Skocz do zawartości
TwiN

Kolumny, wzmacniacze, CD - wszystko o audio

Rekomendowane odpowiedzi

No to wybralem mniej wiecej 2 warianty :

Wariant I - ekonomiczny :wink:

Yamaha RX-V 440

Tannoy M2 (jak znajde w MM)

kable ktore polecaliscie (max 150zl moge dac)

Wariant II

H&K AVR 2550 albo jak bedzie wiecej kasy AVR 130

Paradigm Monitor 3 v.3 (chyba z polpak.com.pl bo nie widze taniej)

Koda SW1000

kable

w przyszlosci tyly i central

Znalazlem jeszcze w dosc okazyjnej cenie ampli Denon AVR-1404 AV - nowka niechodzona - brac w ogole pod uwage?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sprzet Yamahy to wiekszosc dobrych sklepow w wawie narzeka ( mowie o amp i to tej sredniej klasy  ) . 

A szczegolnie na to ze przeklamuja moc ich sprzetu , podaja jakies wielkie parametry , a pobor mocy maja 2 x mniejszy .

xan a kogo obchodzi moc ?? bardziej chyba sie liczy brzmienie... ostatnia rzecza na ktora zwracam uwage jest moc, moze mi pisac ze ma 500W przy rzeczywistych 20W aby tylko dobrze brzmialo :wink: a Yamaha w sprzecie 5.1 pod wzgledem jakosci przekazu w wiekszosci przypadkow jest duzo przed konkurencja

No brzmi niezle , tylko tak sobie plumkam z przekory , ale dodal bym jeszcze Denona i H/K ktore nie przeklamuja parametrow i jak dla mnie brzmia na podobnym poziomie albo lepiej . Wiele salonow w Wawie zrezygnowalo z Yamahy, dlatego o tym mowie . I zgadzam sie w jeszcze jednym co napisales wyzej , tanie amp moga kiepsko grac stereo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turzol - mam dla Ciebie dobrą wiadomość - znam jednego dystrybutora z Polpaka (Paradigm, Koga/Goky, Ultralink itp) - tak, że możesz kupić ich produkty nawet do 20% taniej :D.

Gość sprzedaje również przez Allegro.

http://www.allegro.pl/show_user.php?search=maareq - polecam - zero ryzyka - śmiało możesz kupić poza Allegro. Zwyczajowo 100zł zadatku na konto i reszta przy odbiorze. Kupilem u niego subwoofer.

W tym momencie polecam również wariant II. Nie zapominajmy że model 3v3 jest znacznie mniejszy od poprzedników v1 i v2, dlatego subwoofer SW-1000 będzie doskonałym uzupełnieniem zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki P_i_t_t :wink: Ulatwiles mi poszukiwania - mam nadzieje, ze sprzedawca to rzetelny i uczciwy czlowiek bo nie chce sie przejechac na jakby tu nie mowic grubej dla mnie kasie.

Mysle ze na poczatek starcza monitory + ampli (ktory chyba wezme na raty w MM bo nie stac mnie, a juz na sama mysl ze takie cos zagra w moim pokoju to mnie skreca :lol: )

Powoli sie uzbiera na suba i bedzie mysle ok - jutro jade na odsluchy do Luzaka z moimi CD wiec bede mial przynajmniej troche wyrobiony poglad na te sprawy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem ze na koniec moze dokupic suba jak bedzie mial kase i bas bedzie za maly... bo juz zakresu 25-35Hz monitorki za bardzo nie przetwarzaja a w filmach czesto gesto takie dzwieki wystepuja i masazyk stop i brzucha tez fajnie poczuc :wink:... do sluchania muzyki wcale suba wlaczac nie musi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamien:

Słuchałem - w zasadzie bardzo zbliżone do poprzedników. Niby sporo mniejsze ale jakoś się tego nie odczuwa. Są wentylowane do tyłu - więc siłą rzeczy trzeba je troszkę bardziej odsunąć od ściany. Dzwięk jak w poprzednikach ogromny - patrząc na takie niepozorne maluchy. Bas oczywiście bardzo głeboki, zarazem zwarty - bez tendencji do przeciagania. Nie słuchałem ich jakoś specjalnie długo, ale dała się zauważyć jeszcze bardziej rozbudowana przestrzeń i stereofonia niż w poprzednikach. Głośnik wysokotonowy jest już na pierwszy rzut oka inny - jednak brzmieniowo bardzo podobne do wcześniejszego - troszkę zbyt ostre (mając w pamięci jedwabną Vifę czy Scan-Speaka), ale podobno nie można mieć wszystkiego :). W każdym razie rasowa kolumienka za uczciwe pieniądze - dla wielbicieli rockowego brzmienia i klubowych klimatów - wręcz wymarzona. Nie polecam jednak do małych (<10m2) pomieszczeń - dzwięk będzie stłamszony, a bas może się zanadto wzbudzać..

Edit

:KapitanGąska

Problem leży w tym wypadku w dobrym ustawieniu tego Suba. Masochizmem jest ustawienie wzmocnienia za bardzo - co obenie czyni wielu zapaleńców "kina". Poprawnie zestrojony sub jak najbardziej pasuje do tego zestawu i pomieszczenia (16m2 to już kawałek pokoju) - w końcu chodzi o rozciagnięcie pasma jak najniżej. Panuje też jakieś dziwne przekonanie, że subwoofer do stereo się nie nadaje - nie wiem skąd taka dziwna teza. Z własnego doświadczenia nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości a jedynie to czego po takiej kombinacji oczekiwałem. Bas nie narzuca się wcale - a w momentach, kiedy jest potrzebny daje o sobie znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem ze na koniec moze dokupic suba jak bedzie mial kase i bas bedzie za maly... bo juz zakresu 25-35Hz monitorki za bardzo nie przetwarzaja a w filmach czesto gesto takie dzwieki wystepuja i masazyk stop i brzucha tez fajnie poczuc :wink:... do sluchania muzyki wcale suba wlaczac nie musi

Wszystko ok ale pod warunkiem ze pomieszczenie jest odpowiednio przygotowane akustycznie. Inaczej moga byc pewne klopoty... juz pomijam ze o wykorzystaniu mocy tego suba raczej mozna zapomniec skoro wystarcza monitory zeby w takim pokoju sciany trzeszczaly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ok ale pod warunkiem ze pomieszczenie jest odpowiednio przygotowane akustycznie. Inaczej moga byc pewne klopoty... juz pomijam ze o wykorzystaniu mocy tego suba raczej mozna zapomniec skoro wystarcza monitory zeby w takim pokoju sciany trzeszczaly.

Co rozumiesz przez przygotowanie akustyczne i dlaczego miało by się nie wykorzystać mocy tego suba ?. Ustawiasz odcięcie odpowiednio nisko i sub nie przeszkadza tam gdzie nie potrzeba. Jeszcze raz powtarzam - odpowiednie ustawienie (lokalizacja w pokoju) oraz parametry czysto elektyczne i nie ma żadnych problemów,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

monitorki 3 zatrzeszcza scianami w granicach 50Hz... a SW1000 wspomoze w 25-35Hz, tak jak napisal P_i_t_t wcale nie musi ustawiac on suba na maxa, odciecie nisko nastawi, poziom glosnosci tez taki zeby sie nie narzucal to SW1000 wtedy ladnie sie zegra z monitorkami i zagrzmi wedy kiedy bedzie trzeba a bedzie milczal gdy takiej potrzeby nie bedzie, btw 16m^2 to juz nie jest taki malu pokoj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

monitorki 3 zatrzeszcza scianami w granicach 50Hz... a SW1000 wspomoze w 25-35Hz, tak jak napisal P_i_t_t wcale nie musi ustawiac on suba na maxa, odciecie nisko nastawi, poziom glosnosci tez taki zeby sie nie narzucal to SW1000 wtedy ladnie sie zegra z monitorkami i zagrzmi wedy kiedy bedzie trzeba a bedzie milczal gdy takiej potrzeby nie bedzie, btw 16m^2 to juz nie jest taki malu pokoj

A brałeś pod uwagę w ogóle czy to będzie podłączone do źródła które jest w stanie przenieść taką czestotliwość.

Że już nie będe wspominał 8) czy są jakieś zakodowane w DD płytki na których to 25 hz słychać... podobnie zresztą jak 95% dzwieków które bedą odtwarzane z kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz jestem na 100% pewien ze mowil o DVD i jakby nie patrzec to ono przenosi takie czestotliwosci bez problemow... pozatym uwazasz ze czlowiek kupujacy tej klasy sprzet bedzie sluchal zrodla na ksztalt ruskiego magnetofony szpulowego ??

O czym ty piszesz :evil: nawet budżetowy odtwarzacz DVD przenosi 25 Hz chyba jedynie według producenta - do "prawdziwego " przenoszenia takich czestotliwosci potrzeba znacznie droższego sprzętu. Nie mam pod ręką żadnego wykresu, ale poziom głośności spada nawet o kilkanaście decybeli - przetestowane rzetelnie na odtwarzaczu CD w pianocrafcie...

