Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

@kamien - ale ta koda jest aktywna,wiec trzeba do niej sygnal z chinchów podprowadzic....

ta koda ma wejscia wysoko i niskopoziomowe, wiec podlaczac mozesz zarowno pod chinche jak i pod wyjscie glosnikowe we wzmaku Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm

http://cgi.ebay.de/PIONEER-SA-608-HIGHEND-...0QQcmdZViewItem

Oszaleli...

A ja dalem 150zl za mojego Pionka... :|

Bynajmniej dobry zakup zrobilem...

wiesz, najnowszy hi-end pioneera to 30,000 zl ;D i wazy 44kg, 18 kanalow jednoczesnie, 10 wzmacniaczy po 180w ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-9454-1142073046_thumb.jpg

Znalazlem taki schemat. Tylko nie rozumiem jak to podlaczyc. Czy to wyglada tak, ze podlaczam oba kanaly z suba do dwoch pozostalych kanalow we wzmacniaczu, tak jakbym laczl jeszcze jedna pare kolumn, czyli rownolegle. Czy sie moze myle :D

EDIT: Mam na mysli ze to polaczenei bedzie wygladalo tak ??

post-9454-1142073637_thumb.jpg

Edytowane przez Crusio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj kolega pozbyl sie tuby TONSIL 200A,bo za mocno łupała,teraz chce cos stereo do wzmacnaicza takiego jak ja mam - Pioneer A-441.

Kolumny nie moga byc za slabe,bo nie trzeba by bylo wcale krecic potencjometrem we wzmacniaczu. Mają miec około 100W.

Gosc ma 300zł, nie wie co kupic, chciałby cos MILDTONO-ALTUSOWO podobnego....

A może jakies monitorki,tyle tylko,ze jego pokoj jest dosyc duzy - ok. 22m^2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemanko

co sądzicie o tych amplitunerkach

1. sony str-de598

2. yamaha rx-v357

który z nich byście mi polecili ??

dodam że do tego będą podłączone 2 kolumny 100W.

Żaden - oba są beznadziejnie słabe i kiepsko grają ( Yamaha RX-V45X też szajs ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc co byś polecił za podobną cenę ?

Jeśli chcesz stereo i tylko stereo to:

I.

1 Wzmacniacz STEREO Harman Kardon / Marantz lub inny + kolumny ( poprawne , np. B&W, Wharfedale - radzę unikać mało znanych marek )

2 Monitory aktywne studyjne z wejściem analogowym lub cyfrowym(i analogowym)

II.

Jeśli chcesz coś przyszłościowego ( teraz stereo, później 5.1 ) to najlepiej kupić procesor 5.1 ( jako przedwzmacniacz z dekoderami ( cena za Creative od ok 300-400 PLN do 20000 za Krell Showcase Processor lub Audionet MAP ) i jako wzmocnienie wykorzystać albo monobloki ( 2 w stereo - 5 w multichannel ), albo odpowiednią ilość wzmacniaczy stereo ( 1 dla stereo i 2-3 dla 5.1 przy czym ew. sub aktywny ).

Myślę że w cenie Yamaha RXV 357 zmieścisz dekoder + dobry wzmak STEREO.

Dodam że nie polecał bym takich rozwiązań gdybym nie słyszał amplitunerów typu Yamaha 350, 450 w pokoju odsłuchowym, u siebie w domu czy nawet w markecie. Słyszałem i wiem jak gra ampli za 1,2 kPLN :?

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemanko

co sądzicie o tych amplitunerkach

1. sony str-de598

2. yamaha rx-v357

który z nich byście mi polecili ??

