Kwiecień Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Loudness obowiązkowo ;) :D :D A później się ludzie dziwią że im się "cykacze" palą ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 No i jak tam te Wharfedale sie sprawuja ? Cena atrakcyjna dosc ;) Ja mam jeszcze pytanko do panstwa, otoz co sadzicie o wzmaku Marantz PM 50, jak toto gra (tandem z Paradigm Monitor 3v3 to dobry pomysl?) - wszystko co udalo mi sie wyszukac na jego temat to to, ze jest kultowy, super klocek blablabla, ale zadnych konkretow na jego temat. Moge kupic takiego za 490PLN - uczciwa cena ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Gdyby ktos dał Wam wybór: :arrow: Koda AV737T :arrow: Koda AV988F Co bierzecie? Pieniadze nie istotne, wybor w miare mozliwosci uzasadnic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1906 Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Witam przeczytalem pare tych stron ale mimo to mam wiele watpliwosci wiec pytam jaki polecalibyscie sprzet audio chodzi mi o składaka tzn wzmacniacz, odtwarzacz cd oraz kolumny sprzet ma sie nadawac do domu jakie firmy polecacie i sprzet nowy nie z allegroccena tak ~ 2500 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 (edytowane) No i jak tam te Wharfedale sie sprawuja ? Cena atrakcyjna dosc ;) Ja mam jeszcze pytanko do panstwa, otoz co sadzicie o wzmaku Marantz PM 50, jak toto gra (tandem z Paradigm Monitor 3v3 to dobry pomysl?) - wszystko co udalo mi sie wyszukac na jego temat to to, ze jest kultowy, super klocek blablabla, ale zadnych konkretow na jego temat. Moge kupic takiego za 490PLN - uczciwa cena ? 1638384[/snapback] Zrezygnowałem wkońcu z tych Wharfedale i kupiłem Gale 3020 za 500zł z wysyłką :) Przesyłka wysłana wczoraj firmą Masterlink, dzisiaj powinny być u mnie (dopłaciłem 20zł za dostawę w sobotę). Standy już się "robią", jadę osobiście po nie :) Kolumny - 1640671[/snapback] Hmmm, zacznijmy od tego jakiej wielkości masz pokój, czego oczekujesz od swojego sprzętu, jakiej muzyki słuchasz !! EDIT: Moja recenzja Gale 3020. Właśnie słucham Gale 3020 (wcześniej miałem M2). I powiem tak - Tannoy'e to były muły bez jakiejkolwiek głębi i ze strasznie przyciemnioną górą. Bas był wolniejszy ale zdecydowanie potężniejszy niż w Gale. Te kolumny mnie zaczarowały :) Wokal to zupełnie inna bajka, Diana Krall śpiewa "dźwięcznie", słychać że wkłada serce w śpiew :) Scena wreszcie rozchodzi się na boki (M2 grały od jednej do drugiej kolumny). No i to co najlepsze - wysokie tony :D M2 ich nie miały. Tutaj są poprostu śliczne, nie kują w uszy. Podsumowanie - jeśli masz mały pokój (w moim przypadku 9m2) i nie oczekujesz od kolumn potężnego basu to nie zastanawiaj się i bierz Gale 3020 :) Wcześniej byłem oczarowany Tannoy'ami bo nie słyszałem nic lepszego. Do dzisiaj. Edytowane 10 Września 2005 przez Kwiecień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Witam :) wczoraj sprzedalem moje altony 110 (uff) udalo mi sie je pogonic za 220 zl I zostaly mi narazie tylko tylnie monitorki wlasnej konstrukcji. Mam zamiar takze sprzedac stary wzmacniacz (unitra pw9013) i kupic juz cos wyzszej klasy - zarowno wzmacniacz jak i kolumny. Slucham rocka/metalu/jazzu/ itp - ogolnie dobrej muzyki ;) Co do wzmacniacza - mysle ze cena do okolo 400 zl i jeden warunek - musi byc mocny, bo ma w przyszlosci zasilac 2 monitorki i pasywny sub. Wpadly mi w oko narazie wzmacniacze ONKYO z serii Integra a konkretnie ONKYO INTEGRA A-8450 (2x90 watt przy 8 ohm) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63078023 Czy ktos mial z nim doczynienia ? A moze polecicie mi cos innego w tej cenie np denon ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Tak się składa że mam coś pierońsko mocnego do sprzedania :) Zapraszam na priv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świetlik Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 witam, przeglądam od jakiegoś czasu ten olbrzymi temat i wyrabiam sobie opinię o sprzęcie, ale ciągle czegoś nie wiem :) może wyjaśnię, czego szukam. kupiłem amplituner Denona AVR-700RD, teraz rozglądam się za kolumnami tak do 500, góra 600 złotych. nie muszą być nowe. mój pokój ma 9-10 metrów. muzyki często słucham dość cicho, tak żeby dało się w miarę pogadać pod muzykę:) rzadziej bardzo głośno. jeśli chodzi o rodzaj muzyki, to jest to raczej gitarowe, lekko-ciężkie, coś jak Sonic Youth Myslovitz, Kult, Faith No More, różności. trudno mi znaleźć bardziej popularne nazwy. trochę delikatnej elektroniki [bez mocnych bitów]. minimalne ilości hip-hopu. zero techno, klasyki, sporadycznie jazz. czytałem tu sporo o Tannoyach M1, Wharfedale'ach, Mission. gdyby jakieś propozycje z uwzględnieniem moich powyższych oczekiwań, byłbym bardzo wdzięczny. możecie mnie też odesłać na jakąś wcześniejszą stronę tematu, jeśli był tu wrzucany opis czegoś, co mogłoby mi odpowiadać. wyszukam sobie :) dzięki z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Tak na szybko http://www.audiostereo.pl/art05.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Jeśli szukasz czegoś małego do CICHEGO słuchania to pocelam Gale 3020 :) Tannoy M2 (nie wiem jak M1) musiał dostać trochę watów zanim zaczął grać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Podobny temat. Opinia o wzmacniaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Jeśli szukasz czegoś małego do CICHEGO słuchania to pocelam Gale 3020 :) Tannoy M2 (nie wiem jak M1) musiał dostać trochę watów zanim zaczął grać. 1644753[/snapback] moim zdanie tannoy sa zdecydowanie lepsze od m2 w kwesti cichego sluchania a w przestrzeni ktora generuja dzieli je przepasc, m1 graja duzo szybszym dzwiekiem jak m2, przestrzen wychodzi poza kolumny a nie zawiera sie miedzy nimi co mozna zaobserwowac w m2, a i glowna wada m1 kiedy te juz odpadaja m2 nadal potrafia zagrac glosniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 (edytowane) Szukałem, szukałem i nic.... Na allegro jest Denon PMA-860. Po wyglądzie i numeracji modelu wnioskuję, ze jest to taki sam wzmacniacz jak moj (wyglądem nie rózni sie w ŻADNYM szczegole), tylko o wiekszej mocy (też zreszta niewiele). W opisie jest napisane, ze do wzmacniacza jest pilot. Kiedy ja kupowalem swoj wzmacniacz nie było go w zestawie. Analizując jednak wygląd przedniego panelu nie widze nigdzie zadnego "remote sensora" czy inaczej podpisanego czujnika IR. Nie rozumiem juz, jak to jest, ze tamten wzmacniacz ma pilota, a moj nie ma. Gdyby byla mozliwosc z wielką checia dokupilbym go. Jak sprawdzic, czy moj wzmacniacz moze byc obslugiwany pilotem? Chcialbym miec 100% pewnosci. Gdzie moge znalezc instrukcje (nawet pobieżne) do tych wzmacniaczy, jakies opisy? Nic nie znalazłem, ani google, ani eMule mi nic nie znalazło. Na denon.com.pl takze nic nie ma. Moze macie linka do jakiegos archiwum? Oto adres tamtej aukcji. Co o tym wszystkim myslicie? EDIT Poszukiwania trwają.. dopadłem jeszcze cos takiego. Z tej dyskusji wynika, ze PMA-560 jak i PMA-860 nie posiadaja pilota. EDIT 2 Moja mailowa interwencja u sprzedawcy Denona PMA-860 na allegro poskutkowała. Dodał informacje do opisu, ze brakuje pilota i instrukcji. To juz kolejny raz, kiedy moj post w tym temacie został zignorowany, to jakas zmowa....? :/ Edytowane 13 Września 2005 przez fipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świetlik Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 (edytowane) dzięki bardzo! chcę jeszcze zapytać, na co mi rzutuje ten dość słaby zasilacz w Denonie AVR-700RD? coś o tym czytałem, ale już nie pamiętam gdzie. wyprostujcie mnie, jeśli coś nie tak piszę, ale czy kolumny o mniejszej skuteczności potrzebują "większego" prądu, żeby zagrać głośno, i ważny jest przy takich kolumnach dobry zasilacz? te Gale mają dobrą skuteczność w porównaniu z innymi, których parametry widziałem. edit: w podobnej kategorii cenowej, oczywiście. Kwiecień -> czy zaznaczyłeś CICHE słuchanie ze względu na możliwości mojego amplitunera, czy chodziło o te kolumny? :) kamien -> czyli M1 tylko do cichego, a ogólnie do wszystkiego M2? z dyskusji wynika, że mają szersze zastosowanie.. ewentualnie poproszę jeszcze jakieś namiary na sklepy w okolicach Warszawy, które sprzedają dobre rzeczy. rozumiem, że "elektro hipermarketów" unikać? może też być coś internetowego - znalazłem kilka, ale nie mam przekonania. jak ktoś zechce odpowiedzieć, to proszę na priva, jeśli to naruszałoby regulamin i było reklamą. Edytowane 12 Września 2005 przez świetlik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Co do sprawności kolumn im jest ona większa tym mniej musimy odkręcać gałe wzmaka by uzyskać podobne natężenie dźwięku co sprzęt z głośnikami mniej sprawnymi. Znaczy się oszczędzamy prąd i mniej w d... dostaje zasilacz wzmacniacza Kolumna mająca SPL o 3dB większy od innej potrzebuje około 25W by uzyskać te same natężenie dźwięku co ta druga zasilana 50W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Mam kolejne pytanie, oby nie bylo zignorowane jak poprzednie ;] Do czego słuzy przełącznik: PHONO SELECTOR ? Jest do wyboru: MC i MM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 kamien -> czyli M1 tylko do cichego, a ogólnie do wszystkiego M2? z dyskusji wynika, że mają szersze zastosowanie.. 1645732[/snapback] wg. mnie M1 pod wzgledem caloksztaltu prezentowanego dzwieku graj lepiej jak M2, maksymalny poziom glosnosci M2 maja wiekszy i troche lepszy bas, ale reszta wypada na + dla M1... jezeli masz pokoj nie przekraczajacy 12m2 to mozesz smialo sie zdecydowac na M1 - zagraja lepiej jak M2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasago Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 To wejscie gramofonu i wybor wkladki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świetlik Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 dzięki, w takim razie poproszę jeszcze o ocenę tych danych, które znalazłem: tannoy m1 8ohm; 600zł para; skuteczność 87 gale 3020 4ohm; 695zł para; skuteczność 90 chodzi mi o to, czy ten "słaby zasilacz", o którym się wspomina w recenzjach mojego amplitunera, może z którymiś z tych kolumn robić kłopoty? poza tym wiadomo, że M1 co chwila przewijają się na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63509852. czyli łatwo dostać używane i jak widać łatwo też sprzedać. gale są mniej popularne, ale na tyle chwalone, że w razie potrzeby pewnie też można je sprzedać za rozsądną cenę. czy gdzie można posłuchać jednych i drugich? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Panowie, moze ktos bylby wstanie napisac pare slow na temat dwoch wzmacniaczy: Marantz PM50 Harman Kardon HK6500 ? Bylbym wdzieczny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63509852 oto prawidłowy link :> Podpowiem, ze cena minimalna to 300zł. Kupiłbym je, ale sie spłukałem (Koda AV988F). Gdzie mozna posłuchać? Chyba u sprzedającego, bo o ile wiem, to już ich nie produkują i w salonie bedzie Ci cieżko je usłyszec. Ja brałbym chyba M1. Przedtem jednak poradziłbym sie Kwietnia, kamienia i reszty z tego topicu, dla mnie są jedynymi doradcami, którzy jak mi sie wydaje mają obiektywne spojrzenie w tych sprawach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 tannoy m1 sa fajne ale dla mnie bez jaj, ale tutaj prosze sie az tak nie sugerowac pponiewaz ja mam b&w czyli zupelnie inna szkole dzwieku. m1 maja taka lekko leniwa dusze sa zupelnie pozbawione agresywnosci (imo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 hehe no przy b&w to m1 fajtycznie zamulaja, ale na tle m2 ukazuja sie bardzo pozytywnie ;) gale3020 beda trudniejszym obciazeniem dla wzmacniacza ze wzgledu na ich 4 omowa impendancje, wiec jezeli masz wzmaka o slabym zapleczu pradowym, postaw na cos co ma 8ohm.. chociazby m1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Z doświadczenia wiem że Gale mogą pracować pod 8 ohm bez najmniejszych problemów ;) Z tyłu na kolumnach pisze - Impedance 4-8ohm, zalecana moc wzmacniacza 15-100W. I polecam Bi-Wiring, u mnie poprawił dźwięk i to naprawdę w dużym stopniu (nie spodziewałem się tego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Panowie jaki wzmacniacz do 300zł polecacie? myślałem o jakimś denonie albo marantz-u. A co sądzicie o rotel-ach? słyszałem ze stare tańsze modele mają dośc ostry dźwiek. Moje głośniki to będą na zamówienie z bydgoskiego argos-a (głośnik wysokotonowy taki jak w Tannyach m1 a niskotonowy jakis tam lepszy;) obudowa z formiru. no to tyle:D p.s. z góry uprzedam ze na sprzecie audio znam sie raczej baaardzo mało! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62805795 Denon AVR-1603 Opłaca sie za 850zł? Jesli nie, to jaki ampli DENONA polecacie mi do 800-900zł. EDIT. Zapytałem o maksymalny pobór, czekam na odpowiedz. Ogolnie to szukam jakiegos amplitunera, moze być stereo, zależy mi na czyms lepszym niż ten Denon PMA-560, który miałem (był bardzo dobry, nie narzekałem w żadnej kwestii oprócz braku pilota). Nie koniecznie musi byc ampli, moze byc wzmacniacz + tuner. Kasy mam jakies 800-900zł. Przegladam allegro, ale kompletnie nie widze nic, co by mi odpowiadało. Zaczynam żałowac, ze sprzedalem Denona, grał świetnie, jego dzwiek bardzo mi odpowiadał, miał lekko podkreslony bass i ogolnie delikatnie, naturalnie grał, lubie relaksujący dzwiek. Podpowiecie coś? Czytalem o Yamahach, ale nie mają pochlebnych opinii. Pioneer? Edytowane 17 Września 2005 przez fipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 fipa zapytaj gosci jaki ma maksymalny pobor mocy z sieci ten amplituner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Moc 6x110W a pobór pewnie z 250w :] Standard. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63160241 Czy to jest rzeczywiscie tyle warte? Jestem laikiem, nie wiem prawie nic na temat audio .. zastanawia mnie roznica pomiedzy wzmacniaczem, a zestawem przedwzmacniacz i koncowka mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 "Najwyższej klasy wzmacniacz, najlepszej firmy na rynku..." Bez komentarza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...