Poza tym filmy mają jak wiadomo dźwięk w DD :) które jest formatem stratnym i to bardzo stratnym bo stopień kompresji wynosi aż 12:1. Z tego co sie orientuję to algorytm kompresji w przypadku DD jest bardzo podobny do tego z mp3, tj. działa głownie poprzez obcianie niesłyszanych częstotliwości. Wnioski:

1. Na płytach z DD raczej nie uświadczysz 25 hz (sytuacja zmieni się w DTS)

2.Nawet jak coś przejdzie przez sito kompresji to i tak nie wydostanie się z odtwarzacza - a już na pewno nie w świadomie słyszalnej postaci :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie to zlota rada dla tych ktorzy chca kupic jakikolwiek sprzet , niech sobie wejda na grupy dyskusyjne i sugeruja sie opiniami ludzi ktorzy akurat posiadaja dany model wznacniacza czy amplitunera np http://audio.lukar.net . Nawet jezeli ktos sluchal sprzetu 20 minut w salonie to tez niewiele daje , a tym bardziej jak ktos czyta sponsorowane testy w niektorych czasopismach .

A odnosnie suba to ja uwazam dobry sprzet spokojnie sobie poradzi bez niego ( moze do kina domowego sie przyda , ale napewno nie do stereo ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam stary wzmacniacz stereo Pioneer a-77x, jego wiek szacuje na przynajmniej 10 lat. Z tego co sie doszukalem na necie to za swoich czasow byl tylko 1 model wyższy od tego.

Z dzwieku jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek nie mam porownania i tu rodza sie moje watpliwosci co do kondensatorow, czy wraz z wiekiem nie traca swoich wlasciwosi co moze miec wplyw na dzwiek...?

niedlugo postaram sie o fotki wnetrza tego wzmacniacza i zobacze jakiej firmy maja kondensatory, ew oznaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dźwięk Ci odpowiada, to po co się tym przejmować? Nie ma "wzorcowej" jakości dźwięku - wszystko zależy od gustu. Możesz mieć wypasione parametry zniekształceń, dynamiki itd. a dźwięk może być "nietaki". A możesz mieć sprzęt o cienkich parametrach dający niesamowity dźwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. Czy sluchal ktos moze tesli ARN-226-07/4 i ARN 226-08/4 ? tak tak wiem ze parametry sa na stronie tesli ale interesuje mnie Wasze zdanie na ten temat. zawsze lepiej sie dowiedziec czegos od Was a nie od sprzedwacy ktory na pewno zapieje ze 226-08 jest lepszy (bo drozszy :> )

266-08

266-07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyszly juz do mnie kosteczki OPA2604A, ale ten wzmachol jest za stary na takie przerobki raczej (nie znam sie na elektronice).

Poizej zamieszczam fotki :). Te trafka 10 minut pootworzeniu obudowy, czekalem zeby miec pewnosc ze mnie z kondensatorow nie strzeli :), byly bardzo gorace. Z niego taki grzejnik ze zima nie musialem dogrzewac pokoju :)

To moj potworek :), 15kg 225w na strone 4ohm , :twisted: .

Dołączona grafika

<br> <br>

Dołączona grafika[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz jestem na 100% pewien ze mowil o DVD i jakby nie patrzec to ono przenosi takie czestotliwosci bez problemow... pozatym uwazasz ze czlowiek kupujacy tej klasy sprzet bedzie sluchal zrodla na ksztalt ruskiego magnetofony szpulowego ??

O czym ty piszesz :evil: nawet budżetowy odtwarzacz DVD przenosi 25 Hz chyba jedynie według producenta - do "prawdziwego " przenoszenia takich czestotliwosci potrzeba znacznie droższego sprzętu. Nie mam pod ręką żadnego wykresu, ale poziom głośności spada nawet o kilkanaście decybeli - przetestowane rzetelnie na odtwarzaczu CD w pianocrafcie...

Skąd niby ta teoria ?. Pasmo przenoszenia w odtwarzaczu CD/DVD może być nawet 5Hz - 20kHz i to bez najmniejszych problemów natury technicznej - przy (+/- 0,5dB). Dla wzmacniacza podobnie - wersje cyfrowe starują nawet od 0 Hz (bo wyeliminowano w nich kondensatory wyjściowe). Z elektrycznego punktu widzenia nie jest to wielkie wyzwanie. Chyba mylisz to z pasmem przenoszenia po stronie elektro-akustycznej. Poza tym w jaki sposób to testowałeś ?.

Poza tym filmy mają jak wiadomo dźwięk w DD :) które jest formatem stratnym i to bardzo stratnym bo stopień kompresji wynosi aż 12:1.

Zgadza się. Dokładnie wygląda to następująco :

Pełny nieskompresowany sygnał 5.1 wymaga transferu rzędu 5 Mb/s (6 kanałów x 48kHz x 16bit = 5184 kB/s)

Transfer w Dolby Digital AC-3 ustalony jest na stałym poziomie 384 kB/s - stąd widać iz kompresja wynosi ponad 1:13.

Z tego co sie orientuję to algorytm kompresji w przypadku DD jest bardzo podobny do tego z mp3, tj. działa głownie poprzez obcianie niesłyszanych częstotliwości.