Nie miałem wcześniej styczności z tymi amplami ale jeżeli to ja miałbym kupować sobie sprzęt to bym wybrał Yamahe. Aktualnie korzystam z Modelu Yamaha RX-V550 i jestem bardzo zadowolony z tej marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z obietnicą daję linka do zrobionych przeze mnie monitorów na ARN150 i SC10N : http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=1562 - w skrócie: więcej mi nie trzeba (oczywiście dopóki znów nie usłyszę czegoś dużo lepszego :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cvBeak Mialem ten wzmacniacz :) Gra dosc ładnie. Oczywiscie trzeba wziac pod uwage, ze jest to juz sprzet raczej wiekowy i moga wystapic typowe usterki - szumy, ciche granie roznych kanałow itp... Poza tym jest to wzmacniacz pseudo 4x20W. Tak naprawde jest 2x20W, nie jestem specjalista, wiec o dokladnej konstrukcji sie nie wypowiadam :) Ale np. 4x25 ma WS 303 (tez mam :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio dostalem do naprawy wzmacniacz firmy visonik i w sumie nie wiem co jest grane. Na sluchawki jakis dziwek zapodaje, ale na glosniki nie za bardzo (totalnie nic). Za kazdym razem wyskakuja dwa glowne kondenstatory, obawiam sie ze to koncowka mocy, ale w sumie nie o tym chcialem pisac. Chcialbym zadac pytanie: ktory tranzystor (chodzi mi jaki uklad na napieciu ok 12V) bylby najmocniejszy, bo wiem ze wzmacniacz TDA 7254 potrzebuje wysokich napiec, a aktualnie bym nie wykombinowal takiego zasilacza. Mam pod reka 12V.

Sorry za wpiepszanie sie w posta, ale dodalem kilkanascie kropek i przecinkow, aby wypowiedz

stala sie czytelna. Poprawilem tez pare literowek. Nastepnym razem jednak sie pilnuj, bo poprostu

dostaniesz ostrzeżenie, zgodnie z regulaminem.

Pozdr fipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Siema. Szukam glosników do 350zł, Altusy 110 czy 140, czy 75, czym to się różni co lepiej brać ? A wzmak to gdzieś do 150zł, diora niby czy unitra do tylu jest najlepiej. Nie znam się tak dokladnie wiec plz o linki zebym wiedzial w co sie kierowac :/

p.s - musze kasa wytrzasnac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Tzn "mam" wzglednie, ale jak bede mial to jakoś tak ze 500zł. pokoj hmm malutki, nie wiem ile ale jedna ściana to ma jakieś 5 metrów max a druga ze 3metry :) ale czasem chcialbym żeby zagrało na balkonie na małej imprezce :) tak żeby bylo slychac na dworku dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko mi nie mow, ze nie chce Ci sie ściany zmierzyć. Jesli uwazasz, ze wszystko podamy na tacy, to sie grubo mylisz.

Za 500zł to kup Altusy i pierwszego lepszego technicsa z Allegro, na imprezy wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw do kina 5.0

Kupić gotowe czy robić samemu ?

Nabyłem niedawno zestaw do kina domowego Yamaha, amplituner daje 85W RMS na kanał. Zastanawiam się czy lepiej kupić gotowy zestaw czy zrobić samemu. Interesują mnie 2 kolumny podłogowe + 3 satelity. Do wydania mam około 700 zł. W tej cenie nic ciekawego nie znalazłem z gotowych kompletów. Co więc począć ? Cały zestaw byłby wykorzystywany w 90% do kina, jedynie kilka razy do roku puścił bym, przez niego muze na imprezce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

700zł=

200zł na obudowy

200zł na zwrotnice

zostaje 300zł na głośniki, trochę mało, ale może:

fronty: 2x stx18 + arv104 = ~150zł, czyli starczy na dwa fronty

satelity: stx14 + arv104 = ~60zł, więc musisz dołożyć jeszcze z 200zł

Ogólnie jesli chcesz samemu robić zestaw do kina, to bez 1000zł nie podchodź lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wychodzi na to, że bym się zmieścił kasowo, bo nie muszę wydawać kasy na obudowy, bo będę miał darmowy dostęp do materiałó stolarskich.

Czy jest gdzieś jakiś tourtial / faq co do robienia kolumn DIY ? szukałem trochę na googlach, ale nic konkretnego nie znalazłem.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest gdzieś jakiś tourtial / faq co do robienia kolumn DIY ? szukałem trochę na googlach, ale nic konkretnego nie znalazłem.

Tu znajdziesz trochę o konstrukcjach DIY. A na forum tego serwisu sporo projektów już wykonanych, więc zawsze można coś podpatrzeć. Edytowane przez narcyz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Aha, no niektórzy mówia zeby wziąc Unitre czy Diore ? To wkoncu co ? Altusy 110 albo 140 jak już to te. Ale ten wzmacniacz :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam poszukuje wzmacniacza do kolumn JBL E30 w cenie ok 500zł (oczywiście mowa o używanych wzmakach). Muzyka ktorej słucham to głównie rock i ska ale zdarzają sie inne gatunki. Zdaje sie na waszą pomoc.

Pozdrawiam.

http://www.allegro.pl/item93745288_yamaha_ax_392.html

polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi