P_i_t_t Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Ostatnio coś w temacie powiało nudą :). Dlatego postanowiłem dorzucić cos od siebie. Taki mały akcent humorystyczny, ale związany z tematyka tu poruszaną :) Akurat szukałem jakiegoś kabelka w szafie i znalazłem starą zabaweczkę :D - a oto jej historia (nie zaczyna się od dawno, dawno temu, ale ... :) : Swego czasu, kiedy do komputera miałem podłączony zestaw Technics SA-EX 120 + Altus 200 :D (Front) oraz komputerowe głośniczki Aerospace Extreme Deluxe (heh - dumna nazwa (Tył) to zawsze denerwowało mnie regulowanie głośnośći osobno dla jednego i drugiego zestawu (bo nie miałem wszystkiego pod ręka). Potem złozyło się tak, że pierwszy raz w życiu zobaczyłem i posłuchałem na żywo legendarny wzmacniacz McIntosh-a z jego niesamowitymi wychyłowymi wskaźnikami wysterowania. Tak mi się one spodobały, że po jakimś czasie wpadłem na pomysł, aby sobie taki regulatorek wzmocnienia dla obu kanałów z analogowym wskaźnikiem wysterowania). W którymś numerze elektroniki praktycznej znalazłem potrzebny układ. Trochę roboty - no i wyszło coś takiego : Z przodu wygląda to tak : http://zeus.polsl.gliwice.pl/~pitt/VU Meter/Big VU-1.jpg widok z tyłu (hehe - nie śmiac się z mojej klamerki :D http://zeus.polsl.gliwice.pl/~pitt/VU Meter/Big VU-1.jpg środek : http://zeus.polsl.gliwice.pl/~pitt/VU Meter/Big VU-4.jpg a tak śię świeci w nocy :) http://zeus.polsl.gliwice.pl/~pitt/VU Meter/Big VU-5.jpg A tutaj nagrany filmik :D prezentujący układ w akcji - do McIntosha się to nie umywa, ale daje co nieco radości :D - uwaga filmik zajmuje 3,7 MB ! http://zeus.polsl.gliwice.pl/~pitt/VU%20Meter/VU Movie.avi Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Wypas 8) A i muzyczka znajoma jakas taka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 hahaha mialem cos takiego samego tylko wersja stereło :) z dwoma "vu meterami" i przelacznikiem wejsc/wyjsc .... ehhh szkoda ze fotki nie mam, podpiete bylo pod tosce i amatora :) z tylu jakies 15W tonsila z przodu 40 tonsila (sam nie wiem jakie zg-cos tam cos tam...dawno bylo) podswietlane diodami czerwonymi i niebieskimi (kiedys byl problem z dostaniem niebieskich) - fajny efekt tworzylo heh, jak za glosno gralo to wskazowki chalasowaly obijajac sie o ograniczniki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Wypas 8) A i muzyczka znajoma jakas taka ;) Taka tam pierdółka :) - leży teraz gdzieś w szafce bo mi zupełnie niepotrzebna (ja jednak wolałbym takie VU z Maka :lol: hehe A muzyczka - w sumie znana - ale nie powiem dokładnie co to :P - ciekawe czy ktoś zna dokładnie tytuł :?: . (może i nagroda będzie lol :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Santa Esmeralda - Don't Let Me Be Misunderstood OST z Kill Bill vol. 1 8) Mowiac znajoma mialem na mysli bardzo znajoma :) Niedawno dopiero film ogladalem i muza bardzo wpadla mi w ucho (jak wlaczylem Twoj filmik to mialem przed oczami obraz gdzie ona dokladnie w filmie leci ;]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Brawo !. Ehh - za proste było :) - Nastepnym razem postaram się bardziej :) "... bang bang - he shot me down - bang bang - I hit the ground - bang bang - that awful sound - bang bang - my babe shot me down ..." :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 a tak [ot] jak juz poruszacie temat ost z kill billa. Jak Wam sie podobaja kompozycje The Rza ? jestem b. ciekawy .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Brawo !. Ehh - za proste było :) - Nastepnym razem postaram się bardziej :) Ok, trzymam za slowo :) "... bang bang - he shot me down - bang bang - I hit the ground - bang bang - that awful sound - bang bang - my babe shot me down ..." :)mniam ;] wunat: szczerze mowiac to to sa jakies kilkunastosekundowe utworki, tylko 2 sa normalne :) z tych dwoch... "Crane" / "White Lightning" - dobry w pierwszej minucie, koncowka jakas taka nijaka ;) Ode to Oren Ishii - znacznie bardziej wole orginal (ktory byl w filmie) bez "wokalu" :) Ogolnie muza z filmem jest zgrana jak dla mnie genialnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 heh no to sprzedalem mojego Rotela RA972 :) zostalem przy moim sprawdzonym Kennwodzie... no i poluje na Projecta 7 :P no chyba ze jest jeszcze cos wartego uwagi co nie rzucilo sie na moje oczy/uszy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 A w jakiej cenie ma być ten wzmacniacz ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 ja mam jedno lamerskie pytanie - po co jest przedwzmacniacz" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 tak 1000-1800zl (2000 to max maxow :wink: ) a przedwzmacniacz sluzy do sterowania koncowkami mocy (takimi samymi blokami koncowymi bez galek itp :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 A może by tak Rotelik RA-02 ?. Naprawdę miodzio - to by było naprawdę dobrze wydane max maxów :) Gdybym miał teraz kupować, to w zasadzie tylko jego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 RA-02... ujujjjjjjjj... 2,5tys :? ehhhh troche powala cena, ale sprzecik mmmmmniam, jutro pojade poslucham jak gra, jezeli bije RA971 no to.... pomyslimy ...czyli jezeli nie wyjdzie mi machlojka z Projectem 7 za 750zl to posiedze na Kenwoodzie i za 2-3 miesiace sprawie sobie ten "max maxow" jak wszystko dobrze pojdzie heh :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 RA-02... ujujjjjjjjj... 2,5tys :? ehhhh troche powala cena, ale sprzecik mmmmmniam, jutro pojade poslucham jak gra, jezeli bije RA971 no to.... pomyslimy ...czyli jezeli nie wyjdzie mi machlojka z Projectem 7 za 750zl to posiedze na Kenwoodzie i za 2-3 miesiace sprawie sobie ten "max maxow" jak wszystko dobrze pojdzie heh :) No co Ty - mozna taniej :). Tak to bym Ci głowy nie zawracał. na przykład : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21684843 Widziałem też w podobnej cenie w salonie Top Hi-Fi w Warszawie i w jakimś innym w Krakowie (niestety nie pamiętam nazwy). Za te 2000 zł to IMHO zdecydowany faworyt. A do tego jest po prostu śliczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 oooo 2tys, wiem ze ladniutki, pojade jutro do audiofila i zobacze moze maja na stanie i jak cos to poslucham sobie, moze d300se zmienic na cos tez rotela ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 No wiesz odtwarzacz RCD-02 ostatnio dostał rewelacyjne noty w 2/2004. Napisali co prawda, że mechanizm działa dość głośno - co może decydować o zakupie. Niemniej cały zestawik z teh firmy wygląda naprawde super (mnie akurat podoba się srebrna wersja). Wada - to oczywiście spora cena za poszczególne "klocki" :(. Jak masz możliwość to posłuchaj sobie całego zestawu. Z Monitorami 3 powinna być mocna kompozycja :). Rotel - seria 02 : http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/mo...Product_ID/1218 Wyszedł też nowy Cambridge Audio z serii Azur : :arrow: wzmacniacz Azur 640A (65W) - cena 450 EUR :arrow: wzmacniacz Azur 540A (50W) - cena 360 EUR :arrow: odtwarzacz CD Azur 640C - cena 1750 zł http://allegro.pl/show_item.php?item=21684840 http://www.son-video.com/Rayons/Hifi/Chain...dgeAzur540.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 No wiesz odtwarzacz RCD-02 ostatnio dostał rewelacyjne noty w 2/2004. Napisali co prawda, że mechanizm działa dość głośno - co może decydować o zakupie. Niemniej cały zestawik z teh firmy wygląda naprawde super (mnie akurat podoba się srebrna wersja). Wada - to oczywiście spora cena za poszczególne "klocki" :(. Jak masz możliwość to posłuchaj sobie całego zestawu. Z Monitorami 3 powinna być mocna kompozycja :). Rotel - seria 02 : http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/mo...Product_ID/1218 Wyszedł też nowy Cambridge Audio z serii Azur : :arrow: wzmacniacz Azur 640A (65W) - cena 450 EUR :arrow: wzmacniacz Azur 540A (50W) - cena 360 EUR :arrow: odtwarzacz CD Azur 640C - cena 1750 zł http://allegro.pl/show_item.php?item=21684840 http://www.son-video.com/Rayons/Hifi/Chain...dgeAzur540.html a to ci dopiero:D cos pieknego:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 btw ktory odtwarzacz jest lepszy? Pioneer pd-204 czy pd-5700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 A i jeszcze co daje opcja "CD Direct" na wzmacniaczu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 A i jeszcze co daje opcja "CD Direct" na wzmacniaczu? Ominięcie regulacji bass/treble/loudness/subsonic (jeśli jest) dla wejścia CD-line in -> wyeliminowanie potencjalnych źródeł spadku sygnału. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 heh skoro bylo niedawno o konstrukcjach to w zamieszklych czasach (jakies 4lata temu) skonstruowalem takie cos i uzywalem z powodzeniem przez prawie rok: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 Cóż mozna powiedzieć :) Minimalistyczna konstrukcja i ascetyczna ścianka frontowa - a'la Creek, duży transformator - rodem z konstrukcji zachodnich no i audiofilskie połączenia "na pająka". Nice :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 P_i_t_t tam nie ma nic na pajaka :evil: jezeli juz to montaz powierzchniowy na dwustronnym laminacie ktorego zawsze jedna storona byla masa (koniecznosc przy malym sprzezeniu zwrotnym zeby duzo masy bylo) ta masa kabelkow co widac to jest polaczenie przedwzmacniacza z wejsciami i potencjometrami sterujacymi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 moc 2x90W (4ohm), szybkosc narastania impulsu 25V/us praktycznie zerowe sprzezenie zwrotne, klasa A do 4W powyzej AB, tranzystory motoroli - mierzone i segregowane, rezystory tez mierzone i segregowane, tak samo z kondensatorami :) przedwzmacniacz na TL072, z korektorem +/- 10dB dla 70Hz i 12kHz obrotowy selektor wejsc (5 wejsc) transofrmator 300W, napiecie wyprostowane 2x80V, 2x10000uF gralo i gra iscie szatansko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 P_i_t_t tam nie ma nic na pajaka :evil: :wink: Gafa !! - fakt :? - To niezaprzeczalny znak, że trzeba już iść spać :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Dobra mam jeszcze jedno pytanie w domu w innym pokoju mam takze amplituner surround Pioneer VSa-d802s i w sumi emoge podlaczyc go do swoich ( troche zamieszania ale co tam;p) Myslicie ze zauwaze roznice ? w ogole tamten wzmacniacz jest dobry? wyglada poteznie ( 3x moj denon pma-250) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 ten denon to dobra maszynka, raczej nie zauwazysz polepszenie po podpieciu yamahy, ale sprobowac zawsze warto :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 ten denon to dobra maszynka, raczej nie zauwazysz polepszenie po podpieciu yamahy, ale sprobowac zawsze warto :) nie yamahy tylko pionieera ;pp hmm ten denon to dobra maszynka? hmm w sumie nie mam zbyt duzego porownania ale mozna go dosc tanio dostac. o to on: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...8&category=3280 ciekaw jestem do ilu dojdzie cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 fakt pioneer :oops: heh czytalem kiedys w audio-video o tym denonie i dosc przychylnie sie o nim wypowiadali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...