo DIY Tonsil 2way 17cm(GTC17/50) + GDWK do tego sub (nie smiac sie) na stx'ie 22cm w calych prawie 8m2 :) i naprawde bez niego obejsc sie nie moge ... bo z tych tonsili basu mi brakuje, szczególnie przy takim ustawieniu kolumn jak teraz... a subik ladnie je uzupelnia i nie narzekam na buczenie i jakiekolwiek ogluszenie... jest odciety bardzo nisko jakies 40hz dodaje tylko troszkeczke SPL i jest ok :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pomerdalo mi sie ;) a odnosnie suba to chyba tylko zeby uzupelnial slabe monitory, ale jakos mi sub to do filmow jedynie pasuje a dobre kolumny powinny zapewnic dostateczny poziom basow

1405212[/snapback]

Witam!

kamien

Mogl bys mi zrobic rysunek z ukladem mebli/kolumn w swoim pokoju.... bo tez mam pokoj 10m i mam problem z dobrym ustawieniem kolumn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)a odnosnie suba to chyba tylko zeby uzupelnial slabe monitory, ale jakos mi sub to do filmow jedynie pasuje a dobre kolumny powinny zapewnic dostateczny poziom basow

W każdym razie sub'a już mam i jak trzeba to go włączam (głównie filmy) ;) (swoją drogą przyda się do tego większego pomieszczenia).

Teraz mam inne pytanie: co daje wygłuszenie środka obudowy suba ? Dobrze myślę, że bas będzie bardziej "miękki" (nie wiem czy to właściwe określenie :)) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to mnie zagiales... w 10m2? 50hz nie uslysze? :o cos Ci sie pomieszalo :)

1405113[/snapback]

nic się nie pomieszało, to czysta fizyka. Policz sobie jaką długość ma fala 30,40 albo 50 Hz, i wtedy porównaj z odległością głośnika do ścian. Taka jest prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic się nie pomieszało, to czysta fizyka. Policz sobie jaką długość ma fala 30,40 albo 50 Hz, i wtedy porównaj z odległością głośnika do ścian. Taka jest prawda.

1406331[/snapback]

Teoretycznie masz rację, ale trzymając się sztywno wzoru to np. fali o częstotliwości 100Hz też nie powinienem usłyszeć, a słyszę (te 50Hz również) ;)

Żeby wszyscy wiedzieli, wzór:

lambda = Vo / f

lambda - długość fali [m]

Vo - prędkość rozchodzenia się dżwięku w powietrzu = 331.4 [m/s]

f - częstotliwość fali [Hz = 1/s]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

kamien

Mogl bys mi zrobic rysunek z ukladem mebli/kolumn w swoim pokoju.... bo tez mam pokoj 10m i mam problem z dobrym ustawieniem kolumn

1405545[/snapback]

w poniedzialek nasmaruje rysunek mego pokoju bo w niedziele ma kupe roboty

odnosnie 50Hz w 10m2 to uslyszysz je i uslyszysz 30Hz ale poprostu slabiej jak w 25m2.... i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nadszedł ten dzień... Wreszcie mam Nowy zestaw audio : Yamaha AX-396 ( na dobry początek)+ Paradigm Titan v.4 +karta dzwiękowa Sound Blaster 128 (jak najszybciej ją zmieniam) + kalbe Nakamichi OFC 4mm2 i interkonekt prolinka (czyli standard). Na dniach będą stojaki zamówione u kumpla w firmie, no i oczywiście nowa karta dzwiękowa.

Co do kalbi, to o ile przy kolumnach nie mialem z nim inajmniejszego problemu bo w trzpieniu jest dzurka na wylot i w nią idealnie wszedł goły kabel i po zakręceniu wygląda całkiem solidnie, to przy wzmaku byly problemy. Kabel jest tak gruby, zę nie można go włożyć w gniazdo i zakręcić żeby sie nie "rozczapieżyly żyły" :cry: jakoś to wcisnołem i gra. ale może lepiej bedzie jak zakończe kable bananami ?? Ale wtedy ,jak to czytałem na innym forum, trzeba wydłubać taki fajny plastik ze środka tych gniazd (jakieś tam dyretkywy unijne to spowodowały)

Ale kolumny wydają z siebie przednie dźwięki!!!! :D Swóje możliwości pokazują przy głośniejszym słuchaniu. Można powiedzieć, żę w porównaniu z moim poprzednim "zestawem audio" to jestem od dziś na innej planecie. Dzięki Kmien, ty mi je poleciłes. Teraz tylko dobrze je ustawić w pokoju (małe przemeblowanie), i słuchać całymi dniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ale wtedy ,jak to czytałem na innym forum, trzeba wydłubać taki fajny plastik ze środka tych gniazd (jakieś tam dyretkywy unijne to spowodowały)

...

1413024[/snapback]

Tiaa - niektóre ustawy po prostu powalają swoją głupotą - niemniej nie przejmuj się, wydłub zaślepki i kup sobie takie wtyki. A poczekaj trochę aż kolumny się "rozegrają" - wtedy będzie jeszcze lepiej. Oczywiście do czasu aż kiedyś posłuchasz jeszcze lepszych i te wydadzą Ci się nie do życia :). Hehe - ale tymczasem miłego słuchania życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Oczywiście do czasu aż kiedyś posłuchasz jeszcze lepszych i te wydadzą Ci się nie do życia :)

1413050[/snapback]

no nie ma jak to P_i_t_t pocieszy człowieka zadowolonego z nowego nabytku :P Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - no w końcu życzyłem miłego słuchania na nowym nabytku - a to że w miarę jedzenia apetyt rośnie to powszechnie znane porzekadło :).

Pocieszające jest to, że gdy się osiągnie pewien poziom jakościowy przeskok na coś lepszego nie jest tuż tak spektakularny jak na początku. Pojawia się wtedy zimna kalkulacja czy warto inwestować w tylko trochę lepszą jakość za całkiem spore pieniądze i w ten sposób pęd za idealnym systemem trochę się spowalnia.

A najlepsze z tego wszystkiego są rozmowy na temat zmiany sprzętu z kobietą - na argument że taki a taki model gra po prostu fantastycznie pada jednoznaczny werdykt - "... eee te wiśniowe są ładniejsze" - hehe - i nie ma dyskusji :-P

PS. Na całe szczęście ostateczne zdanie w tej materii należy do mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi