Conti Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 genghiskhan Napisz jakieś wrażenia z odsłuchu, chyba już wygrzałeś kolumienki. Jak możesz to napisz jakąś krótką recke na tle konkurencji..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 (edytowane) genghis: Dali okej, ale pomieszczenie jest dosc spore (30m^2) i kolega najwyrazniej chce kopa basowego. Zreszta, nasze gdybanie jest juz bezsensowne, bo do 150 to on nic fajnego nie kupi :P :) Edytowane 25 Lutego 2006 przez |Falcon| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 genghiskhan Napisz jakieś wrażenia z odsłuchu, chyba już wygrzałeś kolumienki. Jak możesz to napisz jakąś krótką recke na tle konkurencji..... na tle konkurencji???? ciezko bedzie bo nie mialem czasu chodzic i sluchac innych:D powoli sie wygrzewaja musze jednak sluchac z lekko przykreconym basem na wzmaku bo w moim pokoju jak dam bass na wzmaku na 0 to jest go za malo troche jednak:P ale nie zniekształca to dzwieku (srednicy szczegolnie) jak dam glosniej to basik ladnie czuc po bebechach;] nawet nisko schodzi, jest czysty punktowy, szybki:P srednica bardzo ladna, tak samo jak wysokie;] no i to co mnie rozwala to scena:) :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 (edytowane) kolega najwyrazniej chce kopa basowego. Zreszta, nasze gdybanie jest juz bezsensowne, bo do 150 to on nic fajnego nie kupi :P :)Kupi, kupi - logitechy x230 zdaje się. Jedyny zestaw 2.1 akceptowalny jak dla mnie - oczywiście w stosunku do ceny. ALE co to ma wspólnego ze stereo ?? Hmmm Dział głośników komputerowych się kłania. genghiskhan Czyli fajnie grają Ja jeszcze nie kupiłem :( . Ale natknąłem się na używane Esa Vivaco i może na nie się skusze. Edytowane 25 Lutego 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Hehe, a ja eksperymentuje (narazie brak kasy na sensowne standy) z tym co mam i tworze doprawdy audiofilskie konstrukcje lol :P Najciekawsze jest to, ze slychac roznice :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Falcon jak ten Nad sie sprawuje? i ile on jest w tej chwili mniej wiecej wart? Ciagle mysle nad zestawem dal siebie i moglbym miec Wafle 9.4 uzywane roczne za 900...mysle ze cena nawet nawet....ale dalej nie mam do tego wzmaka..Moglby ktos podsunac ewentualnie rzucic linkiem z allegro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Ja dalem za swojego 380 z przesylka. Sprawuje sie ladnie - o dziwo nie jest zamulony (a tego sie spodziewalem), bas schodzi nisko i jest niezle kontrolowany (tyle ze AFAIK przy niektorych kolumnach potrafi nieco mulic - trzeba odpowiednio dobrac). Najwiekszy plusik to moim zdaniem, scena. Cos wspanialego. Spora moc, potrafi wysterowac srednio wymagajace kolumny. z mojej strony rekomendacja, szczegolnie za ta cene. Na Allegro kilka miesiecy temu poszly dwa po okolo 500 PLN - chyba nieco za duzo. Teraz jest jakis za 350, ale poubijany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Ok...a moglbys moze cos polecic? (pod katem tych wafli 9.4) albo na jaki polowac/szukac na allegro? podoba mi sie taki soniacz ale to raczej dlatego ze w komplecie z radiem...niestety w temacie hifi nigdy nie siedzialem i nie wiem dokladnie na co zwracac uwage...tzn nie chcialbym qpic od "handlarzy" (takich jest kilku na allegro), ktorzy to sprowadzaja pewnie z niemiec i sprzedaja a raczej od pierwszego walsciciela, ktory nic w tym nie grzebal czy cos...Jest tez na allegro fajny Denon ale cena pewnie duzo podskoczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seentag Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 nie napisalem ze nie dorównuja ale nie zrobisz diy za 150 zl !! za 600 zl to zbudowalbym takie cudenka ze nie uslyszal bys tych pierdziawek za 150 zł nie zrobi ale jak dołoży parenaście zlociszy więcej tozrobi ale będzie to stan surowy nie wykończony...za tyle spokojnie będzie stereo na nadal dobrych TVM-ach, chociażby dobra konstrukcja na ARN 150 + ARV 104 na podobieństwie IGOD-a, która jest nader ciekawa i nisko budżetowa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pvl Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 no nie wiem 4 x tesla 120 zl 2 x zwrotnica 60-70 kable , jakis terminal czy co ( jak robic to niech to ma rece i nogi) , plyta , no moze plyte bedzie mial ale watpie zeby mial kable glosnikowe , aha i najwazniejsze ze on chyba nie posiada wzmacniacza ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Ok...a moglbys moze cos polecic? (pod katem tych wafli 9.4) albo na jaki polowac/szukac na allegro? podoba mi sie taki soniacz ale to raczej dlatego ze w komplecie z radiem...niestety w temacie hifi nigdy nie siedzialem i nie wiem dokladnie na co zwracac uwage...tzn nie chcialbym qpic od "handlarzy" (takich jest kilku na allegro), ktorzy to sprowadzaja pewnie z niemiec i sprzedaja a raczej od pierwszego walsciciela, ktory nic w tym nie grzebal czy cos...Jest tez na allegro fajny Denon ale cena pewnie duzo podskoczy.szogo wafle sa raczej kolumnami grajacymi przedewszystkim srdnica i bardzo dobra przestrzenia, gora lagodna i jakby wycofany bas... wiec omijalbym wzmacniacze marantza, luxmana, sony i onkyo w ich przypadku.... do tego typu prezenowanego dzwieku co maja wharfedale najlepiej uzupelnialyby sie ze wzmakami: harmana, yamahy ew. denona pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) ja mam male pytanko, chce wreszcie na tip-top zrobic DAC i jakies konkretne kabelki do wyjsc by sie przydaly. Co polecacie, jaki interkonekt wewnetrzny??? i czy w ogole jest sens jakis konkretniejszy kabelek wewnatrz pakowac?? moglby ktos doradzic co by sie stad nadalo...? http://muzyczny.pl/sklep/index2.php?gid=24 Edytowane 27 Lutego 2006 przez Marcin_gps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 szogo wafle sa raczej kolumnami grajacymi przedewszystkim srdnica i bardzo dobra przestrzenia, gora lagodna i jakby wycofany bas... wiec omijalbym wzmacniacze marantza, luxmana, sony i onkyo w ich przypadku.... do tego typu prezenowanego dzwieku co maja wharfedale najlepiej uzupelnialyby sie ze wzmakami: harmana, yamahy ew. denona pozdrawiam Tak, to by wiele wyjaśniało. Odsłuchu wafli 9.4 (i całej reszty tego dnia) dokonałem na wzmacniaczu Maranza - kiepska kombinacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 @kamien. Dzieki za info....czyli jednak nie zdecyduje sie na te wafle bo mi glownie zalezy na dobrym basie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 @kamien. Dzieki za info....czyli jednak nie zdecyduje sie na te wafle bo mi glownie zalezy na dobrym basie.Tak, to dobry pomysł. W waflach bas stanowi tło i nie są w stanie zagrać prężnym, dynamicznym i dobrze kontrolowanym basiorkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_RAZOR_ Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) Co sądzicie o amplitunerach 5.1 takich jak http://allegro.pl/item88382301_pioneer_vsx...a_oryginal.html http://allegro.pl/item88472358_yamaha_rx_v...ep_wroclaw.html Opłaca się to kupować?? niby pisze, że mają po około 85W na kanał ale moc pobieraną z sieci zaledwie 220W. Dlatego wydaje mi sie to trochę podejrzane. Ma ktoś taki sprzęt w domu i może opisać jego walory i wady. Zamierzam korzystać tylko ze stereo ale nie mogę znaleźć na allegro nic co bylo by nowe i z gwarancją a do używanych mam uraz dlatego pozostają mi tylko amp. 5.1 Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 27 Lutego 2006 przez _RAZOR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Jesli chcesz korzystac ze stereo, to kup ampli stereo.. Po co przepłacać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 a najlepiej wzmacniacz stereo + tuner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 To było w domyśle ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 witam, jaki tunerek polecacie tak do 50 zł? nie jest to wiele, ale więcej nie chcę wydawać, co sądzicie na temat tego: http://allegro.pl/item88679733_tuner_grundig_t301.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) Na początku dodam, że pytanie jest też na elektrodzie - pytam się także tutaj dla porównania opinii :D Monitorki do kompa - wybrałem Teslę TVM-150-03-8 i Visatona SC10N, zrobiłem szybką symulację tej Tesli w WinISD i mam krótkie pytanie: wychodzi mi obudowa 11 litrowa, strojona 45Hz, delikatne podbicie (+1 dB przy 59Hz), f3 = 40,5Hz, ale BR zbyt długi. Jak sobie z tym poradzić ? Nie wiem, czy dobrze myślę, ale w takiej konstrukcji najlepsze miejsce na wylot BR to tylna ścianka ? (myślę tu głównie o możliwości "regulacji" poprzez dosuwanie/odsuwanie od ściany) (muzyka bez specjalnych preferencji, może z delikatnym wskazaniem na rock/metal, napęd 2x30w / 8 Om, pokój ~10m^2, dźwiękówka Terratec SixPack) Edytowane 2 Marca 2006 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pvl Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) nie prosciej zajrzeć na diyaudio.pl albo audiomania.info w dzial konstrukcje ? tam masz na peczki monitorow na tesli arn 150. Masz chcoaiz zwrotnice porządna ? http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=1280 http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=483 http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=808 starczy ? Edytowane 2 Marca 2006 przez pvl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiring Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 pvl czego sie czepiasz kolegi nie dość ze tutaj tak mało DIYmaników to jeszcze odstraszasz nowego B) Jak dla mnie buda troche przy dużawa, dla mnie monitorki musza być male, ale jak masz miejsce to spoko ;) Nie wiem co z tym otworem bo nigdy sie niebawiłem tym głośniczkiem, ale zawsze można dac kolanko i po problemie, lub mniejsza średnice otworu. Dzisiaj słyszałem BSWII 12' na wzmaku Janka 300W akurat chyba robionym przez esh0 :> uuu aaa :rolleyes: Masakra co ten głośnik potrafi, przez niego moje serducho wpadło w rezonans :lol: . Naprawde bardzo dobry głosniczek ma kopa jest szybki i nie podbarwi zbędnie dźwięku troche może suchawy (jak dla mnie bo lubie mięciutkie głosniczki) ale do rocka w sam raz a przy techno nadrabia kopem ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) nie prosciej zajrzeć na diyaudio.pl albo audiomania.info w dzial konstrukcje ? tam masz na peczki monitorow na tesli arn 150. Masz chcoaiz zwrotnice porządna ? http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=1280 http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=483 http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=808 starczy ? Ten trzeci projekt jest najbliższy mojemu zamysłowi... widzę, że BR to będzie rurka PCV o fi=40mm i długości 137-138mm, czyli jedno już wiem :) Zwrotnice zrobię według projektu SoundWave'a właśnie do wybranej przeze mnie Tesli i Visatona, konkretniej: (oczywiście zmiana wartości L i C - tu jest wersja 4om Tesli) Edytowane 2 Marca 2006 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 rzymo moim zdaniem obudowa delikatnie za duza i z za niskie strojenie, przez to masz przydlugi impuls, 9l i 50Hz na wykresie wygladaloby napewno gorzej ale zagraloby zdecydowanie lepiej pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pvl Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 sam wyglad tego bsw przyprawia mnie o ruchy wymiotne. Zapewne gra swietnie ale nie wziął bym go za sam wygląd aka dres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) rzymo moim zdaniem obudowa delikatnie za duza i z za niskie strojenie, przez to masz przydlugi impuls, 9l i 50Hz na wykresie wygladaloby napewno gorzej ale zagraloby zdecydowanie lepiej pozdrawiam Kamień & Wiring - ok, dzięki za uwagi - buda będzie mniejsza trochę mniejsza i wyższe strojenie :) (dla fi=40mm 130mm, czyli np. przy głębokości 200mm mogę swobodnie aplikować ten BR) Mam jeszcze jedno krótkie pytanie, bo już mi się miesza - jeśli mam zwrotnicę dla głosnika 4om to aby pasowała pod 8 Om to zwiększam L dwukrotnie i C zmniejszam dwukrotnie, tak ? :) Edytowane 2 Marca 2006 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$migacz Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Witam !! Chciałbym prosić o pomoc w wyborze wzmacniacza stereo... Kategoria cenowa: Studencka :D Wzmacniacz zdecydownie używany. Kolumny narazie zostaną od wierzy stereo kenwooda. W planach coś co ładnie zagra Neneh Cherry, Remy Shand, Miles Davis, US3, Jill Scott, Diana Ross, Curtis Mayfield, Quincy Jones. To tak po krótce. Czego mam szukać ?? Jaki wzmak jakie kolumny ?? Pokój 35m^2 podpiąc chce DVD, kompa, TV. Jeżeli potrzebujecie jeszcze jakichś informacji to prosze o wskazówki -> Jakich :D Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiring Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Mam jeszcze jedno krótkie pytanie, bo już mi się miesza - jeśli mam zwrotnicę dla głosnika 4om to aby pasowała pod 8 Om to zwiększam L dwukrotnie i C zmniejszam dwukrotnie, tak ? :)taaa :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) taaa :]To już wiem wszystko, budowa ruszy zapewne w poniedziałek :) Edit: właściwie prawie wszystko - tak mnie coś dziś tknęło - ten rezystor (w tłumiku dla gdwk) ma być na jakąś określoną moc ? Jeszcze podłączę się pod posta $migacza - obecnie mam Unitrę WS 418 (wersja eksportowa - jak to coś zmienia, według moich wiadomości 2x30 lub 2x35w / 8 om), wymieniłem tranzystory na BD911 i 912, a także elektrolity. Czy jest coś lepszego jakościowo w, jak to $migacz ładnie określił, studenckiej cenie ? :) Edytowane 3 Marca 2006 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...