Nie interesuję się na tyle tymi algorytmami, by odpowiedzieć dokładnie na to pytanie - natomiast wiadomo iż dźwięk skodowany w DD pokrywa pełne pasmo 20Hz-20kHz. To co jest wycinane niekoniecznie musi być akurat skrajnymi czestotliwościami - bardzo często to raczej szybko zmienne fragmenty muzyczne (wyższe częstotliwości) podlegają kompresji - gdyż ucho ludzkie ma również tendencję czysto inercyjną (podobnie jak oko) - nie potrafi rozróżnić szybkiej zmiany - i wspominane dzwięki mogą być z powodzeniem wycięte bez wielkiej szkody dla całości brzmienia.

In a 5.1 surround sound system the 5 main channels (Left, Centre, Right, Rear Left and Rear Right) are all full bandwidth, i.e. 20Hz to 20kHz. Once encoded, the LFE channel has a limited bandwidth of only 20Hz to 90, 120 or 150Hz (depending on the encoding system) hence the label '.1'. Before encoding the LFE channel is not band limited, i.e. it is just another full bandwidth channel. The .1 channel was originally designed for use in theatres where the main channels could not reproduce the lower frequencies and is often given different names depending on its use:

- Low Frequency Enhancement

This is a commonly used name as the LFE channel is often used to 'enhance' the bass in some way. 

- Low Frequency Effects

This name is often used as the LFE channel is commonly used for explosions and other special effects requiring high levels of low bass energy. 

- Low Frequency Extension

This is not an accurate name as the LFE channel's frequency response extends down to the same frequency as the main channels, i.e. 20Hz. 

Wnioski:

1. Na płytach z DD raczej nie uświadczysz 25 hz (sytuacja zmieni się w DTS)

2.Nawet jak coś przejdzie przez sito kompresji to i tak nie wydostanie się z odtwarzacza - a już na pewno nie w świadomie słyszalnej postaci :)

Pozdrawiam

-1). Nie byłbym tego taki pewnien. Nie wiem dlaczego akurat 25Hz miało by być nie do przeniesienia ?. Co innego sprawa odtworzenia tego przez głośnik. Mówię oczywiście o konkretnym poziomie SPL - bo wiele kiepskich subwooferów deklaruje się, że przenoszą nawet od 20Hz :) (nie wspomniane tylko przy jakim spadku dB).

-2). O tym pisałem wcześniej.

Co do zmniejszenia poziomu głosności przy niskich częstotliwościach :

Otóż - w systemie dzwięku Dolby Digital AC-3 5.1ch, w procesie montażu, aby uniknąć dominacji kanału LFE (wiadomo - głośne eksplozje, strzały itp) i problemów z aparaturą rejestrującą zastosowano pewien trik polegający na tym że kanał ten jest nagrany 10dB ciszej niż pozostałe. Wykorzystywane jest to wyłącznie na potrzeby studia nagraniowego. Domowe amplitunery automatycznie podbijają ta wartość o +10dB, więc równowaga z innymi kanałami zostaje przywrócoona).

http://www.genelec.com/support/faq/faq40.php

Wracając do głównego wątku. Czy wstawienie subwoofera do 16m2 jest pozbawione sensu czy nie - to jest kwestia gustu. Jednym może się to wydać dziwne - innym nie. Najważniejsze jednak by podobało sie właścicielowi. Wiadomym jest fakt, że najtańsze subwoofery są nastawione tylko i wyłacznie na robienie czegoś co oględniemożna naazwać - "łubudubu". Jednak przytoczony model SW1000 jest akurat wart polecenia, gdyż reprezentuje dobry poziom w kategorii "jakość/cena" a odpowiednio ustawiony nie zmieni się w małego chuligana. Monitorki 3 wg producenta mają pasmo zaczynające się od 56Hz http://www.polpak.com.pl/paradigm_show_mon...?show=monitor_3 SW-1000 od 35Hz http://www.polpak.com.pl/koda_show_prod.ph...php?show=sw1000.

Nawet jeśli nie dać wiary w ww dane to i tak łatwo stwierdzić, że rozciagnięcie pasma w dół jest naprawdę słyszalne - czy to słuchając AudioCD czy oglądając filmy (oczywiście w DD).

PS. Oczywistym jest, iż najlepszym kryterium wyboru sprzętu jest własne ucho. Opinie innych moga tylko pomóc w "zacieśnieniu" obszaru poszukiwań. Niemniej zachęcam do słuchania.

Pozdrawiam i sorki za przydługi post :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post ciekawy szczegolnie puenta .

Ja np zamiast suba wolalbym lepsze kolumny .

Ale mam znajomego co ma H/K avr 5000 kolumny sredniej klasy , a do tego sub Paradigm ( za 4000 zl nie pamietam modelu ) i na tym slucha .

I jest bardzo szczesliwy , tylko nie wiem co na to sasiedzi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi