kamien Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 hmmm ten creek 5350 ma predkosc narastania impulsu 50V/us - pewnie w tym tkwi jego szczegolowosc.... ciekawosc mnie zjadla ;) i wizalem swojego creeka 4330, projecta 7, kennwoda ka59 i pogrzalem do kumpla co ma rotela 931 zeby podlaczyc to pod oscyloskop i zobaczyc jak sie predkosci przedstawiaja, na plyte nagrane sygnaly prostokatne i podczepione wsztstko pod cambridga d300 no i mierzymy: project 7 ~ 22V/us kenwood ka59 ~ 19V/us rotel ra931mk2 ~ 27V/us creek 4330mk2 ~ 38V/us w pomiarach braly tez udzial: tosca i unitra at9100 tosca ~ prawie 4V/us at9100 ~ 8V/us nie wiem ale w dziwny sposob wlasnie prodkosc impulsu pokrywa sie ze szczegolowoscia i dynamika :? w najblizszym czasie pomierzymy moze jeszcze jakies sprzety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 hmmm ten creek 5350 ma predkosc narastania impulsu 50V/us - pewnie w tym tkwi jego szczegolowosc.... ciekawosc mnie zjadla ;) i wizalem swojego creeka 4330, projecta 7, kennwoda ka59 i pogrzalem do kumpla co ma rotela 931 zeby podlaczyc to pod oscyloskop i zobaczyc jak sie predkosci przedstawiaja, na plyte nagrane sygnaly prostokatne i podczepione wsztstko pod cambridga d300 no i mierzymy: project 7 ~ 22V/us kenwood ka59 ~ 19V/us rotel ra931mk2 ~ 27V/us creek 4330mk2 ~ 38V/us w pomiarach braly tez udzial: tosca i unitra at9100 tosca ~ prawie 4V/us at9100 ~ 8V/us nie wiem ale w dziwny sposob wlasnie prodkosc impulsu pokrywa sie ze szczegolowoscia i dynamika :? w najblizszym czasie pomierzymy moze jeszcze jakies sprzety to moj ampiltuner taki najgojrszy nie jest :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Niestety instrukcja do mojego wzmacniacza jest równie ascetyczna co pilot :lol: i nie podaje takich szczegółów :? . Na pewno ten parametr ma duży wpływ na dynamikę - a pośrednio też na szczegółowość - jeśli wzmacniacz nie zdąży odpowiednio zareagować na szybko zmienny sygnał to traci się przez to część przekazu - ergo - szczegółowość jest mniejsza. Warto było by pomierzyć większość marketowych zestawów (jak również komputerowych) pod względem deklarowanej mocy. Widzę tu sporą analogię do Codegenów :P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 no w najblizszym czasie szukuje sie mierzenie technicsa su-700 czy jakos tak, jakiegos starego amplitunera technicsa (90rok), wzmacniacza sony 2x40, teaca ax35 i mojego starego wzmacniacza smamorobke :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 No to czekam na wyniki, szczegolnie tego teac'a ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 narazie przeprowadzilem doswiadczenie z kenwoodem ka-59... zdjalem obudowe i patrze w przedwzmacniaczu siedzi operacyjny NEC4570D , zerkniecie do katalogu i porazka 7V/us (po wzmocnieniu sygnalu wyszlo te prawie 19V/us, szczerze mowiac szajsowny jakis on) no to bez namyslu lutownica w dlon, NECa do kosza w jego miejsce Burr-Brown OPA2604 (ktory to ma 25V/us)... odpalam sprzeta i siadam z wrazenia... przestrzen 3 razy taka szczegolowosc nieporownywalna, predkosc tez niebo a ziemia 8O to gra jak Rotel ra931.. szok, ogladam dokladnie tego kenwooda, tranzystory jakies 2SA i 2SK komplementarne od Sankena, kondensatory elny 10000uF, mysle sobie podstawa dobra jest... no to grzeje ze wzmakiem do kumpla, podlaczamy do testow, play na plytce... freeze w oscyloskopie, ustwaienie skali no i O ZESZ W MORDE.......... 32V/us 8O ... kumpel mowi zeby grzac do domu po NECa i podstawke... wlutuwujemy podstawke i zmieniamy operacyjne raz NEC raz BB OPA... i sluchamy (cambridge d300 i JBL LX2003 kabelki monster xp) kumpel nie wierzy ze az taka roznica jest.. i ze kenwood zbliza sie niebezpiecznie do jego rotela... zniecierpliwiony zdejmuje blache z rotela, rzut okiem na przedwzmacniacz tam OPA 275 no i wszystko jasne... teraz tak mysle ze wzmacniacze to mozna niezle tuningowac :) update: na OPA627 gra gorzej pomimo ze ma 200V/us... wiec to chyba zalezy tez od przeznaczenia i muzykalnosci scalaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2004 o/c jest wszedzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Z tanich fajnych kolumien polece np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23678146. Mialem okazje kiedys tego sluchac i gralo calkiem calkiem. Jesli dobrze pamietam to jest to konstrukcja zamknieta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 skasuj kropke w linku ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PakerWolus Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Przeglądałem ostatnio oferte kolumn na allegro i natknąłem się na kilka interesujących kolumn co możecie o nich powiedzieć może ktoś ich słuchał?? Bo przymierzam sie do kupna czegoś takiego (posłuchałem waszych rad co do gwizdków piezo :D ) I zależy mi żeby to były kolumn takiej wielkości jakość niemusi być idealna Tu daję linki do stron producenta bo na allegro mogą zaniedługo zniknąć http://www.audiomega.pl/produkt.php?cat=13 http://www.kbrx.prv.pl/ model S003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 nie ma mowy, kijem nie dotykaj, sluchalem na Wolumenie, robia duze lubudubu ale nic poza tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 IMO totalna beznadzieja. ... I zależy mi żeby to były kolumn takiej wielkości jakość niemusi być idealna ... To sugerujesz się wielkością kolumny przy zakupie ? :P Ponoć masz doświadczenie, słuchałeś wielu zestawów - ale chyba nie takich jak trzeba. Jak chcesz mieć bezsensowną młóckę w domu to jak znalazł - na nic więcej się nie nadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 A co sadzicie o takich kolumnach: http://www.audiomega.pl/produkt.php?cat=19 mam zamiar kupic 2 takie sztuki co wychodzi kolo 500zl. cena jest atrakcyjna wzgledem parametrów :) co wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 NIE ! mowilem juz, sluchalem tego czegos, jezeli Cie interesuje glosny lomot to bierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PakerWolus Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Hmm No ale z tych dwóch to które lepsze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 zadne, naprawde jakbys zobaczyl na jakich sa glosnikach to bys sie rozplakal ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Te kolumny to amatorszczyzna. Robione byle jak i z byle czego (kiepskie głośniki, zwrotnice, a nawet obudowy). Głośniki oczywiście duże by robiły wrażenie ale jakościowo to cienizna. Jeśli koniecznie coś dużego i taniego to już lepiej chyba : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23643036 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23480823 Radziłbym jednak uzbierać więcej $$ i kupić coś lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 zadne, naprawde jakbys zobaczyl na jakich sa glosnikach to bys sie rozplakal ... A na jakich sa robione? wiecie nie jestem zadnym audiofilem ale lubie mocne uderzenie :] a nie chce wydawac zbyt duzo $ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 na pytanie na jakich jest zrobione otrzymalem odpowiedz w stylu "eee no ten eee mm" ale na oko widac (sic!) ze sa zle poklejone. powiem Ci tak. na Wolumenie leci na nich tylko umca umca, jak poprosilem o np. Hooverphonic`s to nie chcieli puscic ... efektownie wygladajace kloce i tyle, a nie pokusilbys sie o jakies DIY ? ja tez nie mam audiofilskiego sprzetu ale uwazam ze za ta cene jest wszystko b. ladnie (2x arn 266 i gdwk 11/100) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Polskie STX-y. http://www.stx.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 P_i_t_t a wcale i nie do konca, przynajmniej to co wystawiaja na gieldzie jest roznych producentow, mimo ze model ma ta sama cyferke/oznaczenie poszczegolne egzemplaze potrafia miec rozne glosniki ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Ja się akurat z takimi spotkałem - ale skoro bywa też inaczej - hmm :lol: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 na pytanie na jakich jest zrobione otrzymalem odpowiedz w stylu "eee no ten eee mm" ale na oko widac (sic!) ze sa zle poklejone. powiem Ci tak. na Wolumenie leci na nich tylko umca umca, jak poprosilem o np. Hooverphonic`s to nie chcieli puscic ... efektownie wygladajace kloce i tyle, a nie pokusilbys sie o jakies DIY ? ja tez nie mam audiofilskiego sprzetu ale uwazam ze za ta cene jest wszystko b. ladnie (2x arn 266 i gdwk 11/100) No dobra wtedy odrzucam te audiomegi :lol: a mozesz podac jakis cennik tych DIY bo jakos nie moge go znalesc. Aha i rozgladam sie za czyms w granicach 250 zl/sztuka nie wiecej. narazie slucham muzy na magnatach te co w podpisie i gra fajnie choc bass jest zbyt plytki. zalezy mi na czyms raczej pod katem dobrego basu i srednich tonow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 DIY - Do It Yourself - samorobka znaczy sie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 :lol: :lol: :lol: aha dzieki za wyjasnienie .... juz jedna DIY mam za soba tzn. skrzynie basowa tylko ze za slaby glosnik wstawilem i nie ma tez zwrotnicy i troche slabo gra . A co sadzicie o glosnikach ALPHARD? wiem ze nie sa najlepsze ale czy wzgledem cena/jakosc sie oplaca? myslalem o takim glosniku: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23433553 co o nim sadzicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 IMO to glosnik do samochodu a nie do domu ... ja mam 4 takie (po 2 w kolumnie)http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23346225 i bas jest sliczny. dzieki kamien za naprowadzenie mnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 :roll: a czym sie rózni glosnik samochodowy od takiego do kolumny ? A te glosniki co podales w linku wygladaja interesujaco tylko szukam czegos wiekszego 30cm albo wiecej. zalezy mi na naprawde niskim basie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 30cm do domu ? to nie wypali, bez sensu a nawet wiecej niz 30 ? IMO zapomnij ... jaki masz pokoj ? ja jakbym do swoich ~18m2 wsadzil 2*30cm to bym nie mial zadnej przyjemnosci sluchania. kolejny aspekt - 2*30cm glosnik + 2*gwizdek + obudowa + zwrotnice to nie wydolisz w 500PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 30cm do domu ? to nie wypali, bez sensu a nawet wiecej niz 30 ? IMO zapomnij ... jaki masz pokoj ? ja jakbym do swoich ~18m2 wsadzil 2*30cm to bym nie mial zadnej przyjemnosci sluchania. kolejny aspekt - 2*30cm glosnik + 2*gwizdek + obudowa + zwrotnice to nie wydolisz w 500PLN ja mam kolumny samorobki, obliczalem je programem 150 litrow 3 drozne bas 30cm sredniotonowy 16cm 80w i wysokotonowa kopolka 120w, konstrukcja bass reflex czestotliwosc rezonansowa 35hz. i to w pokoiku 20m :). napedzam to 10 letnim wzmacholem Pioneraa A-77x przy 4 omach 225w na kanal, w srodku 3 zasilacze, po jednym na kanal, konstrukcja 2 monoblokow, 3 zasilacz na przedwzmacniacz, lacznej mocy 800w Pewnie stukacie sie w czolo teraz :) ale powiem wam ze slucha sie tego z radoscia, zawsze czuc ogromny zapas mocy, dlugo bawilem sie ze zwrotnicami zeby dzwiek byl zrownowazony. Ten wzmachol ma zajebisty impuls bas sprezysty kontorolowany prestrzenna srednica i szczegolowa gora. jak ktos lubi subwooferowy basik do filmow to e EQ mozna podbic nieco 35 hz i kazda eksplozja powoduje wstrzas zoladka :twisted: Wczesniej jak glosno sluchalem technozy, przy zamknietych oknach i drzwiach do pokoju to glowa szybko boli od tych cisnien basowych. W szklance stojacej na biorku robia sie charakterystyczne koleczka na wodzie :). nie wiem dlaczego tak krytukujecie duze kolumny do domu. nie jestem audiofilem, uznaje korektor graficzny, zawsze mozna ujac np basu a jak ma sie ochote poszalec to mozna bez skrepowania, a na malutkich kolumnach nie ma sie takiej swobody. Mopim zdaniem jak ktos ma czasu i posiada troche wiedzy to najlepiej jak by kolumny zrobil sobie sam, mozna przebierac w glosnikach, testowac rozne obudowy, dostrajac po swojemu zwrotnice miodzio :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 11 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2004 moge wiedziec co to za basowki i wysokotonowce ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...